“اسماعیل هنیه” نخست وزیر دولت منتخب و مردمی فلسطین تاکید کرد که گفت و گو تنها راه حل اختلافات داخلی و پایان بخشیدن به بحران داخلی فلسطین به شمار می رود.
وی در مصاحبه با روزنامه “الرای” چاپ وزارت اطلاع رسانی دولت متبوعش که نسخه ای از آن نیز به مرکز اطلاع رسانی فلسطین دورنگار شد، خاطر نشان ساخت که بهترین راه حل بحران داخلی، یکپارچگی و حفظ وحدت رویه در سنگر پاسداری از حقوق حقه ملت فلسطین است.
این رهبر فلسطینی در خصوص تاثیر تجاوزات دشمن صهیونیستی بر عملکرد دولت هنیه گفت که دولت موفق شد در یک برهه کوتاهی دامنه بحران برخاسته از تجاوزات ددمنشانه “اسراییل” به نوار غزه را مهار کند و با تمام قوا برای این کار بسیج شد و از روحیه بسیار بالایی برخوردار بود.
این مقام فلسطینی تصریح کرد:« من به روحیه وزیران کابینه ام که به خاطر محاصره نوار غزه و تجاوزات دشمن صهیونیستی و جنگ و بحران داخلی و بسیاری از چالش ها شرایط بسیار دشواری را تجربه می کنند، ایمان و اطمینان کامل دارم.»
هنیه ضمن تمجید از دستاوردهای دولتش در دوران جنگ اخیر غزه و پس از آن به رغم پایین بودن سطح امکانات و وخامت اوضاع حاکم تاکید کرد که دولت در تلاش است با تمامی قشرهای جامعه فلسطین؛ خواه جنبش های سیاسی یا احزاب یا سازمان های بومی و عشایر در تماس باشد.
وی گفت که تکیه دولت به برنامه مقاومت یک ابتکار سیاسی به شمار می رود و مقاومت تنها در حمل سلاح یا منفجر کردن نارنجک یا بمب خلاصه نمی شود، بلکه مقاومت یک ایده و تفکر و هویت و فرهنگ است و ما نمی خواهیم این مقوله ها را با یکدیگر خلط کنیم و به خوبی می دانیم که همچنان در مرحله آزاد سازی ملی به سر می بریم، ولی دولتی را اداره می کنیم که از برنامه مقاومت پاسداری می کند.
هنیه همچنین خطاب به ملت فلسطین تاکید کرد که تلاش های شما اکنون به بار نشسته است و شما مراحل آغازین آزاد سازی ملی و سازندگی اسلامی را تجربه می کنید و جهانیان چشم به شما دوخته اند و شما نیز باید همواره به امت اسلام حسن ظن داشته باشید. شما مایه امید و دلگرمی امت اسلام هستید و پیشقراولان راه آزادی مسجد الاقصی و پی ریزی عظمت و عزت و سرافرازی هستید.
وی خاطر نشان ساخت:« دومین پیام ما به اعضای حماس است و ما می دانیم که شما در راه میهن شهید و اسیر و جانباز داده اید، ولی یقین بدانید که همه اینها بهای پیروزی آتی است.»
پیام سوم هنیه به ملت فلسطین این بود که به نقاط قوت خود که در درجه اول همان ایمان به خداوند متعال و تقوای الهی است تکیه کنید و از مجادله با حق و از آنچه که خداوند از آن نهی کرده است بپرهیزید و در راستای اعتلای پرچم اسلام تلاش کنید و هر کس عزت را در غیر خداوند متعال بجوید خداوند او را ذلیل می کند و دنیا و هر چه در آن است فریبند و غرور آفرین است و قدرت واقعی ما در میزان پایبندی به ایمان است و باید با ملت ما از در مهر و محبت وارد شویم.»
هنیه در پیامی به جنبش فتح گفت:« ما از خداوند متعال می خواهیم که همه ما و شما را به راه راست هدایت کند و ما و شما در یک مسیر و یک سرزمین قرار گرفته ایم و آن هم فلسطین است و خداوند هر کس را بخواهد سرافراز می گرداند و به او عزت می بخشد و ما دشمن واحدی داریم که باید همگی در مقابله با این دشمن تلاش کنیم و در جهت احقاق حقوق حقه ملت فلسطین و تشکیل کشور مستقل فلسطینی تلاش کنیم.»
