یکشنبه 11/می/2025

ابوراتب، هنرمندی که به خاطر فعالیت در موسسه ای خیریه زندگی را در زندان های آمریکا سپری می کند

چهارشنبه 4-آگوست-2010

  هنوز مقامات آمریکایی هنرمند بزرگ مسلمان محمد مصطفی علی مسفقة معروف به “ابو راتب” را در بازداشت نگاه داشته اند، وی به اتهام فعالیت در یکی از مؤسسه های خیریه و امداد در دهه نود قرن گذشته و مخفی نگاه داشتن اطلاعاتی در زمینه فعالیتش در این مؤسسه از آمریکایی ها بازداشت شده است. ابو راتب با توجه به این اتهام به 23 سال حبس به اضافه پرداخت جریمه نقدی به ارزش 75 هزار دلار محکوم شده است. (ابو راتب 47 ساله) خواننده اهل سوریه که از کانادا عازم آمریکا بود روز پنج شنبه 21/1/2010 به آمریکا رسید و یک روز بعد از ورودش به این کشور بازداشت شد. دادستان دیتروید اظهار داشت که اتهام وارده به “ابو راتب” ارائه اطلاعات غلط در زمینه فعالیتش در مؤسسه امداد و نیز توسعه “اراضی مقدس” در فاصله سال های 1997 و 1998 و نفی دریافت هیچ گونه پولی از این مؤسسه به موجب “نمایندگی”آن در دیتروید بوده است.

این دادستان آمریکایی تصریح کرد که شهروند سوری در صورت اثبات اتهامات وارده به 23 سال حبس و پرداخت جریمه هنگفتی به ارزش 75 هزار دلار آمریکا محکوم می شود. مقامات آمریکایی مؤسسه اراضی مقدس را به کمک مالی به جنبش مقاومت اسلامی حماس که در لیست سازمان های تروریستی آنها قرار گرفته است، متهم می کنند.

پایگاه های اینترنتی آمریکایی به نقل از اين دادستان تصریح کردند که اتهامات وارده به محمد مصطفی مسفقة به تاریخ 28/5/2008 باز می گردد که اعضای دفتر تحقیقات پلیس فدرال “اف بی آی” ابوراتب را در سال 2003 یعنی یک سال پیش از متهم ساختن موسسه “اراضی مقدس”، به خاطر ارتباطش با این موسسه به صورت رسمی تحت بازجویی قرار داد. دادگاه فدرال در دالاس پنج نفر از اعضای این موسسه را در مه گذشته به اتهام ارسال بیش از 12 میلیون دلار به حماس محکوم کرد که دو تن از آنها به 65 سال حبس محکوم شدند و در حال حاضر در زندان به سر می برند و دو تن دیگر به ترتیب محکوم به تحمل 15 و 10 سال حبس محکوم گردیدند. نفر پنجم در سال 2007 تبرئه گردید.

بر اساس ادعای آمریکایی ها ابو راتب به “اف بی آی” گفته است که وی هشت ماه در خلال سال های 1997ـ 1998 با این مؤسسه همکاری کرده و خواننده تیمی بوده است که زیر نظر این مؤسسه به منظور جمع آوری کمک ها اقدام به برگزاری جشن می کرد و در ازای این کار از مؤسسه مذکور پولی دریافت نکرده است ؛ اما مقامات آمریکایی می گویند که این مؤسسه در بین سال های 1997 و 1999میلادی 5 چک به مبلغ 5 هزار دلار را به اسم ابو راتب

صادر کرده است که یکی از چک ها به ارزش 350 دلار در ازای اجاره دفتر این مؤسسه در دیتروید صادر شده است. مقامات آمریکایی معتقدند که محمد مصطفی مسفقة مسئول فعالیت های این مؤسسه در دیتروید بوده است.

ابو راتب (47 ساله) اصالتا اهل شهر حلب در شمال سوریه است که در ابتدای قرن بیست و یکم وطنش را ترک کرد، وی از استادان هنر و سرودهای جدید اسلامی  و یکی از اعضای کمیته داوری در برنامه “خوانندگان شارجه” بود که شبکه شارجه امارات آن را پخش می کرد. ابو راتب از دهه هفتاد قرن گذشته در دیتروید آمریکا به عنوان مدرس مشغول به فعالیت بود و اخیرا نیز به کانادا نقل مکان کرده است. گفتنی است که وی از سال 1997 دارای اقامت دائمی در آمریکا می باشد ؛ اما نتوانسته است همانند اعضای خانواده اش (زن و فرزندانش) تابعیت این کشور را بگیرد.

