ایمن طه از رهبران جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که جنبش حماس در بیست و سومین سالگرد تاسیس خود به ملت فلسطین تاکی می کند که همچنان راه جهاد و مقاومت و حمایت از سرزمین و مقدسات فلسطین را ادامه داده و امین حقوق و آرمان های ملت فلسطین باقی خواهد ماند.
طه در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که جنبش حماس طی 23 سال گذشته و علی رغم محاصره و کشتار و ترورهای متعدد، الگویی مناسب از خود ارائه داده است و نهال جهاد و مقاومتی که این جنبش در سرزمین فلسطین کاشته بود، اکنون به بار نشسته است و این جنبش باید با مشارکت فعال خود در جامعه فلسطینی از میوه های آن بهره برداری کند.
در زیر متن این گفتگو از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
** پیام جنبش حماس پس از گذشت 23 سال از تاسیس خود چیست؟
– نخستین پیام ما به ملت فلسطین در داخل این سرزمین این است که حماس همچنان راه جهاد و مقاومت و حمایت از سرزمین و مقدسات فلسطین را ادامه داده و امین حقوق و اصول ملی و آرمان های ملت فلسطین باقی خواهد ماند و در دفاع از این آرمان ها و حقوق آوارگان و اسرا و مساله قدس و سرزمین و شهروندان فلسطینی کوتاهی نخواهد کرد.
ما پس از 23 سال تاکید می کنیم که جنبش حماس 23 سال پیش شکل نگرفته است، و کسانی که تاریخ این جنبش را دنبال کرده و مورد مطالعه قرار داده باشند به این مساله واقف هستند که این جنبش در ادامه راه و تاریخ انبیاء و پیامبران الهی و رهبران برجسته این امت روی کار آمده است و بنابراین نمی توان تاریخ آنرا محدود به 23 سال گذشته دانست.
اگر نگاهی به دوران قبل از تاسیس جنبش حماس داشته باشیم می بینیم که زمان زیادی برای آماده سازی مقدمات و زیرساخت های این جنبش صرف شده است و فعالیت های خیریه و اجتماعی و جهادی در سرزمین فلسطین بهترین گواه و شاهد بر این مساله است. لذا جنبش حماس تاریخی طولانی را پشت سر گذاشته است که از زمان ورود جماعت اخوان المسلمین به سرزمین فلسطین آغاز می شود و به این تاریخ پرشکوه و آموزه های دینی که اعضای جنبش حماس و جماعت اخوان المسلمین با آنها نشو و نما یافته اند، پایبند خواهد ماند و در زمینه هیچ کدام از ارزش ها و اصول امت کوتاهی نخواهد کرد.
– به طور کلی می توان گفت که جنبش حماس هیچیک از مواضع خود را تغییر نداده است و زمانی که در انتخابات شرکت کرد شعار “دستی می سازد و دستی دیگر مقاومت می کند” را سرلوحه برنامه های خود قرار داد و در مرحله بعد نیز آنرا عملی کرد. هدف حماس از شرکت در انتخابات حمایت از مقاومت و حفظ تاریخ طولانی مبارزاتی و حمایت از اعتماد مردم بود و به همین منظور تصمیم به فعالیت همزمان در هر دو عرصه حکومتی و سیاست گرفت و پرواضح است که در این راه نشان داد که امکان جمع میان حکومت و مقاومت وجود دارد.
حماس به خوبی این مساله را درک می کند که اجباری برای عمل به دیکته های طرفین آمریکایی و صهیونیستی برای ملت فلسطین وجود ندارد و ما می توانیم به دور از فشارهای خارجی، به هویت عربی و اسلامی خود تکیه کنیم و این همان چیزی بود که ما پس از قطع روابط و حمایت های طرف های مختلف توانستیم آنرا در عمل اثبات کنیم.
لذا ما تاکید می کنیم که اگر محاصره صورت نمی گرفت، پروژه ملی و مدیریت اسلامی حکومت حماس در فلسطین می توانست عملکردی بهتر از این داشته باشد و حماس الگوی بهتری ارائه می داد، اما باز هم با وجود محاصره و کشتار و ترورها توانست الگوی مناسب و مطلوبی از خود ارائه دهد.
اما درباره محاصره و اعمال محدودیت ها نیز باید گفت که هدف از این اعمال محدودیت به شکست کشاندن پروژه ملی جنبش حماس به منظور جلوگیری از انتقال و ارائه آن به خارج از فلسطین بود و به همین منظور تمامی طرف ها عزم خود برای به شکست کشاندن حماس را جزم کردند، ولی با این وجود جنبش حماس چه در عرصه ملی و جهادی و چه در عرصه حکومتی و مدیریت 4 ساله خود شکست نخورد. حماس در طول این مدت ساکت ننشست، بلکه نهال جهاد و مقاومتی را در فلسطین غرس کرد که اکنون به بار نشسته است و این جنبش باید با حضور فعال در جامعه فلسطینی به برداشت کشته های خود بپردازد.
