نماینده جنبش مقاومت اسلامی حماس در بیروت ـ پایتخت لبنان ـ تاکید کرد که رهبران جنبش متبوعش به برادران مصری تاکید کرده اند که این جنبش در جهت دستیابی به توافق در دور آتی گفت و گوی ملی در بیست و پنجم ماه جاری (اوت) تلاش می کند و نمی خواهد این دور از گفت و گوی ملی مثل دورهای قبلی بی ثمر بماند.
“اسامه حمدان” در گفت و گوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطرنشان ساخت که اگر کمیته مرکزی جنبش فتح مواضع مثبتی اتخاذ کند در آن صورت احتمال پیشرفت و موفقیت گفت و گوی ملی وجود دارد و اگر این کمیته مواضع منفی اتخاذ کند در آن صورت نباید به موفقیت و به ثمر نشستن گفت و گوی ملی امیدوار بود و بنده بر این باورم که کمیته مرکزی فتح مسئول به بن بست رسیدن گفت و گوی ملی است.
بنده بر این باورم که به زودی نتایج سفر هیات امنیتی مصر به رام الله و موضع گیری رهبران جدید فتح را خواهیم شنید و این موضع گیری ها بر روند گفت و گوی ملی تاثیر گذار خواهد بود.
این مقام فلسطینی خاطر نشان ساخت که گفتمان رسانه ای رهبران فتح در رسانه ها امید بخش نیست و حماس هرگز به این گفتمان بسنده نخواهد کرد و با رهبران جدید فتح تعامل خواهد کرد و این رهبران مسئولیت خطیری بر گردن دارند که تنها به خود جنبش فتح مربوط نمی شود، بلکه این مسئولیت صبغه ملی دارد و تلاش های آنان باید در سطح ملی و نه درون حزبی باشد؛ چرا که در غیر این صورت نه تنها جایگاه ملی خود را از دست خواهند داد، بلکه در داخل جنبش فتح نیز ارزش و منزلتی نخواهند داشت.
این رهبر فلسطینی یاد آور شد : امیدواریم که رهبران فتح به اشتباه خود در زمینه بازداشت رهبران مقاومت در کرانه باختری اعتراف کرده و با آزادی آنان موافقت کنند. وی افزود ما از تشکیل دولت یکپارچه ملی به دور از شروطی که “اسراییل” از طریق کمیته چهارجانبه بین المللی سعی در تحمیل آنها بر طرف فلسطینی دارد استقبال می کنیم.
حمدان همچنین خاطر نشان کرد که اگر شاهد چنین موضع گیری هایی باشیم ما نیز نسبت به گذشته موضع گیری های مثبت تری خواهیم داشت. ما در گذشته با رهبران فتح تعامل مثبتی داشتیم و به منظور به ثمر نشستن گفت و گوی ملی تلاش های گسترده ای انجام دادیم، ولی موضع گیری های منفی هیات فتح موجب به بن بست رسیدن گفت و گوی ملی شد. از این رو اکنون وقت آن فرا رسیده است که شاهد رویکرد جدید فتح باشیم.
وی تصریح کرد که درخواست های جنبش فتح و تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه برگزاری انتخابات در آغاز سال جاری که گروه های فلسطینی در نشست های گفت و گوی ملی بر روی آن توافق کرده اند، به منزله نادیده انگاشتن واقعی گفت و گوی ملی است، زیرا طرفین در جریان نشست های قاهره تصمیم گیرفتند که باید در مورد تمامی مسائل اختلافی به صورت یکپارچه توافق حاصل شود و توافقات به عمل آمده عملیاتی شود.
رهبران فتح و حماس در جریان نشست های قاهره تصمیم گرفتند تا تمامی توافقات به عمل آمده در موعد مقررش اجرا شود و از جمله این توافقات می توان به برگزاری همزمان انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان، انتخابات پارلمانی و انتخابات شورای ملی اشاره کرد.
