دکتر “یونس الاسطل” از رهبران برجسته جنبش مقاومت اسلامی “حماس” با بی اهمیتی نسبت به تصمیم دولت انگلیس در قرار دادن نام وی در لیست 20 نفره افراد ممنوع الورود به خاک این کشور، این اقدام لندن را نشانگر ضعف و پیروی آن از مواضع رژیم صهیونیستی عنوان کرد.
وی که به نمایندگی از حوزه انتخابی خان یونس در پارلمان فلسطین حضور دارد در مصاحبه ای اختصاصی با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تحرکات اتحادیه اروپا در زمینه تعامل با جنبش های مقاومت اسلامی و نیز نحوه تعامل آن با حقوق ملت فلسطین را بی اهمیت خوانده و تاکید کرد که این اتحادیه همچنان تحت تاثیر مواضع صهیونیستی ـ آمریکایی علیه ملت فلسطین و امت های عربی و اسلامی قرار دارد.
الاسطل خاطر نشان کرد که جنبش حماس به کارنامه حکومتی خود در نوار غزه افتخار می کند و دولت حماس توانست علی رغم محاصره نوار غزه و تجاوزات ارتش صهیونیستی و نیز چالش های متعدد دیگر که هدف از آنها براندازی این دولت و پایان دادن به قدرت آن در نوار غزه بود، عملکرد قابل قبولی را از خود به جای بگذارد.
این رهبر جنبش حماس تلاش برخی طرف ها برای ترویج شایعاتی از قبیل طفره رفتن جنبش حماس از پذیرش نتایج انتخابات و پیامدهای آن را رد و تاکید کرد که این جنبش خود از طریق انتخاباتی سالم زمام امور را به دست گرفته است و آمادگی دارد از طریق انتخابات آزاد و با رای مردم قدرت را به طرف دیگر واگذار کند.
در زیر متن این گفتگو را با هم می خوانیم:
ممانعت از سفر
* چگونه از تصمیم دولت انگلیس در قرار دادن نام شما در لیست افراد ممنوع السفر به خاک این کشور اطلاع یافتید؟
** در آغاز باید به این مساله اشاره کنم که من تاکنون خبری مبنی بر تایید این تصمیم از سوی دولت انگلیس را نشنیده ام و تنها برخی خبرهای مربوط به آنرا از طریق رسانه های گروهی شنیده ام و چندان اهمیتی هم به آن نمی دهم. این خبر حتی در صورت صحت آن نیز می تواند تحلیل ها و تفاسیر متعددی را داشته باشد:
نخست اینکه این اقدام دولت انگلیس در راستای اقدامات مبتنی بر تظاهر و نفاق آن در قبال رژیم صهیونیستی صورت می گیرد که در این صورت تصمیم دولت انگلیس نشانگر ضعف و تبعیت کورکورانه آن از دولت آمریکا است.
و دوم اینکه این تصمیم دولت انگلیس واکنشی است به آغاز پیگرد قانونی مقامات رژیم صهیونیستی به منظور محاکمه آنها به اتهام ارتکاب جنایت های جنگی علیه ملت فلسطین و به ویژه در جنگ اخیر غزه.
اما به هر حال، همان طوری که قبلا نیز گفتم من در این زمینه از دولت انگلیس تشکر و قدردانی می کنم که این نشان افتخار را به من ارزانی داشت؛ چرا که مطرح شدن این مساله باعث توجه مردم به سوی چنین شخصیتی می شود که توانسته است اسباب نگرانی و ترس و وحشت کشوری را که در گذشته ای نه چندان دور یک امپراتوری بزرگ به شمار می رفت، شود.
پارادوکس
* آیا فکر نمی کنید که میان تحرکات اخیر اتحادیه اروپا در قبال گروه های مقاومت اسلامی و این موضع تنش زای دولت انگلیس نوعی پارادوکس وجود دارد؟
** نه من چنین نظری ندارم؛ چرا که دولت های اروپایی از زمان صدور بیانیه بالفور غلام حلقه به گوش رژیم صهیونیستی شده اند، اما در ارتباط با دعوت پارلمان انگلیس از استاد “خالد مشعل” رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس برای سخنرانی در جمع نمایندگان پارلمان این کشور نیز باید بگویم که هدف از این اقدام پارلمان انگلیس ارزیابی میزان آمادگی این جنبش برای نزدیک شدن به مسیر سازشی بود که تشکیلات خودگردان فلسطین و کشورهای عربی طرفدار روند سازش در آن گام بر می دارند.
هدف اصلی آنها از این ترفندهای سیاسی کشاندن جنبش حماس به سوی سازش و تسلیم در برابر رژیم صهیونیستی است و به عبارت دیگر آنها قصد دارند هدفی را که رژیم اشغالگر قدس از طریق نظامی نتوانست آنرا محقق سازد، با اتکا به راهکارهای سیاسی به آن جامه عمل بپوشانند، اما به حول و قوه الهی چنین اقداماتی تمامی نقشه های شوم آنها را بر ملا کرده و پرده از چهره واقعی مواضع این کشور بر می دارد.
* آیا منظورتان این است که به تحرکات جدید اتحادیه اروپا و گسترش روابط آن با جنبش حماس امیدی ندارید؟ در این صورت مذاکره با این طرف ها چه نفعی می تواند برای جنبش حماس داشته باشد؟ و به قول برخی «آزمودن آزموده» چه سودی دارد؟
** ما در حال حاضر در محاصره سختی به سر می بریم و چیزی نداریم که بخواهیم در مذاکرات با کشورهای اروپایی آنرا از دست بدهیم. ما حقوقی داریم که به هیچ وجه نباید در مذاکرات با این طرف ها حتی از یک مورد از آنها نیز عقب نشینی کنیم و اگر این مذاکرات نفعی برای ما نداشته باشد، حد اقل نباید ضرری نیز متوجه ما شود.