از سوی دیگر کمیته حقوق بشر سوریه نسبت به اقدام مقامات آمریکایی در بازداشت ابو راتب ابراز شگفتی کرد و خواستار آزادی فوری وی شد، زیرا این کمیته معتقد است که وی جرمی را مرتکب نشده است تا به خاطر آن بازداشت شود. کمیته حقوق بشر سوریه از سازمان های حقوق بشر در جهان خواست که برای روشن شدن مسئله ابوراتب و آزادی و تبرئه این هنرمند از اتهامات وارده تلاش کنند. کمیته مذکور با صدور بیانیه ای اعلام کرد: “کمیته حقوق بشر سوریه هنگامی که شنید ابو راتب در جمعه گذشته به دست آمریکایی ها و پس از بازگشت از کانادا بازداشت شده است، شگفت زده و شوکه شد. بنابر گزارش های خبری ابو راتب متهم است که درباره شغل خود در مؤسسه امداد و توسعه “اراضی مقدس” در خلال سال های 1997ـ 1998 اطلاعات غلط داده و این مؤسسه مبالغی را به جنبش حماس که مقامات آمریکایی آن را تروریستی قلمداد می کنند، کمک کرده است.

این کمیته در بیانیه خود بازداشت این هنرمند (خواننده) سوری را با صحبت های وی پیرامون توافقات گروه های ضد اسلام در ایالات متحده مرتبط می داند. کمیته مذکور ضمن ابراز شگفتی از این بازداشت زورگویانه از سوی مقامات آمریکایی اظهار داشت که این اقدام ظالمانه نمی تواند جدای از توافقات مربوط به اسلام ستیزان در داخل ایالت متحده آمریکا باشد که این امر برای آنها مهم بوده است. در بیانیه مذکور تصریح شده است که محمد مصطفی مسفقة “ابو راتب” 47 ساله اصالتا اهل شهر حلب سوریه است. وی استاد هنر و سرودهای جدید اسلامی است که از دهه نود قرن گذشته در ایالت دیتروید آمریکا سکونت دارد.

زندگی نامه ابو راتب

ابوراتب در سال 1962 در خانواده ای اصیل و هنرمند (آل سید درویش) در شهر حلب سوریه دیده به جهان گشود. دایی او (حاج حسین شامیه) نوازنده چیره دست دستگاه عود، عمویش (حاج عبد الله سید درویش) نوازده دستگاه قانون بود که در گروه های نوازندگی القدود حلب و موشحات اندلسی که در نقاط مختلف به اجرای برنامه می پردازند، هنرنمایی می کردند. دایی پدرش (حاج احمد صابونی) نیز خواننده موشحات (اشعار عربی اسپانیولی) در شهر دمشق بود. با وجود فضای هنری حاکم بر این خانواده انتظار می رفت که در خانوده ای بی قید و بند پرورش یافته باشد، اما خانواده وی متعهد و متدین بود. زنان این خانواده محجبه و فرزندان آن نیز اهل مسجد بودند و همچون اکثر خانواده های اصیل حلبی هم اهل علم بودند و هم اهل هنر.

وی که فلوت می نواخت، به دانشسرای عربی موسیقی در شهر حلب وارد شد و نت های سولفژرا آموخت، سپس نواختن دستگاه کمان را زیر نظر استادی ارمنی به نام “اوهانیس کوستانیان” یاد گرفت. پس از آن به گروه موسیقی نظامی “الفتوت” پیوست و دربسیاری از رژه های نظامی و مراسم ها هنرنمایی کرد. وی همچنین با کانون پیشاهنگ ها (دسته نجات) همکاری می کرد و استعداد موسیقی خود را در فعالیت های پیشاهنگ ها و جشن های آنها و در اردوهای آنها به کار می گرفت.

