یکشنبه 04/می/2025

ابو مرزوق: در سایه شرایط کنونی حاکم بر کرانه باختری هیچ جلسه آشتی برگزار نمی کنیم

پنج‌شنبه 23-دسامبر-2010

ـ          حماس پیشنهاد دحلان برای ورود به خط آشتی را رد کرد

–         سال 2011 سال حل و فصل مساله اسرا خواهد بود.

–         ما امروز دهها برابر قویتر از زمان جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه غزه هستیم و مقاومت آماده است

 

دکتر موسی ابو مرزوق نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس اظهار داشت که دیدار آشتی ملی که قرار بود اواخر ماه جاری میلادی برگزار شود به دلیل شرایط ویژه بازداشت شدگان در زندان های تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری لغو شد و تا زمانی که این شرایط ادامه داشته باشد هیچ جلسه ای در زمینه آشتی برگزار نمی شود.

ابو مرزوق همچنین از مخالفت جنبش حماس با طرح پیشنهادی محمد دحلان سرکرده جریان خیانتکار جنبش فتح برای ورود به خط آشتی ملی خبر داد.

وی تصریح کرد که در صورتی که مساله آشتی ملی به نتیجه نرسیده و بازداشت ها تداوم داشته باشد جنبش حماس به اجبار اقدامات زیادی اتخاذ خواهد کرد.

این رهبر برجسته جنبش حماس در بخش دیگری از اظهارات خود پیش بینی کرد که سال 2011 میلادی سال حل و فصل مساله اسرا باشد. وی درباره تهدیدات طرف صهیونیستی مبنی بر حمله به غزه نیز اظهار داشت که حماس امروز دهها مرتبه قدرتمندتر از زمان جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه است و مقاومت آماده است که به هر گونه اقدام حماقت آمیز طرف صهیونیستی پاسخ دهد.

وی افزود وجود تشکیلات خودگردان فلسطین به نفع رژیم صهیونیستی است و امکان ندارد که تل آویو به انحلال آن رضایت دهد.

 

در زیر متن کامل این مصاحبه از نظر خوانندگان محترم می گذرد:

آخرین تحولات مساله آشتی ملی گروه های فلسطینی چیست؟ بویژه اینکه اخباری درباره نشست قریب الوقوع جنبش های فتح و حماس شنیده می شود؟

         قرار بود طی هفته آخر ماه دسامبر جاری دیداری میان جنبش های فتح و حماس برگزار شود، اما با توجه به شرایط حاکم بر بازداشت شدگان در زندان های کرانه باختری که 25 روز از آغاز اعتصاب غذای آنها می گذرد و علاوه بر این روند بازداشت های سیاسی در کرانه باختری نیز تشدید شده است، جنبش حماس از این دیدار منصرف شد.

در شرایط کنونی امکان برگزاری هیچ جلسه ای وجود ندارد و تشکیلات خودگردان و جنبش فتح باید بازداشت شدگانی را که دست به اعتصاب غذا زده اند آزاد کند و تا زمانی که خواسته های این اعتصاب کنندگان برآورده نشود هیچ دیداری در زمینه آشتی ملی صورت نخواهد گرفت. موضع جنبش حماس در این زمینه کاملا جدی است و پذیرفتنی نیست که در چنین شرایطی آشتی ملی صورت گیرد.

 

آیا این اظهارات شما موضع قطعی جنبش حماس است یا صرفا یک تهدید است؟

         من دیروز با عزام احمد رئیس هیات مذاکره کننده جنبش فتح صحبت کردم و به صراحت به وی اعلام کردم که در صورت تداوم شرایط کنونی بازداشت شدگانی که از 25 روز پیش دست به اعتصاب غذا زده اند، هیچ دیداری در زمینه آشتی ملی برگزار نخواهد شد.

