شنبه 03/می/2025

عاروری: حل پرونده زندانيان سياسی در راس تمامی اولويت ها قرار دارد

یکشنبه 4-دسامبر-2011

همه فلسطینیان برای حل و فصل اختلافات فیمابین چشم امید به دیدار اخیر خالد مشعل و محمود عباس بستند که اخیرا در قاهره برگزار شد. طرفین در این دیدار به بررسی پرونده ها و مشکلات آشتی ملی پرداختند و به گفته منابع آگاه توافقاتی نیز حاصل شد و بار دیگر فلسطینیان به پایان شکاف میان جنبش های حماس و فتح امیدوار شدند، یکی از مهم ترین این مشکلات و موانع آشتی ملی، پرونده زندانیان سیاسی است که همواره حماس بر حل آن تاکید کرده است. در این رابطه و در خصوص دور دوم مبادله اسرا گفت و گویی را یکی از رهبران حماس انجام داده ایم.

شیخ صالح عاروری سه شنبه (29 نوامبر 2011) در گفت و گوی ویژه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین در دمشق ـ پایتخت سوریه ـ افزود: بند ویژه اجرای مرحله دوم قرارداد مبادله اسرا طبق توافقنامه امضا شده بر این جمله صراحت دارد:« اسرائیل 550 اسیر امنیتی فلسطینی را پس از گذشت دو ماه از تاریخ اجرای مرحله نخست این قرارداد آزاد می کند.»

 وی خاطرنشان کرد: « این دو ماه در هجدهم و نوزدهم دسامبر آینده به پایان می رسد تا این تاریخ باید مرحله دوم این قرارداد نیز به اجرا درآید.»

وی یاد آور شد:« توافق با جنبش فتح در مورد روی آوردن به مقاومت مردمی مانع از واکنش حماس به تجاوزات دشمن صهیونیستی نمی شود.»

وی از تمامی اعضای جنبش حماس خواست تا تمامی شیوه های مقاومت را به کار ببنند، بدون اینکه بهایی را پرداخت کنند.  

این مقام بلند پایه حماس اظهار داشت:« ما همچنان به موضع قبلی خود پایبندیم و استفاده از تمامی شیوه های مقاومت یک حق و یک تکلیف به شمار می رود و هیچ محدودیتی بر سر راه مقاومت وجود ندارد.»

 

* با وجود اختلاف نظرهايی كه در رابطه با اجرای دور دوم قرارداد مبادله اسرا وجود دارد، زمان نهايی آزادی اسرای باقی مانده كی خواهد بود؟

** طبق توافقات صورت گرفته، در بند مربوط به اجرای دور دوم اين قرارداد چنين آمده است: «اسرائيل بايد 2 ماه پس از اجرای مرحله اول اين قرارداد مبنی بر آزادی 450 اسير فلسطيني، با نظارت طرف مصری 550 اسير باقی مانده را آزاد كند.»

اين 2 ماه در تاريخ 18 و 19 ماه دسامبر سال جاری به پايان می رسد و در تاريخ مذكور، طبق توافقات صورت گرفته بايد دور دوم قرارداد مبادله اسرا به مرحله اجرا گذاشته شود و ما از طرف مصری می خواهيم اسرائيل را وادار كند كه به توافقات صورت گرفته و وعده هايش عمل كند.

 

* رسانه ها به نقل از شما خبرهايی را در رابطه با درخواست مصر برای بالا بردن سقف شروط و معيارها ذكر كره اند. آيا به اين نتيجه رسيده ايد كه مرتكب اشتباه يا خطايی شده ايد و در پی تصحيح آن هستيد؟ دقيقا بگوييد كه چه اتفاقی رخ داده است؟

** اين خبرها به هيچ وجه صحت ندارد و به اظهارات قبلی بنده در اين رابطه نسبت داده شده است و من هرگز چنين چيزی را نگفته ام و كسی در اين رابطه از من سوالی نكرده است.

اگر بخواهيم مفصل در مورد معيارها و شروط تعيين شده برای دور دوم قرارداد مبادله اسرا سخن بگوييم، بايد گفت كه در اين رابطه 2 شرط اساسی وجود دارد. اول اينكه اسرايی كه آزاد می شوند، جزو اسرای سیاسی باشند و دوم اينكه اين اسرا پس از آزادی به جمع خانواده هايشان برگردند، نه اينكه به مكانی ديگر تبعيد شوند.