نماینده جنبش حماس در بیروت در ارتباط با دعوت عباس و “سلیم زعنون” برای برگزاری نشست شورای ملی فلسین در رام الله گفت که سازمان آزادی بخش فلسطین با شرایط و ساختار فعلی خود نماینده کامل ملت فلسطین نیست و فاقد مشروعیت است و اکنون اگر ابومازن یک کمیته اجرایی برای خود تشکیل دهد هرگز این کمیته به او مشروعیت نمی بخشد، چرا که نیمی از ملت فلسطین نماینده ای در شورای ملی ندارند و با توجه به اینکه کمیته مذکور بر اساس معیارهای آمریکایی و اسرائیلی شکل می گیرد، ملت فلسطین هرگز آنرا قبول نخواهند کرد.
حمدان تاکید کرد که این درخواست ها بر دور آتی گفت و گوی ملی تاثیر می گذارد و اگر ابومازن بخواهد راهکار دیگری غیر از روند فعلی اتخاذ کند ما از آن استقبال می کنیم، اما اگر بخواهد به این شیوه ادامه دهد در آن صورت گمان می کنم که وی مسئول شکست گفت و گوی ملی خواهد بود.
وی در خصوص مبادله اسیران فلسطینی با گلعاد شالیت نظامی اسیر صهیونیستی تاکید کرد که کشورهای اروپایی از میانجگیری مصر در زمینه مبادله شالیت با اسیران فلسطینی حمایت می کنند و امیدواریم که این تلاش ها به ثمر بنشیند و ما از این تلاش ها تقدیر و تشکر می کنیم.
نماینده جنبش حماس در لبنان در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد که مسئله دیگر این که کشورهای اروپایی به تازگی تلاش های خود را آغاز کرده اند و باید این تلاش ها با اهداف و شروط جنبش حماس در زمینه مبادله اسرا همسویی داشته باشد و نمی توان از همین الان در این زمینه پیشگویی و پیشداوری کرد. وی افزود: ما برای حل و فصل تمامی امور تلاش می کنیم و از فعالیت ها و تلاش های میانجیگرانه طرف های خارجی نیز استقبال می کنیم؛ به شرطی که این تلاش ها اهداف تعیین شده از سوی ما از جمله آزادی اسرای زن و کودک فلسطینی و آزادی 1000 تن از کل اسرای فلسطینی در چارچوب شروط مشخص شده را تحقق بخشند.
اینک متن این مصاحبه از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:
عمده ترین طرح های پیشنهادی شما به اعضای هیات امنیتی مصر که در حال دیدار با رهبران حماس هستند، چیست؟
سرپرستی این هیات را سرلشگر “محمد ابراهیم” برعهده دارد. بی تردید عمده ترین مسئله ای که قرار است در این نشست مطرح شود گفت و گوی ملی گروه های فلسطینی است و بنده در اینجا اشاره می کنم که جنبش مقاومت اسلامی حماس در جریان نشست های گفت و گوی ملی در تاریخ بیست و پنجم ماه ژوئن و اواسط ماه ژوئیه به این باور رسید که جنبش فتح تصمیمی جدی برای گفت و گو با حماس و ادامه آن ندارد، سپس بیست و پنجم ماه اوت به عنوان موعد جدید گفت و گوی ملی پیشنهاد شد. ما از جانب خود به برادران مصری تاکید کردیم که این جنبش در جهت دستیابی به توافق در دور آتی گفت و گوی ملی در بیست و پنجم ماه جاری (اوت) تلاش می کند و نمی خواهد این دور از گفت و گوی ملی مثل دورهای قبلی بی ثمر بماند. با توجه به این مسئله ما به طرف مصری پیشنهاد کردیم که در جهت حل اختلافات میان جنبش های فتح و حماس در مورد پاره ای از مسائل و دستیابی آنها به یک توافق تلاش کند، ولی طرف مصری تماس ها و تحرکاتش را به بعد از پایان کنگره ششم فتح و انتخاب رهبران جدید این جنبش موکول کرد و بنده بر این باورم که به زودی نتایج سفر هیات امنیتی مصر به رام الله و موضع گیری رهبران جدید فتح را خواهیم شنید و این موضع گیری ها بر روند گفت و گوی ملی تاثیر گذار خواهد بود و اگر کمیته مرکزی جنبش فتح مواضع مثبتی اتخاذ کند در آن صورت احتمال پیشرفت و موفقیت گفت و گوی ملی وجود دارد و اگر این کمیته مثل گذشته مواضع منفی اتخاذ کند در آن صورت نباید به موفقیت و به ثمر نشستن گفت و گوی ملی امیدوار بود و بنده بر این باورم که کمیته مرکزی فتح مسئول به بن بست رسیدن گفت و گوی ملی است.