 

برخی بر این باورند که جنبش حماس مساله آشتی را در همان 25 نفر بازداشت شده ای که دست به اعتصاب غذا زده اند خلاصه کرده است و این در حالی است که صدها نفر دیگر هم در زندان های تشکیلات خودگردان حضور دارند. پس مساله آنها چه می شود؟

         ما الان از افرادی بحث می کنیم که در معرض خطر مرگ قرار دارند و دیگر بازداشت شدگان در وضعیت متفاوتی قرار دارند. آشتی راهی برای توقف سریال بازداشت هاست و بند اول طرح آشتی ملی مصر به این مساله تصریح کرده است که به محض امضای این طرح باید تمامی بازداشت شدگان در زندان های تشکیلات خودگردان و باریکه غزه ازاد شوند و این در حالی است که هیچ بازداشت شده سیاسی در غزه وجود ندارد و درخواست هایی که در این زمینه مطرح می شود جنبه احتیاطی و بازدارندگی دارد؛ چرا که توطئه های زیادی برای سوق دادن اوضاع باریکه غزه به سمت انفجار صورت می گیرد.

حوادث غزه نتیجه طبیعی مشکلاتی بود که سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان در غزه برای شهروندان فلسطینی و به ویژه اعضای جنبش حماس ایجاد کرده بودند و متاسفانه سریال بازداشت ها به حد فجیعی از فرومایگی میان سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی رسیده است و تشکیلات رام الله می خواهد برای تمامی اعضا و طرفداران جنبش حماس پرونده سازی کند. این مضحکه سیاسی باید هر چه سریعتر متوقف شود؛ چرا که ظلم زیادی در حق مبارزان فلسطینی که بهترین دوران عمر خود را در راه وطن و آرمان فلسطین فدا کرده اند، روا می دارد.

حماس مساله آشتی ملی را در این 25 نفر بازداشت شده ای که دست به اعتصاب غذا زده اند محصور نمی کند، اما این ها همان مسائلی بود که باعث بروز شکاف داخلی شده است و در نتیجه ما اینجا نمی خواهیم درباره مسائل حاشیه ای بحث کنیم.

 

خانواده های بازداشت شدگان در زندان های تشکیلات خودگردان از رهبران جنبش حماس خواسته اند که تنها در صورت پایان داده شدن به پرونده بازداشت های سیاسی اقدام به آشتی ملی کنند. نظر جنبش حماس در این زمینه چیست؟

         حماس نمی تواند حتی برای یک لحظه هم از این وضعیت خفت بار در برخورد با اعضا و طرفداران خود در کرانه باختری چشم پوشی کند و در صورتی که درهای آشتی ملی بسته بماند و روند بازداشت ها در کرانه باختری ادامه پیدا کند جنبش حماس به اجبار دست به اقدامات زیادی در این زمینه خواهد زد و گزینه های متعددی را هم در این زمینه پیش روی خود می بیند؛ البته نه اینکه بخواهد با اعضا و طرفداران جنبش فتح مقابله به مثل کند؛ چرا که ما نمی خواهیم تا این حد شان خود را تنزل دهیم، اما می توانیم از مساله مبادله اسرا با رژیم صهیونیستی در این زمینه استفاده کنیم. صدها تن از اعضا و طرفداران جنبش فتح نیز در لیست مبادله اسرا قرار دارند و حماس این مساله را با جدیت مورد بررسی قرار می دهد.

 

آیا می خواهید بازداشت شدگان در زندان های تشکیلات خودگردان را در لیست مبادله اسرا قرار دهید؟

         این مساله می تواند یکی از گزینه های مطرح در وضعیت کنونی باشد؛ چرا که ما به عنوان طرف فلسطینی نمی توانیم بازداشت شدگان را آزاد کنیم، اما طرف دیگری هست که می تواند تشکیلات خودگردان را برای آزادی بازداشت شدگان تحت فشار قرار دهد.