وی در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد که ما از همان آغاز ایمان داشتیم که یگانه راه حل بحران داخلی گفت و گو و پذیرش برنامه های سیاسی گروه های مختلف سیاسی در داخل جامعه است و تا زمانی که این برنامه ها سمت و سوی واحدی داشته باشند و قدس قبله گاه ما و آزادی این شهر شریف و احقاق حقه فلسطین هدف اصلی ما باشد می توانیم به تحقق این اهداف خود امیدوار باشیم، اما در صورت وابستگی به طرف های خارجی و اولویت دادن منافع شخصی و حزبی بر منافع ملت فلسطین نخواهیم توانست کاری از پیش ببریم و سحر ساحر به خودش باز خواهد گشت. وی افزود همه ما باید این مساله را در نظر بگیریم که قدرت و اقتدار ما در گرو وحدت ماست و تکیه بر غیر یک نوع بازیچه قرار دادن مصالح ملت فلسطین و تضییع حقوق آنان است و این اقدامات هیچ نتیجه ای جز شکست و ضرر به همراه نخواهد داشت.
اینک متن این مصاحبه از نظر خوانندگان عزیز می گذرد:
* پس از گذشت چند ماه از جنگ اخیر غزه عملکرد دولت را در این دوره چگونه ارزیابی می کنید؟
** بی تردید این 6 ماه با ماه های پیش فرق می کند؛ چرا که دشمن صهیونیستی جنگ ناجوانمردانه ای را علیه فلسطینیان ساکن نوار غزه به راه انداخت و تمامی زیر ساخت ها و ساختمان های وزارتخانه ها و نهادهای امنیتی و خانه های شهروندان و کودکستان ها و دانشگاه ها را با خاک یکسان و درختان را ریشه کن و محصولات را از بین برد و خیابان ها را ویران نمود و شبکه های آب و برق و تلفن را از بین برد تا اینکه در پایان مجبور شد با ذلت و خواری تمام خاک پاک نوار غزه را ترک کند.
اما علی رغم این همه جنایت ها و ضربات سنگین ارتش صهیونیستی، در ادامه جنگ شاهد رشادت ها و دلاوری های فرزندان ملت در طول 22 روز جنگ نابرابر بودیم و همه وزارتخانه های دولت منتخب با تمام قدرت و توان و در عین حال با کمترین و ابتدایی ترین امکانات و تجهیزات مانند چادر و خیمه های صحرایی کمر همت برای خدمت به ملت فلسطین بستند و وزارتخانه هایی که ارتباط مستقیم و نزدیکی با مردم داشتند در ابعاد مختلف در صدد خدمت رسانی به مردم برآمده و بر حسب نیازهای شهروندان فعالیت های خود را گسترش دادند و تا حد توان سعی در برآورده کردن نیازهای مردم داشتند.
در همین راستا، وزارت بهداشت فلسطین دست به ابتکارهای جالبی به ویژه در زمینه امداد رسانی به مجروحان و قربانیان حمله ددمنشانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه داشت و وزارتخانه های کار و امور اجتماعی، راه و ترابری و ارتباطات نیز به نوبه خود عملکرد قابل قبولی در زمینه خدمت رسانی به اقشار مختلف مردم نوار غزه از خود نشان دادند.
از جمله این موارد می توان به بازسازی دهها خیابان با وجود عدم دسترسی به ماده “آسفالت” اشاره کرد و وزارت راه و ترابری برای رفع این کمبود و مقابله با بحران از آجرهای کوچک برای سنگفرش خیابان های مورد نظر استفاده کرد.
علاوه بر این، دولت منتخب فلسطین در مدت زمان کوتاهی توانست با بسیاری از پیامدهای جنگ غزه مقابله کرده و تمامی نهادها و موسسات آن با روحیه بالایی فعالیت های خود را از سر گرفتند و ما شاهد بهبود روند خدمت رسانی به مردم نیز بودیم.
اما با وجود این، ما هیچگاه منکر برخی اشتباهات و کمبودهای موردی نیستیم که این موارد نیز نه بر اساس تصمیمات دولت، بلکه در اثر فشار کاری و حجم بالای مشکلات ناشی از جنگ بود.