آیا انتظار دارید که این پیامدها مثبت باشد یا منفی؟
ما جزئیات مربوط به مواضع و خط مشی رهبران فتح را از زبان هیات مصری خواهیم شنید، اما در کل گفتمان رسانه ای رهبران فتح چندان امید بخش نیست و حماس هرگز به این گفتمان بسنده نخواهد کرد و با رهبران جدید فتح تعامل خواهد کرد و این رهبران مسئولیت خطیری بر گردن دارند که تنها به خود جنبش فتح مربوط نمی شود، بلکه این مسئولیت صبغه ملی دارد و تلاش های آنان باید در سطح ملی و نه درون حزبی باشد؛ چرا که در غیر این صورت نه تنها جایگاه ملی خود را از دست خواهند داد، بلکه در داخل جنبش فتح نیز ارزش و منزلتی نخواهند داشت.
این رهبر فلسطینی یاد آور شد: امیدواریم که رهبران فتح به اشتباه خود در زمینه بازداشت رهبران مقاومت در کرانه باختری اعتراف کرده و با آزادی آنان موافقت کنند. وی افزود ما از تشکیل دولت یکپارچه ملی به دور از شروطی که “اسراییل” از طریق کمیته چهارجانبه بین المللی سعی در تحمیل آنها بر طرف فلسطینی دارد استقبال می کنیم.
حمدان همچنین خاطر نشان کرد که اگر شاهد چنین موضع گیری هایی باشیم ما نیز نسبت به گذشته موضع گیری های مثبت تری خواهیم داشت. ما در گذشته با رهبران فتح تعامل مثبتی داشتیم و به منظور به ثمر نشستن گفت و گوی ملی تلاش های گسترده ای انجام دادیم، ولی موضع گیری های منفی هیات فتح موجب به بن بست رسیدن گفت و گوی ملی شد. از این رو اکنون وقت آن فرا رسیده است که شاهد رویکرد جدید فتح باشیم.
جنبش فتح و رئیس تشکیلات خودگردان می خواهند تمامی توافقات به عمل آمده اجرایی شود و با توجه به این که باید انتخابات در آغاز ماه آتی اجرایی شود طرفین مذکور خواستار اجرای آن هستتند، نظر شما راجع به این مسئله چیست؟
در مورد انتخابات توافقاتی به این صورت که برخی ها آن را شایع کرده اند صورت نگرفته است و ما در آغاز گفت و گوی ملی در مورد سه مسئله توافق کردیم، مسئله نخست این که باید در مورد تمامی مسائل اختلافی تواققاتی صورت بگیرد و تمامی توافقات به عمل آمده اجرا شود و مسئله دوم این که اجرای این توافقات در زمان مشخص شده صورت بگیرد و ما در مورد برگزاری انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان و مجلس قانونگذاری و شورای ملی به توافق رسیدیم و آن این که اگر انتخاباتی برگزار شد باید این انتخابات به صورت همزمان صورت بگیرد.
در خصوص شورای ملی فلسطین یک نکته بسیار مهمی وجود دارد و آن این که به نظر می رسد ابومازن عملا سعی در تحریف اراده ملت فلسطین دارد و در این راستا از شورای ملی فلسطین که از سال 1988 صلاحیت و مشروعیت خود را از دست داده است می خواهد که با تشکیل کمیته اجرایی بر اساس معیارهای مورد نظر شخص ابومازن روند تحریف اراده ملی فلسطینیان را تداوم بخشیده و برای نابودی آرمان فلسطین تلاش کند، از این رو بر این باورم که هر کس چنین اقداماتی را انجام می دهد هرگز به مساله تشکیل رهبری جدید فلسطین و پایبندی به حقوق و آرمان فلسطینیان اعتقادی ندارد.
