کمیته دولتی مقابله با محاصره از جمله موسساتی است که شبانه روز برای شکستن سد محاصره نوار غزه می کوشد و در این راستا، در ارتباط مستقیم با تمامی نهادهای بین المللی، عربی و منطقه ای ذیربط است.
برای اطلاع از فعالیت ها و آخرین تحولات مربوط به موضوع محاصره نوار غزه، پایگاه اینترنتی فلسطین الآن مصاحبه ای را با دکتر احمد یوسف رئیس کمیته مقابله با محاصره ترتیب داده است.
به منظور اطلاع مخاطبان عزیز فارسی زبان مرکز اطلاع رسانی فلسطین از فعالیت های کمیته دولتی مقابله با محاصره نوار غزه، متن کامل مصاحبه پایگاه اینترنتی فلسطین الآن با رئیس این کمیته به فارسی ترجمه شده و از نظر می گذرد:
س: رژیم اشغالگر قدس مدعی است که با بازگشایی گذرگاه ها و وارد کردن برخی اجناس و کالاها، به محاصره نوار غزه پایان بخشیده است. برخورد شما به عنوان کمیته دولتی مقابله با محاصره نوار غزه با این ادعا چیست؟
ج: محاصره نوار غزه بیش از آنکه صبغه اقتصادی داشته باشد، صبغه ای سیاسی دارد. با وجود آنکه بعد اقتصادی این محاصره، زندگی روزمره مردم را تحت الشعاع خود قرار می دهد ؛ ولی این محاصره در اصل یک محاصره سیاسی است و ثابت می کند که غزه همچنان در اشغال صهیونیست ها می باشد و صهیونیست ها همچون گذشته به اعمال نفوذ در نوار غزه می پردازند. ما برای پایان بخشیدن به این بخش از محاصره نیز می کوشیم.
بعد از ماجرای حمله به کاروان آزادی، کشورهای مختلف کیفرخواست هایی علیه صهیونیست ها تنظیم کردند و رژیم اشغالگر قدس را به ارتکاب دزدی دریایی در آب های آزاد بین المللی متهم و تاکید نمودند که این اقدام صهیونیست ها به معنای زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی بوده است. مقامات تل آویو که در نتیجه حمله به کاروان آزادی خود را گرفتار یک بحران بزرگ در جامعه جهانی می دیدند، تلاش کردند تا به اقدامی تبلیغاتی دست بزنند و چنین وانمود کنند که حلقه محاصره را گشوده و در راستای کاستن از شدت محاصره، وارد کردن کالاها و اجناس مختلف به نوار غزه می کوشند و دیگر خبری از بحران اقتصادی در این منطقه نیست که البته هیچ کدام از این ادعاها قابل قبول نیست. تا کنون هیچ تغییری در وضعیت نوار غزه واقع نشده و در حال حاضر بیش از یک ماه و نیم از ماجرای حمله به کاروان آزادی می گذرد ؛ ولی کالاهایی که رژیم صهیونیستی اجازه وارد کردن آنها به نوار غزه را داده است، هیچ نقشی در رشد و توسعه اقتصادی این منطقه و بازسازی ویرانه های برجای مانده از حملات اشغالگران ندارد. ادعاهای دشمن در خصوص رفع محاصره اقدامی در جهت سرپوش نهادن بر جنایت هایش می باشد. اقتصاد نوار غزه امروز از کمبود کالاهای اساسی رنج می برد.
در نتیجه محاصره، نوار غزه با بحران هایی همچون برق، آب و فاضلاب دست به گریبان شده است که بازتاب این امر را می توان در بروز مشکلات مختلف در جذب هزاران دانش آموزان جدید در مدارس و متوقف شدن اجرای طرح ها و پروژه های ساختمانی آژانس آنروا (ویژه امدادرسانی و ایجاد فرصت های شغلی برای آوارگان فلسطینی) شده است. پروژه های مذکور مربوط به احداث سرپناه برای خانواده هایی است که پیش از عقب نشینی رژیم صهیونیستی از نوار غزه منازل خود را از دست داده اند. به خاطر عدم وجود مصالح ساختمانی همچون سیمان، چوب و آهن در بازار محلی همچنان پروژه های ساختمانی مذکور به صورت نیمه تمام باقی مانده اند.
