یکشنبه 04/می/2025

وزير مسکن: برخی دولت ها و موسسات خيريه در زمينه بازسازی نوار غزه وعده های صادقانه ای داده اند

پنج‌شنبه 3-سپتامبر-2009

 

مهندس يوسف المنسی وزير مسكن و مشاغل عمومی فلسطين تاكيد كرد كه برخی دولت ها و موسسات و انجمن های خيريه در زمينه كمك به روند بازسازی نوار غزه وعده های صادقانه ای به ما داده و برای ارسال مصالح ساختمانی تنها منتظر بازگشايی گذرگاه ها هستند.   

المنسی پس از بازگشت از سفر خارجی كه چند هفته به طول انجاميد در گفت و گويی اختصاصی با دفتر اطلاع رسانی جنبش مقاومت اسلامی حماس در شرق غزه خاطر نشان ساخت كه بنا بر اطلاعات موثق تركيه با هر گونه واگذاری كمك های مالی بازسازی نوار غزه به دولت غير قانونی فياض مخالفت كرده و اين اقدام را غير قانونی خوانده است.

وی همچنين از جمهوری مصر خواست تا گذرگاه بين المللی رفح را به روی فلسطينيان بگشايد و به ديكته ها والقائات دروغين آمريكا و ر‍ژيم صهيونيستی وقعی ننهد. وزير مسكن و مشاغل عمومی فلسطين تصريح كرد كه بازگشايی گذرگاه رفح منافع بسياری را برای مصر در پی خواهد داشت، به طوری كه اقتصاد مصر قادر خواهد بود با داد و ستدهای تجاری كه از طريق اين گذرگاه صورت خواهد گرفت به درآمدهای هنگفتی دست يابد.

  المنسی افزود: ما از مشاركت هر كشور يا موسسه ای در روند بازسازی غزه استقبال می كنيم ما پول نمی خواهيم و مصالح ساختمانی را بياورند و ما بر اساس ضوابط و مقررات ملی كه حق ديگران و يا اراضی دولتی را ضايع نكند با آنان همكاری و هماهنگی های لازم را به عمل خواهيم آورد.

وزير مسكن و مشاغل عمومی فلسطين در بخشی ديگر از گفت و گو اظهار داشت كه دولت منتخب فلسطين مجدانه در تلاش است تا برای ساكنان غزه به ويژه آسيب ديدگان جنگ اخير امكانات مالی و فرصت های شغلی جديد فراهم نمايد.

متن گفت و گو به شرح زير است:

س: نتايج سفر خارجی اخير شما چه بوده است؟

ج: سفر نخست اينجانب به كشور مصر بود. اين سفر به درخواست انجمن اسلامی دانش آموختگان دانشگاه الازهر صورت گرفت. تنی چند از دانش آموختگان دانشگاه الازهر كه در شمار تصميم گيرندگان محسوب شده و با پست های مختلف رهبری مصر در ارتباط هستند در اين انجمن عضويت دارند.

در جريان سفر به مصر از اينجانب برای شركت در كنفرانس الازهر تحت عنوان “گفت و گو با غرب .. قوانين و مرزها” ويژه سلسله گفت و گوی اديان رسما دعوت شد و اينجانب نيز به عنوان وزير دولت منتخب فلسطين دعوت را پذيرفته و در كنفرانس شركت كردم. 

در اين كنفرانس دو بار در خصوص مساله فلسطين اظهار نظر كردم. بحث بر سر چگونگی آرام سازی فضای موجود مردمی و افكار عمومی ميان كشورهای مسلمان مشرق زمين با غرب و پيروان دين مسيح و نيز فراهم سازی شرايط مناسب جهت مذاكرات سياسی و گفت و گوی اديان بود. اينجانب در اين زمينه اظهار داشتم كه ابتدا بايد زمينه تحقق اين مهم آن هم با لحاظ كردن يك سری قوانين و ضوابط فراهم گردد و در اين ميان يكی از مهمترين مسائلی كه بايد حل گردد رفع ظلم و ستم عليه ملت فلسطين و اعطای حقوق حقه به صاحبان آن است. 