اهتمام به گسترش روابط
* آیا شما از عملکرد وزرا و مسئولان نهادهای مختلف دولتی خود رضایت و اطمینان کامل دارید؟
** مطمئنا ما به وزرای خود اطمینان کامل داریم؛ به ویژه اینکه آنها حتی در شرایط سخت و دشوار ناشی از جنگ نیز به فعالیت های خود ادامه دادند و تاکنون بدون توجه به مشکلات و چالش های بزرگی مانند محاصره، جنگ و شکاف و اختلافات داخلی سعی کرده اند برای خدمت رسانی به مردم از هیچ تلاشی دریغ نورزند. وزارتخانه های دولت منتخب علی رغم کمبود امکانات و اوضاع دشوار حاکم بر نوار غزه با هماهنگی کامل با یکدیگر به مسئولیت های خود عمل کرده اند و حتی برای مقابله با برخی وضعیت های اضطراری کمیته های وزارتی مشترکی میان وزارتخانه های مختلف تشکیل شده است که ما امثال آنرا در دولت های گذشته مشاهده نکرده بودیم.
* با توجه به اینکه اوضاع و شرایط امنیتی در برخی موارد مانع از حضور شما در ملأ عام می شود، آیا این مساله بر عملکرد دولت شما تاثیرگذار بوده است یا نه؟
** اوضاع امنیتی نوار غزه هیچگاه مانع از حضور شخص نخست وزیر و یا هر کدام از وزرای دولت وی بر سر کارهای خود و یا در روند تصمیم گیری ها نشده است و ما حتی در بدترین شرایط؛ به ویژه در زمان جنگ نیز در جریان جزئیات تمامی امور بوده ایم. ما در مواقع اضطراری از ابزارها و راهکارهای ویژه ای برای ارتباط میان اعضای دولت و تداوم فعالیت ها استفاده می کنیم و از طریق دیدارهای فردی و یا گروهی میان وزرا سعی می کنیم که در جریان جزئیات تمامی امور قرار بگیریم.
* روابط دولت خود با جنبش حماس را چگونه ارزیابی می کنید؟
** ما به عنوان یک دولت علاقه مندیم که روابط خود را با تمامی نهادها و موسسات جامعه فلسطینی؛ اعم از جنبش های سیاسی و یا احزاب و سازمان های داخلی و طایفه ای گسترش دهیم.
مطمئنا در این میان جنبش حماس از ارزش و جایگاه ویژه ای برخوردار است و ما سعی داریم در راستای خدمت رسانی هر چه بیشتر به شهروندان فلسطینی روابط دولت با دیگر نهادهای فلسطینی را گسترش دهیم و علی رغم اینکه ماهیت فعالیت و مسئولیت های دولت منتخب با مسئولیت های جنبش حماس تفاوت های اساسی دارد، اما این تفاوت ها هیچگاه به معنای اختلاف و تعارض در مسئولیت های این دو طرف نیست، بلکه این تفاوت ها طبیعی و به اقتضای مسئولیت های هر کدام از این دو طرف است. ما تاکنون از نفوذ و اختلاط تشکیلاتی جنبش حماس با دولت منتخب و یا مداخله دولت در امور جنبش حماس جلوگیری کرده ایم و توانسته ایم توازن روابط میان طرفین را حفظ کنیم و در عین حال از تجارب طرفین چه در عرصه داخلی چه در عرصه خارجی به نفع یکدیگر استفاده کنیم.
ابتکار سیاسی
* برخی طرف ها بر این باورند که اتخاذ راهکار مقاومت از سوی دولت منتخب فلسطین یک خودزنی سیاسی است.. نظر شما در این باره چیست؟
** من کاملا بر عکس این طرف ها فکر می کنم که این مساله یک ابتکار سیاسی از سوی دولت منتخب فلسطین است، مقاومت تنها به معنای در دست گرفتن سلاح و یا استفاده از بمب و امثال آن نیست، بلکه مقاومت یک تفکر و فرهنگ و شاخصه هویتی است و ما همواره سعی کرده ایم که از خلط میان مسائل مربوط به هر یک از مراحل جهادی، مقاومتی و سیاسی بر حذر باشیم و این مساله را به خوبی می دانیم که ما در حال حاضر در مرحله آزادی خواهی ملی قرار داریم و در عین حال دولتی را اداره می کنیم که حمایت از برنامه مقاومت به منظور رهایی از بند اشغالگری و ظلم رژیم صهیونیستی و در نهایت تشکیل کشور مستقل فلسطینی را در راس برنامه های خود قرار داده است. ما در حال حاضر از یک سو تلاش داریم منافع شهروندان فلسطینی را برآورده کرده و بدون هر گونه امتیازدهی سیاسی امور روزمره زندگی آنان را اداره کنیم و از سوی دیگر، از راهکار مقاومت و جهاد در برابر دشمن صهیونیستی حمایت کنیم.