س: آیا نهادهای بین المللی، ادعاهای رژیم صهیونیستی در خصوص کاستن از شدت محاصره را باور کرده و پذیرفته اند؟
ج: باید خدمت تان عرض کنم که بهترین پیگیری در این زمینه مربوط به آژانس امدادرسانی و ایجاد فرصت های شغلی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) بوده است که با تقدیم گزارش هایی، ادعاهای رژیم صهیونیستی در خصوص کاستن از شدت محاصره را رد کرده است.
اروپایی ها نیز اعلام کردند که به منظور پیگیری اقدامات رژیم صهیونیستی در زمینه رفع محاصره و نیز اطمینان از صحت یا عدم صحت اظهارات مقامات این رژیم در این باره، سفرهایی را به منطقه خواهند داشت و در این راستا، وزیر امور خارجه نروژ هفته گذشته برای بازدید از گذرگاه “کرم شالوم” وارد منطقه شد تا از نزدیک ببیند که آیا تل آویو گامی را در راستای توسعه این گذرگاه برداشته است یا خیر. هفته آتی نیز وزیر امور خارجه آلمان سفری را به نوار غزه خواهد داشت و طی آن با مقامات آژانس آنروا دیدار خواهد کرد. ضمنا جمعی از وزرای خارجی کشورهای اروپایی برای حصول اطمینان از پایبندی رژیم صهیونیستی به تعهداتی که در خصوص کاستن از شدت محاصره به جامعه جهانی داده است، تصمیم دارند تا به منطقه سفر کنند.
س: آیا مسئولان اروپایی به درخواست رژیم صهیونیستی به نوار غزه سفر می کنند یا آنکه این سفرها با هدف حصول اطمینان از گام هایی می باشد که این رژیم در مسیر کاستن از شدت محاصره برداشته است؟
ج: گروهی از وزرای خارجه کشورهای اروپایی از جمله مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برای اطمینان از اینکه رژیم صهیونیستی در اجرای تعهدات خویش در خصوص کاستن از شدت محاصره ملزم بوده است، به نوار غزه می آیند. وضعیت برای ما هیچ تغییری نکرده است و امیدوارم که روند حضور کشتی های لغو محاصره در نوار غزه ادامه یابد و تعداد هر چه بیشتری از فعالان صلح با آنها همراه شود. به نظر من، این (تلاش برای شکستن سد محاصره) همان جنگی است که ما باید در آن پیروز شویم. ما از این طریق می توانیم دست صهیونیست ها را برای همه رو کنیم و بطلان ادعاهای شان را برای همه ثابت نماییم. ما می توانیم دست در دست فعالان صلح روند محاصره نوار غزه را پایان بخشیم.
س: در صورت امکان صحبتی در خصوص تعداد و ماهیت کاروان های اعلام همبستگی که به نوار غزه آمده یا خواهند آمد، برای ما داشته باشید.
ج: یک کشتی الجزایری در اواخر ماه آگوست وارد نوار غزه شد که حامل کمک های پزشکی و انسانی بود که از جمله این کمک ها می توان به لباس ویژه دانش آموزان مدارس، لوازم التحریر و نیز تجهیزات مورد نیاز مراکز آموزشی و درمانی اشاره کرد. ضمنا کمیته اروپایی لغو محاصره چندین کاروان را در اواخر ماه گذشته میلادی (سپتامبر) به نوار غزه ارسال داشت که بیش از 9000 فعال صلح خارجی در آن عضویت داشتند. حرف و حدیث هایی نیز در مورد ارسال دو کشتی مریم و ناجی العلی وجود دارد. تا کنون صدها فعال صلح وارد نوار غزه شده اند. در برهه اخیر نیز دو هیات یکی از مالزی و دیگری از پارلمان عربی وارد این منطقه فلسطینی شدند. یک هیات اندونزیایی نیز خود را در خصوص احداث یک بیمارستان ویژه کودکان در بیت لاهیا واقع در شمال نوار غزه متعهد اعلام کرده است. آفریقای جنوبی نیز هیاتی را به این منطقه اعزام داشته است. به طور کل، برخی از هیات های اعزامی رسمی و برخی دیگر نیز نماینده های نهادهای مدنی بوده اند.
