یکی از رهبران جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در کرانه باختری تاکید کرد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر دولت عبری عامل اصلی عدم نهایی شدن شدن قرارداد مبادله گلعاد شالیت نظامی صهیونیستی اسیر گروه های مقاومت فلسطین در نوار غزه با اسرای فلسطینی است.
شیخ حسن یوسف در گفتگوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که اعضای اصلی هیات مذاکره کننده صهیونیستی در مساله مبادله اسرا دیدارهای دسته جمعی و طولانی با رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی جنبش اسرا در داخل زندان های صهیونیستی به منظور بررسی مبادله شالیت داشتند.
شیخ یوسف تصریح کرد که دیدارهای متعددی میان مقامات صهیونیستی مسئول اداره پرونده شالیت و رهبران اسیر فلسطینی در زندان های این رژیم برگزار شد که در همه آنها مسائل کلی مربوط به مبادله اسرا مورد بحث قرار گرفت و از ورود به مسائل جزئی خودداری شد. بنابراین، تمامی این دیدارها بر این مساله تاکید داشت که موضع جنبش اسیر فلسطین در راستای موضع جنبش حماس و هیات مذاکره کننده آن قرار دارد.
وی افزود ادعای دروغین نتانیاهو مبنی بر اینکه اسرای حماس مانع از نهایی شدن مبادله اسرا شدند، بی پایه و اساس و نوعی تحریف واقعیت ها بود و وی بدین ترتیب می خواست از مسئولیت های خود در مقابل صهیونیست ها و خانواده شالیت شانه خالی کند. اما این ادعاهای وی تنها مصرف داخلی دارد و همگان به این واقعیت پی برده اند که این نخست وزیر دولت عبری بود که پس از اینکه پیشرفت های خوبی در زمینه مبادله اسرا حاصل شده بود، آنرا به شکست کشاند.
این رهبر برجسته جنبش حماس در کرانه باختری درباره اوضاع اسرای فلسطینی در داخل زندان های صهیونیستی نیز خاطر نشان کرد که اوضاع اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی طی 8 سال گذشته به شدت به وخامت گراییده است و به عنوان مثال، طی این سال ها بیش از 75 مورد از دستاوردهای جنبش اسیر از آنها سلب شده است و این روند به ویژه در ماه های اخیر تشدید شده است و موارد حبس انفرادی و ممانعت از تحصیلات دانشگاهی و ممنوعیت وارد کردن هر گونه کتاب و به ویژه قرآن به داخل زندان و ممانعت از مشاهده شبکه های ماهواره ای عربی و ملاقات خانواده های اسرا با عزیزانشان افزایش پیدا کرده و بیش از 800 نفر از اسرا را شامل شده است.
در زیر متن کامل این مصاحبه مرکز اطلاع رسانی فلسطین با شیخ حسن یوسف از رهبران برجسته جنبش حماس در کرانه باختری از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
س: شرایط بازداشت اسرا در زندان های رژیم صهیونیستی را چگونه می بینید و شرایط زندگی اسرا را چگونه ارزیابی می کنید؟
اوضاع اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی طی 8 سال گذشته به شدت به وخامت گراییده است و به عنوان مثال، طی این سال ها بیش از 75 مورد از دستاوردهای جنبش اسیر از آنها سلب شده است و این روند به ویژه در ماه های اخیر تشدید شده است و موارد حبس انفرادی و ممانعت از تحصیلات دانشگاهی و ممنوعیت وارد کردن هر گونه کتاب و به ویژه قرآن به داخل زندان و ممانعت از مشاهده شبکه های ماهواره ای عربی و ملاقات خانواده های اسرا با عزیزانشان افزایش پیدا کرده و بیش از 800 نفر از اسرا را شامل شده است. از سوی دیگر، از ملاقات اسرای دربند بخش ها و اتاق های مختلف یک زندان نیز ممانعت به عمل می آید و خطبا از تردد در بخش ها طی روز جمعه منع شده اند و مواد پاک کننده ای نیز که اسرا برای نظافت اتاق ها و سرویس های بهداشتی مورد استفاده قرار می دهند، به ندرت وارد زندان می شود.
س: مساله حبس انفرادی که رژیم صهیونیستی از آن به عنوان حربه ای علیه اسرا استفاده می کند، چه تاثیری بر حیات آنها دارد؟
اکثر اسرا مشمول حبس انفرادی قرار گرفته اند، اما در اغلب مراحل، شمار زیادی از اسرای دربند حبس انفرادی را اسرای جنبش حماس تشکیل می دهند و اکثر رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی فلسطینی نیز قربانی حبس انفرادی بوده اند. در حبس انفرادی، اسیر برای سالیان سال به تنهایی زندگی می کند و یا در بهترین شرایط، به همراه یک اسیر دیگر در سلول انفرادی باقی می ماند و به وی تنها به مدت یک ساعت اجازه خروج برای زنگ تفریح داده می شود که در آن یک ساعت هم با دست و پاهای در غل و زنجیر شده در محوطه زندان حاضر می شوند و ابتدایی ترین نیازهای آنها نیز تامین نمی شود. مساله ای که باعث سخت تر شدن شرایط بازداشت و حبس انفرادی می شود این است که اسرای دربند حبس انفرادی در مجاورت زندانیان کیفری و به ویژه زندانیان یهودی و زندانیان محکوم به خرید و فروش مواد مخدر نگهداری می شوند.
