دکتر عزیز الدویک با تاکید بر اینکه برای ایفای نقش و وظیفه خود به عنوان رئیس مجلس قانونگذاری فلسطین به پارلمان باز خواهد گشت، خاطرنشان ساخت که این امر حق طبیعی اوست و برای این بازگشت نیازی به توافق با هیچ طرفی ندارد.
رئیس پارلمان فلسطین در ادامه برخی طرف های عربی و فلسطینی را به سنگ اندازی در مسیر فعالیت مجلس قانونگذاری متهم و تصریح کرد که طرف های مذکور با موضع نفاق آمیز خود در قبال نتایج انتخابات باعث توقف فعالیت این نهاد شده اند.
متن کامل مصاحبه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی با دکتر عزیز الدویک ترجمه و از نظر خوانندگان عزیز فارسی زبان می گذرد.
س: لطفا برای ما از تلاش های فراوان خود برای بازگشت به مجلس قانونگذاری فلسطین صحبت کنید.
ج: از زمان رهایی از زندان های رژیم اشغالگر قدس تاکید داشتم که مواضع و نظرات خود را از پشت تریبون مجلس قانونگذاری اعلام بدارم ؛ ولی با درهای بسته مجلس رو به رو شدم یعنی به جای اینکه از رئیس مجلس قانونگذاری استقبال شود درهای مجلس به رویش بسته می گردد البته پیشاپیش از این امر مطلع بودم ولی بر این نکته پافشاری می کردم که باید به نقشی که به خاطرش رای اعتماد ملت را کسب کرده بودم جامه عمل بپوشانم. به هر حال، تلاش بنده در راستای گذار از مشکل مذکور بود و در عین حال می دانستم پیام <کارشکنان> این است که درهای مجلس به روی جنابعالی بسته است و هرگز به شما اجازه بازگشت نمی دهیم.
س: آیا می توانید بیشتر توضیح بدهید؟
ج: در آغاز و به عنوان تمهیدی برای بازگشت به محل فعالیتم در مجلس قانونگذاری، از سیصد چهره سرشناس و نیز نمایندگان نهادها و جمعیت های مختلف دعوت کردم تا در مراسم بازگشت بنده شرکت کنند ؛ ولی روسای فراکسیون های پارلمانی در این مسئله دخالت کردند و با نمایندگان گروه های اسلامی در کرانه باختری به مذاکره پرداختند و تصمیم گرفتند که بازگشت بنده تا تاریخ 27/7/2009 به تاخیر بیافتد.
به هر حال، بعد از مذاکره نمایندگان گروه های اسلامی در کرانه باختری با فراکسیون های مختلف یک توافق نامه 5 ماده ای حاصل شد که به امضای روسای تمامی فراکسیون های پارلمانی از جمله جنبش فتح رسید ؛ ولی بعد از این ماجرا و در کمال ناباوری عزام الاحمد، رئیس فراکسیون پارلمانی فتح در مصاحبه خود با شبکه های ماهواره ای منکر وجود توافق نامه مذکور شد و همین امر قیس عبدالکریم، رئیس فهرست جایگزین را که مسئول پیگیری موضوع توافق نامه بود بر آن داشت تا متن این توافق را که در آن امضای عزام الاحمد نیز بود، بر روی شبکه اینترنت منتشر کند.
یک بار با میانجیگری فراکسیون های مختلف وارد پارلمان شدم ؛ ولی متوجه شدم که به کارمندان مجلس دستور داده شده است که هنگام ورود بنده به مقر مجلس از سلام کردن به اینجانب یا پاسخ دادن به سلام بنده خودداری کنند ؛ البته در کنار آن باید به حضور گسترده نیروهای امنیتی در بخش ورودی ساختمان مجلس نیز اشاره کرد. برای دومین بار قرار بود که در روز دوشنبه 28/9/2009 وارد مجلس شوم که این تصمیم به خاطر برگزاری جلسات گفتگوهای ملی به تعویق افتاد.
س: حضور شما در مجلس قانونگذاری فلسطین به عنوان رئیس این نهاد حق طبیعی شما است پس دیگر معنای این برنامه ها و تلاش ها چیست؟
س: پیش از این گفته بودید که با محمود عباس دیدار کرده اید و وی هیچ ممانعتی را در خصوص بازگشت شما به مجلس نمی بیند. سوال این است که ابومازن دقیقا چه نظری را در مورد بازگشت تان به مجلس دارد؟ آیا وی نیز در ایجاد ممانعت در بازگشت شما به مجلس نقشی دارد؟
ج: بنده با ابومازن دیدار کردم. وی به بنده گفت هر تصمیمی که روسای فراکسیون های پارلمانی در مورد آن به توافق برسند، مورد تایید وی نیز می باشد. بنده نیز بعد از حصول توافق فوق الذکر، متن توافقات را برای ایشان فرستادم و سه بار نیز و با هدف تسهیل در امر بازگشت خود به مجلس قانونگذاری برای وی نامه و پیام فرستادم ؛ ولی تا این لحظه هیج پاسخی را دریافت نکرده ام.
س: طرف های مختلفی هستند که در مسیر فعالیت مجلس سنگ اندازی می کنند و حاضر به پذیرش آن نیستند. شما چه کسانی را در رابطه با توقف حرکت مجلس مقصر می دانید؟
ج: در کنار رژیم اشغالگر قدس که دست به ربودن نمایندگان مجلس قانونگذاری فلسطین زد، بنده طرف های عربی و فلسطینی را در مورد سنگ اندازی در مسیر فعالیت مجلس مقصر می دانم. بنده معتقدم که رهبران عرب و مسئولان غربی با زیر پا گذاشتن اصول و دموکراسی که خود از آن دم می زنند، در روند حرکت پارلمان مانع ایجاد می کنند. به اعتقاد بنده، موضع روسای عرب و غرب نفاق آمیز بوده و نتایج وخیمی را به دنبال خواهد داشت. مقامات مذکور بعد از آن رفتار زشتی که در برخورد با نتایج انتخابات داشتند، هیچ فرصتی را به ما برای ایفای نقش نداده اند.
س: نظر شما درباره دیدار سه جانبه نیویورک (اوباما ـ عباس ـ نتانیاهو) چیست؟
ج: اوباما از تمامی حرف هایی که در سخنرانی مشهور خود در دانشگاه قاهره زده و مواردی که خواستار آن شده بود، کاملا عقب نشینی کرد ؛ البته این وضع در مورد دیگر طرف ها (غیر آمریکایی ها) نیز پیش آمد و باعث شد تا رژیم اشغالگر قدس ـ با استفاده از این امر ـ بتواند نظر و خواسته خود را تحمیل کند و وضعیت را به گذشته باز گرداند.
س: در حال حاضر، موضوع انتخابات نقل تمامی محافل است. نظر شما در خصوص برگزاری یا تعویق انتخابات چیست؟
ج: اول اینکه شخصا امیدوارم که انتخابات هر چه زودتر برگزار شود. دوم اینکه بنده از هر کمیته بی طرفی که برای آماده کردن فضا جهت پذیرش تصمیمات سیاسی جدید تشکیل شود، استقبال می کنم. سوم اینکه تاکید می کنم که باید بستر برای برگزاری انتخابات آماده شود بدون آنکه در این میان تهدید، بازداشت یا اخراج از کاری در قبال طرفداران یک گروه صورت گیرد تا بتوان از انتخابات به عنوان یک اقدام دموکراتیک یاد کرد. چیزی که ما به دنبال آن هستیم دست یابی به یک دموکراسی واقعی است.