چهارشنبه 30/آوریل/2025

عضو دفتر سیاسی حماس: ما از برگزاری انتخابات باکی نداریم

سه‌شنبه 28-جولای-2009

عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که این جنبش بنا به درخواست جنبش فتح به منظور پایان کارهای ششمین کنگره این جنبش و همچنین به خاطر عدم دستیابی به توافق در مورد توقف بازداشت های سیاسی در کرانه باختری گفت و گوی ملی را به بیست و پنجم ماه اوت آتی موکول کرد.

عزت رشق در گفت و گوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین در حاشیه نشست ارزیابی گفت و گوهای ملی در قاهره ـ پایتخت مصر ـ تاکید کرد که در دور آتی از تمامی گروه های فلسطینی برای گفت و گوی ملی دعوت به عمل خواهد آمد و دور آتی گفت و گوی ملی به حماس و فتح محدود نخواهد شد.

این مقام فلسطینی یاد آور شد: مسئله ای که مانع از برقراری آشتی ملی می گردد سرسختی و عدم نرمش جنبش فتح در زمینه حل مسائل اختلافی؛ به ویژه مسئله بازداشت شدگان و عدم آزادی آنان و همچنین عدم پایبندی فتح به توافقات به عمل آمده در جریان گفت و گوهای پیشین است.

اینک متن این مصاحبه از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:

چه کسی درخواست موکول شدن گفت و گو به بیست و پنجم ماه اوت را مطرح کرد و هدف از این خواسته چه بود؟

طرف مصری به خاطر عدم دستیابی به توافق در زمینه توقف بازداشت های سیاسی این مسئله را مطرح کرد و تا قبل از بیست و پنجم ماه آتی نمی توان گفت و گوی ملی را نهایی کرد و علاوه بر آن جنبش فتح برای به تعویق انداختن آن عزم جدی و تمایل واقعی داشت.

عزام احمد گفت که جنبش فتح همچنان بر سر برقراری آشتی ملی و پایان بخشیدن به درگیری های داخلی سنگ اندازی می کند. وی جنبش فتح را به یک گروهک آدم ربا تشبیه کرد و گفت که رهایی ملت در گرو نابودی این گروهک است.

مسئله ای که تاکنون مانع از برقراری آشتی ملی گشته است سرکشی و سرسختی جنبش فتح در زمینه تمامی مسائل اختلافی و عدم آزادی بازداشت شدگان است و جنبش فتح در تمامی گفت و گوها همواره از توافقات به عمل آمده چشم پوشی می کند که این امر یک مانع بر سر راه دستیابی به توافق آشتی ملی به شمار می رود.

جنبش فتح در تمامی دور گفت و گوها تعاملی مثبت داشته است و زمانی که هیات مصری با رهبران حماس در دمشق ـ پایتخت سوریه ـ دیدار کرد این رهبران به منظور حل تمامی مسائل اختلافی نرمش زیادی از خود نشان دادند و ما برای پایان بخشیدن به بازداشت های سیاسی و برگزاری انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان و پارلمانی و تشکیل کمیته مشترک حل اختلافات در کرانه باختری و نوار غزه چندین راهکار جایگزین ارائه کردیم.

ناظران بر این باورند که یک نوع هم آوایی میان دیدگاه های طرف مصری و حماس در مورد بیشتر مسائل اختلافی وجود دارد آیا این امر واقعیت دارد؟

یک نوع همسویی میان نگرش ما و طرف مصری وجود دارد و زمانی که با هیات مصری در دمشق دیدار کردیم آنان به این باور رسیدند که جنبش حماس به منظور دستیابی به توافق نرمش بیش از اندازه ای نشان داده است، ولی زمانی که این مقامات به رام الله رفتند متوجه شدند که این آنان برای دستیابی به توافق هیچ نرمشی از خود نشان نداده اند و این دلیلی بر عدم جدیت فتح در زمینه به ثمر نشستن گفت و گوی ملی است و این مسئله ما را بر آن وا می دارد که برخی طرف های کمیته مرکزی جنبش فتح در تلاش است تا سد راه دستیابی به توافق و آشتی ملی شود.

