رئیس شورای هماهنگی بازسازی نوار غزه و رئیس سازمان اراضی تاکید کرد که بازسازی ویرانه های جزئی نوار غزه نیازمند 150 میلیون دلار است و 85 درصد ویرانی های جزیی ناشی از جنگ غزه بازسازی شده است.
دکتر “ابراهیم رضوان” در مصاحبه ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان ساخت که محاصره نوار غزه و ممانعت “اسرائیل” از وارد کردن مصالح ساختمانی به این منطقه جنگ زده مانع از بازسازی چشمگیر خانه ها و تاسیسات حیاتی صنعتی شده است.
وی یاد آور شد که در حال حاضر بازسازی 100 واحد مسکونی و چندین طرح دیگر در زمینه حمایت از تاسیسات صنعتی در دست اجرا است.
پیرامون بازسازی واحدها و تاسیسات صنعتی مصاحبه زیر را انجام داده ایم که متن آن از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:
چه تعداد تاسیسات صنعتی در جریان جنگ غزه ویران شد؟
پیش از پرداختن به مساله تاسیسات ویران شده در جریان جنگ غزه شایان ذکر است که تاسیسات صنعتی نوار غزه پیش از بروز این جنگ با چالش های ناشی از تشدید محاصره مواجه بود؛ به گونه ای که در پی این محاصره نزدیک به 95 درصد تاسیسات صنعتی یعنی (3750) بسته شد که همین مساله نیز به بیکاری بیش از 94 درصد نیروی انسانی یعنی 33 هزار کارگر انجامید و بازسازی به طور کامل متوقف شد، اما تعداد تاسیساتی خسارت دیده در جریان جنگ غزه به 700 واحد می رسد.
بازسازی نوار غزه و تعمیر این تاسیسات چقدر هزینه بر می دارد؟
بازسازی ویرانه های نوار غزه نیازمند 150 میلیون دلار است و تاکنون بیش از 20 میلیون دلار برای بخش اسکان هزینه شده است.
با گذشت دو سال از جنگ غزه چه اقداماتی برای بازسازی نوار غزه صورت گرفته است؟
بازسازی ویرانه های ناشی از جنگ غزه طبق طرح هایی صورت می گیرد که تمامی فعالان در زمینه بازسازی نوار غزه پیرامون آنها اتفاق نظر دارند و این فعالان در زیر مجموعه نهادهای زیر دسته بندی می شوند؟
نهادهای دولتی (وزارتخانه های ذیربط)
نهادهای بین المللی (آژانس امداد رسانی و استخدام آوارگان فلسطینی “آنروا” و برنامه توسعه سازمان ملل)
انجمن ها و موسسه های غیر دولتی؛ به گونه ای که پروژه های بازسازی طبق مراحل زیر صورت گرفت:
1 ـ برآورد خسارت ها و مستند سازی آنها
2 ـ توزیع اعانه های نقدی فوری برای خسارت دیدگان (نزدیک به 80 میلیون دلار)
3 ـ آوار برداری خانه های ویران شده (90 درصد کار آوار برداری انجام گرفته است)
4 ـ تدوین طرح (پیشرفت های چشمگیر در این زمینه صورت گرفته است)
5 ـ مبادرت به بازسازی
در این راستا تاکید می کنیم که با توجه به تشدید محاصره حجم بازسازی ویرانه ها چندان چشمگیر نیست، ضمن اینکه مقاوم سازی خانه های خسارت دیده جزیی و تعمیر آنها به محض پایان جنگ آغاز شد و تاکنون ادامه دارد.
نزدیک به 85 درصد بازسازی خانه های خسارت دیده جزیی صورت گرفته است.
دستاوردهای دولت فلسطین پس از جنگ غزه را بیان بفرمائید؟
نخستین واحد مسکونی در محله السلام با نظارت و حمایت مالی وزارت مشاغل عمومی و به ارزش 34 هزار دلار احداث گردید و یک واحد مسکونی دیگر در محله السلام برای خانواده فاطمه ابوظاهر با همکاری انجمن امداد رسانی و توسعه “الرحمه” به ارزش 24 هزار دلار و با نظارت وزارت مشاغل عمومی صورت گرفت و یک منزل سه طبقه 4 واحده برای خانواده “مبارک سلام” با نظارت وزارت مشاغل عمومی و با کمک مالی موسسه امداد رسانی ترکیه به ارزش 172 هزار دلار صورت گرفت.
در حال حاضر 5 واحد مسکونی با حمایت مالی کمیته عربی بین المللی بازسازی و نظارت وزارت مذکور در دست احداث است و در حال حاضر 9 واحد مسکونی دیگر در دست تجهیز می باشد و 20 واحد مسکونی با کمک مالی انجمن پرورشی اسلامی بحرین در دست ساخت است و وعده هایی در زمینه احداث 20 واحد دیگر داده شده است.
در حال حاضر وعده هایی در زمینه تامین هزینه های مالی ساخت 300 واحد مسکونی به ارزش 11 میلیون و 500 هزار دلار داده شده است و وزارت مشاغل عمومی قصد دارد با همکاری چندین نهاد فلسطینی یک همایش بین المللی برای بازسازی نوار غزه در نیمه ماه ژانویه سال 2011 به منظور یکپارچه سازی تلاش های کشورهای کمک کننده مالی در زمینه بازسازی نوار غزه برگزار کند.
آیا تعاملی میان شما و آژانس امداد رسانی و استخدام آوارگان فلسطینی در خصوص بازسازی نوار غزه وجود دارد، آیا در آینده طرحی جدید احداث خواهد شد؟
یک هماهنگی کامل میان ما و آنروا خواه در زمینه برآورد خسارت خواه در زمینه تعیین معیارهای بازسازی و جبران خسارت وجود دارد.
تعداد زیادی از کشورهای عربی تعهداتی در زمینه بازسازی نوار غزه داده اند، ولی تا به امروز پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است، دلیل این مساله چیست؟
تعهدات مذکور در حد قول باقی مانده و مبالغ تعیین شده در جریان اجلاس های مختلف پرداخت نشده است و علاوه بر آن نوار غزه تحت محاصره می باشد و این امر مانع از ورود مصالح ساختمانی شده است.
آیا وعده های جدیدی در زمینه وارد کردن مصالح ساختمانی به نوار غزه جهت بازسازی ویرانه های این منطقه وجود دارد؟
تاکنون هیچ وعده جدیدی در زمینه وارد کردن مصالح ساختمانی به نوار غزه برای آغاز روند بازسازی داده نشده است ، فقط آنروا برخی مصالح را وارد این منطقه کرده است.
بخش خصوصی در روند بازسازی نوار غزه چه نقشی دارد و نقش شما در زمینه حمایت از خانواده های جنگ زده و خسارت دیده که خانه هایشان ویران شد، چیست ؟
بخش خصوصی درصدد جلب حمایت ها و گشودن گذرگاه هاست و تاکنون پیشرفت ملموسی در این زمینه حاصل شده است، اما در خصوص آنچه که به خانواده های خسارت دیده ارائه گردیده است، پیشتر گفتیم که پاره ای کمک های نقدی به آنها داده شده و واحدهای مسکونی خسارت دیده جزئی تعمیر شده است، ولی محاصره و عدم وارد کردن مصالح ساختمانی مانع از تحقق هرگونه دستاورد چشمگیر در زمینه بازسازی گردیده است و در حال حاضر بازسازی 100 واحد مسکونی در دست بررسی است و امیدواریم که بقیه خانه ها به زودی بازسازی گردد.