عزام احمد تهدید کرده است که دیدار آشتی ملی که قرار است اواخر ماه دسامبر جاری در دمشق برگزار شود، آخرین دیدار خواهد بود. ارزیابی جنبش حماس از این نحوه تعامل جنبش فتح با پرونده آشتی ملی چیست؟

         زمانی که بحث اول و آخر مطرح می شود این معنی به ذهن خطور می کند که یک طرف خواهان آشتی است و طرف دیگر تمایلی به آشتی ندارد. زمانی که جنبش حماس مساله آشتی را به عنوان موضع ثابت خود مطرح کرد، بر این باور بود که شکاف داخلی مساله ای خطرناک برای آرمان فلسطینی است و آشتی ملی یک مصلحت کامل فلسطینی است و از همین رو، طرف مقابل باید این مساله را درک کند که این شیوه قابل قبول نیست و اگر قرار باشد طرفی شرط و شروط برای این مساله تعیین کند این جنبش حماس است که باید درباره مفید بودن یا نبودن این مساله اظهار نظر کند. لذا این مسائل باید با دید ملی نگریسته شود و نه صرفا جنبه رسانه ای آن مد نظر قرار گیرد. من فکر می کنم که این یک لغزش زبانی و اشتباه غیر عمدی از سوی عزام احمد باشد؛ چرا که تهدید در چنین مساله ای مانند این است که کسی خودش را مجازات کند و فکر کند که دیگران را مجازات می کند.

آیا دحلان به ارتباط و همکاری خود با شما برای دستیابی به آشتی ملی ادامه می دهد و آیا فکر می کنید که دحلان بتواند برای رفع شکاف داخلی فلسطین کاری بکند؟

         دحلان به همراه تعداد دیگری از شخصیت ها خواستار ایفای نقش در مساله آشتی ملی و پایان دادن به شکاف داخلی شد و ادعا کرد که قدرت این کار را دارد و حتی طرحی را هم در این زمینه پیشنهاد داد، اما جنبش حماس به خاطر گذشته و سابقه وی از همکاری با او خودداری کرد؛ چرا که دحلان عامل اصلی همین شکاف داخلی بود و ملت فلسطین نحوه تعامل وی با مساله فلسطین را قبول ندارند و اگر دحلان تا دیروز مغضوب جنبش حماس بود، امروز و به خاطر نحوه تعامل خود با مسائل ملی و نحوه برخورد با جنبش فتح حتی از سوی خود محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین هم طرد شده است.

آیا پس از به بن بست رسیدن روند سازش، جنبش حماس دیدگاه خاصی برای خود اتخاذ کرده است تا بخواهد آنرا به عنوان برنامه سیاسی این جنبش ارائه دهد؟

         با توجه به طرح هایی که جنبش حماس چه در شرایط ناشی از گفتگو با جنبش فتح و چه در شرایط ناشی از حمایت جهان عرب از مساله سازش امروزه وضعیت آشکارتر از قبل است و اکنون همه تقریبا همان چیزهایی را می گویند که حماس قبل از این آنها را اعلام کرده بود و جنبش حماس امروزه حرف های زیادی برای گفتن دارد.

با توجه به بن بست در روند سیاسی سازش، به نظر می رسد که همه طرف ها باید بر سر لزوم توقف همکاری های امنیتی و مذاکرات مستقیم و غیر مستقیم و عدم امیدواری به طرفین آمریکایی و صهیونیستی و نیز تاکید بر لزوم احیای پروژه مقاومت و اصلاح ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” به اجماع نظر رسیده باشند. درست است که جنبش حماس این ها را از قبل اعلام کرده بود، اما این مسائل اکنون به خواسته تمام ملت تبدیل شده است و طرف های رسمی طرح های جنبش حماس را مورد بررسی قرار می دهند و من معتقد هستم که مقاومت تنها راهکاری است که می تواند شهرک سازی را متوقف کند.

 

نظر جنبش حماس درباره اقدام برخی کشورهای آمریکای لاتین در زمینه به رسمیت شناختن کشور آینده فلسطینی در مرزهای سال 67 چیست؟

         این مساله نشانگر اهتمام جهانی به حق فلسطینیان است و من به صراحت اعلام می کنم که باید از این طرف هایی که از تشکیل کشور مستقل فلسطینی در مرزهای سال 67 اعلام حمایت کرده اند به خاطر اهتمام و توجهشان به مساله فلسطین تقدیر و تشکر کرد.