 

س: آيا شخصيت های غربی نيز در اين كنفرانس شركت داشتند؟

ج: آري! با توجه به آن كه دانش آموختگان الازهر ساكن مناطق مختلف جهان هستند، جمعی از چهره های برجسته غربی و خارجی در اين كنفرانس حضور داشتند همچنين شمار زيادی كشيش مسيحی و رهبران برجسته و تاثيرگذار سياسی از كشورهای انگليس، فرانسه و آمريكا نيز در كنفرانس شركت داشتند.

اينجانب در ادامه سخنانم تاكيد كردم كه “اسرائيل” ساخته و پرداخته غرب بوده و غرب هم اكنون ما را تحت نام دمكراسی تحت محاصره قرار داده است غربی ها هنگامی كه ديدند نتيجه دمكراسی مورد ادعای آنان پيروزی طرفی را كه دلخواه شان نيست رقم زده، ما را محاصره كردند.

از سوی ديگر تاكيد كردم كه در صورت بروز هر گونه فاجعه ای يا وقوع جنگ در نقاط مختلف جهان، كشورهای دنيا به حمايت از مظلومين بر می خيزند اما در جنگ اخير غزه وضعيت اينگونه نبوده است، به طوری كه دامنه محاصره ظالمانه بيش از پيش شدت يافت. اظهارات من در اين كنفرانس شگفتی همگان را برانگيخت و حاضران با من هم عقيده بودند و برای اينجانب دست زدند و اظهاراتی مشابه اظهارات اينجانب مطرح كردند كه باعث تقويت هر چه بيشتر موضع ما شد.

پس از مصر به سوريه سفر كردم قرار بر اين شد كه سفر به سوريه پنج روزه باشد در طول اين مدت برنامه بازسازی نوار غزه را با براداران سوری مورد بحث و بررسی و آنان را در جريان مسائل قرار داديم. 

پس از اتمام مذاكرات قصد بازگشت را داشتم اما طرف مصری بنا به برخی دلايل نامشخص مانع از اين كار شد به همين خاطر مجبور شدم به جای پنج روز، 37 روز در سوريه توقف كنم مصر هيچ گونه دليلی برای ممانعت از بازگشت اينجانب ارائه نداد.

در جريان سفر به سوريه از اردوگاه های آوارگان بازديد كردم و برای ساكنان اردوگاه ها وضعيت غزه را پس از پيروزی حماس در انتخابات اخير و نتايج و پيامدهای جنگ اخير و نيز موانع بر سر راه بازسازی غزه را تشريح كردم در ديدار با ساكنان اردوگاه های آوارگان فلسطينی شمار زيادی از رهبران گروه های فلسطينی و چهره های شناخته شده عربی حضور داشتند. 

ساكنان اردوگاه ها مشتاق اين بودند كه حقايق غزه را از زبان اهالی اين منطقه كه حوادث را از نزديك لمس كرده اند بشنوند به ويژه آن كه اينجانب از موضع رهبری و به عنوان وزير ملت فلسطين و كسی كه يكی از فرزندانش در جنگ غزه به شهادت رسيد سخن می گفتم. فلسطينيان مقيم سوريه درباره اوضاع مجاهدان و شهادت طلبان از ما سوال می كردند آنان می گفتند كه از رسانه های غربی شنيده اند كه “انتحاريون” (شهادت طلبان) از زندگی مايوس شده اند. فرزند شهيد من “امير” يكی از نمونه های بارز شهادت طلبان فلسطينی است. اينجانب برای اصلاح طرز فكر آوارگان يك فيلم كوتاه مستند از زندگی فرزندم را كه با خود آورده بودم برای آنان به نمايش گذاشتم. فرزندم دانشجو، متاهل و صاحب خانه و از هر گونه امكانات زندگی برخوردار بود اما با وجود اين راه جهاد و شهادت را برگزيد. “امير” در آغاز وصيت نامه خويش می گويد: “پروردگارا خويشتن را به درگاه تو فروختم آن را از من بپذير.” بسيار خرسند بودم از اين كه با پخش اين فيلم توانستم تصوير ذهنی نادرست آنان از مجاهدان را كه از سوی رسانه های غربی بر آنان تزريق می شد، تغيير دهم.