هیات فتح حماس را به مانع تراشی بر سر راه مشارکت رهبران فتح در غزه در ششمین کنگره فتح متهم می کنند.

مصر از هیات حماس که در گفت و گوی قاهره شرکت کرده بود خواست تا با حضور رهبران فتح ساکن نوار غزه در ششمین کنگره فتح در کرانه باختری موافقت کنند و حماس نیز با این خواسته موافقت کرد و حماس هرگز مانعی بر سر راه برگزاری این کنگره نبوده است.

حماس هیچ وقت مانع از تشکیل این کنگره نبوده و نخواهد بود، ولی به نظر می رسد که برخی از رهبران فتح علت شکست و ناکامی شان را به حماس مربوط می کنند، ولی ما گفتیم که برخی شخصیت های فتح که علیه شان اقامه دعوا شده است به این آسانی نمی توانند از نوار غزه خارج شوند، از این رو هر کس می خواهد سفر کند باید درخواستش را به دولت ارائه کند تا مسئولان ذیربط آن را بررسی کنند. برخی ها درخواست های شفاهی در این زمینه ارائه کرده اند و تاکنون کسی درخواست کتبی در این زمینه ارائه نکرده است. ما تاکید می کنیم که درخواست های کتبی را به صورت جدی مورد بررسی قرار خواهیم داد.

برخی ها همواره می گویند که جنبش فتح گفت و گو را تا زمان برگزاری انتخابات به منظور منزوی کردن حماس طول می دهد تا انتخابات برگزار شود، حال آنکه حماس برای ورود در این انتخابات آمادگی ندارد؟

ما به ناظر مصری تاکید کردیم که حماس هرگز در پرتو بحران داخلی در انتخابات شرکت نخواهد کرد و جنبش فتح برای دستیابی به توافق آمادگی ندارد و هیات فتح می خواهد مسائل را بی ارزش جلوه دهد و می خواهد بدون دستیابی به توافق در انتخابات شرکت کند.

فتح دنبال یک چیز است و آن را محمود عباس به صورت صریح اعلام کرد و گفت که ما دنبال توافق نیستیم بیایید در انتخابات شرکت کنیم. رهبران فتح می خواهند مدت گفت و گو تا زمان پایان ششمین کنگره فتح یا ماه مبارک رمضان تمدید کنند. ما تاکید می کنیم که حماس از صندوق های رای هیچ نگرانی ندارد و برای این مسئله هم آمادگی دارد. ما با شرکت در انتخابات بدون دستیابی به توافق مخالفیم و این یک خواست ملی تلقی می شود که تمامی گروه ها و جریان های فلسطینی در مورد آن توافق دارند تا مسائل را به صورت یکجا حل و فصل کنیم.

چرا حماس به اظهارات اخیر قدومی واکنش نشان نداد؛ به ویژه این که حماس جزء آن دسته از گروه هایی بود که بر لزوم تحقیق در مورد ترور یاسر عرفات رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین اصرار داشت، ولی در حال حاضر می بینیم که حماس از موضع خود عقب نشینی کرده است؟

ما نخستین گروهی هستیم که “اسراییل” را به ترور عرفات و مسموم کردن وی متهم کردیم و خواستار انجام تحقیقات در این زمینه شدیم، ولی متاسفانه متوجه شدیم که فتح در انجام تحقیقات در این زمینه جدی نیست، حتی تشکیلات خودگردان نیز حاضر به انجام تحقیقات در این زمینه نبود و این کوتاهی ها غیر منطقی و غیر مقبول است.   

ولی در خصوص اظهارات فاروق قدومی ما مستقیما آنها را مورد بررسی قرار ندادیم، چرا که این امر یک اختلاف داخلی به شمار می رود و باید تحقیقات دامنه داری پیرامون ترور عرفات صورت بگیرد.

لینک کوتاه:

کپی شد