اما درباره نتیجه عملی این اقدام باید گفت که به اعتقاد من نمی تواند نتیجه ای در بر داشته باشد؛ چرا که گزینه ای که طرف فلسطینی از آن بحث می کند در سایه تاکید توافقنامه اسلو بر تشکیل دو کشور هیچ آینده ای نخواهد داشت. اسرائیل به صورت غیر رسمی از عقب نشینی یکجانبه از مساحت کمی از کرانه باختری، ایفای نقش اردن در این منطقه و بازنگری در اوضاع آن به منظور تداوم بقاء تشکیلات خودگردان خبر داده بود و بر همین اساس نیز مذاکرات سازش میان دولت عبری و طرف فلسطینی متوقف شد؛ چرا که این مذاکرات هیچ نتیجه ای دربرنداشت و شهرک سازی همچنان در قدس اشغالی و الاغوار ادامه داشت. راهکارهای مورد نظر عباس عملا کارآیی لازم را نداشتند و باید به دنبال راهکارهای دیگری بود.

 

برخی گروه ها شک و تردیدهایی را درباره موضع جنبش حماس نسبت به انحلال تشکیلات خودگردان فلسطین مطرح می کنند. آیا شما موضع خاصی در این زمینه دارید؟

         ما تشکیلات خودگردان فلسطین را که زاییده توافقنامه اسلو است قبول نداشتیم و به منظور تاکید بر همین مساله هم در انتخابات شرکت نمی کردیم. اما در عین حال این تشکیلات به واقعیت موجود در کرانه باختری و باریکه غزه تبدیل شده است و ملت فلسطین بر لزوم اصلاح و نجات این تشکیلات از فسادی که در منجلاب آن فرو رفته است، تاکید داشتند.

بنابراین ما با در نظر گرفتن مصلحت ملت فلسطین و به منظور نجات ملی چه در ارتباط با مقاومت و چه به منظور پایان دادن به فساد تشکیلات خودگردان در انتخابات شرکت کرد، اما موضع کمیته چهار جانبه بین المللی در قبال این جنبش اجازه نداد که از فرصت به وجود آمده استفاده کند و به هدف و مقصود خود دست یابد.

لذا من معتقد هستم که تشکیلات خودگردان در آغاز بر اساس یک معادله منطقه ای و بین المللی و فلسطینی منحصر در جنبش فتح شکل گرفت و یکی از این طرف ها به تنها نمی تواند آنرا منحل کند و در صورتی که عباس بخواهد از ایفای نقش در این پروژه دست بکشد، شخص دیگری را برای ادامه راه انتخاب خواهند کرد. این یک ائتلاف سه جانبه است که بر عباس حکومت و سلطه دارد.

تشکیلات خودگردان فلسطین یک مصلحت بزرگ و همه جانبه برای رژیم صهیونیستی به شمار می رود و این تشکیلات دولت عبری را از پرداخت هزینه های اشغالگری در کرانه باختری و باریکه غزه معاف کرده است و حال موظف شده است که مقاومت را نیز متوقف کرده و مبارزان گروه های مقاومت را تحت تعقیب قرار دهد. خوب با این اوصاف، تشکیلات خودگردان چرا باید منحل شود؟ تا زمانی که این تشکیلات امنیت طرف صهیونیستی را تامین می کند و محمود عباس نیز به این مساله افتخار می کند که از سه سال پیش هیچ عملیات مقاومتی صورت نگرفته است چنین مساله ای محقق نخواهد شد. اسرائیل هر طوری بخواهد تصمیم گیری می کند و تشکیلات هم از امنیت آن حراست می کند.

حماس در پرتو تحولات میدانی و سیاسی کنونی تشدید تجاوزات اخیر در نوار غزه را چگونه ارزیابی می کند؟

هیچ عاقلی در منطقه وجود ندارد که گزینه جنگ علیه صهیونیست ها را حذف کند، در حالی که شما می توانید از طریق قرائن و مقدمات جنگ زمان بروز آن را بدانید و هر جنگی یک سری مقدماتی دارد که امکان دارد در هر لحظه رخ بدهد، چرا که وضعیت منطقه متاسفانه ملتهب است و آمریکا از تجاوزات اسرائیل در نوار غزه چشم پوشی می کند و اسرائیل از زمان انهدام تانک صیهونیستی به طرز بی سابقه ای به جنایات خود شدت بخشیده است و تعداد شهدا به طور بی سابقه روز به افزایش است.