 

س: با توجه به سفرهای قبلی و فعلی جنابعالی سطح روابط خارجی دولت منتخب را چگونه ارزيابی می كنيد؟

ج: قبل از پاسخ به اين سوال لازم می دانم به اين نكته اشاره كنم كه ما با برادرنی كه با كشورهای عربی رابطه داشتند همواره در ارتباط بوديم و از اين روابط نهايت استفاده را برده ايم ما با آنان درباره دو موضوع محاصره و بازسازی نوار غزه رايزنی كرديم بسياری از موسسات و انجمن های خيريه و حتی برخی از دولت های عربی وعده های صادقانه ای در خصوص كمك به روند بازسازی نوار غزه به ما داده اند به عنوان مثال كشور تركيه برای بازسازی غزه 500 ميليون دلار اختصاص داده است.

بر پايه اطلاعات موثق دريافتي، تركيه با هر گونه واگذاری كمك مالی به حكومت غير قانونی سلام فياض مخالفت كرده است. تنها مانع فرا روی ما برای ورود اين كمك ها محاصره كنونی است يك بار ديگر تاكيد می كنيم كه ما تنها نيازمند كمك مالی نيستيم ما به انواع مصالح ساختمانی نظير سيمان، آهن و غيره نياز مبرم داريم. همه موسسات و انجمن های خيريه برای كمك به روند بازسازی نوار غزه منتظر پايان محاصره ظالمانه كنونی هستند مشكل اصلی در ادامه بسته ماندن گذرگاه های مرزی و ادامه محاصره نهفته است.

در خصوص روابط خارجی بايد عرض كنم كه بسياری از دولت ها شرايط كنونی فلسطين را كاملا درك كرده و تنها منتظر پايان محاصره هستند و به محض رفع محاصره و بازگشايی گذرگاه ها شاهد تحرك عظيم مردمی و سياسی در حمايت از مساله فلسطين خواهيم بود لذا می توان گفت كه مانع اصلی در كمك رساني، محاصره است بر همين اساس از جمهوری مصر تقاضا دارم كه تمامی تلاش خود را برای بازگشايی گذرگاه بين المللی رفح كه يك گذرگاه مصری ـ فلسطينی است مبذول دارد. اينجانب خطاب به برادران مصری خود می گويم كه به ديكته هاو القائات آمريكا و ر‍ژيم صهيونيستی در زمينه بسته نگه داشتن اين گذرگاه وقعی ننهند

گذشته از اين، بازگشايی گذرگاه رفح، منافع بسياری را برای مصر در پی خواهد داشت، به طوری كه اقتصاد مصر قادر خواهد بود با داد و ستدهای تجاری كه از طريق اين گذرگاه صورت خواهد گرفت به درآمدهای هنگفتی دست يابد.

 

س: فراكسيون تغيير و اصلاح پيشنهاد تشكيل يك كميته بيطرف عربی را جهت بازسازی غزه ارائه داده است آيا دولت منتخب اجازه خواهد داد كه هر موسسه ای آن گونه كه می خواهد در روند بازسازی شركت كند؟

ج: آري! ما اين پيشنهاد را قبول و آن را اعلام نيز كرده ايم اما به هر حال بايد در چارچوب يك سری ضوابط و قوانين خاص صورت بگيرد. ما اعلام كرده ايم كه از مشاركت هر كشور يا موسسه ای در روند بازسازی غزه استقبال می كنيم ما تنها به پول نياز نداريم .. آنان مصالح ساختمانی را بياورند و ما بر اساس ضوابط و مقررات ملی كه حق ديگران و يا اراضی دولتی را ضايع نكند با آنان همكاری و هماهنگی های لازم را به عمل خواهيم آورد؛ چرا كه تعيين مرزها و اعطای مجوز ساخت و ساز و تعيين وسايل نقليه و تامين امنيت در حيطه وظايف و مسئوليت های دولت می گنجد بنابراين به منظور عمل به اين ضوابط و مقررات بايد يك نهاد هماهنگ كننده كه همان دولت قانونی و منتخب فلسطين است وجود داشته باشد دولت منتخب در واقع تنها ناظر اصلی بر امور و اوضاع نوار غزه است.