اما عشق او به هنر سنتی و دینی و نیز تربیت دینی وی در تغییر سرنوشت هنری اش نقش به سزایی داشت و باعث شد که که به گروه سرود اسلامی “ابی دجانه” بپیوندد که در خلال آن توانست خلاقیت خود را در زمینه خوانندگی نشان دهد. در سال 1981 گروه الهدی را تشکیل داد و توانست با حمایت های شیخ مجاهد ابو نصر بیانونی ـ رحمه الله ـ به ستاره آن تبدیل گردد. ابو راتب شروع به انتشار آلبوم های سرود اسلامی کرد که موضوعات آن حوادث مهم فرا روی جهان اسلام در هر برهه بود. فعالیت های هنری وی روز به روز از طریق پخش نوار و برگزاری کنسرت موسیقی در نقاط مختلف جهان گسترش یافت و در سال 1986 تیم الهدی توسعه یافت و مؤسسه هنرهای اسلامی الهدی را تشکیل داد که دفتر هنری آن در چندین برنامه رادیویی و تلویزیونی اجر داشت.

ابو راتب، این هنرمند سوری برای ادامه تحصیل در رشته کارگردانی رادیو و تلویزیون راهی امان شد و به کارشناس برجسته هنری در زمینه تولیدات رادیویی تبدیل شد که این امر به او در زمینه توسعه کارهای هنری اش کمک زیادی کرد. وی در سال 1991 مؤسسه بین المللی تولیدات هنری الهدی را تشکیل داد که این مؤسسه از جمله اولین مؤسسات هنری اسلامی بود که به تحول در آلبوم های هنری، پرورش افراد مستعد، برگزاری جشنواره های هنری و کنسرت های موسیقی، مشارکت در کنگره های تخصصی و حمایت از جمعیت ها و مراکز فعال در زمینه هنر اهتمام می ورزید.

در مؤسسه الهدی استعدادهای هنری شمار زیادی از افراد شکوفا گردید که از برجسته ترین آنها می توان به خواننده سرشناس موسی مصطفی و خواننده مبدع عرب غسان ابو خضره اشاره کرد که در فعالیت ها و جشنواره هایی که به همت این موسسه برگزار شد، خوش درخشیدند و مردم آنها را از طریق همراهی شان با ابو راتب در مراسم های داخلی و خارجی شناختند. مؤسسه الهدی همچنین زمینه درخشش خواننده ها و هنرمندان دیگر را مانند فرید سرسک، حسام الطحان، حسام احمد، ابو الحسن، طارق ابو هدهد، بسام ابراهیم، زجال مروان صالح و یحیی حوا خواننده های سوری و نیز هنرمندانی همچون احمد مطلق و خالد مقداد را فراهم ساخت تا شاید روزی از آنها در این مؤسسه استفاده کند.

ابو راتب با همکاری گروهی از جوانان علاقمند به کارهای هنری در دانشگاه اردن و از طریق انجمن ادبی جشنواره ای سالانه در زمینه سرودهای اسلامی تشکیل داد که چندین سال فعالیت کرد. وی با دکتر ماهر ابو الحمص هنرمند و نمایشنامه نویس در بسیاری از کارهای نمایشی همچون نمایش هجرت نبوی و نمایش انقلاب خوشه ها، نمایش “روستایی که نامش زیتون بود” همکاری کرد. سپس با برخی از افراد متعهدی که به کار هنری اهتمام داشتند، مؤسسه آفاق را تأسیس کردند که البته موفقیتی کسب نکرد تا اینکه نمایشنامه “آنهایی که صدایم را می شنوید” و برخی از کارهای سمعی را به مرحله اجرا گذارد.

ابو راتب با گروهی از جوانان مشتاق به کارهای هنری در دانشگاه قسنطینة الجزایر اولین کنگره هنر اسلامی را با حضور شمار زیادی از دانشمندان، اندیشمندان و شاعران و در رأس آنها شیخ علامه دکتر یوسف قرضاوی و استاد شاعر بهاء الدین امیر و استاد شاعر یوسف العظم و مبلغ برجسته مسلمان یوسف اسلام برگزار کرد.

این هنرمند و خواننده سوری در جشنواره های هنری که در اکثر نقاط جهان در کشورهای عربی، اروپایی و آمریکایی تشکیل می شد، شرکت کرد که از مهم ترین این جشنواره ها می توان به “جشنواره الرباط” در مراکش، “جشنواره جده غیور” در عربستان سعودی و “جشنواره من عربم” در واشنگتن و “جشنواره ملاکوروش” در هلند اشاره کرد. وی همچنین در بسیاری از کنفرانس های اسلامی و در رأس آن کنفرانس کشورهای اسلامی در فرانسه، کنگره ویژه انجمن جوانان مسلمان عرب، کنگره اتحادیه اسلامی فلسطینیان در آمریکا، کنگره جمعیت دانشجویان مسلمان در بریتانیا و کنگره جمعیت دانشجویان مسلمان در سویس به عنوان خواننده و سخنران هنرنمایی کرد.

