خالد البطش یکی از رهبران جنبش جهاد اسلامی فلسطین تاکید کرد که این جنبش با تعیین پیش شرط به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و پای بندی به توافقات سازمان آزادی بخش برای دولت آینده فلسطین به شدت و به طور کامل مخالف می باشد .
وی گفت : جنبش جهاد پیشنهاد داده است تا دولت وفاق ملی تشکیل گردد و دارای وظایف اساسی خاصی از جمله بازسازی و زمینه سازی برای انتخابات مجلس قانون گذاری و انتخابات ریاست آینده تشکیلات فلسطینی باشد و به حفظ امنیت و بازسازی سرویس های امنیتی در کرانه باختری و نوارغزه بپردازد.
وی افزود : کمیته چهارجانبه بین المللی مذاکرات ملی را ناکام می گذارد و آمریکا که یکی از اعضای این کمیته می باشد از دولت آینده فلسطین می خواهد تا رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد و بازسازی نوارغزه را مشروط به پذیرش شروط این کمیته می داند.
البطش در مورد دیدگاه جهاد اسلامی درباره حل اختلافات داخلی تاکید کرد که تنها راه حل معقول و منطقی این است که محمود عباس و حسنی مبارک رییس جمهور مصر و برخی از سران عرب در منطقه باید تشکیل دولت آینده را تسریع بخشند، بدون این که موضوع به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی در میان باشد و باید کارشکنی ها و مانع تراشی از سر راه تشکیل دولت وفاق ملی برداشته شود.
در این جا توجه خوانندگان گرامی را به مشروع این مصاحبه جلب می کنم :
مذاکرات ملی و ریشه اختلافات
س : شما که در جریان کامل مذاکرات ملی هستید، ریشه اختلافات داخلی را در چه چیزی می دانید و موضع شما در مورد پایبندی دولت آینده به توافقات سازمان آزادی بخش فلسطین چیست ؟
ج : در ابتدا باید تاکید کنم که تنها راه خروج از بحران کنونی مذاکره و تبادل نظر می باشد و باید به این بحران از طریق آشتی ملی میان تمامی گروه ها پایان داده شود که البته آشتی میان حماس و فتح از اهمیت خاصی برخورد است .
ما تاکید می کنیم که مذاکرات در قاهره پیشرفت زیادی داشته و در مورد بسیاری از نکات توافق به عمل آمده است ولی هنوز نکاتی نیز وجود دارند که حل نشده باقی مانده اند که مهم ترین آن ها برنامه های سیاسی دولت وفاق ملی است و علاوه بر این، موضوع سازمان آزادی بخش فلسطین و موضوع انتخابات و مسئله بازداشت شدگان سیاسی نیز ناتمام باقی مانده است ولی مهم ترین نکته حل نشده همان موضوع برنامه سیاسی دولت آینده است … کمیته چهارجانبه نیز شرط مهمی را در این زمینه مطرح کرده است که بر دوش مذاکره کنندگان سنگینی می کند و آن پاینبدی دولت آینده به شروط این کمیته و توافقات سازمان آزادی بخش فلسطین می باشد که این سازمان در گذشته آن ها را به امضا رسانیده است که از جمله می توان به توافق صلح میان این سازمان و رژیم صهیونیستی نام برد .
ما در جنبش جهاد اسلامی می گوییم و با صراحت اعلام می کنیم که موضوع به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی را به هیچ وجه نمی پذیریم و پای بندی دولت آینده به توافقات سازمان آزادی بخش فلسطین را قبول نخواهیم کرد زیرا این موضوع به پایان رسیده است و ما در مرحله منازعات ملی و داخلی هستیم و هم اکنون مصالحه ملی دارای اولویت می باشد .
ما بر این باوریم که طرح چنین شروطی آشتی ملی را ناکام می گذارد و به اختلافات دامن می زند بنابراین مصالحه ملی برای ما بسیار مهم است و ما شروط خارجی را در این زمینه نمی پذیریم و طرح آن را اجحاف و حق کشی می دانیم و شروط آمریکا و کمیته چهارجانبه را هرگز نخواهیم پذیرفت.