* موضع شما در قبال اظهارات اوباما و نتانیاهو چیست؟
راهکار وحدت
* آیا شخص “ابو العبد” در هر حالی در سمت نخست وزیری باقی خواهد ماند؟
** من به این مساله افتخار می کنم که ملت فلسطین مسئولیت خطیر نخست وزیری دولت در چند سال گذشته را به من واگذار کرده است و امیدوارم که توانسته باشم با عملکرد خود در طول این مدت رضایت خداوند متعال را جلب کرده و در راستای منافع و حقوق و اصول ملت فلسطین حرکت کرده باشم. ما به مناصب محول شده به خود به چشم یک وظیفه و تلکیف نگاه می کنیم و هیچگاه به خاطر تصدی چنین پست هایی دچار غرور نمی شویم. وزرای دولت منتخب فلسطین تمام تلاش خود را برای خدمت به مردم بسیج کرده اند و من در همین جا به شما اطمینان می دهم که شخص “اسماعیل هنیه” به عنوان نخست وزیر دولت منتخب هیچگاه در جریان تحقق مصالحه ملی مانع تراشی نخواهد کرد؛ چرا که ما وحدت ملت فلسطین را فراتر و مهمتر از وحدت اشخاص دانسته و همواره منافع ملی را بر منافع شخصی و حزبی ترجیح می دهیم. ما به دنبال جاه و مقام برای خود نیستیم، بلکه سعی داریم جایگاه ملت خود در عرصه سیاسی را ارتقا دهیم و اجازه ندهیم که مبارزات و فداکاری های آنها در طول ده ها سال گذشته بی ثمر و بی نتیجه باقی بماند.
* چشم انداز آینده روابط ملی میان طرف های فلسطینی را چگونه ارزیابی می کنید؟
** بهترین راهکار برای هر فرد ملی گرایی وحدت و یکپارچگی برای دفاع از حقوق ملت فلسطین است. درست است که مکاتب فکری و رویکردهای سیاسی مختلفی در داخل فلسطین وجود دارد، اما این مساله هیچگاه به معنای لزوم اختلاف درباره حقوق و یا آرمان های ملت فلسطین نیست. از سوی دیگر، از آنجایی که ما در یک سرزمین در کنار هم زندگی می کنیم، باید همکاری و زندگی سیاسی مسالمت آمیز میان خود را نیز حفظ کنیم و به عنوان یک کل واحد در مقابل اندیشه های جنبش صهیونیستی که دشمن همه ما فلسطینیان است، ایستادگی کنیم. علاوه بر این، باید به این مساله نیز توجه داشته باشیم که تفرقه و اختلافات سیاسی جز ضعف پیامد و نتیجه دیگری برای ما به همراه نخواهد داشت و در مقابل دشمن صهیونیستی بر اساس اصل استعماری همیشگی “فرق تسد” (تفرقه بینداز و حکومت کن) از این تفرقه و دو دستگی داخلی در فلسطین سود برده و قدرتمندتر خواهد شد. از همین رو ما امیدواریم که تمامی طرف های سیاسی در فلسطین با در نظر گرفتن منافع ملی و اصول و حقوق حقه فلسطینیان به سوی مصالحه ملی حرکت کرده و از راهکار مقاومت حمایت کنند.
* سفر هیأت های خارجی به نوارغزه چه اهمیتی برای شما دارد؟
** این اقدامات هیأت های مذکور به عنوان اقدامی مثبت در راستای لغو محاصره و به منزله حمایت اشخاص، موسسات و هیأت های مذکور از لزوم لغو محاصره و پایان دادن به مظلومیت ملت فلسطین است و آنها با سفر خود به این منطقه، جامعه بین المللی را به لزوم تحرک به منظور پایان بخشیدن به محاصره نوار غزه تشویق می کنند.
از سوی دیگر، سفر این هیأت های خارجی نشانگر شکست سیاست های محاصره رژیم صهیونیستی و افزایش همبستگی و همدردی ملت های دیگر با ملت فلسطین در طول سالیان گذشته است.