ما انتظار زيادی از دور دوم اين قرارداد نداريم و طبق تفاهمات و توافقات صورت گرفته با ميانجيگر آلماني، قرار بر اين شده كه مرحله دوم اجرای اين قرارداد شامل آزادی اسرايی باشد كه تقريبا از محكوميت های سنگينی برخوردارند.

برادران مصری ما به زودی ليستی از اسرايی را كه خواهان آزادی آنان هستيم، به طرف اسرائيلی ارائه خواهند داد و ما ليستی را به طرف مصری ارائه داده بوديم كه اسرای بيمار و سالخورده و اسرايی را كه سال های طولانی را در زندان به سر برده اند و مدت زيادی به آزادی آنان باقی نمانده است، شامل می شود.

 

* پرونده زنان اسير باقی مانده و تعداد مشخص آنان همچنان مبهم است. دليل اظهارات مبهم و متناقض در رابطه با آزادی آنان چيست. قبلا گفته بوديد كه بقیه بانوان اسير طی مرحله دوم اجرای قرارداد مبادله آزاد خواهند شد. اگر می شود در اين رابطه بيشتر توضيح دهيد؟

** در رابطه با تعداد اين اسرا بايد بگويم كه به هنگام امضای قرارداد مبادله اسرا 7 اسير زن در زندان های اسرائيل باقی مانده بودند و پس از امضای اين قرارداد، يك زن ديگر به اسارت درآمده است كه ما درخواست داديم كه وی نيز شامل اسرايی باشد كه طی مرحله دوم آزاد خواهند شد.

طبق توافقات صورت گرفته می بايست تمامی اسرای زن طی مرحله نخست اجرای قرارداد مبادله اسرا آزاد می شدند، اما مشكلی از جانب اسرائيل رخ داد و 7 اسير در زندان باقی ماندند و ما با برادرانمان در مصر توافق كرديم كه 7 اسير باقی مانده چند روز پس از اجرای مرحله اول آزاد شوند. بنابراين نامی از آزادی آنان در مرحله دوم برده نشده است و ما همچنان خواستار آزادی آنها قبل از اجرای مرحله دوم هستيم و پيش بينی می شود كه امروز نشستی ميان طرف های مصری و اسرائيلی به منظور حل مشكل اين اسرا و بحث و بررسی مسائلی همچون اسرای ناتوان و بيمار و ممنوع السفر بودن بستگان اسرا و مرحله دوم آزادی اسرا برگزار شود.

در اينجا بايد اشاره كرد كه بخش اصلی قرارداد مبادله اسرا، آزادی اسرای محكوم به حبس ابد و حبس های بلند مدت است و اين امر طبق هماهنگی های صورت گرفته به اجرا در آمد و تا زمانی كه اسرای فلسطينی آزاد نشدند، شاليت را تحويل نداديم و اين قرارداد شروط و پيوست های ديگری را نيز در پی دارد كه بايد پس از اجرای مرحله اول به پايان می رسيدند كه از جمله اين شروط می توان به بهبود اوضاع آزاد شدگان، انتقال اسرای محبوس در سلول های انفرادی به بندهای عمومی، آزادی بانوان اسير و آزادی 550 اسير ديگر طی مرحله دوم قرارداد مبادله اسرا اشاره كرد، برادرانمان در مصر اجرای كامل تمامی اين مسائل را تضمین کرده اند و بر اين اساس، ما قرارداد مذكور را به امضا رسانديم.

 

* آيا اقدام دستگاه های اطلاعاتی رژيم صهيونيستی به احضار اسرای آزاد شده، نقض بندهای قراداد مبادله اسرا و توافقات صورت گرفته به شمار می رود؟ اگر چنين است، شما چه واكنشی در قبال اين اقدام صهيونيست ها خواهيد داشت؟

** اين اقدامات نقض حقوق اساسی ملت ما به شمار می رود و بخشی از تجاوز عليه تمامی ملت فلسطين به حساب می آيد و ربطی به بندها و مفاد قرارداد مبادله اسرا ندارد. هدف از امضای قرارداد مذكور بررسی تمامی مسائل و مشكلات عرصه فلسطين نخواهد بود و كسی انتظار ندارد اين قراداد به تمامی مشكلات موجود در فلسطين پایان دهد، زيرا اگر اينطور بود ما در ابتدا مساله پست های بازرسی و شهرك سازی ها و ديگر مسائل مهم را مورد بحث و بررسی قرار می داديم.