وزارت مسكن و مشاغل عمومی فلسطين يك هفته پس از جنگ طرحی مشخص را تدوين و آن را در سايت اينترنتی خود منتشر كرد. ما تاكنون تماس های متعددی از سوی موسسات و نهادهای مختلف در زمينه كمك به بازسازی نوار غزه دريافت نموده ايم. 

 

س: مجموع زيان های وارده به نوار غزه ناشی از جنگ اخير تاكنون چقدر بوده است؟

ج: بر اساس آخرين برآوردها هزينه اين زيان ها تاكنون دو مليارد و 215 ميليون دلار تخمين زده شده است كه البته اين ميزان با توجه به نواسانات قيمت مصالح در بازار و نيز با توجه به زيان های مستقيم و غير مستقيم كم و زياد می شود.

 

س: شهروندان فلسطينی چه قبل و چه بعد و چه در جريان جنگ از ادامه محاصره رنج برده اند و دولت به آنان اندكی كمك مالی كرده است با توجه به نزديك شدن فصل سرما وزارت متبوع جنابعالی چه خدماتی به شهروندان ارائه خواهد داد؟

ج: قبل از جنگ برنامه ای ويژه را كه عبارت بود از اشتغال موقت، برای شهروندان تدارك ديديم پس از جنگ برنامه اسكان فوری را برای آنانی كه خانه و اثاثيه خود را از دست داده بودند در نظر گرفتيم به طوری كه به هر خانواده ای كه خانه اش ويران شده بود پنج هزار دلار كمك كرديم البته اين كمك در چارچوب پناه دادن به آوارگان و نه بازسازی صورت گرفت.

سپس مشكل ديگری بروز پيدا كرد و آن وجود مقدار زياد آوارهای ساختمانی در مناطق ويران شده بود برای حل اين مشكل دست به كار شديم و اعلام مناقصه كرديم با اعلام مناقصه شماری از موسسات پرداخت هزينه آوار زدايی را جهت تسهيل در كار بازسازی تقبل كردند. بازسازی بدون آوار زدايی هرگز امكان پذير نيست به ويژه آن كه مناطقی نظير “عزبه عبد ربه” و “عطاطره” و غيره هنگام جنگ به طور كامل با خاك يكسان شده بودند و آثار برخی مرزها نيز از ميان رفته بود دولت برای بازسازی اين مرزها و اراضی و خيابان ها بايد تلاش مضاعفی را از خود مبذول دارد.

 

س: آيا برنامه خاصی برای تقويت پايداری آسيب ديدگان در دست داريد؟

ج: تمامی تلاش خود را برای فراهم ساختن امكانات مالی جديد و ايجاد فرصت های شغلی به كار گرفته ايم در آينده همچنين ما در صدد پرداخت كمك های مالی جديد هستيم اما قول نمی دهيم چرا كه محاصره همچنان ادامه دارد اما مجدانه تلاش خواهيم كرد و از خداوند متعال مسالت داريم كه ما در اين كار ياری برساند.