پیامی دو بعدی
* پیام شما به اعضای جنبش حماس چیست؟
** من چندین پیام برای اعضای جنبش حماس دارم.
نخست اینکه تلاش های شما به نتیجه نشسته است و شما در حال حاضر در خط مقدم پروژه آزادی خواهی ملی و تشکیل جامعه اسلامی قرار دارید. چشم های جهانیان به شما دوخته شده است، پس سعی کنید همیشه مایه امید ملت اسلام باشید و همواره پرچم عزت و افتخار و تلاش برای آزاد سازی قدس شریف و مسجد مبارک الاقصی را بر بالای سر خود افراشته نگه دارید.
دوم اینکه ما می دانیم که شما در راه جهاد و مقاومت شهدا و مجروحان و اسرای زیادی تقدیم کرده اید، اما بهای آزادی خواهی همین است و در آینده نیز بهای پیروزی را خواهید پرداخت. سعی کنید با برادران خود در دیگر احزاب مخالف جنبش حماس با عطوفت و مهربانی برخورد کنید و همواره دل های خود را با دعای رسول گرامی اسلام شاد کنید که می فرمود:«اللهم اهد قومی؛ فانهم لایعلمون» (خدایا قوم مرا هدایت فرما؛ آنها خیلی کارها را از روی نادانی انجام می دهند.)
پیام سوم ما به برادران خود در جنبش حماس این است که سعی کنید همواره عناصر قدرت را در دست داشته باشید. نخستین مورد از این عناصر قدرت ایمان به خدای متعال و تقوای الهی و دوری از منکرات و اعتلای پرچم اسلام است که نماد عزت است و هر کس عزت را در چیزی کمتر از آن جستجو کند، خداوند او را خوار و ذلیل خواهد ساخت و قدرت دنیا دروغین و فناپذیر است. ما باید با ملت خود مهربان و رئوف باشیم؛ چرا که خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:{أذلة علی المومنین أعزة علی الکافرین} (با مومنان رئوف و مهربان و با کافران سختگیر و قاطع هستند) (سوره مائده آیه 54)
* پیام شما به برادران فلسطینی خود در جنبش فتح چیست؟
** ما به آنها می گوییم که إن شاء الله خداوند ما و شما را به راه راست هدایت کند. ما و شما بر یک مرکب سوار بوده و در یک سرزمین به نام فلسطین زندگی می کنیم. ما باید این مساله را در نظر داشته باشیم که دشمن مشترک همه ما رژیم صهیونیستی است و ما باید با حفظ وحدت و یکپارچگی برای بازپس گیری حقوق از دسته رفته خود و تشکیل کشور فلسطینی با این دشمن مشترک مبارزه کنیم.
ما به آنها اعلام می کنیم که از آغاز گفتگو را راه حل تمامی اختلافات می دانستیم و معتقدیم که گروه های مختلف سیاسی باید با برنامه های مختلف بتوانند در کنار هم زندگی کنند و تنها مساله آزاد سازی قدس شریف و مسجد الاقصی و احقاق حقوق حقه ملت فلسطین را هدف اصلی خود قرار دهند. در صورتی که طرف های داخلی فلسطینی در صدد استمداد از طرف های خارجی و اولویت دادن منافع طرف های خارجی بر منافع ملت فلسطین برآیند، هیچ نفعی عاید آنها نخواهد شد و تنها وحدت کلمه میان گروه های سیاسی است که می تواند کشتی آزادی خواهی فلسطین را به ساحل نجات برساند.
ما امیدواریم که برادرانمان در جنبش فتح به اختلافات خود با جنبش حماس پایان داده و با حفظ و تمسک بر اصول اولیه جنبش مقاومت و آزادی خواهی ملی (فتح) به وحدت ملی گروه های فلسطینی کمک کرده و به سوی جبهه گیری های حزبی و یا گرایشات فردی حرکت نکنند.