سخت ترین نوع حبس انفرادی، حبس به همراه نصب دوربین های نظارتی در سلول است؛ به طوری که اسیر به صورت 24 ساعته زیر نظر مسئولان زندان باقی می ماند و همه چیز اعم از جزئیات زندگی وی و غیره دائما ضبط می شود. برخی اسرا بیش از 12 سال است که در حبس انفرادی به سر می برند که محمود عیسی از اهالی شهر قدس و فرمانده گروهک “طولیدانو” گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” یکی از آنهاست. شیخ جمال ابو الهیجا بیش از 8 سال و عبد الله البرغوثی 7 سال و ابراهیم حامد از همان روز اول بازداشت تاکنون در حبس انفرادی بوده اند و اکثر اسرای دربند حبس انفرادی؛ به ویژه در صورتی که برای سالیان سال در آنجا باشند، قادر به سازگاری با محیط جدید نیستند و نیازمند تعامل و نظارت ویژه هستند.
س: وضعیت اسرای بیمار فلسطینی چطور است؟
اسرای بیمار داخل زندان ها مشکلات خاصی دارند و در کنار بیماری، این مشکل نیز برای آنها وجود دارد که به هنگام انتقال به بیمارستان، باید هفته ها و شاید ماه ها و بعضا سال ها به انتظار بنشیند؛ چرا که این اقدامات روال بسیار آرامی را طی می کند.
س: برای ما از بازداشت های صورت گرفته علیه شما بگویید؛ به ویژه بازداشت اخیرتان؟
بازداشت ها در تاریخ 24 سپتامبر سال 2005 آغاز شد و آخرین مورد از آنها در پنجم ماه سپتامبر جاری صورت گرفت. در آن زمان من از منزلم بازداشت شدم و به زندان عوفر وسپس عسقلان و بعد از آن دوباره به زندان عوفر و هشارون و هداریم و ریمونیم و ریمون و النقب و ایشل و سپس مجددا عوفر انتقال یافتم. از همان روز اول بازداشت به دادگاه تحویل داده شدم و دادستانی نظامی رژیم صهیونیستی سعی داشت که طولانی ترین حکم بازداشت را که حداقل 10 سال بود، برایم صادر کند.
در این مدت، 163 مورد مدرک علیه من به دادگاه ارائه شد که از برخی افراد علیه من گرفته شده بود. 7600 مورد گزارش امنیتی (به طور متوسط روزانه 4 گزارش) هم علیه من ارائه شده بود و طی دو سال و نیم بیش از 40 جلسه دادگاه برای محاکمه من برگزار شد و در نهایت حکم 4 سال و 6 ماه زندان برای من صادر شد و بعدا یک سال و نیم هم به آن اضافه شد.
163 نفر تنها بدین صورت شهادت داده بودند که مثلا او را در راهپیمایی دیدم، او را در حال سخنرانی دیدم، او را در یک مراسم دیدم، او را در حال ایراد خطبه نماز جمعه دیدم. در کیفرخواست های برخی ها هم به دست گرفتن تصویر من و یا سلام به من در مسجد و غیره به عنوان فعالیت های ممنوعه درج شده و این اقدامات جزء اتهامات آنها برشمرده شده بود.
در تمامی مدارکی که سازمان اطلاعات رژیم صهیونیستی جمع آوری کرده بود، حتی یک شهادت نیز وجود نداشت که شخص ایراد کننده آن مدعی داشتن رابطه تشکیلاتی با من و یا مامور شدن خود و یا مامور کردن من به ماموریت و یا فعالیتی در قالب جنبش حماس شده باشد.
س: دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی چطور با سازمان اطلاعات همدستی می کرد؟
در نخستین جلسه محاکمه من که دو هفته پس از بازداشتم برگزار شد، قاضی دادگاه خطاب به نماینده دادستانی نظامی اعلام کرد که پرونده اتهام ارائه شده خالی و فاقد هر گونه دلیلی برای تداوم بازداشت من است، اما دادستانی نظامی این مساله را رد کرده و تلاش کرد که قاضی دادگاه را تغییر دهد و عملا هم همین کار را کرد.
