یکشنبه 04/می/2025

حماس باید سطح شروط و مطالبات خود جهت مبادله اسرا را بالا ببرد

یکشنبه 24-ژانویه-2010

 

مدیر مرکز پیگیری امور اسرا و دفاع از حقوق بشر “احرار” از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین «حماس» خواست تا در واکنش به خودسری های رژیم اشغالگر قدس در موضوع مبادله اسرا و نیز مخالفت هایش با انجام این مبادله، سطح شروط و مطالبات خود را ـ از نظر تعداد و نوع اسرایی که باید در این جریان آزاد شوند ـ بالا ببرد.   

فواد الخفش در گفتگوی روز پنج شنبه 14/1/2009 خود با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین تصریح کرد: “موضوع مبادله شلیت با اسرای فلسطینی مرحله حساس و تعیین کننده ای را پشت سر می گذارد و دشمن صهیونیستی از ابزارهایی مانند تنگ تر کردن حلقه محاصره تحمیلی علیه نوار غزه، ترور برخی رهبران حماس و حمله گسترده به نوار غزه با بهانه آزادی اسیر نظامی خویش استفاده خواهد کرد تا میزان مطالبات این جنبش را برای مبادله کاهش دهد ؛ ولی درخواست بنده از حماس این است که به صراحت این موضوع را اعلام بدارد که در واکنش به خودسری های تل آویو و نیز مخالفتش با انجام مبادله، سطح شروط و مطالبات خود را ـ از نظر تعداد و نوع اسرایی که باید در این جریان آزاد شوند ـ بالا می برد.”  

وی همچنین از گروه های مبارز فلسطینی به ویژه حماس خواست تا یک استراتژی و راهبرد جدید را جهت افزایش سطح مطالبات خود جهت مبادله اسرا پیش گیرند و اعلام بدارند که تمامی توافقات صورت گرفته تا این لحظه را رد می کنند و مسئله را از صفر شروع خواهند کرد.

متن مصاحبه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با فواد الخفش، مدیر مرکز پیگیری امور اسرا و دفاع از حقوق بشر “احرار” ترجمه شده و از نظر خوانندگان عزیز فارسی زبان می گذرد:

س: به عنوان اولین سوال بفرمایید که آیا ماجرای مبادله اسرا به بن بست رسیده است؟

ج: واقعیت این است که بنده از همان روز اولی که گروه های مبارز فلسطینی گلعاد شلیت را به اسارت گرفتند، انتظار بروز چنین پیچیدگی هایی را در زمینه مبادله اسرا داشتم و پیش بینی بنده این بود که انجام مبادله به درازا خواهد انجامید ؛ ولی در نهایت این اشغالگران صهیونیستی هستند که به شروط مقاومت ـ البته به لطف خداوند ـ تن در می دهند.

به اعتقاد بنده، موضوع مبادله اسرا میان رژیم صهیونیستی و گروه مبارز فلسطینی حساس ترین و مهم ترین لحظات خود را سپری می کند و هر کدام از طرفین منتظر تسلیم شدن طرف مقابل هستند.

بسیار بعید است که رژیم صهیونیستی و دولت راستگرایش به ریاست بنیامین نتانیاهو شروط مقاومت را به راحتی بپذیرند ؛ زیرا نتانیاهو اولین کسی بود که از دولت اولمرت به خاطر انجام مبادله با حزب الله انتقاد کرد و این مبادله را یکی از هفت خطای بزرگی برشمرد که رژیم غاصب عبری از زمان موجودیت شومش در سرزمین فلسطین مرتکب شده است.

نتانیاهو، صاحب کتاب “مردی در زیر آفتاب” به صراحت اعلام داشت که رژیم صهیونیستی با امضای توافق نامه مربوط به مبادله اسرا با احمد جبریل یک اشتباه بزرگ را مرتکب شد ؛ ولی همین مرد امروز خود را در شرایطی مشابه مقامات آن زمان تل آویو می بیند و طرف مقابلش در این مبادله نیز حماس یعنی سرسخت ترین دشمن این رژیم قرار دارد.

بنا به آنچه گذشت، می توان گفت که موضوع مبادله شلیت با اسرای فلسطینی مرحله حساس و تعیین کننده ای را پشت سر می گذارد و دشمن صهیونیستی از ابزارهایی مانند تنگ تر کردن حلقه محاصره تحمیلی علیه نوار غزه، ترور برخی رهبران حماس و حمله گسترده به نوار غزه با بهانه آزادی اسیر نظامی خویش استفاده خواهد کرد تا میزان مطالبات این جنبش را برای مبادله کاهش دهد ؛ ولی درخواست بنده از حماس این است که به صراحت این موضوع را اعلام بدارد که در واکنش به خودسری های تل آویو و نیز مخالفتش با انجام مبادله، سطح شروط و مطالبات خود را ـ از نظر تعداد و نوع اسرایی که باید در این جریان آزاد شوند ـ بالا می برد.