** به نظر شما، جنبش حماس در چه زمینه هایی موفق عمل کرده است؟
حماس مراحل متعددی را پشت سر گذاشته است و با عملکرد موفق در عرصه اجتماعی توانست جمعیت ها و موسسات و دانشگاه های متعددی را ایجاد کند. این جنبش در عرصه جهادی نیز موفق بود و عملیات هایی به مراتب موفقتر از عملیات های سابق داشت. حماس همچنین به خوبی از عهده دفاع از اصول و حقوق ملی برآمد و در مساله تبعید رهبران خود به مرج الزهور لبنان نیز موفق عمل کرد و ایستادگی و پایداری تبعید شدگان در دوره دولت “اسحاق رابین” نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی مساله تبعید را برای همیشه به زباله دان تاریخ فرستاد و در کل می توان گفت این جنبش در تمامی زمینه ها اعم از شفافیت و سلامت کاری و فعالیت فرهنگی موفق عمل کرده و به الگو و اسوه مناسبی در همه این زمینه ها تبدیل شده است.
** برخی جنبش حماس را به ناتوانی در نهادینه سازی مفهوم مقاومت در میان ساکنان کرانه باختری طی 23 سال گذشته متهم می کنند. نظر شما در این باره چیست؟
– به نظر من، برخلاف این ادعا جنبش حماس توانست مفهوم مقاومت را در همه جا نهادینه کند، اما متاسفانه جنبش فتح و سرویس های امنیتی آن سعی داشتند مانع از این مساله شوند. بیشترین عملیات های موفقیت آمیز و دردناک جنبش حماس در کرانه باختری صورت گرفته است و در اینجا نمی خواهیم آنها را به تشریح بیان کنیم.
بزرگترین طراحان عملیات های جنبش حماس مانند مهندس یحیی عیاش، ابو الهنود و غیره از کرانه باختری بودند و ضربات سنگینی را به دشمن تحمیل کردند. پس چطور چنین ادعایی مطرح می کنند. حماس عملیات ها و دستاوردهای مهمی در کرانه باختری داشته است و اگر آزادی کامل داشت اعضا و فعالان این جنبش عملیات قهرمانانه بزرگتری را نیز اجرا می کردند و عملیات الخلیل بهترین گواه برای این مدعای ماست. علیه رغم تعقیب و بازداشت اعضا و طرفداران جنبش حماس در کرانه باختری از سوی رژیم صهیونیستی و دست نشانده های آنها در این منطقه، مقاومت توانسته است بهترین عملیات ها را در این منطقه اجرا کند و این نشانگر موفقیت جنبش حماس در عرصه فعالیت های مقاومتی در کرانه باختری است.
** در رابطه با روابط خارجی، آیا جنبش حماس توانسته است از انزوای سیاسی خارج شود؟!
– حماس در انزوا قرار نگرفته است و هر کس چنین اعتقادی دارد کاملا در اشتباه است. جنبش حماس روابط خوبی با کشورهای عربی و منطقه ای دارد و بسیاری از کشورهای اروپایی نیز در صدد برقراری رابطه با این جنبش هستند. ما از برقراری روابط با تمامی طرف ها به جز رژیم صهیونیستی استقبال می کنیم و برخی کشورها تمایل خود برای برقراری رابطه با جنبش حماس را اعلام کرده و برخی دیگر نمی خواهند این مواضعشان علنی شود و ما هم به نظر آنها احترام می گذاریم. اما مساله مهم این است که اکنون همه به اهمیت و جایگاه جنبش حماس و لزوم برقراری روابط با آن پی برده اند و ما از برقراری روابط با تمامی طرف ها استقبال می کنیم.
** این روزها بار دیگر مساله اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی که تمامی امیدشان برای آزادی به خداوند متعال و مبادله با گلعاد شالیت نظامی صهیونیستی اسیر گروه های مقاومت باریکه غزه است، در کانون توجهات قرار گرفته است. آیا پیام خاصی برای آنها و خانواده هایشان دارید؟
– جنبش حماس مساله اسرا را از اصول خود می داند و هرگز حاضر به چشم پوشی از آن نیست و تاکنون تلاش های زیادی به منظور آزادی آنها انجام داده و در همین راستا اقدام به گروگان گیری نظامیان صهیونیستی به منظور مبادله آنها با اسرای فلسطینی و تحقق آرزوی آزادی اسرا کرده است. از همین رو، ما خطاب به اسرای فلسطینی اعلام می کنیم که جنبش حماس هرگز از مساله اسرا چشم پوشی نکرده و با تمام توان تلاش خواهد کرد که شما را در قالب قراردادی شرافتمندانه آزاد کند و در عین حال، به لطف خداوند و در مرحله بعد با تلاش مقاومت اجازه ندهد که دشمن صهیونیستی منتی بر طرف فلسطینی داشته باشد و بخواهد از موضع قدرت اقدام به چنین کاری بکند.