حل و فصل تمامی اين مسائل در قبال آزادی تنها يك سرباز امكان پذير نخواهد بود، هدف از آزادی اين سرباز اسرائيلي، آزادی اسرای آزاده فلسطينی بود.

ما باز تاكيد می كنيم كه اين اقدام اسرائيل، تجاوز و جنايت عليه ملت ماست و بی احترامی در حق اسرايی است كه ده ها سال را در زندان های آن سپری كرده اند و هنوز مراسم استقبال از آن ها به پايان نرسيده است.

* پیرامون فضای حاكم بر پيمان آشتی ملی اخير در مصر بايد گفت كه بسياری نسبت به عملی شدن و اجرای نهايی اين پيمان به علت موانع سياسی و امنيتی پيچيده همچون همكاری امنيتی تشكيلات خودگردن با رژيم صهيونيستی  و حمايت مالی غرب از اين تشكيلات اظهار شك و ترديد می كنند. نظر شما در اين رابطه چيست؟

** ما كاملا درك می كنيم كه دلايل ترديد ملت ما در موفقيت اين ديدارها، ملاقات های بی شمار گذشته است كه هيچ نتايجی را در پی نداشته و كاملا طبيعی است كه مردم اين بار هم در موفقيت و ثمر بخش بودن اين ديدارها شك و ترديد داشته باشند، اما برآوردهای ما حاكی از آن است كه اين ديدار بهتر و ثمر بخش تر از همه ديدارهای گذشته است و مساله مهمتر از شروط و بندها، نيت های خالصی است كه ما شاهد آن هستيم.

در رابطه با مساله همكاری امنيتی تشكيلات خودگردان با رژيم صهيونيستی نيز بايد بگويم كه مسائل زيادی وجود دارد كه بايد ميان ما و جنبش فتح بررسی شود و حل و فصل تمامی اين مسائل طی يك جلسه امكان پذير نخواهد بود. ما تصميم گرفته ايم ابتدا به بررسی مسائل و مشكلاتی اساسی ملتمان بپردازيم. ما موضع مشخصی در قبال برخی پرونده ها داريم و طرف مقابل نيز موضع های مربوط به خود را دارد.

به طور مثال،‌ ما مخالف هر گونه همكاری امنيتی با اسرائيل و آمريكا در هر شرايطی بوده و خواستار پايان دادن به اين موضوع هستيم و مكانيسمی را از طريق تشكيل كميته عالی و مشترك امنيتی برای اين امر در پيش گرفته ايم كه به زودی به منظور نظارت بر فعاليت های سرويس های امنيتی ميان فتح و حماس تشكيل خواهد شد. تمامی اين مسائل به هنگام امضای پيمان آشتی ملی در ماه می گذشته به تصويب رسيد، اما به دليل عدم توافق طرفين بر سر تشكيل دولت آينده هنوز نهايی نشده است و كميته مذكور بر ساختار و سياست های سرويس های امنيتی در آينده نظارت و اشراف خواهد داشت.

ماه دسامبر شاهد برگزاری 3 نشست خواهد بود. در هجدهم ماه آينده نشستی ميان ما و جنبش فتح برگزار خواهد شد و در بيستم اين ماه نشستی با حضور تمامی گروه های فلسطينی برگزار خواهد شد و در بيست و دوم ماه دسامبر نيز نشستی به منظور تعيين چارچوب و ساختار رهبری جديد سازمان آزادی بخش فلسطين با مشاركت “خالد مشعل” و “محمود عباس” و ديگر رهبران فلسطينی برگزار می شود.

در اينجا بايد اين امر را به ملت خود تاكيد كنيم كه در توافقنامه آشتی ملی آمده است كه هر گونه همكاری فلسطينيان با اسرائيل جرم و جنايتی به شمار می رود كه به موجب قانون فلسطين مجازاتی را در پی خواهد داشت.