جنبش جهاد پیشنهاد داده است تا دولت وفاق ملی تشکیل گردد و دارای وظایف اساسی خاصی از جمله این که به بازسازی نوارغزه بپردازد و زمینه ساز انتخابات مجلس قانون گذاری و انتخابات ریاست آینده تشکیلات فلسطینی باشد و به حفظ امنیت و بازسازی سرویس های امنیتی در کرانه باختری و نوارغزه بپردازد.
س : بسیاری بر این باورند که فشارهای خارجی دست یابی به آشتی ملی را ناکام گذاشته و طرف های بیگانه خطوط قرمزی را در این زمینه مطرح ساخته اند … شما چه اطلاعی در این زمینه دارید ؟ … و منظور از طرف های خارجی چیست ؟
ج : وجود اختلاف در مورد برنامه های دولت آینده در حقیقت اختلاف میان گروه های فلسطینی نیست بلکه اختلاف میان فلسطینیان و کمیته چهارجانبه به ویژه با آمریکاست که از دولت آینده می خواهد رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد و این کشور بازسازی نوارغزه را مشروط به پذیرش شروط این کمیته می داند.
این موضوع مورد اختلاف فتح و حماس نیست و نباید به کسی ظلم شود و نباید به افکار عمومی این گونه القا شود که یک گروه فلسطینی درصدد است تا این شرط را بر دیگری تحمیل نماید بلکه این شرط از سوی کمیته چهارجانبه بر ملت فلسطین تحمیل شده است و موضع ما به عنوان یک جنبش فلسطینی مخالفت با این قید و بندهاست و به باور ما کمیته چهارجانبه باید به خواست واراده ملت فلسطین احترام بگذارد و ما خواستار تشکیل دولت وفاق ملی هستیم که ملت ما را به ساحل آسایش برساند.
س : آن گونه که مشخص است گروه هایی وجود دارند که شروط کمیته چهارجانبه را می پذیرند و گروه های دیگری نیز هستند که با این شروط مخالفند … نظر شما در این رابطه چیست ؟
ج : این سخن درست و صحیح و منطقی است؛ گروه هایی هستند که این شروط را می پذیرند و از نظر سیاسی با آن تعامل دارند ولی گروه هایی نیز هستند که تعامل با آن را نمی پذیرند . ما در جنبش جهاد اسلامی قاطعانه مخالفت خود را با احترام و یا التزام به این شروط اعلام کرده و می کنیم زیرا ما جزئی از تشکیلات و حکومت فلسطین نیستیم و ما در مرحله آزادسازی ملی قرار داریم و مقتضیات مرحله آزادسازی با مرحله قدرت و حکومت تفاوت دارد و ما در مرحله مبارزه و درگیری با رژیم صهیونیستی قرار داریم و اولویت مرحله کنونی آزادسازی و پایان دادن به اشغالگری است.
س : جهاد اسلامی یکی از گروه های مهم شرکت کننده در مذاکرات ملی است … نظر شما در مورد حل و فصل موضوعات حل نشده در این مذاکرات چیست ؟
ج : به نظر ما خروج فوری از اختلافات داخلی بسیار ضروری است زیرا دشمن بیشترین سود را از اختلافات داخلی می برد و اگر ما تا تاریخ ژانویه 2010 به توافق داخلی دست نیابیم گزینه های بسیار بدتر از گزینه های کنونی در کرانه باختری و نوارغزه فراروی ما خواهد بود . بنا بر این محمود عباس و حسنی مبارک رییس جمهور مصر و برخی از سران عرب در منطقه باید تشکیل دولت آینده را تسریع بخشند، بدون این که موضوع به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی در میان باشد و باید کارشکنی ها و مانع تراشی از سر راه تشکیل دولت وفاق ملی برداشته شود.
محمود عباس به خاطر داشتن روابط خارجی و عربی می تواند از عهده این مهم بیرون آید ؛ پس باید در این زمینه کوتاهی نکند.
س : اکنون به نظر می رسد، پیشنهادهای جدیدی مانند تشکیل کشور کنفدرالی … مطرح شده است ؛ نظر شما در این زمینه چیست ؟ و چگونه می توان موضوعات حل نشده را حل و فصل کرد ؟
ج : به کار گیری واژه کنفدرالی به تنهایی یک افترای بزرگی است و کسی که آن را مطرح می سازد درک درستی از سیاست ندارد .
