یکشنبه 11/می/2025

غزه ما می آییم.. پیام از جشنواره فیلم های مستند الجزیره

چهارشنبه 21-آوریل-2010

انتخاب فیلم “عایشین” كه داستان زندگی ساكنان باریكه غزه پس از جنگ سال 2009 رژیم صهیونیستی علیه این منطقه است، برای نمایش در مراسم افتتاحیه ششمین جشنواره بین المللی فیلم های مستند “الجزیره” مساله ای تصادفی نبود.

همچنین اعطای جایزه بهترین عكاس به اسامه سلوادی تصویر بردار مجروح فلسطینی كه با دروبین خود میلیون ها عكس درباره اوضاع فلسطین را به تصویر كشیده بود مساله ای اتفاقی نبود.

بزرگداشت غزه در مراسم افتتاحیه این جشنواره به مانند پیام همبستگی و درخواست ششمین جشنواره فیلم های مستند الجزیره برای آزادی و لغو محاصره باریكه غزه بود كه ساكنان آن در بزرگترین زندان جهان به سر می برند.

این همبستگی و پیام آزادی خواهی را می توان در فیلم های متعددی كه در این جشنواره شركت كرده بودند؛ از جمله فیلم های “عایشین”، “غزه إننا قادمون” و “بین الحقیقة و النار” به وضوح مشاهده كرد.

وضاح خنفر مدیر كل شبكه ماهواره ای الجزیره در گفتگوی ویژه با پایگاه اینترنتی اسلام آنلاین خاطر نشان كرد كه شعار این جشنواره “آزادی” بود و در همین راستا تلاش كردیم تجارب پژوهشگران و فعالان سراسر جهان؛ از آمریكای لاتین گرفته تا فلسطین را در زمینه مساله آزادی به معرض نمایش بگذاریم.

وی افزود در مقایسه با سال های گذشته شركت كنندگان زیادی از كشورهای مختلف جهان در جشنواره امسال دوحه شركت كرده بودند و استقبال از این جشنواره به نسبت سال های قبل واقعا بی سابقه بود. نكته مهمتر اینكه این جشنواره به همایشی برای تولید كنندگان فیلم های مستند بویژه در كشورهای در حال توسعه تبدیل شده بود و می توان گفت كه این جشنواره نخستین و مهمترین جشنواره فیلم های مستند كشورهای در حال توسعه و منطقه جنوب بود.

 

مراسم افتتاحیه

ششمین جشنواره فیلم های مستند عصر روز دوشنبه 19/4/2010 با حضور شیخ حمد بن ثامر آل ثانی رئیس هیات مدیره شبكه ماهواره ای الجزیره كار خود را آغاز كرد و قرار است به مدت 4 روز و تا روز پنجشنبه به برنامه های خود ادامه دهد.

در مراسم افتتاحیه این جشنواره وضاح خنفر طی سخنانی به تشریح اهمیت اقدام این جشنواره در انتخاب شعار “آزادی” پرداخته و از این جشنواره با عنوان هدیه ای به تمامی شیفتگان و طرفداران آزادی در سراسر جهان نام برد.

وی افزود ما امسال جشنواره خود را به شعار “آزادی” مزین ساخته ایم و می خواهیم بدین وسیله از تمامی افرادی كه به نحوی با استفاده از دوربین های خود صحنه های مربوط به آزادی خواهی را به تصویر كشیده اند و تمامی كسانی كه با آثار و فعالیت های خود سعی در تحقق آزادی را داشته اند، تقدیر و تشكر كنیم.

عباس ارناووط مدیر جشنواره سخنران بعدی این مراسم بود كه به تشریح اهمیت و جایگاه تصویر و حرفه تصویر برداری پرداخت و گفت:«بشر نخستین نامه های خود را به شكل تصاویر و با رسم اشكال به رشته تحریر درآورد.. تا اینكه بعدها زبان ها رواج پیدا كردند و تصویر جایگاه خود را از دست داده و به شاهد بی اعتبار تبدیل شد، اما در نهایت بار دیگر توانست در قالب هنر در صحنه خودنمایی كند.

وی پس از آن به تمجید از اسامه سلوادی تصویربردار مجروح فلسطینی و چهره برجسته جشنواره امسال پرداخت و در وصف وی گفت:« سلوادی با قلم دوربین خود در صدد نگارش تاریخ ملت و سرزمین خود برآمده است و با صداقت بی نظیر و شك و شبهه ناپذیری به این كار خود ادامه می دهد و روح مبارزه جویی و جنگندگی در راه به مقصد رساندن امانت همچنان در وجود او زنده است.»

این تصویر بردار فلسطینی زمانی كه بر روی ویلچر خود برای گرفتن جایزه ویژه به روی سن می رفت با تشویق گرم حضار مواجه شد و جشنواره دوحه به خاطر یك میلیون تصویری كه سلوادی درباره مساله فلسطین ثبت و ضبط كرده بود، از وی تقدیر و تشكر به عمل آورد.

“عایشین”

پس از آن فیلم كوتاه مراسم افتتاحیه با نام “أصابع حیة” به كارگردانی روبرتو چیلی به نمایش درآمد كه داستان زندگی یكی از موسیقی دانان برجسته كوبایی به نام فرانك فرناندز است و مراحل مختلف زندگی وی از زمان كودكی را به تصویر می كشد و عشق وی به موسیقی و پیانو زدن را نشان می دهد.

