طبق واقعیت های موجود جنبش فتح تمایلی برای به ثمر نشستن گفت و گوی ملی و نیت خیری در جهت پایات بخشیدن به شکاف داخلی و تحقق آشتی ملی ندارد.
فتح به دلایل واهی گفت و گوی ملی فلسطین را که با نظارت کشور مصر برگزار می شود به تاخیر می اندازد و دلیل آن عدم جدیت محمود عباس رئیس غیر قانونی تشکیلات خودگردان فلسطین در تحقق آشتی ملی و سرسپردگی اطرافیانش و دخالت های بیگانه است که در صدد برگزاری گفت و گو طبق اصول و معیارهای آمریکایی و صهیونیستی هستند.
عباس خواهان شکاف و تفرقه در امور داخلی فلسطین است
عباس و همدستان او یعنی صهیونیست ها و آمریکایی ها در صدد اخراج حماس از صحنه سیاسی فلسطین و رهبری و دولت این کشور هستند، ولی طبق نظر مسئولان فلسطین، آنها موفق به این کار نخواهند شد. این گونه پیداست که رغبت و تمایل گروه رام الله به تدوام شکاف داخلی روز به روز بیش تر می شود. این مساله در اقدامات عملی این گروه به خصوص مستقل نبودن آنها در تصمیم گیری و ادامه بازداشت های سیاسی نیروهای مقاومت به ویژه هواداران جنبش حماس نمود دارد.
فتح همچنان به سلطه جویی و حذف سایر گروه های مقاومت تمایل شدید نشان می دهد و با مشارکت سیاسی سایرین مخالفت می کند و جز منافعش چیز دیگری را نمی خواهد.
خشم قاهره از گروه رام الله
برخی مقامات آگاه فلسطین به پایگاه اینترنتی “الجزیره.نت” تاکید کردند که قاهره خشم خود را از تداوم پرونده بازداشت های سیاسی به عنوان مانع اصلی گفت وگوی آشتی میان حماس و فتح ابراز کرده است. این مقامات که نخواستند نامشان فاش شود در اظهارات خود به این پایگاه اینترنتی اظهار داشتند که گروه امنیتی مصر که با عباس در امان دیدار کرد ـ قبل از شروع نشست های خود در رام الله و دمشق گفته است که تشکیلات خودگردان فلسطین در صورتی که معضل بازداشت شدگان سیاسی حماس را در کرانه باختری حل نکند مسئول شکست گفت و گوی ملی فلسطین است.
مقامات مذکور خاطر نشان کردند که هیات امنیتی مصری به رهبران فتح اعلام کرده است که آنان نیز مسئول متوقف شدن گفت و گوی ملی هستند چرا که آنها هیچ تلاشی برای آزادی بازداشت حماس از زندان های تشکیلات خودگردان نمی کنند.
دلایل و ادعاها
منابع آگاه اظهار داشتند که رهبران فتح مدعی شده اند که آنها چندین بار برای حل پرونده بازداشت های سیاسی تلاش کرده اند ولی هر بار با مخالفت سلام فیاض رئیس غیر قانونی دولت فلسطین غافلگیر شده اند و مدعی است که امنیت حاکم اجازه آزادی اعضای حماس را نمی دهد.
منابع مذکور یادآور شدند که قاهره با برگزاری انتخابات قبل از پایان بخشیدن به شکاف داخلی و تحقق آشتی ملی مخالف است، ولی به خاطر این موضوع فشارهای زیادی را از جانب عباس متحمل شده است؛ مسئله ای که هیات امنیتی مصری آن را به خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس ارجاع داده و او نیز با این طرح مخالفت کرده است.
طبق اظهارات منابع مذکور، مشعل به برگزاری انتخابات بعد از پایان بخشیدن به شکاف داخلی، آزادی بازداشت شدگان حماس از زندان های تشکیلات خودگردان فلسطین و پایان تعقیب و بازداشت اعضای حماس توسط دولت غیر قانونی فیاض پافشاری کرده است.
انکار وجود زندانیان سیاسی
منابع آگاه اظهار داشتند که به تاخیر انداختن گفت و گوی ملی به بعد از عید فطر به خاطر انکار بازداشت های سیاسی اعضای حماس از طرف دولت فیاض است و ادعای آنها مبنی بر اینکه این بازداشت شدگان به خاطر مسایل امنیتی و جنایی بازداشت شده اند. علاوه بر این هیچ پیشرفتی در پایان بخشیده به مواضع اختلافی حاصل نشده است.
چالش های پیش روی گفت گوی ملی
همانگونه که یوسف رزقه مشاور سیاسی نخست وزیر دولت فلسطین اظهار داشت، بازداشت های سیاسی و بستن نهادهای وابسته به حماس و هماهنگی امنیتی با رژیم صهیونیستی و بازداشت رزمندگان مقاومت مانع اصلی به ثمر نشستن گفت و گوی ملی فلسطین است.
رزقه در گفت و گو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که منطقی و عاقلانه نیست که اعضای حماس در حالی که از سرکوب و بازداشت در کرانه باختری در امان نیستند، گفت و گو را ادامه بدهند. افکار عمومی فلسطین و رهبران گروه های مقاومت خواستار تحریم بازداشت های سیاسی هستند ولی تصمیم گیری در این مورد به دست عباس نیست بلکه تصیم گیرندگان اصلی کیت دایتون هماهنگ کننده امنیتی آمریکا در کرانه باختری و “اسراییل” هستند و از جانب ناظر مصری نیز فشارهای اساسی برای پایان بخشیدن به پرونده بازداشت های سیاسی وجود ندارد.
حماس چندین ابتکار عمل را در این مورد ارائه کرد
مشاور نخست وزیر دولت هینه اظهار داشت که حماس ابتکار عمل های زیادی را در این زمینه ارائه کرده است، ولی گروه رام الله همچنان مدعی است که زندانی سیاسی در زندان هایش ندارد و این ادعا قابل قبول نیست و توهین به افکار عمومی فلسطین تلقی می شود.
وی افزود: شهروندان کرانه باختری دروغ بودن این ادعا را به خوبی می دانند و گروه رام الله با میانجیگری تمام میانجی های مخالفت کرد و از سوی دیگر، عباس با زندانیان سیاسی تجارت می کند و از آنان به عنوان اهرم فشاری استفاده می کند. در حالی که نهادهای حقوق بشر داخلی و بین المللی بازداشت های سیاسی را محکوم کرده اند و خواستار حل و فصل و شرح در مورد آن شده اند سرویس های امنیتی کرانه باختری ضمن رد این درخواست ها از دادن هر گونه اطلاعات در این مورد شانه خالی می کنند.
وجود 1246 زندانی سیاسی در زندان های کرانه باختری
1246 نفر از اعضای حماس در زندان های سرویس های امنیتی عباس در کرانه باختری حبس شده اند و این سرویس ها از آزادی آنان شانه خالی می کنند، در حالی که حماس بر آزادی آنان اصرار می ورزد و این اقدام را گامی مهم در تحقق آشتی ملی و پایان بخشیدن به شکاف فعلی در عرصه فلسطین می داند.
گفتنی است که تعدادی از زندایان در اثر شکنجه سرویس های امنیتی عباس به شهادت رسیده اند که از جمله این شهدا می توان به “فادی حمادنه”، شیخ “کمال ابوطعیمه” و شیخ “مجدالبرغوثی” و بسیاری دیگر اشاره کرد، با این وجود این سرویس ها حقوق این شهیدان و بازداشت شدگانی را که در معرض سخت ترین شکنجه ها در زندان های کرانه باختری قرار دارند نادیده می گیرند.