درباره کدام کنفدرالی صحبت می کنیم ؟ ما ملت واحدی هستیم و باید دولت واحد و قضیه واحدی داشته باشیم و کنفدرالی میان دو دولت مستقل و کشور مستقل تشکیل نمی شود و این طرح بسیار خطرناک و شک برانگیز است و شایسته ملت فلسطین نیست که تلاش می کند به اشغالگری پایان بدهد و ما این طرح را نمی پذیریم و تاکید می کنیم که تنها گزینه فرا روی ما آشتی ملی و تشکیل دولت وفاق ملی است.
اما مذاکرات داخلی بنا بر آخرین اخبار دریافتی در بیست و سوم ماه آوریل جاری از سر گرفته خواهد شد تا اختلافات داخلی از میان برداشته شود.
من در این جا از طرف مصری و رییس جمهور حسنی مبارک و وزیر امور خارجه این کشور عمرسلیمان می خواهم تا به اندازه کافی تلاش نمایند تا این مذاکرات به نتیجه برسد .
بازداشت های سیاسی و همکاری های امنیتی
س : گاه گاهی بیانیه هایی از سوی جهاد اسلامی در کرانه باختری صادر می گردد و که در آن صحبت از بازداشت های سیاسی و تعقیب مجاهدان گروهان های قدس می شود … حجم این بازداشت ها تا چه اندازه است و آیا بر عملکرد مقاومت تاثیری دارد ؟
ج : بازداشت های سیاسی از نظر ما اقدام ناپسند و مردودی است و همه فلسطینیان در این زمینه اتفاق نظر دارند و ما در مورد ممنوعیت آن در قاهره به توافق رسیدیم ولی بازهم متاسفانه ادامه دارد و مجاهدان و مبارزان فلسطینی هنوز توسط سرویس های امنیتی در کرانه باختری بازداشت و زندانی می شوند و ما بارها در این رابطه با جنبش فتح گفت و گو کرده ایم و در مورد ضرورت پایان دادن به آن با محمودعباس سخن گفته ایم ولی تاکنون فایده ای نداشته و ادامه یافته است که ادامه آن موجب شکاف و اختلافات بیشتری در میان فلسطینیان شده است .
ده ها تن از فرزندان جنبش جهاد اسلامی در زندان های کرانه باختری به سر می برند و صدها تن از اعضای جنبش حماس نیز به چنین سرنوشتی دچار هستند و ما از همین جا از محمود عباس می خواهیم تا به این موضوع خاتمه دهد و زندانیان سیاسی را آزاد کند زیرا این امر زمینه مناسبی را برای مذاکرات ایجاد خواهد کرد و موجب موفقیت آن خواهد شد و مشکلات فرا رو را برخواهد داشت .
بدون شک بازداشت سیاسی تاثیر منفی بر مقاومت ملت فلسطین خواهد داشت و تنها صهیونیست ها از آن سود خواهند برد .
س : در میان عموم مردم این احساس وجود دارد که گروه ها و نیروهای اجتماعی حملات علیه گروه های مقاومت و زیرساخت های آن را در کرانه باختری به اندازه کافی مورد توجه قرار نداده اند … به نظر شما علت این کار چیست ؟
ج : دلیل این امر اختلافات سیاسی است که موجب شده است که مردم نتوانند حقایق بسیاری را به درستی دریابند و ببینند و همین اختلافات سیاسی موجب شده است که مردم به جزئیات و مسایل غیر اساسی و حاشیه ای مشغول شوند تا جایی که در صدد رسوایی یکدیگر و خونریزی برآیند و از اصول و اهداف اساسی غافل شوند.
مشکل برزگ مردم این است که این اختلافات موجب شده است تا دو قدرت همزمان در نوارغزه و رام الله شکل بگیرد و این امر موجب سردرگمی مردم شده است و همین امر همچنین موجب تضعیف مقاومت در کرانه باختری نیز شده است . بنا بر این ما می گوییم که راه حل اساسی در آشتی ملی و مصالحه داخلی نهفته است و این آشتی ملی است که تا حدود زیادی می تواند درد و رنج ملت فلسطین را کاهش دهد و این بهانه را از بهانه جویان بگیرد که مقاومت موجب کشمکش های داخلی شده است پس باید به کنار گذاشته شود.
