ایمن طه از رهبران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین “حماس” با تاکید بر اینکه فتح فاقد جدیت لازم برای انجام گفتگوهای ملی با نظارت قاهره است، گفت: فتح تنها در جهت سرپوش نهادن به اقدامات غیر اخلاقی شبه نظامیانش در کرانه باختری و توجیه این اقدامات می کوشد.
وی در گفتگوی ویژه خود با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین تصریح کرد: «بازداشت های سیاسی که شبه نظامیان رئیس غیر قانونی تشکیلات خودگردان علیه اعضا و هواداران حماس انجام می دهد، مانعی جدید در مسیر گفتگوهای ملی است. از جنبش فتح می خواهیم تا برای همیشه به مسئله بازداشت های سیاسی خاتمه دهد.»
ایمن طه در ادامه با اشاره به ضعفی که جنبش فتح در کرانه باختری با آن دست و پنجه نرم می کند و نیز تاکید بر اینکه فتح کنترل اوضاع در این منطقه را از دست داده است، خاطرنشان ساخت: «اختیار کمک های مالی آمریکا در دست سلام فیاض است و از این رو، این رئیس دولت غیر قانونی تشکیلات خودگردان است که کنترل فتح را به دست دارد و هیچ کس توان رویارویی با او را در داخل این جنبش ندارد.»
این چهره مبارز در بخشی دیگر از اظهارات خود، پیش بینی کرد: “در نتیجه اقدامات شبه نظامیان ابومازن درکرانه باختری، گفتگوهای ملی هیچ پیشرفتی نخواهد داشت. ضمنا طرف مصری نیز از این اقدامات ابراز ناخشنودی کرده است.”
وی در ادامه از طرف میانجیگر مصری خواست تا فشار بیشتری به فتح و ابومازن برای پایان بخشیدن به شکاف داخلی موجود وارد آورد.
متن کامل این مصاحبه برای اطلاع خوانندگان عزیز فارسی زبان ترجمه شده است و از نظر می گذرد:
س: کمیته عملیاتی متشکل از نمایندگان دو جنبش فتح و حماس برای بررسی و پیگیری مسائل مختلف ایجاد شد. ارزیابی شما از جلساتی که این کمیته در کرانه باختری و نوار غزه برگزار کرده است، چیست؟
ج: پیش از هر چیز باید نکته مهمی را به عرض تان برسانم. کمیته ای که بدان اشاره کردید، یک کمیته عملیاتی نیست و نمایندگان دو جنبش در چارچوب گفتگوهای ملی که نظارت آن را قاهره در دست دارد، در این کمیته جمع می شوند. پس در یک کلام باید گفت که این کمیته، کمیته ای عملیاتی نیست. ضمنا جلساتی که تشکیل می شود و دیدارهایی که برگزار می گردد، به بحث در خصوص موضوعات مربوط به گفتگوی ملی می پردازد که از جمله این موضوعات می توان از پایان دادن به شکاف داخلی در فلسطین و بررسی وضعیت موجود ـ آن هم در سایه تحولات تهدیدآفرین و تشدید حملات بی امان علیه جنبش حماس در کرانه باختری ـ یاد کرد.
س: مهم ترین مانع در مسیر گفتگوی میان نمایندگان دو جنبش فتح و حماس چیست؟ چگونه می توان موانع موجود در تحقق این هدف را برداشت؟
ج: آنچه در کرانه باختری شاهد آن هستیم از دسیسه های فراوانی حکایت دارد که شبه نظامیان فتح و نیروهای امنیتی تشکیلات خودگردان با تعقیب فرزندان مقاومت، ربودن و شکنجه آنها در مسیر براندازی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” اجرا می کنند که این وضعیت واقعا خطرناک است و ما هرگز در برابر آن سکوت نمی کنیم.
ما بارها و بارها به تمامی طرف ها، به ویژه جنبش فتح اعلام کردیم که اگر اندیشه به نتیجه رساندن گفتگوهای ملی را در سر دارید، باید به اقدامات خود علیه اعضا، هواداران و نهادهای وابسته به جنبش حماس در کرانه باختری پایان دهید.
متاسفانه باید عرض کنم که جنبش فتح و رهبران رام الله هرگز به دنبال موفقیت گفتگوهای ملی نیستند. در اولین نشست که با حضور رهبران دو جنبش برگزار شد، بر چند چیز توافق شد که یکی از آنها توقف هر گونه حمله تبلیغاتی و اقداماتی از این دست علیه طرف مقابل بود که متاسفانه باید خدمت تان بگویم فتح هیچ گونه حسن نیتی از خود نشان داد و وقتی هیثم عمرو، مجاهد برجسته فلسطینی در اثر شکنجه های فراوان در زندان های تشکیلات خودگردان در کرانه باختری به شهادت رسید، هیچ اعتراضی نکرد. در همین جا تاکید می کنیم اقدامات خلاف اخلاق، قانون و میهن پرستی که از سوی نیروهای امنیتی ابومازن شاهد هستیم، عواقب وخیمی را به دنبال خواهد داشت و این جنبش فتح است که مسئول این عواقب می باشد.