حماس چگونه با درخواست عباس و زعنون در زمینه برپایی نشست شورای ملی فلسطین در رام الله تعامل خواهد کرد؟
نخست این که ما آشکارا گفتیم که زمانی که درنشست های سال 2005 قاهره در مورد تغییر ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین به توافق رسیدیم و این توافق نشانگر این واقعیت بود که سازمان آزادی بخش فلسطین با شرایط و ساختار فعلی خود نماینده کامل ملت فلسطین نبوده و فاقد مشروعیت است. حال اگر ابومازن یک کمیته اجرایی برای خود تشکیل دهد هرگز این کمیته به او مشروعیت نمی بخشد، چرا که نیمی از ملت فلسطین نماینده ای در شورای انقلابی ندارند و با توجه به اینکه کمیته مذکور بر اساس معیارهای آمریکایی و اسرائیلی شکل می گیرد، ملت فلسطین هرگز آنرا قبول نخواهند کرد.
حماس و جهاد اسلامی عضو سازمان آزادی بخش فلسطین نیستند و برخی از جریان های موثر فلسطینی از جمله سازمان الصاعقه و جبهه خلق برای آزادی فلسطین به خاطر پاره ای از اختلافات سیاسی از این نهاد کناره گیری کردند و برخی دیگر از جریان های عمده و وزین به رغم تاثیری گذاری آنها در فرآیند سیاسی از نقش آفرینی در این نهاد خودداری می کنند. به عبارت دیگر، در حال حاضر گروه های فلسطینی به شکلی تقسیم شده اند که طرفداران روند عضو این سازمان بوده و طرفداران راهکار مقاومت جایی در آن ندارند.
وی افزود:« به هر حال هیچ کس نمی تواند ادعا کند رهبریتی که ابومازن در کمیته اجرایی تشکیل می دهد رهبریتی برای ملت فلسطین است و گمان می کنم جامعه بین المللی که خواهان تشکیل رهبری فلسطینی واحد است به نیکی می داند که در صورت عدم تحقق وحدت ملی، رهبری فلسطین به ریاست ابومازن حتی توان رهبری یک شهرک را هم نخواهد داشت؛ چه برسد به یک کشور.»
دعوت عباس و زعنون برای برگزاری نشست شورای ملی فلسطین در رام الله چه تاثیری می تواند بر گفت و گوی ملی داشته باشد؟
همان طوری که قبلا هم گفتم این اظهارات به هیچ وجه نوید بخش نیست و عملکرد ابومازن و رفتارهای وی نشانگر بی مسئولیتی وی است. این اظهارات و رفتارها نشانگر این واقعیت است که ابومازن شایستگی رهبری ملی را ندارد و تمامی اقدامات وی در راستای پایبندی به تعهدات خود در قبال اسراییل و آمریکا است؛ به گونه ای که وی طی اظهاراتی اعلام کرد که تا زمانی که شهرک سازی متوقف نگردد هرگز با اسراییل مذاکره نخواهد کرد و آیا این بدان معناست که مشکل در شهرک سازی نهفته است؟ پس در این صورت مساله قدس و یا شهرک های یهودی چه محلی از اعراب دارند؟ ابومازن از دریچه و نگاه صهیونیست ها به مسئله نگاه می کند. این مساله تا حد زیادی از احساس سرخوردگی درونی وی ناشی می شود و از این رو اگر ابومازن بخواهد راهکار دیگری غیر از روند فعالی اتخاذ کند ما از آن استقبال می کنیم، اما اگر بخواهد به این شیوه ادامه دهد در آن صورت گمان می کنم که وی مسئول شکست گفت و گوی ملی خواهد بود.