س : نیروهای اشغالگر عده از اعضای گروهان های قدس را در کرانه باختری ترور و یا بازداشت کرده اند و بعضی از آنان نیز توسط سرویس های امنیتی بازداشت و تحت تعقیب قرار گرفته اند و این چیزی که هر بار زنگ خطر همکاری های امنیتی با اشغالگران را به صدا در می آورد … شما این همکاری را تا چه اندازه خطرناک می دانید؟
ج : ما تاکید می کنیم که دشمن ما یکی است و مشکل اساسی ما با دشمن اشغالگری است و هر مشکل ثانویه بین ما و بین هر گروهی با مذاکره حل خواهد شد و ما می توانیم با کمترین زیان این مشکلات را حل و فصل کنیم و ما قاطعانه بر این باوریم که دشمن صهیونیستی از نزدیک تمامی امور را زیر نظر دارد و بسیار امیدوار و مشتاق است که آتش کشتار داخلی در کرانه باختری میان برادران فلسطینی شعله ور شود ولی به یاری خدا و با درایت بندگان حکیم و خردمندش چنین اتفاقی نخواهد افتاد.
ما تمامی مسئولیت تمامی اقدامات تروریستی را بر عهده رژیم صهیونیستی می دانیم ولی این امر بدین معنی نیست که همکاری امنیتی با این رژیم در منطقه وجود ندارد و هیچکس نمی تواند این موضوع را پنهان سازد و آن را انکار کند . بنابراین باید همه چیز حتی دیدارهای سیاسی با رژیم صهیونیستی در چنین شرایط پیچیده و با استمرار تجاوزات متوقف شود زیرا ادامه این همکاری های سیاسی نتیجه ای جز کشت و کشتارهای بیشتر و سوزاندن مردم با فسفر سفید در نوار غزه نداشته است و طبیعی است که هیچکس در چنین شرایطی به حل و فصل منازعه با این رژیم خوش بین نخواهد بود و اگر کسی به آن دل بنندد در اشتباه خواهد بود و این همان چیزی است که یاسر عرفات را نیز فریب داد و هم اکنون ابومازن را نیز چند سالی است که فریب می دهد.
طرح آرام سازی و قضیه شالیت
س : موضوع آرام سازی با اشغالگران هنوز هم نامشخص و پیچیده و نامفهوم است … شما به طور کلی به این موضوع چگونه می نگرید در حالی که هیچگونه تلاش حقیقی در این زمینه صورت نمی گیرد؟
ج : ملت ما باید بداند که تا الآن هیچ طرح آرام سازی به معنی واقعی خود تحقق نیافته است و هیچگونه توافقی در این زمینه وجود ندارد . آن چه که به عنوان طرح آرام سازی میان مقاومت و رژیم صهیونیستی زیر نظر مصر مورد موافقت قرار گرفته بود در دسامبر گذشته قبل از تجاوز اخیر به نوارغزه به پایان رسید .
اکنون طرح آرام سازی وجود خارجی ندارد و ما باید به خوبی درک کنیم که رژیم صهیونیستی اهمیتی به این طرح نمی دهد و حتی تلاش های مصر در این زمینه بعد از جنگ اخیر نتیجه نداده است و رژیم صهیونیستی آن را نپذیرفته است و در آخرین لحظات نیز این رژیم عاموس گلعاد، نماینده خود را از مذاکرات طرح مبادله اسرا و طرح آرام سازی به دلایل سیاسی فرا خواند تا این موضوعات شسته و رفته و شفاف تحویل نتانیاهو و لیبرمان نگردد . این طرح در دوران دولت صهیونیستی مدعی طرفدار صلح به پایان نرسید و نتیجه نداد پس چگونه در دوران لیبرمان و نتانیاهو نتیجه خواهد داد که چندان اعتقادی به برقرار صلح با فلسطینیان ندارند.
این موضوع به طور کلی عاری از حقیقت و بی اساس است و قابل توجه نیست و مذاکره ای در این زمینه وجود ندارد . بنابراین ما باید برای مرحله جدیدی از تجاوزات به نوارغزه و کرانه باختری آماده باشیم زیرا دشمن برای تجاوز بزرگ تری برنامه ریزی می کند و ممکن این تجاوز برخی از پایتخت های کشورهای عرب را نیز در بر بگیرد . به همین جهت ما فلسطینیان و کشورهای عرب باید راهبرد مواجهه حقیقی با رژیم صهیونیستی را مد نظر داشته باشیم .