قاضی جلسات نخست دادگاه محاکمه، حکم به آزادی من به قید کفالت در صورت عدم درخواست دادستانی نظامی برای ارجاع پرونده به دادگاه استیناف داد و همین هم اتفاق افتاد و زمانی که من در دادگاه جدیدی حاضر شدم و قاضی جدیدی مسئولیت پرونده مرا بر عهده گرفت، در جلسه دادگاه به وی اعلام کردم که من از هیات منصفه دادگاه می خواهم که رای و تصمیم همکار سابق خود مبنی بر آزادی من را نادیده نگیرند، اما قاضی دادگاه در پاسخ من اعلام کرد که همکار سابقم حکم به آزادی شما داده است، اما من می خواهم طولانی ترین حکم حبس را علیه تو صادر کنم و بدین ترتیب، پس از دو سال و نیم بازداشت، قاضی مذکور حکم حبس 4 و نیم ساله را علیه من صادر کرد و سپس هم دادگاه استیناف یک سال و نیم را به این مدت اضافه کرد تا در کل حبس من به 6 سال برسد. تمامی این احکام، بر اساس آنچه در صورت جلسات محاکمه آمده بود، تحت یک بند موسوم به “بازدارندگی شیخ به منظور عدم ازسرگیری فعالیت های خود” صادر می شد.
س: مذاکرات مبادله گلعاد شالیت با اسرای فلسطینی در چه مرحله ای قرار دارد؟
اعضای اصلی هیات مذاکره کننده صهیونیستی در مساله مبادله اسرا دیدارهای دسته جمعی و طولانی با رهبران سیاسی و فرماندهان نظامی جنبش اسرا در داخل زندان های صهیونیستی به منظور بررسی مبادله شالیت داشتند. در همه این دیدارها مسائل کلی مربوط به مبادله اسرا مورد بحث قرار گرفت و از ورود به مسائل جزئی خودداری شد. بنابراین، تمامی این دیدارها بر این مساله تاکید داشت که موضع جنبش اسیر فلسطین در راستای موضع جنبش حماس و هیات مذاکره کننده آن قرار دارد.
وی افزود ادعای دروغین نتانیاهو مبنی بر اینکه اسرای حماس مانع از نهایی شدن مبادله اسرا شدند، بی پایه و اساس و نوعی تحریف واقعیت ها بود و وی بدین ترتیب می خواست از مسئولیت های خود در مقابل صهیونیست ها و خانواده شالیت شانه خالی کند. اما این ادعاهای وی تنها مصرف داخلی دارد و همگان به این واقعیت پی برده اند که این نخست وزیر دولت عبری بود که پس از اینکه پیشرفت های خوبی در زمینه مبادله اسرا حاصل شده بود، آنرا به شکست کشاند.
نظر اسرای فلسطینی درباره شکاف داخلی و امضای توافق آشتی چیست؟
شکاف داخلی تاثیرات زیادی بر روی ملت و مساله فلسطین دارد و همگان از ماجرای کودتا علیه نهاد مشروع فلسطینی که جنبش حماس از طریق انتخابات سال 2006 آنرا تصاحب کرده بود، آگاه هستند؛ همان کودتایی که منجر به بروز شکاف داخلی و تبعات بعدی آن مانند دودستگی شد.
اما، امضای توافق آشتی ملی در قاهره باعث شادی و خوشحالی ما شد؛ هر چند که هنوز تعلل و مانع تراشی ها بر سر راه اجرای این توافق باعث نگرانی و تردید ما می شود. ما خواهان رفع موانع موجود هستیم و فکر می کنیم که بهتر است مساله تشکیل دولت به مرحله بعد موکول شود و در عین حال، بر این مساله تاکید می کنیم که گره زدن سرنوشت ملت فلسطین به یک نفر، به هیچ نحو درست و قابل قبول نیست.
شکاف داخلی و محدودیت های اعمال شده علیه جنبش حماس در کرانه باختری تاثیر منفی زیادی بر روی وجود یک دکه در داخل زندان و یا پرداخت استحقاقی اسرا و خانواده های آنها داشت و رژیم صهیونیستی به هیچ بانکی اجازه همکاری در زمینه پرداخت حقوق اسرا و وارد کردن حتی یک ریال هم از کرانه باختری و باریکه غزهرا نمی داد و هر کسی هم مبلغی به حسابش واریز می شد، تحت بازخواست و تحقیق قرار می گرفت و اموال وی مصادره می شد.
س: درباره مشکلات شخصی خودتان اعم از بیماری و بازداشت بگویید؟
من به ویژه طی دو سال گذشته به بیماری های مزمنی مانند دیابت و فشار خون مبتلا شدم و در برخی موارد کار به مراحل سخت و دشواری رسید. در زندان داروهای ویژه ای به من داده شد و من با کمک رژیم غذایی و ورزش توانستم این مراحل خطرناک بیماری را پشت سر بگذارم.