دکتر صلاح بردویل از رهبران برجسته جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که همکاری های امنیتی و اخراج کارمندان شاغل در کرانه باختری مانعی بزرگ بر سر راه موفقیت گفتگوهای ملی است و جنبش فتح باید سرویس های امنیتی خود را برای توقف همکاری های امنیتی که تنها به نفع طرف صهیونیستی است، تحت فشار قرار دهد.
بردویل جمعه شب گذشته 5/11/2010) در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که موضع جنبش حماس در قبال مساله آشتی ملی به اظهارات هیچ طرفی بستگی ندارد و معیار واقعی در این زمینه حضور بر سر میز گفتگوی ملی با فکر باز و اراده واقعی است.
وی افزود:« هیچ چیز غیر از آشتی ملی نمی تواند باعث تقویت تشکیلات خودگردان فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی شود و ما تمام تلاش خود را برای کشاندن جنبش فتح از عرصه همکاری با دشمن صهیونیستی به عرصه ملی بکار خواهیم گرفت.»
در زیر متن مصاحبه خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین با دکتر صلاح بردویل را با هم می خوانیم:
** پس از اظهارات اخیر عباس که مخالفت خود با مشارکت جنبش حماس در شکل دهی ساختار سرویس های امنیتی (جدید) را اعلام کرد، چه سرنوشتی در انتظار نشست دمشق است؟
مقامات تشکیلات خودگردان اظهار نظرهای متعددی را در این زمینه بیان کرده اند. اما ما به هیچ وجه حاضر نیستیم سرنوشت آشتی ملی را به اظهارات افراد گره بزنیم، بلکه معیار واقعی برای ما حضور بر سر میز گفتگوی ملی با تفکر آزاد اندیشانه و اراده ای قوی است و تنها در این صورت است که تمامی مسائل را بر سر میز گفتگو مطرح کنیم.
اما در ارتباط با وتوی مشارکت حماس در اصلاح ساختار سرویس های امنیتی باید گفت که این مساله محور اصلی نشست آتی ما در دمشق به منظور بررسی پرونده امنیتی را تشکیل می دهد و جنبش های فتح و حماس با تشکیل کمیته عالی بازسازی و اصلاح ساختار سرویس های امنیتی توافق کرده اند و بنابراین بیان این اظهارات در موقعیت کنونی هیچ معنایی ندارد؛ اگر آنها با هدف مشارکت در مساله امنیتی و تفاهم بر سر این مشارکت و ساز و کارهای آن در نشست دمشق حضور پیدا می کنند، پس صحبت کردن درباره اینکه مشارکتی در مساله امنیتی وجود نخواهد داشت، چه معنایی می تواند داشته باشد. این مساله نمی تواند معنای دیگری داشته باشد و ما زمانی که بر سر میز گفتگو حضور پیدا کردیم معنای این اظهارات عباس را خواهیم فهمید.
** در صورتی که توانستید به توافقاتی با جنبش فتح دست یافته و توافقنامه امضا کنید چه تضمینی برای اجرای این توافقات وجود دارد؟ و سناریوهای احتمالی برای این مرحله چیست؟ و چگونه صورت خواهد گرفت؟
توافقنامه امضا شده از سوی طرفین باید به طور یکسان و برابر در هر دو منطقه کرانه باختری و باریکه غزه اجرا شود؛ لذا با توجه به اینکه این توافقنامه یک مصلحت ملی مشترک است، تمامی طرف ها باید اهتمام ویژه ای به اجرای آن داشته باشند و از آنجایی که مصر مسئولیت نظارت بر گفتگوهای ملی را بر عهده دارد مسئول نظارت بر نحوه اجرای آن نیز خواهد بود و طفره رفتن هر کدام از طرفین، طرف دیگر را از عمل به تعهدات خود معاف خواهد کرد.