در روزهای اخیر اخباری مبنی بر همزمانی گردهمایی مسئولان فلسطینی با نشست شورای ملی فلسطین که گمان می رفت در بیست و ششم ماه جاری برگزار شود، به گوش می رسد نظر شما در این باره چیست؟
ما گزینه های زیادی در این زمینه داریم و در اینجا عرض می کنم که ما در آغاز سال جاری یک کنفرانس ملی فلسطینی را برگزار کردیم که شخصیت های ملی و حقوقی تمامی بخش های فلسطین و نمایندگان تمامی گروه های فلسطینی در آن حضور داشتند و از آنجایی که ما در صدد برگزاری یک کنفرانس ملی فراگیر بودیم، از جنبش فتح نیز برای حضور در این کنفرانس دعوت کردیم ولی مقامات جنبش فتح این دعوت ما را قبول نکردند.
این کنفرانس پیامی روشن و شفاف داشت و آن این که ملت فلسطین همچنان به گزینه مقاومت و حقوق و اصول ملی خود پایبند است و هرگز از آزاد سازی سرزمین های اشغالی سال 1948 و حق بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین آبا و اجدادی خود چشم پوشی نخواهد کرد. این ملت نشان دادند که هرگز غزه و کرانه باختری و قدس و دیگر مقدسات اسلامی را فراموش نخواهند کرد و ما راهکارهای زیادی در این زمینه داریم. به اعتقاد خود من مشروعیت واقعی همان مشروعیتی است که ملت فلسطین آن را می دهد، نه آن مشروعیتی که زاییده تصمیم نهادهای بین المللی و ائتلاف بین المللی باشد. از این رو به تمامی کسانی که دنبال مشروعیت هستند اعلام می دارم که مشروعیت واقعی را ملت فلسطین می سازد و اگر مشروعیت شما از این ملت نشات نگیرد در آن صورت شما فاقد مشروعیت خواهید بود.
شایعاتی در مورد انتقال شالیت به قاهره به گوش می رسد و مبادله در آستانه نهایی شدن است، ولی حماس این مسئله را تکذیب می کند. آیا تحول جدیدی در این زمینه رخ داد؟
اخبار و اطلاعات شما مبنی بر نهایی شدن مبادله شالیت با اسیران فلسطینی در آینده نزدیک و انتقال وی به قاهره، شایعات رسانه ای بیش نیست که هدف از آنها بی ثمر گذاشتن تلاش های صورت گرفته در زمینه مبادله اسرای فلسطینی با شالیت است. ولی این اظهارات کاملا بی پایه و اساس است و در حال حاضر یک سری تلاش ها در راستای مسئله شالیت در حال انجام است ولی هنوز آغاز راه است و نمی توان در مورد آن پیش داوری کرد. وی افزود: ما برای حل و فصل تمامی امور تلاش می کنیم و از فعالیت ها و تلاش های میانجیگرانه طرف های خارجی نیز استقبال می کنیم؛ به شرطی که این تلاش ها اهداف تعیین شده از سوی ما از جمله آزادی اسرای زن و کودک فلسطینی و آزادی 1000 تن از کل اسرای فلسطینی در چارچوب شروط مشخص شده را تحقق بخشند. اگر بنیامین نتانیاهو به این خواسته و شروط ما تن دهد در آن صورت شالیت به آغوش خانواده اش بر می گردد و اگر با شروط ما موافقت نکند گمان می کنم که هرگز نمی خواهد شالیت به آغوش خانواده اش بر گردد که وضعیت کنونی موید و مصداق همین مدعای ماست.
آیا طرف های جدیدی نیز در این زمینه میانجیگری می کنند؟
طرف میانجی اروپایی به منظور حمایت از تلاش های طرف مصری در این زمینه فعالیت های خوب و مفیدی را آغاز کرده است که ما هم امیدواریم این تلاش ها در نهایت به نتیجه نشسته و ما شاهد امضای قرارداد مبادله اسرا و آزادی اسرای فلسطینی باشیم.