من معتقدم که حق تنها با زور پس گرفته می شود و تلاش های سیاسی صرفا یک سری اقدامات صوری است که در بهترین حالت باعث ایجاد تغییراتی جزئی در اوضاع موجود می شود و این تغییرات حتی نمی تواند کمترین سطح خواسته های ملت فلسطین را نیز برآورده کند.
* اگر روابط میان فلسطین و اتحادیه اروپا و در کل غرب بدین شکل باشد، پس اوضاع جهان عرب و اسلام در این زمینه چگونه است؟
تجربه حکومتی
* تحلیلگران نظرات و ارزیابی های متفاوتی را درباره تجربه حکومتی جنبش حماس در شرایط ناشی از محاصره و تجاوزات دشمن صهیونیستی بیان می کنند. ارزیابی شما از تجربه حکومتی جنبش حماس چیست؟
** بدون شک پس از پیروزی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در انتخابات پارلمانی سال 2006 و تلاش آن برای تشکیل دولت فلسطین به صورت مستقل، موانع زیادی بر سر راه این جنبش قرار داده شد که می توانست حتی دولت های بزرگ و امپراتوری ها را نیز براندازد. قدرت دولت حماس در غلبه بر مشکلات مذکور که نخستین مورد از آنها محاصره نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی و آخرین مورد از آنها تجاوز بی سابقه ارتش صهیونیستی به نوار غزه بود، می تواند گواه آشکار بر پیروزی بزرگ جنبش حماس و افتخاری بزرگ در کارنامه سیاسی این جنبش به شمار می رود که از طریق انتخاباتی سالم توانسته بود زمام امور را به دست بگیرد.
انتقال قدرت
* اما برخی بر این عقیده اند که جنبش حماس از برگزاری انتخابات طفره می روید و برخی دیگر مدعی هستند که اسلامگرایان تنها برای یکبار حاضر به برگزاری انتخابات هستند.
** ما تاکید می کنیم که جنبش حماس همواره حاضر است که از طریق انتخاباتی سالم و با رای ملت فلسطین قدرت را به طرف فلسطینی دیگری واگذار کند.
* عباس و فیاض سعی در تشکیل دولت گسترده جدیدی دارند و در نوار غزه نیز وزیر کشور جدیدی به جای شهید “سعید صیام” انتصاب شده است. آیا این مساله به معنای خفه کردن گفتگوی ملی گروه های فلسطینی در نطفه نیست؟
** دور چهارم گفتگوی ملی پیشرفت چندانی به همراه نداشت و گروه های فلسطینی تنها توافقات صورت گرفته را تثبیت کرده و برخی اختلافات موجود میان خود را نیز تا حدودی حل کردند. ما انتظار داشتیم که گفتگوی ملی گروه های فلسطینی در این دور به نتیجه رسیده و دولت وفاق ملی تشکیل شود، اما زمانی که مشخص شد احتمال دستیابی به توافق در آینده نزدیک بعید به نظر می رسد، به ناچار تصمیم گرفتیم که برخی مشکلات دولت منتخب فلسطین در نوار غزه را حل کنیم و در همین راستا با توجه به شهادت “سعید صیام” وزیر سابق کشور در جریان جنگ غزه و نیاز شدید به حضور یک شخصیت آگاه در راس این وزارتخانه، استاد “فتحی حماد” را به عنوان جایگزین وزیر سابق کشور انتخاب کردیم.
تشدید درگیری یا آرام سازی؟
* افق سیاسی آینده فلسطین کاملا مبهم و تار به نظر می رسد؛ از یک سو طرف فلسطینی نگران حمله جدید ارتش صهیونیستی است و از سوی دیگر اخباری مبنی بر تلاش برای امضای قرارداد آتش بس به گوش می رسید.. واقعیت امر به نظر شما چیست؟
** در حال حاضر احتمال وقوع هر حادثه جدیدی وجود دارد اما به نظر نمی رسد که دشمن صهیونیستی در آینده نزدیک دست به حمله همه جانبه جدیدی بزند؛ چرا که ابتدا باید پس از بازسازی شبکه های جاسوسی خود که در جنگ اخیر علیه نوار غزه به شدت آسیب دیده اند، اهداف جدیدی برای خود ترسیم کند و از همین رو، ما احتمال می دهیم که این رژیم در صورت حمله به نوار غزه، اهداف ویژه ای مانند ترور شخصیت های نظامی یا سیاسی و یا حمله به تونل های حفاری شده در نقاط مرزی یا به تعبیر جنبش حماس انبار سلاح های جنبش حماس را در راس اولویت های خود قرار دهد.
به هر حال، جنبش حماس همانند گذشته هیچگاه حاضر به تسلیم در برابر دشمن صهیونیستی نشده و با قدرت و شجاعت و ایمان قلبی به خداوند از ملت فلسطین در برابر تجاوزات ارتش صهیونیستی دفاع خواهد کرد.
تنها سناریوی احتمالی دیگری که در این زمینه باقی می ماند این است که دشمن صهیونیستی به ویژه در صورت نهایی شدن قرارداد مبادله اسرا و آزادی “گلعاد شالیت” نظامی صهیونیستی اسیر جنبش حماس در نوار غزه به آتش بس با گروه های مقاومت فلسطین تن در دهد.