** حماس بارها بر لزوم بستر سازی برای امضای توافق آشتی تاکید کرده است و در مقابل جنبش فتح بر ایجاد خلل در این روند اصرار دارد. نمونه های این مساله را در چه مواردی می توان دید و این موارد چه تاثیری بر روی آشتی ملی دارند؟
بی شک همکاری های امنیتی با دشمن صهیونیستی که در حال حاضر در کرانه باختری جریان دارد و روند اخراج کارمندان شاغل در ادارات و نهادهای دولتی در کرانه باختری مانعی بزرگ بر سر راه موفقیت گفتگوی ملی است، اما ما با این گفتگوها سعی داریم نخستین گام را در مسیر آشتی ملی برداریم و این مساله در بسیاری از موارد نیازمند تحمل و خویشتن داری است. ما از جنبش فتح می خواهیم که سرویس های امنیتی خود را برای توقف معاملات تهاتری و همکاری های امنیتی که جز به نفع منافع صهیونیستی نیست، تحت فشار قرار دهد.
** حماس قبلا توافق ملی را به آزادی بازداشت شدگان در زندان های جنبش فتح در کرانه باختری مشروط کرده بود؛ آیا اکنون نیز پیش شرطی برای اجرای توافقات دارد؟
ما امیدواریم که گروه های فلسطینی بتوانند جنبش فتح را قانع کنند که اوضاع کنونی مناسب بازداشت افراد به دلایل سیاسی نیست و آرزو می کنیم که این مساله از طریق گفتگو و تفاهم انجام شود.
** درباره وتوی آمریکایی چطور؟ آیا فکر می کنید که این وتو از روی مساله آشتی ملی برداشته شده یا هنوز وجود دارد؟
از آنجایی که وتوی آمریکایی یک وتوی صهیونیستی است همچنان برقرار و باقی است، اما این بدین معنا نیست که جنبش فتح باید در مقابل این وتو تسلیم شود؛ بویژه اینکه آمریکا هیچ چشم انداز سیاسی روشنی پیش روی آنها قرار نمی دهد و اصولا از مهار رژیم صهیونیستی و کنترل روند شهرک سازی عاجز است. بنابراین جنبش فتح باید با در نظر گرفتن خطرات وضعیت کنونی مساله فلسطین، این وتو را نادیده گرفته و راهی برای خروج از زیر سیطره طرفین آمریکایی و صهیونیستی در زمینه تصمیم گیری پیدا کند.
** آیا جنبش حماس بیمی از این مساله ندارد که جنبش فتح از این آشتی برای عقد قرارداد با رژیم صهیونیستی استفاده کند؟
ما با یک تفکر راهبردی قطعی تصمیم به حضور بر سر میز آشتی ملی گرفته ایم و فکر نمی کنیم که راهکاری غیر از آشتی ملی بتواند باعث تقویت تشکیلات خودگردان فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی شود؛ لذا ما بر اساس فرضیه و احتمال زندگی نمی کنیم و تمام تلاش خود را برای کشاندن جنبش فتح از عرصه همکاری امنیتی با دشمن صهیونیستی به عرصه ملی و آغوش گرم ملت بکار می گیریم.
** در صورتی که در نتیجه تلاش ها و گفتگوهای میان جنبش های فتح و حماس توافقی میان طرفین درباره سرویس های امنیتی حاصل شود؛ چگونه با 70 هزار کارمند نظامی وابسته به دولت رام الله و نزدیک به 15 هزار کارمند نظامی وابسته به دولت منتخب فلسطین در غزه کنار خواهید آمد؟
آراء و پیشنهاداتی در این زمینه مطرح شده است که قرار است پس از بررسی این نظرات و پیشنهادات توافق نهایی در این زمینه صورت گیرد و در صورتی که اراده ای جدی وجود داشته باشد اجرا و حل این مساله چندان هم دشوار به نظر نمی رسد.
** و در صورتی که نشست دمشق شکست بخورد؛ جنبش حماس چه راهکاری در پیش خواهد گرفت؟
تلاش خواهیم کرد از راهکارهای دیگری با اتکا بر اصول ملی برای دستیابی به آشتی استفاده کنیم.