س: آیا شما معتقدید که جنبش فتح می تواند به تعهدات خود در خصوص آزادسازی زندانیان سیاسی در کرانه باختری جامه عمل بپوشاند؟
ج: وقتی ما در مورد جنبش فتح صحبت می کنیم، بحث ما رئیس سابق تشکیلات خودگردان که ریاست این جنبش را نیز در اختیار دارد، نیز هست. در حال حاضر، ابومازن تصمیمی جدیدی در خصوص پایان دادن به شکاف های داخلی اتخاذ نکرده است و از این رو، ما بر این باوریم که ایشان به دنبال پایان وضعیت موجود نیستند و شواهد و قرائن بسیاری را برای این باور خود داریم و تاکید می کنیم که اگر حرف ما اشتباه است، چرا محمود عباس کوچک ترین گامی در مسیر استفاده بیشتر و بهتر از فرصت های آشتی و گفتگو بر نمی دارد؟!
ما کاملا این نکته را درک می کنیم که جنبش فتح نمی تواند تصمیم خاصی در مورد کرانه باختری بگیرد زیرا حاکم این منطقه ابومازن است ؛ البته اعتقاد ما این است که با وجود همه این مسائل، باز هم فتح می توان نقش مهمی را در حل بخشی از بحران موجود ایفا کند.
اجازه بدهید اشاره ای به اظهارات عزام الاحمد، رئیس فراکسیون پارلمانی فتح داشته باشم که در آن گفته بود آزادی زندانیان سیاسی و توقف روند تعقیب اعضای و هواداران حماس تنها در سایه پایان شکاف داخلی موجود و همچنین موفقیت گفتگوهای داخلی امکان پذیر می باشد. حرف بنده این است: چطور می توان انتظار داشت در شرایطی که تلاش ها برای نابودی جنبش حماس در کرانه باختری ادامه دارد، به توافق ملی دست یافت و به شکاف داخلی پایان بخشید و دولت وفاق ملی را تشکیل داد؟!
ما می دانیم که جنبش فتح توان اجرای تعهداتش را ندارد ؛ ولی مسئله این است که فتح تنها در جهت سرپوش نهادن بر جنایت های نیروهای امنیتی ابومازن در بازداشت سیاسی افراد می کوشد. این جنبش به همراه با سخنگویانش یک صدا به توجیه اقدامات شبه نظامیان تحت فرمان ابومازن می پردازند و هرگز اقداماتی که علیه جنبش حماس و هوادارانش در کرانه باختری انجام می شود، را محکوم نمی کنند. در یک جمله باید بگویم که فتح در برنامه های مربوط به هدفگیری جنبش حماس مشارکت دارد.
س: رئیس فراکسیون پارلمانی جنبش فتح بارها و بارها اعلام کرده است که دستگاه های امنیتی عامل ترور و بازداشت اعضای جنبش حماس هستند نه جنبش فتح. پس فایده گفتگو با جنبش فتح در مذاکرات ملی چیست؟
ج: گفتگوی ما با جنبش فتح تنها منحصر به مسائل امنیتی در کرانه باختری نیست ؛ بلکه این مذاکرات مسائل بسیار دیگری را نیز در بر می گیرد که از آن جمله می توان به تشکیل دولت، اصلاح سازمان آزادیبخش فلسطین، برگزاری انتخابات و دیگر موضوعات اشاره کرد. به هر حال، جنبش فتح یکی از گروه های اصلی در فلسطین است و از این رو، ما با این جنبش گفتگو می کنیم.
اجازه دهید خدمت تان عرض کنم فتح در مهار و کنترل جنگ هولناکی که در کرانه باختری علیه جنبش حماس به راه انداخته شده است، هیچ توانایی ندارد ؛ زیرا این جنبش بسیار ضعیف است که دلیل ضعفش را باید در این نکته جستجو کرد که کمک های مالی در اختیار فتح نیست بلکه اختیار آن به دست سلام فیاض، رئیس دولت غیر قانونی تشکیلات خودگردان است. امروز فیاض مسئول و امین کمک های مالی آمریکا به شمار می رود و می تواند فتح را از این پول محروم کند. همه به خاطر دارند که چگونه جنبش فتح هنگام شکل گیری دولت فیاض راه مخالفت با این دولت را پیمود و حتی تهدیداتی را مبنی بر عدم مشارکت در آن مطرح کرد ؛ ولی در نهایت، از حرف خود برگشت و در مقابل دولت فیاض سر تسلیم فرود آورد و در آن مشارکت نمود. در همین جا تاکید می کنیم که ما با جنبش فتح همچون هر گروه دیگر فلسطینی گفتگو می نماییم.