س : چند روز قبل عباس گفت که ملت فلسطین به خاطر موضوع شالیت و اصرار حماس بر شروط خود بهای سنگینی را متحمل شده است … شما این اظهارات آن هم از سوی رییس تشکیلات را چگونه ارزیابی می کنید ؟
ج : به نظر من عملیات به اسارت در آوردن گلعاد شالیت یک عملیات قهرمانانه بی نظیری بود که مقاومت فلسطین آن را به اجرا درآورد و این تنها راه آزاد سازی اسرای ما نیز می باشد . هرگز زندانیانی مانند عبدالله برغوثی و احمد سعدات و حسن سلامه و غیره جز از راه تبادل اسرا آزاد نخواهند شد و این یک وظیفه ملی است و ما باید به آن عمل کنیم و به عنوان یک فلسطینی از آن حمایت به عمل آوریم و به صراحت اعلام می کنیم که شالیت جز در مقابل اسرای ما آزاد نخواهد شد.
س : برخی از رسانه های خبری بارها تلاش کرده اند تا از اختلاف و مشکلات میان شما و جنبش حماس صحبت کنند … واقعا روابط شما در چه سطحی قرار دارد و تا چه اندازه با هم هماهنگ عمل می کنید؟
ج : جنبش جهاد اسلامی با تمامی گروه های فلسطینی از جمله حماس و فتح روابط بسیار عالی و متمایزی دارد و صحبت در این زمینه ناشی از اختلافات داخلی کنونی است و اگر این اختلافات نبود ما می توانستیم به راحتی بیشتری در این باره سخن بگوییم ولی با وجود این اختلافات ما باید با احتیاط بیشتری سخن بگوییم زیرا برخی از کلمات مفاهیم و مضامین خاصی دارند و موجب تلقی نادرست می شوند . ما به هر حال در این جا تاکید می کنیم که روابط ما به حماس و فتح متعادل است و در مجموع فرزندان جنبش اسلامی هستیم و با حماس بخش های مهمی از تاریخ را طی نموده ایم و در این مرحله نیز بسیار مشتاقیم تا این روابط متعادل میان ما و سایر گروه ها حفظ شود.
روابط ما و حماس بدون شک بسیار متمایز و برجسته است ولی این بدین معنی نیست که هیچ اختلاف و مشکل سیاسی و میدانی میان ما وجود ندارد و چه بسا این مشکلات در برخی از موارد خود را بیشتر نشان می دهند ولی به سرعت حل و فصل می گردند و برطرف می شوند.
س : در پایان با توجه به تشکیل دولت راستگرا رژیم صهیونیستی به ریاست بنیامین نتانیاهو مرحله و دوره آینده را چگونه ارزیابی می کنید؟
ج : ما بر این باوریم که مرحله آینده بحران ها و تنش های بیشتری را با خود دارد و این تنش ها تنها به فلسطین مربوط نمی شود بلکه پایتخت های برخی از کشورهای بزرگ عرب را نیز در بر خواهد گرفت زیرا لیبرمان قبلا گفته و تهدید کرده بود و ما هم شنیده ایم که سد العالی بمباران خواهیم کرد و غزه را نیز با بمب اتم مورد حمله قرار می دهیم و به ایران و لبنان و سوریه نیر حمله خواهیم کرد . وی از سرزمین جایگزینی برای فلسطینیان نیز صحبت کرده است و باز گفته اند که پیمان آناپولیس را به رسمیت نمی شناسند و صلح با فلسطینیان را نیز نمی پذیرند.
بنابراین رژیم صهیونیستی هیچ جای امیدی برای برقراری صلح باقی نگذاشته است بلکه احتمال رویارویی را افزایش داده است . بنابراین ما از فرزندان ملت فلسطین که بیشترین بهای تنش ها را آن ها می پردازند، می خواهیم که هوشیار باشند و متحد شوند . ما باید در این برهه حساس برای بازگرداندن وحدت ملی سریعا تلاش کنیم و همه گروه ها باید یک صدا در سنگر مقاومت باشند و اتحاد و یکپارچگی خود را حفظ کنند زیرا تنها اشغالگران از اختلافات ما سود می برند .