وی فکر اجرای برنامه “خواننده شارجه” را به شبکه شارجه ارائه داد و در تهیه برنامه مشهور آن که در زمینه خوانندگی بود شرکت جست و یکی از اعضای کمیته داوران در آن برنامه بود. ابو راتب از بنیانگذاران مؤسسه جهانی هنر اسلامی بود و به عنوان رئیس آن انتخاب شد.

پس از آنکه محمد ابو راتب این خواننده مسلمان برای کار به کانادا رفت روزنامه نگار برجسته عرب استاد محمد سید،  در یک نشست مطبوعاتی لقب آوازخوان مهاجر را به او داد که نشان دهنده شخصیت این خواننده عزیر و زندگی مهاجر گونه وی بود که با وجود سختی و خستگی این نوع زندگی، برای اعتلای کلمه حق از هیچ سختی و رنجی هراس نداشت و همه مشکلات را به جان می خرید. یکی از هنرمندان (خوانندگان) که از نزدیک با وی و زندگی اش آشنا بوده است، در گفتگوی تلفنی اش با ما سخن مشهور سید قطب، این مبلغ بزرگ دینی را ذکر کرد که می گفت: “هر کس برای دینش زندگی کند، زندگی سخت و خسته کننده ای خواهد داشت ؛ اما با عزت زندگی می کند و با عزت می میرد. زندگی در راه خدا دشوارتر از مرگ در راه خدا است.

آثار ابو راتب

استاد ابو راتب دارای چندین اثر نمایشی است که نمونه بارز آن، آثار نمایشی اسلامی می باشد که با موزیک و سرودهای اسلامی همراه است. کارهای وی مخاطبان گسترده ای یافت و تجربیات شعری و هنری وی مشوق خوبی برای هنرمندانی بود که قصد ورود به این عرصه را داشتند. در صورت جمع آوری این تجارب و تدوین آن، می توان از آن به عنوان یک طرح استفاده کرد. تجاربی که از یک اندیشه ربانی سرچشمه می گیرد در برگیرنده خوبی، عشق به وطن و بشریت است. به راستی که این تجارب همچون نشان افتخاری بر سینه این هنرمند نوآور بود که کارهای هنری مختلفی ـ چه شعر یا نثر و چه نمایش یا آواز ـ را خلق کرد.

گزیده ای از اشعار ابو راتب

دلیران ما که با خون خود افتخار را رقم زدند هدف شان یاری اسلام و دعوت به این دین مبین بود

هنگامی که نگاهی گذرا به پیشینه خود و گذشتگانی که پیام آور نور برای اندیشه ها و دل ها بودند، به آن می نازیم

راهشان را ادامه می دهیم و دوباره با حکومت اسلامی بیعت می کنیم

رهبران بزرگ ما را از یاد برده اند

ای ملت چگونه چشمانت هنوز خفته است؟ وجدان های بیدار کجایند؟ غیرتمندان و دلیران کجایند؟

برای یاری اسلام و برای دعوت به اسلام باید سختی را تحمل کرد

مردان بزرگ برای نجات اسلام بپا خیزید

ما از زندگی پست و از تروریسم و ذلت ابا داریم

برای یاری اسلام و دعوت به این دین مبین دست به دست هم می دهیم

زندگی خود را فدای حکومت اسلامی می کنیم

ما به الله تعالی سوگند خورده ایم که خودمان را فدا کنیم

برای یاری دین مبین جان خود را تقدیم نماییم

برای یاری و دعوت به اسلام جان فدا کنیم

با سخاوتمندی و بخشش

ظالمان را در هم می کوبیم

به خاطر حکومت اسلامی و بس

 

جشنواره هایی که ابوراتب در آن شرکت کرد

اقصی در دل های ما (2 بار)

نغمه دوم

زن دوم

 

سرودها

سرود الهدی

سرود افتخار آتی

سرود جهاد

سرود شکوفه های هدایت

لینک کوتاه:

کپی شد