س: به اعتقاد جنابعالی، آیا دولت اشغالگر صهیونیستی برای پایان دادن به بحث ها و جدل های مربوط به امکان یا عدم امکان پاسخگویی به شروط و خواسته های مقاومت جهت مبادله اسرا که امروز در اراضی اشغالی جریان دارد، جدی است؟

ج: دولت اشغالگر صهیونیستی در این مرحله که البته از شش ماه نیز تجاوز نخواهد کرد، بر مواضع خود تاکید می نماید ؛ ولی بعد از این مدت دوباره به میز مذاکرات باز می گردد و از مواضع خود عقب نشینی می نماید و با بیان این مطلب که این آخرین مرحله از امتیازدهی است، به شروط مقاومت تن در خواهد داد. درخواست بنده از گروه های مبارز فلسطینی این است که یک استراتژی و راهبرد جدید را جهت افزایش سطح مطالبات خود پیش گیرند و اعلام بدارند که تمامی توافقات صورت گرفته تا این لحظه را رد می کنند و مسئله را از صفر شروع خواهند کرد.

در همین راستا باید به این نکته مهم اشاره کنم که اسرای فلسطینی از موضع و شروط حماس حمایت می کنند و از جنبش حماس می خواهند که هرگز دست از شروط خود بر ندارد و بر مطالبات خود پافشاری نماید تا یک مبادله شرافتمندانه صورت گیرد و طی آن اسرای قدیمی، اسرای اهل قدس و اراضی اشغالی 48 و نیز اسرایی که به حبس های طولانی مدت محکوم شده اند، از بند زندان رهایی یابد.

س: آیا حماس با شرط تبعید اسرای آزاد شده موافقت خواهد کرد و از برخی مطالبات و شروط خود عقب نشینی خواهد نمود؟

ج: به هر حال، در چنین مذاکراتی هیچ کدام از طرفین نمی تواند تمامی خواسته های خود را به طرف آخر دیکته کند و حرف اول و آخر را بزند و در اینجاست که باید طرف میانجیگر وارد عمل شود تا موانع موجود در مسیر دست یابی به توافقی که رضایت دو طرف را به همراه داشته باشد، بردارد.

در واقع، رژیم صهیونیستی نمی خواهد به شروط حماس یعنی دشمن سرسخت خود تن در دهد و حماس نیز می خواهد بینی اشغالگران قدس را به خاک بمالد و به جهانیان بفهماند که تل آویو تنها در برابر زور سر تسلیم فرود می آورد. به هر حال، معادله سختی در پیش است.

در خصوص آزادی به شرط تبعید باید عرض کنم که حماس در این زمینه انعطاف بسیاری را از خود نشان داده و با اجرای این امر در مورد برخی اسرا موافقت نموده است ؛ البته نباید فراموش کرد که اسرای مذکور خود رضایت شان را نسبت به این نوع آزادی اعلام کردند. گفتنی است که موافقت حماس نیز با یک سری شروط و نیز اخذ تضمین ها از رژیم اشغالگر قدس همراه است ؛ ضمن آنکه این جنبش با تبعید یک صد و بیست اسیری که از این دست هستند، موافقیت نخواهد کرد.

س: به نظر شما، آیا ممکن است که رژیم صهیونیستی گلعاد شلیت را به فراموشی بسپارد و همان اتفاقی که برای رون آراد، خلبان نیروی هوایی این رژیم افتاد، برای شلیت نیز رخ دهد یعنی سرنوشتی مشابه آراد پیدا کند؟

ج: رژیم صهیونیستی اهمیتی خاصی به سربازان خود می دهد و هرگز آنها را به حال خود رها نمی کند. به نظر بنده، این امر برخاسته از اهمیتی است که تل آویو برای یهودیان قائل است و به همین خاطر حاضر نیست از هیچ سرباز خود چشم بپوشد. اشغالگران حاضرند در مقابل آزادی اسرای نظامی خود، هر بهای سنگینی را بپردازند. با توجه به آنچه گذشت اگر کسی بگوید که رژیم صهیونیستی به آزادی و نیز سرنوشت سربازان خود بی توجه است، سخت در اشتباه می باشد ؛ زیرا اگر این کار را بکند دیگر کسی باقی نمی ماند که در ارتش این رژیم خدمت کند. از این رو، باید گفت که اگر پرونده ای راکد بماند، این به معنای رکود ابدی نیست ؛ بلکه بعد از گذشت مدتی، موضوع حل خواهد شد.

س: برای ما بفرمایید که آیا دخالت های خارجی مانع به نتیجه رسیدن موضوع مبادله شده است؟

ج: بنده نمی توانم با توجه به اخباری که از سوی رسانه ها در این رابطه پخش می شود، حکم کنم ؛ ولی پر واضح است که انجام این مبادله باعث بالا رفتن جایگاه حماس و افزایش محبوبیتش در میان ملت فلسطین می شود و این امر هرگز برای آمریکا و رژیم صهیونیستی مطلوب نیست. از این رو، احتمال دارد که آمریکا برای بی نتیجه گذاردن مذاکرات مربوط به مبادله اسرا ـ در مرحله کنونی ـ تلاش کند ؛ ولی تردیدی نیست که این وضعیت تغییر خواهد کرد و به اذن الهی، مبادله در نهایت انجام خواهد گرفت.

به نظر بنده، مهم ترین موضوع در این مرحله آن است که حماس بتواند گلعاد شلیت را در مکانی امن نگاه دارد ؛ زیرا اشغالگران با تمامی امکانات و توانایی هایی که در اختیار دارند، برای دست یابی به اسیر نظامی خویش تلاش می کنند و این احتمال نیز وجود دارد که در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات مربوط به مبادله، شلیت را بکشد.

 

 

لینک کوتاه:

کپی شد