س: برای ما در خصوص برخی از کشتی ها همچون کشتی مریم بگویید؟
ج: سرنوشت کشتی مریم تا کنون مشخص نیست. اسرائیل با تعدی به کشتی های حامل کمک های انسانی به نوار غزه ـ به ویژه آنهایی که سرنشینان شان را فعالان صلح خارجی تشکیل می دهند ـ خود را گرفتار یک بحران جدی می کند ؛ زیرا چنین اقدامی، تل آویو را به سمت جنگ با جهان سوق می دهد و باعث تنظیم کیفرخواست های مختلف علیه ژنرال های ارتش و سیاستمداران صهیونیستی می گردد. به نظر بنده، این مسائل باعث می شود تا عرصه برای مانور اشغالگران هر چه تنگ تر شود. امیدواریم که کشتی های لغو محاصره با استمرار خود بستر را برای انزوای تل آویو در جهان فراهم سازند.
س: تاثیر واقعی اعزام هیات های ویژه اعلام همبستگی با نوار غزه چیست و این موضوع تا چه حد باعث شکسته شدن سد محاصره خواهد شد؟
ج: این تحرکات گسترده ملی و مردمی که در داخل سازمان های غیر دولتی انجام می گیرد باعث می شود تا موضوع نوار غزه در ذهن عرب ها و مسلمانان زنده بماند و صاحبان وجدان های بیدار در جوامع غربی را به سمت توجه به مسئله محاصره بکشاند. به هر حال، امروز در فلسطین ملتی وجود دارد که از اشغالگری و محاصره رنج می برد و همین موضوع باعث می گردد تا فلسطین در اذهان افراد زنده بماند.
ما با دشمنی رو به رو هستیم که به اشغالگری و دزدی آشکار دریایی می پردازد و با زیر پا گذاشتن قوانین بین الملل، به دستورات نهادهای مشروع جهانی دهن کجی می کند که تمامی اینها می تواند به عنوان ابزار فشاری بر دولت قانون شکن صهیونیستی باشد و پرده از اقدامات سرکوبگرانه اشغالگران علیه ملت فلسطین بردارد.
برخی از فعالان صلحی که در کاروان های لغو محاصره عضویت دارند، وابسته به نهادهای مدنی هستند و برخی دیگر از آنها را نیز سیاستمداران و چهره های پارلمانی تشکیل می دهند که می توانند دولت های خویش را برای اتخاذ مواضعی قاطعانه در قبال اقدامات قانون شکنانه رژیم صهیونیستی تحت فشار قرار دهند که این امر باعث ایجاد نوعی همبستگی جهانی با ملت و آرمان فلسطین می شود.
س: لیبی متعهد شده بود تا 2500 واحد مسکونی را برای خانواده هایی که منازل خویش را پیش از عقب نشینی رژیم صهیونیستی از نوار غزه از دست داده بودند، احداث نماید. این موضوع به کجا رسید و آیا روند ساخت و ساز ادامه می یابد؟
ج: لیبی متعهد شده بود تا حمایت مالی مورد نیاز برای احداث 2500 واحد مسکونی را در اختیار سازمان امدادرسانی و ایجاد فرصت های شغلی (آنروا) را تامین نماید که ما از این کشور کمال تشکر را داریم. باید خدمت تان عرض کنم که به خاطر کمبود سیمان و مصالح ساختمانی در بازار محلی، سازمان آنروا پول ها را مستقیم در اختیار افراد قرار خواهد داد البته هر کدام از آنها متعهد می شوند که سیمان و آهن مورد نیاز برای ساختمان های شان را تامین کنند. اگر افراد در این امر (تامین سیمان و آهن) موفق عمل کردند، آژانس مبالغ افزون تری را در اختیارشان می گذارد تا روند ساخت واحدهای مسکونی شان را ادامه دهند. در یک کلام، آژانس آنروا هزینه لازم را در اختیار افراد قرار می دهد و خود بر روند احداث ساختمان نظارت می کند و اطمینان لازم را در مورد اتمام واحدهای مسکونی را کسب می نماید. بد نیست بدانید که در راستای احداث 2500 واحد مسکونی در نوار غزه، لیبی قراردادی را با آژانس آنروا امضا کرده است و به زودی این قرارداد وارد مرحله اجرا می شود.