در میان فیلم های بلند نیز فیلم 85 دقیقه ای “عایشین” كه از تولیدات شبكه كودك الجزیره بود و نیكولا فادیموف سوئیسی آنرا ساخته است، به عنوان دومین فیلم مراسم افتتاحیه جشنواره به نمایش در آمد. این فیلم داستان زندگی ساكنان باریكه غزه پس از حمله نظامی سال 2009 ارتش صهیونیستی به این منطقه است و سعی دارد با استفاده از تصویر و صوت جرایم ضد انسانی رژیم صهیونیستی در غزه را به جهانیان نشان دهد.

دوربین فادیموف با گشت و گذاری در خیابان ها و میادین شهر غزه آثار خرابی های برجای مانده از جنگ غزه و مشكلات ساكنان این منطقه را به تصویر می كشد و سپس روانه ساحل زیبای غزه می شود كه هیچ اثری از ماهی ها در آن دیده نمی شود. در ادامه این فیلم، صف های طویل و دراز شهروندان فلسطینی در گذرگاه مرزی رفح نشان داده می شود كه برخی از آنها سعی در سفر به خارج به منظور مداوای بیماری خود و یا دسترسی به دارو دارند.

مدارس باریكه غزه صحنه بعدی است كه دوربین فادیموف وارد آنها می شود و پس از آن نیز به منازلی سر می زند كه خانواده های فلسطینی ساكن آنها عزیزان خود را از دست داده اند و كودكان آنها در جریان بمباران ها زخمی شده و برخی از نوزادان در نتیجه استنشاق گاز فسفور در آستانه مرگ قرار گرفته اند و حتی باغ حیوانات نیز از بمباران های ارتش صهیونیستی در امان نمانده است تا حیوانات آن مومیایی شوند.

در این شرایط، برخی جوانان هنوز امید خود را از دست نداده اند و گروه موسیقی رپ با نام “ DARG TEAM ” تشكیل داده اند تا با زبان موسیقی و با سر دادن ترانه های همنام فیلم “عایشین” اعتراض خود به وضعیت موجود و تجاوزات صورت گرفته را نشان دهند.

در مراسم افتتاحیه جشنواره شخصیت های بزرگی از جمله حمد عبد العزیز الكواری وزیر فرهنگ قطر و جمع كثیری از هنرمندان جهان عرب از جمله محمد صبحی، درید لحام و محفوظ عبد الرحمن به همراه هیات های ویژه ای از كشورهای مختلف از جمله روسیه، چین، تركیه و كوبا حضور داشتند.

دوحه پایتخت فرهنگی

شیخ حمد بن ثامر آل ثانی رئیس هیات مدیره شبكه ماهواره ای الجزیره طی اظهاراتی در مراسم افتتاح نمایشگاه تولید فیلم كه در حاشیه این جشنواره برگزار می شد، تاكید كرد كه ششمین جشنواره بین المللی فیلم های مستند الجزیره تفاوت زیادی با جشنواره های قبلی دارد و فیلم های مختلفی از اقصی نقاط جهان در این جشنواره شركت كرده اند.

وی با حمایت از پخش فیلم های جشنواره در خارج از سالن اصلی به منظور حضور بینندگان بیشتر ابراز امیدواری كرد كه این مساله بر موفقیت جشنواره تاثیر مثبت داشته باشد. شیخ حمد درباره مشاركت جوانان در جشنواره و موفقیت برخی از آنها در دریافت جوایز اظهار داشت كه ما سعی در تشویق جوانان به ورود به عرصه تولید فیلم های مستند داریم و این روند را از دوره پنجم شروع كرده ایم. وی همچنین برگزاری این جشنواره همزمان با برگزاری جشن های دوحه پایتخت فرهنگی جهان عرب را باعث رونق بیشتر آن بویژه در بخش فیلم های مستند دانست.

 

198 فیلم

در این جشنواره 198 فیلم (51 فیلم بلند، 73 فیلم متوسط و 53 فیلم كوتاه) از 94 كشور جهان به نمایش در خواهد آمد و برای اولین بار این فیلم ها در محیط های متفاوتی مانند بازار “واقف” و مجتمع “حیاة بلازا” و نیز هتل شیراتون در شهر دوحه و هتل السلطان در شهر الخور پخش خواهند شد.

در حاشیه این جشنواره همایش ها و كارگاه های متعددی از جمله همایش “فیلم های مستند: تقویت فرهنگ حقوق بشر” و همایش “سینمای مستند اتحادیه جماهیر شوروی سابق.. آغاز”، همایش “جمعیت سینمای جوان ایران”، “جشنواره های سینمای جنوب” برگزار خواهد شد.

از جمله كارگاه هایی نیز كه قرار است در حاشیه جشنواره مذكور برگزار شود می توان به كارگاه آموزشی كارگردانان فیلم های مستند درباره نحوه استفاده از اطلاعات مجاز و كارگاه های مركز آموزش و توسعه رسانه ای الجزیره اشاره كرد.

جوایز طلایی و جایزه هیات داوران به فیلم های بلند، متوسط و كوتاه در كنار جوایز ویژه سه مورد از بهترین فیلم های مربوط به مسائل كودكان و خانواده ها و سه جایزه دیگر آزادی حقوق بشر و نیز جایزه “افق جدید” از جمله جوایز ششمین جشنواره بین المللی فیلم های مستند الجزیره به شمار می رود.

لینک کوتاه:

کپی شد