اما در رابطه با حمايت های مالی غرب از تشكيلات خودگردان بايد بگويم كه حماس در پی توافقنامه های اقتصادی با رژيم صهيونيستی نيست. ما می خواهيم با كشورهای عربی و اسلامی رابطه بازرگانی داشته باشيم، رابطه ای بدون هرگونه مداخله رژيم صهيونيستی.

 

* آيا اظهارات ديروز “ايهاب غصين” سخنگوی دولت، پيرامون پرونده جنجال برانگيز و مورد بحث زندانيان سياسی در كرانه باختري، بيانگر وعده حقيقی شما در رابطه با آزادی تمامی زندانيان سياسی در كرانه باختری خواهد بود؟

 ** درست است كه از زمان امضای پيمان آشتی ملی ميزان بازداشت های سياسی در كرانه باختری كاهش يافته است، اما اين پرونده هنوز به طور كامل حل نشده است و تشكيلات خودگردان همچنان 100 زندانی سياسی را به اتهام عضويت در جنبش حماس و 10 تن ديگر را به اتهام عضويت در جنبش جهاد اسلامی در زندان های خود بازداشت كرده است.

در جريان نشست اخير با جنبش فتح در قاهره، ابومازن به “ماجد فرج” مدير دستگاه اطلاعات تشكيلات خودگردان كه در اين جلسه حضور داشت، دستور داد تا زندانيان سياسی را آزاد كند و ما نيز اسامی اسرای بازداشت شده را به آنان تحويل داديم و در انتظار آزادی آنان هستيم و همواره پيگير اين امر خواهيم بود.

ما تاكيد می كنيم كه سياست احضار و بازداشت در كرانه باختری همچنان ادامه دارد و متوقف نشده است و اين امری است كه همواره در نشست های خود با جنبش فتح آن را در راس اولويت هايمان قرار داده ايم و ما هرگز از مساله بازداشت های سياسی به خاطر هيچ مساله ديگری چشم پوشی نخواهيم كرد و اجرای عملی پيمان آشتی ملی در گرو حل اين مشكل خواهد بود.

در ميان بازداشت شدگان حالت هايی وجود دارد كه طرفين در رابطه با آزادی آنان ملاحظاتی دارند و اين حالت های ويژه، در كميته مشترك ويژه مورد بررسی قرار خواهد گرفت و راه حلی مشخص در رابطه با آن ها مطرح خواهد شد.

 

* پرونده مورد اختلاف و بحث برانگيز ديگر، پرونده “مقاومت مردمی مسالمت آميز” است. شما قبلا گروه های فعال در كرانه باختری را به خاطر تحرك چشمگير تحت عنوان “مقاومت مردمي” در واكنش به تجاوزها و جنايت های مداوم رژيم صهيونيستی سرزنش می كرديد. آيا اكنون موضع شما در اين رابطه تغيير كرده است؟

** جنبش حماس تمامی شيوه های مقاومت را می پذيرد و بدون استثنا خواستار هرگونه فعاليتی در اين راستا است و در صورتی كه ميان ما و ديگر گروه های فلسطينی شكل مقاومت يكپارچه ای وجود داشته باشد، ممكن است بر سر آن به توافق برسيم. ما از اين شيوه حمايت می كنيم و اين ناقض ديگر شيوه های مقاومت نخواهد بود.

اگر جنبش فتح چنين می پندارد كه شيوه صحيح مقاومت، مقاومت مردمی است، ما نيز از مقاومت مردمی آنان حمايت خواهيم كرد و خواستار فعال سازی آن هستيم.

در اينجا بايد تاكيد كنيم كه اين بند توافقنامه آشتی ملي، جنبش حماس را در زمينه واكنش به تجاوزها و جنايت های رژيم صهيونيستی محدود و مقيد نخواهد كرد و ما در جنبش حماس همواره بر موضع پيشين خود پايبند هستيم. تمامی شيوه های مقاومت واجب و مشروع است و قيد و بندی برای مقاومت وجود ندارد.

ما از تمامی فرزندان عضو حماس می خواهيم تا در تمامی شيوه های مقاومت مشاركت داشته باشند، حتی اگر اين امر هزينه های سنگينی را نيز برای آنان در پی داشته باشد.

لینک کوتاه:

کپی شد