باید در همین جا از معمر القذافی و مردم لیبی کمال تشکر را داشته باشم که در همبستگی با ملت فلسطین گام های فراوانی را برداشته اند تا جایی که جمعیت های خیریه در لیبی تامین هزینه برخی خانواده های فلسطینی که در جریان جنگ غزه متحمل خسارت شده اند، بر عهده گرفته اند. ضمنا موسسه بین المللی قذافی، یک کشتی حامل کمک های انسانی را به نوار غزه ارسال داشته است. بنده معتقدم که لیبی در انجام مسئولیت خود در قبال ملت فلسطین بسیار موفق بوده است که این امر از تعلقات عربی، اسلامی و ملی این کشور حکایت دارد یعنی همان چیزهایی که لیبی را با ملت فلسطین پیوند می دهد.
س: نخست وزیر قانونی و منتخب فلسطین با ارسال دعوت نامه هایی به روسای کشورهای عربی خواستار حضور آنان در نوار غزه شده است. آیا امیدی به پاسخ مثبت مقامات عرب وجود دارد؟
ج: تا کنون هیچ جوابی را دریافت نکرده ایم. دعوت نامه هایی را برای مقامات کشورهای عربی و اسلامی برای بازدید از نوار غزه فرستاده ایم که امیدواریم به دعوت ما پاسخ مثبت دهند. از امیر قطر، نخست وزیر ترکیه و روسای جمهور لیبی و آفریقای جنوبی برای این امر دعوت کرده ایم. از دیگر مدعوان می توان به شخصیت های رسمی عربی و اسلامی اشاره کرد. امیدواریم که به درخواست ما، پاسخ مثبت دهند.
س: موضوع تحقیقات در خصوص ماجرای کاروان آزادی به کجا رسید. فکر می کنید که نتیجه این تحقیقات چه خواهد شد؟
ج: برای این منظور، کمیته ای از سوی سازمان ملل متحد تشکیل شده است که البته بان کی مون نیز در اظهارات خود به آن اشاره داشت. این کمیته مشغول بررسی تحقیقات میدانی انجام شده از سوی ترکیه و رژیم صهیونیستی درباره ماجرای حمله به کاروان آزادی است. پس از آن نیز کمیته مذکور تحقیقات ویژه خود را آغاز خواهد کرد و برای اولین بار تل آویو با اجرای تحقیقات بین المللی [و همکاری با کمیته یادشده] موافقت نموده است که دلیل این امر را نیز در ناتوانی صهیونیست ها برای یافتن راه فراری جهت رهایی از فشارهای جامعه جهانی از جمله ایالات متحده در این خصوص جستجو کرد. بنده معتقدم که به امید حق، کمیته بین المللی تحقیق درباره کاروان آزادی در نهایت رژیم صهیونیستی را محکوم خواهد کرد و این رژیم را از ارتکاب اقدامات مشابه در آینده باز می دارد. به هر حال، رژیم صهیونیستی ـ در برهه کنونی ـ در معرض اتهام به ارتکاب جنایت جنگی و زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی دریانوردی است. امیدوارم که به یاری خداوند متعال، کاروان آزادی شماره 2 به سلامت در سواحل نوار غزه پهلو بگیرد.