س: نظر شما درباره سیاست درهای چرخان (گردان) که جنبش فتح و شبه نظامیان در کرانه باختری انجام می دهند و طی آن به بازداشت های سیاسی مبادرت می ورزند، چیست؟
ج: بازداشت سیاسی افراد در هر شکلی که باشد، رد شده است. ما به عنوان گروه های فلسطینی باید تصمیمات و تدابیر لازم را برای متوقف ساختن روند بازداشت سیاسی اتخاذ کنیم. البته همان طور که می دانید شبه نظامیان در کرانه باختری تنها به دستور آمریکا عمل می کنند و از هیچ طرف دیگری ـ نه فتح و نه عزام الاحمد ـ فرمان نمی گیرند. این شبه نظامیان دستورات خود را از رئیس غیرقانونی تشکیلات خودگردان و ژنرال کیت دایتون آمریکایی می گیرند. پرسشی که در اینجا مطرح می شود، آن است که اگر جنبش فتح عملا به دنبال موفقیت گفتگوهای ملی است، پس چرا ابومازن که ریاست جنبش فتح را در اختیار دارد، به شبه نظامیانش در کرانه باختری دستور توقف بازداشت های سیاسی، خاتمه دادن به روند تعقیب مبارزان و اعضای جنبش حماس را نمی دهد؟ به اعتقاد بنده، موضوعات فوق الذکر سوال هایی را درباره مقاصد جنبش فتح و رئیس آن بر می انگیزد؟
س: آیا معتقدید گفتگوهای فلسطینی که امروز با نظارت قاهره جریان دارد، در سایه اقدامات فتح و شبه نظامیانش در کرانه باختری روند مثبتی را طی خواهد کرد؟
ج: ما اعلام کردیم که اگر تغییری در مواضع کرانه باختری صورت نگیرد، انتظار هیچ پیشرفتی در زمینه گفتگوها وجود ندارد.
س: با نظر به ارتباطی که با مصری ها دارید، موضع قاهره در قبال اقدامات شبه نظامیان ابومازن در بازداشت، ترور و شکنجه اعضای حماس چیست؟
ج: قاهره نارضایتی شدید خود را از اقدامات شبه نظامیان ابومازن در کرانه باختری اعلام کرد ؛ ولی ما معتقدیم که این اقدام کافی نیست. درخواست ما از برادران مصری این است که نقش بارزتری را در این زمینه ایفا کنند و رئیس تشکیلات خودگردان را برای صدور دستور پایان تعقیب مبارزان فلسطینی و اعضای جنبش حماس به دستگاه های امنیتی تحت فرمانش تحت فشار قرار دهند. مصر باید قاطعانه برخورد کند ؛ زیرا به نظر می رسد که دولت غیر قانونی و منتصب تشکیلات خودگردان به ریاست سلام فیاض به حرف هیچ کسی گوش نمی دهد و تنها از آمریکا و حاکمانش فرمان می پذیرد.
س: موضع شما در جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در قبال جنایت های شبه نظامیان ابومازن در بازداشت، شکنجه و ترور مبارزان فلسطینی چیست؟
ج: ما معتقدیم آنچه در کرانه باختری می گذرد، عواقب خطرناکی را به دنبال دارد. انجام این جنایت ها در ادامه دسیسه های ناکام شبه نظامیان ابومازن برای نابودی جنبش حماس صورت می گیرد. در همین جا تاکید می کنیم جنبش حماس ریشه در قلب و جان شهروندان فلسطینی ساکن کرانه باختری، نوار غزه و خارج دارد.
نکته دیگری که باید در اینجا مد نظر داشت، این است که اقدامات شبه نظامیان ابومازن در کرانه باختری در واقع دهن کجی به برنامه های مصر جهت به نتیجه رساندن گفتگوهای داخلی است. از سوی دیگر، جنبش فتح نیز با هراس و تردید به خواست حماس در مورد بازسازی دستگاه های امنیتی اش می نگرند و از این رو، هرگز در راستای ایجاد تغییر در این دستگاه ها بر نمی آید. ضمنا هر وقت زمان دیدار و نشست نمایندگان حماس و فتح فرا می رسد، سرویس های امنیتی ابومازن حملات خود علیه اعضا و هواداران حماس را می افزایند که تمامی این شواهد و قرائن حکایت از آن دارد که شبه نظامیان کرانه باختری که مستقیما از رئیس جنبش فتح و ژنرال کیت دایتون آمریکایی دستور می گیرند، هرگز خواستار تداوم تلاش ها برای به نتیجه رسیدن مذاکرات ملی نیستند و فکر می کنند که این اقدام باعث می شود تا حماس تحت فشار و در زاویه انزوا قرار گیرد ؛ ولی ما اعلام می کنیم که هرگز توان منزوی ساختن جنبش مقاومت اسلامی فلسطین را ندارند.
حماس به دنبال آشتی است و در جهت وفاق ملی می کوشد. این جنبش در صدد پایان دادن به شکاف داخلی در فلسطین می باشد. در پایان باز هم از جنبش فتح می خواهم تا به روند اقدامات خود علیه اعضا و هواداران حماس پایان بخشد و برای تحقق آشتی ملی جدی تر عمل کند و به منظور پایان بخشیدن به شکاف داخلی موجود، شبه نظامیان را تحت فشار قرار دهد.