تلویزیون فلسطین به شدت از شما انتقاد به عمل آورد و اعلام کرد که حماس مانع از مقاومت می شود و به تجاوزات اسرائیل واکنشی نشان نمی دهد، پاسخ شما به این مساله چیست؟

این یک موضع سیاسی است و یک موضع دیگر وجود دارد و آن اینکه فتح مزدورانش در غزه را به شلیک موشک جهت متشنج کردن اوضاع وادار می سازد. اگر این مساله را با افشاگری های اخیر ویکیلکس مبنی بر تلاش فتح در جهت به راه انداختن جنگ در داخل نوار غزه و سیطره یافتن مجدد بر آن قیاس کنی، آن موقع متوجه می شوی که فتح برای تحقق مصلحت حزبی خود به منظور قتل عام فلسطینیان به دست اسرائیلی ها جوسازی می کند. این مساله نشان می دهد که فتح از تاریخ درس عبرت نگرفته است، روزی که اسرائیل یک فلسطینی یا گروهی از فلسطینیان را به شهادت می رساند، پایگاه مردمی آنان (فتح) افول می کند و امکان بازگشت مجدد آنان به نوار غزه در آینده کم می شود.

ما از دوره جنگ گذشته خود را برای جنگ آتی آماده می کنیم، زیرا که از ماهیت دشمن صهیونستی خبر داریم. ما با دیگر گروه های فلسطینی فعال در نوار غزه توافق کرده ایم که تمام وقت خود را صرف آمادگی و تقویت توان رزمی و توسعه مقاومت مان جهت رویارویی با دشمن صهیونیستی در جنگ آتی کنیم. ما این روزها ده ها برابر قویتر از جنگ سابق هستیم و برای رویارویی با هر گونه تجاوز آتی از توان بسیار بالایی برخورداریم و به اعتقاد من اگر در جنگ گذشته خسارت های کمی به دشمن صهیونیستی وارد شد، در جنگ آتی به خاطر افزایش توان و اقتدار و امکانات ما این دشمن خسارت های سنگینی را متحمل خواهد شد. می خواستیم خود را به اوج اقتدار برسانیم و اکنون می گویم که ما از امکاناتی برخورداریم که می توانیم در پرتو آنها به مقابله با هرگونه تجاوز صهیونیستی در هر مقطع و مرحله از زمان برخیزیم. ما با گروه های فلسطینی توافق کردیم که خود را برای هرگونه جنگ آتی به نحو احسن آماده کنیم، ما در هرگونه رویارویی آتی نگرانی نداریم و مقاومت از آمادگی کامل برخوردار است.

در خصوص شالیت آیا تحول جدیدی در زمینه مبادله اسرا صورت گرفته است؟

هیچ طرف فلسطینی نمی تواند از مساله اسیران چشم پوشی کند و تعداد عملیات های مبارزان حماس در زمینه اسارت نظامیان صهیونیست جهت مبادله آنان با اسیران فلسطینی به بیش از 30 مورد می رسد و عملیات اسارت شالیت آخرین مورد نیست. یک عملیات به اجرا درآمد، ولی نافرجام ماند و عملیات هایی به همین منظور در آینده به اجرا درخواهد آمد و به یاری خداوند متعال به ثمر خواهد نشست. تا زمانی که اسیران فلسطینی را از زندان های صهیونیستی آزاد نکنیم، به اینگونه عملیات ها ادامه خواهیم داد.

ما خواستار آزادی تعداد زیادی از اسیران فلسطینی هستیم، ولی دشمن صهیونیستی با این امر مخالفت می کند و همین مساله به بروز تاخیر در مبادله اسیران فلسطینی با شالیت انجامیده است. اگر ما خواستار آزادی تعداد کمی اسیر فلسطینی بودیم این مبادله خیلی وقت پیش صورت گرفته بود، ولی ما خواستار آزادی اسیرانی هستیم که دشمن صهیونیستی بر عدم آزادی آنان تا لحظه مرگ شان اصرار می ورزد، ولی این دشمن در نهایت مجبور خواهد شد تا به خواسته ما تن دهد و سال 2011 سال نهایی شدن مبادله اسیران خواهد بود.

لینک کوتاه:

کپی شد