اسامه حمدان عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” و نماینده این جنبش در لبنان در گفتگوی تلفنی با پایگاه اینترنتی “فلسطین آنلاین” تاکید کرد که امیدهای تشکیلات خودگردان فلسطین به دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به عنوان طرف میانجی در مذاکرات آن با دولت عبری و تلاش آن برای جلب رضایت رژیم صهیونیستی برای تعلیق شهرک سازی در کرانه باختری و قدس اشغالی به یاس تبدیل شد.
پایگاه مجازی فلسطین آنلاین گفتگوی کوتاهی را با اسامه حمدان انجام داده است که متن آن را در زیر با هم می خوانیم:
حمدان دولت آمریکا را به طرفداری کامل از رژیم صهیونیستی متهم کرده و خاطر نشان شد که واشنگتن نمی تواند نقش یک میانجی را ایفا کند و در عمل نیز نتوانست حتی اقدامی صوری در زمینه تعلیق شهرک سازی از سوی دولت عبری انجام دهد.
نماینده جنبش حماس در لبنان در ادامه اظهارات خود تصریح کرد:« دولت آمریکا یک میانجی نیست و تشکیلات خودگردان هم باید این واقعیت را بپذیرد که اگر آمریکا با به عنوان یک میانجی فرض می کرد، به خطا رفته است و طرف آمریکایی هرگز یک میانجی نبوده است و با توجه به گرایش و طرفداری آن از رژیم صهیونیستی نمی تواند نقش میانجیگری را به خوبی ایفا کند و عملا در انجام یک اقدام صوری مبنی بر تعلیق موقت شهرک سازی از سوی اسرائیل نیز ناموفق بود.»
وی همچنین از این مساله پرده برداشت که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر دولت عبری خواستار موافقت کتبی محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با بازگشت بر سر میز مذاکرات بدون هر گونه تضمینی در زمینه توقف شهرک سازی شده بود و علاوه بر این، بر لزوم موافقت وی با تداوم شهرک سازی در شهر اشغالی قدس در قالب رشد طبیعی شهرک سازی تاکید کرده بود.
این رهبر برجسته جنبش حماس تصریح کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین در حال حاضر در مقابل دو راهی تکرار اشتباهات گذشته و تکرار بر جایگزینی مذاکرات با مذاکرات و یا انتخاب ایده و تفکر مفید برای مساله فلسطین و اعلان شکست مذاکرات و لزوم بازگشت به آغوش ملت و انتخاب راهکار مقاومت قرار دارد.
حمدان ابراز امیدواری کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین در مرحله آینده راهکار مقاومت را به عنوان گزینه خود انتخاب کند، اما در عین حال تاکید کرد که «با مطالعه تاریخ و سوابق این گروه، اطمینانی به انتخاب راهکار مقاومت از سوی آن وجود ندارد.»
وی با بی اهمیت خواندن اشاره ضمنی عباس به انحلال تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید کرد که «نباید زیاد به اظهارات رهبران جنبش فتح درباره انحلال تشکیلات خودگردان دل خوش کنیم؛ چرا که این گروه طی مراحل متعدد خطرناکتر از مرحله کنونی مساله فلسطین می توانستند تصمیمات بهتری اتخاذ کنند، اما چنین اقدامی نکردند.»
مسئول روابط خارجی جنبش حماس در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد در صورتی که تشکیلات رام الله اقداماتی به نفع مساله فلسطین اتخاذ کند با حمایت و استقبال جنبش حماس مواجه خواهد شد، اما در صورتی که اقدامات اشتباهی انجام دهد، علاوه بر اینکه هیچکونه حمایت و استقبالی از سوی جنبش حماس مشاهده نخواهد کرد با مخالفت و اعتراض ملت فلسطین نیز مواجه خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تشکیلات خودگردان فلسطین با اعلان انحلال تشکیلات خودگردان سعی در اعمال فشار علیه واشنگتن و تل آویو دارد؟ اظهار داشت که « این مساله بعید است که مقامات تشکیلات خودگردان بتوانند دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی را تحت فشار قرار دهند» و حتی در مراحلی هم که تمامی برگه های فشار را در دست داشتند، چنین فشاری را علیه واشنگتن و تل آویو اعمال نکردند.
این عضو دفتر سیاسی جنبش حماس تصریح کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین با اعلام مخالفت با راهکار مقاومت و پایبندی بر همکاری های امنیتی با رژیم صهیونیستی برگه های برنده را از دست خود خارج کرد و زمانی هم که از آن خواسته می شود اقدامی علی رغم میل و اراده جامعه جهانی اتخاذ کند بهانه های مختلفی برای فرار از زیر بار چنین درخواستی ارائه کرده و دریافت کمک مالی از جامعه بین المللی را مانعی بر سر راه اتخاذ چنین اقداماتی عنوان می کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره نحوه پر کردن خلأ ناشی از انحلال تشکیلات خودگردان فلسطین تاکید کرد که انحلال تشکیلات خودگردان فلسطین بدون ارائه پروژه دیگر و بدون ایجاد ارتباط میان این مساله و دیدگاه و رویکرد سیاسی مشخص باعث ایجاد ابهام خواهد شد و چنین اقدامی هیچ معنا و مفهوم سیاسی در بر ندارد.
حمدان در ادامه خاطر نشان شد که تلاش ها برای تعیین زمان برگزاری دیدار آشتی ملی به منظور بررسی پرونده امنیتی که آخرین خوان تحقق آشتی ملی به شمار می رود، ادامه دارد.
نماینده جنبش حماس در لبنان تاکید کرد که مساله امنیتی، مساله ای اساسی است که در صورت حل آن، گروه های فلسطینی در آستانه آشتی ملی قرار خواهند گرفت. وی افزود در حال حاضر توپ در زمینه جنبش فتح است و این جنبش باید دیدگاه و موضع مشخصی در مساله امنیتی از خود ارائه داده و درخواست های رژیم صهیونیستی در قالب همکاری امنیتی را نادیده بگیرد.