راه گفت و گو
* آینده گفت و گوی ملی گروه های فلسطینی را چگونه ارزیابی می کنید؟
** ما ایمان داریم که تنها راه حل و فصل اختلافات داخلی و پایان بخشیدن به شکاف داخلی همان گفت و گوی ملی است و در همین راستا، از همان نخستین روزهای مطرح شدن بحث گفت و گوی ملی از هیچ تلاشی برای به ثمر نشستن این گفت و گوها دریغ نکرده ایم اما وجود دو مشکل عمده بر سر راه این تلاش ها مانع از به نتیجه رسیدن آنها شده است مشکل نخست به مساله اتکا بر مواضع خارجی و تسلیم در مقابل فشارهای بین المللی از جمله شروط کمیته چهارجانبه بین المللی یا بازداشت شدگان سیاسی مربوط می شود. اما مسئله دوم به مکانیزیم های حل و فصل مربوط می شود؛ به گونه ای که جنبش فتح بر این باور است که مشکل عمده به نوار غزه و حوادث سال 2007 برمی گردد و با طرح این مسائل تلاش می کند که بار دیگر به نوار غزه برگردد. اما اگر با دقت و با رعایت عقل و منطق به بررسی دلایل این مشکلات بپردازیم می بینیم که ریشه آنها به حوادث قبل از تاریخ 14/6/2007 بر می گردد و لازم است که به منظور جلوگیری از تکرار آنها راهی برای حل و فصل اصولی این مشکلات پیدا کنیم تا از جامعه فلسطین و نظام سیاسی آن بر اساس اصل پذیرش طرف مقابل و اعتقاد به عمل مشترک صیانت کند.
* آیا شما از مشارکت در انتخابات و تشکیل دولت پشیمان هستید؟
** بی تردید این دو جایگاه با شرایط سابق حماس اختلاف دارد. خواه این مسئله به مجلس قانونگذاری فلسطین یا دولت مربوط شود. ما هر از گاهی می شنویم که برخی می گویند شما جنبش مبارزاتی هستید و چه سنخیتی میان این جنبش و فعالیت های سیاسی وجود دارد؟
در پاسخ به این ایرادات باید گفت که این سوال ها از جانب دو گروه از افراد مطرح می شود؛ نخست گروهی که طرفدار و دوستدار حماس هستند و گمان می کنند که با وارد شدن به فاز دولت مقاومت را رها کرده ایم و از مسیر منحرف شده ایم، ولی ما خطاب به این گروه تاکید می کنیم که ما به خوبی نسبت به حساسیت های این مرحله آگاه هستیم و همچنان مرحله آزادی خواهی ملی را ادامه می دهیم، اما در عین حال مسئولیت مدیریت جامعه و دفاع از حقوق سیاسی خود را نیز بر عهده داریم و به اعتراف بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران در ایجاد تلفیق میان این دو مقوله موفق بوده و این مساله را در دوره محاصره نیز ثابت کرده ایم؛ چرا که ما برای اولین بار موفق شدیم برای برنامه مقاومت و پایان بخشیدن به موارد متعدد امتیازدهی ها در زمینه حقوق ملی فلسطینیان، چارچوبی سیاسی و رسمی ایجاد کنیم و ورود ما به فاز سیاسی در پرتو حمایت اکثریت مردم فلسطین از برنامه مقاومت امری طبیعی بود.
تخطی از اصول مجاز نیست
* ماهیت فعالیت های میدانی اشتباهات را عیان می کند شماها چگونه امور را رتق و فتق می کنید؟
بی تردید هیچ کاری بی عیب و نقص نیست و هر کس کاری انجام ندهد مطمئنا اشتباهی را هم مرتکب نمی شود. به این ترتیب یک سری اشتباهاتی در روند فعالیت های ما وجود داشته و دارد ولی اشتباهات در عملکرد بوده است نه در مشی و مرام و این اشتباهات هم عمدی نبوده است و افرادی که اشتباهاتی داشتند برکنار شدند و برخی از آنان به شیوه های مختلفی مجازات شدند. من همین جا تاکید می کنم که به هیچ کس اجازه نخواهیم داد که به حقوق شهروندان فلسطینی تعدی کند یا حرمت آنان را لگدمال کند و در همین راستا نیر اقدام به تاسیس دیوان دادرسی کرده ایم تا به شکایات شهروندان در دبیرخانه هیات دولت رسیدگی کند و علاوه بر این، وزارت دادگستری نیز به شکایات شهروندان رسیدگی می کند تا حقی از آنان ضایع نگردد.
از درگاه باری تعالی مسئلت می دارم که ما را در خدمت رسانی به ملتمان موفق و سرافراز گرداند و این حسن اعتماد امت اسلام و ملت فلسطین نسبت به ما را مستدام گرداند و میان ما همدلی و همگرایی ایجاد کند و ملت ما را به آنچه که خیر و صلاح دنیا و آخرتشان در آن است هدایت کند.