س: در ماه سپتامبر کنفرانسی اقتصادی در مصر برگزار می شود، درخواست هایی که از این کنفرانس دارید چیست ؛ به ویژه آنکه در کنفرانس پیشین دولت های عربی وعده اعطای کمک و حمایت مالی را به ملت فلسطین دادند ولی این وعده ها تا به امروز شکل عملی به خود نگرفته است؟
ج: در خصوص این موضوع باید خدمت تان عرض کنم بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه عرب خود را در مورد حمایت از آرمان فلسطین متعهد اعلام نمودند که امیدواریم به این تعهدات جامه عمل بپوشانند و ملت فلسطین را در به دوش کشیدن رنج ها و محنت های طاقت فرسا یاری رسانند. آرزوی ما این است که کمک های مالی به سمت نوار غزه گسیل داشته شود و در اختیار مردم ما قرار گیرد تا از این طریق، کمکی به پایداری مردم باشد. مهم حفظ روحیه ملت فلسطین و ارتباط روحی و معنوی است که میان شهروندان فلسطینی و برادران عرب و مسلمان شان وجود دارد ؛ زیرا این امر باعث تحکیم عنصر پایداری و همچنین تعمیق تعلقات اسلامی و عربی در میان مردم ما می شود و می تواند به عنوان یک عامل حمایتی برای فلسطینیان باشد و از مشکلات و رنج های شان بکاهد.
ما می خواهیم این احساس تعلق به عقبه اسلامی و عربی خود را حس کنیم. خداوند متعال می فرماید که «شما را امتی واحد قرار دادیم» ما به دنبال لمس این موضوع هستیم. در پی آن هستیم تا پیوندهای دینی، قومی و عاطفی که میان ما و عقبه عربی و اسلامی مان وجود دارد، لمس کنیم.
باور مان این است که ملت ما در خط مقدم دفاع از جهان عرب و اسلام ایفای نقش می کنند و غزه و فلسطین به مثابه دیواری محکم در برابر هر گونه تجاوز صهیونیستی علیه امت های عربی و اسلامی می باشد.
س: بعد از حمله به کاروان آزادی، شاهد توجه و همبستگی جهانی با نوار غزه بودیم. آیا این موضوع می تواند باعث تغییر در سیاست کنونی جامعه بین الملل مبنی بر منزوی ساختن جنبش حماس و عدم تعامل با این جنبش گردد؟
ج: در این نکته تردیدی نیست که در نهایت، روزی فرا خواهد رسید که تمامی طرف های منطقه ای و بین المللی به این باور می رسند که حماس یکی از طرف های غیر قابل انکار در معادله فلسطین می باشد و از سوی ملت خویش انتخاب شده است. به هر حال، جنبشی که اکثریت کرسی های پارلمان را از آن خود می کند، حق بهره مندی از یک بستر مناسب برای انجام فعالیت های سیاسی و همچنین داشتن روابط بین المللی را دارد. این حق حماس است که حکومت کند و به حسن اعتماد مردم خویش پاسخ گوید. هر روز که می گذرد، اروپایی ها بیشتر به این باور می رسند که با بستن درها به روی حماس و منزوی ساختن این جنبش مرتکب اشتباهی سخت شده اند که باید آن را جبران کنند. به هر حال، بدون مشارکت جنبش حماس هر گونه راهکار سیاسی برای حل مسئله فلسطین بی فایده می باشد و برقراری ثبات در منطقه نیز بدون تعامل با حماس محقق ناشدنی است. حماس قلب تپنده ملت فلسطین به شمار می رود و هرگز نمی توان از حمایت ملت های عربی و اسلامی از این جنبش چشم پوشید. اگر جامعه جهانی به دنبال برقراری ثبات، پیشرفت و امنیت در منطقه است، باید راه تعامل با حماس را پیش گیرد ؛ زیرا این جنبش کلید رفع بی ثباتی در منطقه می باشد.
س: آیا ما به زمان رفع محاصره نوار غزه نزدیک شده ایم؟
ج: ان شاء الله همین طور است. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید که “إن بعد العسر یسرا” (به تحقیق بعد از هر سختی، آسانی است) لحظه گشایش نزدیک است و صد البته که تحقق این امر برای خداوند کار سختی نیست.