 

س: تونلی بلر در اظهارات اخيرش مدعی شد كه “بازسازی غزه بدون تحقق وحدت ملی فلسطين محقق نمی گردد” با توجه به اين كه گفت و گوهای ملی تاكنون ناكام مانده است برای شهروندان چه كاری را انجام خواهيد داد؟

ج: همه ما می دانيم كه ر‍ژيم صهيونيستی به دنبال شكست و ناكامی در جنگ مستقيم و تن به تن با مجاهدان در غزه تلاش كرده است تا دامنه جنگ را به سوی نبرد بازسازی بكشاند، به گونه ای كه با گذشت چند ساعت از پايان جنگ درباره بازسازی نوار غزه قيل و قال هايی مطرح شد بديهی است كه تاخير در روند بازسازی غزه توطئه مشترك رژيم صهيونيستي، تشكيلات خودگردان فلسطين و برخی طرف های خارجی است؛ زيرا آنان به خيال خام خود می پندارند كه می توانند از رهگذر بازسازي، برخی اهداف سياسی را كه در جريان جنگ نظامی نتوانستند بدان دست يابند، محقق سازند. اين مساله ای است كه ما بارها تاكيد كرده ايم، اما ما به ملت غيور خود اطمينان واثق داريم و پيوسته با آنان در ارتباط هستيم و شكر خدا آحاد ملت بر ادامه پايداری بی آن كه امتيازی به اشغالگرا بدهند تاكيد دارند. 

 

س: مقصود جنابعالی اين است كه به صبر شهروندان غزه تكيه داريد؟

ج: البته! ما به صبر شهروندان غزه تكيه داريم ملت ما توطئه و باج خواهی ها را از نزديك لمس می كند ملت فلسطين كاملا هوشيار و آگاه است و می تواند تشخيص دهد كه اين توطئه آيا به دليل وجود دولت تحت رهبری حماس است يا اين كه توطئه ای بين المللی عليه ملت است فلسطينيان به خوبی می دانند كه دولت منتخب نيز مانند آنان تحت محاصره هستند و دولت نيز مانند ملت جانفشانی های بسياری از خود نشان داده است يكی از وزرا و شماری از فرزندان وزرای دولت در جريان جنگ شهيد شده اند. دولت منتخب مانند ملت، تحت محاصره و در ميان مردم است و به خارج فرار نكرده است.

و اما در خصوص ادعای اخير بلر بايد گفت كه مانند اين ادعا را كلينتون و ابو مازن و فياض نيز مطرح كرده اند آنان خيالاتی را در سر می پرورانند اگر آنان واقعا در زمينه گفت و گو جدی هستند طرح و برنامه خود را ارائه دهند آنان تاكنون چه كاری برای به ثمر نشستن گفت و گو انجام داده اند؟!

كسانی كه بازسازی را به گفت و گو ربط می دهند در حقيقت بر اساس برنامه های خارجی و در راستای يك نظام بين المللی مشخص حركت می كنند آنان از سويی گفت و گو را به بازسازی ربط می دهند و از سوی ديگر، هنگام گفت و گو آن را ناكام می گذارند. هدف آنان همين است و تلاش آنان نيز در اين چارچوب می گنجد اما واقعيت چيز ديگری است. بار ديگر تاكيد می كنم: گذرگاه ها را باز كنيد ما به اموال هيچ يك از كشورهای جهان نياز نداريم ما به ملت های عربی و اسلامی اعتماد كامل داريم ملت های اسلامی از همه كشورهايی كه با كمك های هالی مالی خود قصد باج گيری از ما را دارند در امر بازسازی تواناترند.

 

س: در يك اظهارات مطبوعاتی جنابعالی اعلام كرديد كه با هماهنگی با دولت رام الله برای بازسازی غزه مخالفتی نداريد آيا اين صحت دارد؟

ج: اينجانب يك چنين اظهاراتی را مطرح نكردم بنده در پاسخ به سوال يكی از خبرنگاران مبنی بر اين كه “اگر تشكيلات خودگردان خواستار ارسال كمك يا خدمات مورد نياز جهت بازسازی نوار غزه باشد واكنش شما چه خواهد بود” گفتم: ما از هر طرفی كه تمايل دارد در روند بازسازی شركت كند به شرط هماهنگی با دولت منتخب و قانونی غزه، استقبال می كنيم.

 

لینک کوتاه:

کپی شد