نماینده فراکسیون “تغییر و اصلاح” وابسته به جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در پارلمان فلسطین تاکید کرد: باید پرونده بازداشت های سیاسی مختومه گردد و سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین به احضار و بازداشت طرفداران این جنبش در کرانه باختری پایان بخشند.
“فتحی قرعاوی” چهارشنبه گذشته (1/4/2012) در گفت و گوی ویژه با مرکز اطلاع رسانی فلسطین افزود:« اگر بازداشت شدگان سیاسی؛ اعم از افراد بازداشتی و یا محکومان به حبس تا اواخر ماه جاری آزاد نشوند، این وضعیت (تداوم بازداشت های سیاسی) آشتی ملی را در معرض تهدید قرار می دهد.»
وی خاطرنشان ساخت: «آشتی ملی در معرض خطر قرار گرفته است و هیچ اثری از اجرای توافقنامه آشتی ملی در کرانه باختری دیده نمی شود و شهروندان فلسطینی هر روز این سوال را مطرح می کنند که پس آشتی ملی چه شد؟»
وی از محمود عباس رئیس انتصابی تشکیلات رام الله و جنبش فتح خواست تا به اقدامات سرویس های امنیتی در زمینه بازداشت و احضار شهروندان پایان بخشند و تمامی بازداشت شدگان را آزاد کنند.
متن مصاحبه از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:
سوال: چرا با وجود امضای توافق آشتی ملی، این توافقنامه در سال گذشته به اجرا درنیامد، و چه کسی در قبال آن مسئول است؟
جواب: واقعیت این است که برخی مسائل و واقعیت ها در عرصه فلسطین وجود دارد که از جمله آنها می توان به این مورد اشاره کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین با برخی طرف های بین المللی و منطقه ای رابطه دارد و برخی از آنها از این تشکیلات حمایت مالی می کنند و برخی دیگر ناظر روند صلح هستند و برخی هم تلاش می کنند تا وضعیت کنونی در کرانه باختری و نوار غزه تداوم داشته باشد و هیچ نوع آشتی در این دو منطقه برقرار نگردد و تلاش های سرویس های امنیتی به شکل کنونی آن ادامه پیدا کند؛ طوری که این وضعیت مانع از هرگونه فعالیت مبارزاتی شود و این اقدام نیازمند حمایت مالی است.
هر گونه حمایت مالی از کارکنان و معلمان و وزارتخانه ها از خارج وارد می شود و این تشکیلات خودگردان است که مسئول عدم نهایی شدن آشتی ملی طی سال گذشته به شمار می رود؛ چرا که در مقابل فشارهای بین المللی و اسرائیلی سر تسلیم فرود آورده است.
سوال: آیا مساله بازداشت های سیاسی خاتمه پیدا خواهد کرد یا پس از حل دیگر مسائل اختلافی نظیر انتخابات یا تشکیل دولت حل و فصل خواهد شد؟
جواب: در شرایط کنونی امکان برگزاری انتخابات وجود ندارد ، زیرا بازداشت های سیاسی به قوت خود باقی است و بعید به نظر می رسد که انتخاباتی برگزار گردد. چطور می خواهیم انتخابات برگزار کنیم و این در حالی است که طرف های ناظر بر انتخابات و طرفداران نمایندگان پارلمانی که در تبلیغات انتخاباتی به نفع آنها شرکت داشتند، تاوان سختی در قبال این فعالیت های خود دادند.
روند احضار جوانان مبارز فلسطینی و افراد خیر و دارای حسن نیت در قبال سرزمین و وطن شان احضار می شوند و از آنان این سوال را می کنند که در انتخابات پارلمانی سال 2006 به چه کسی رای دادی؟ بنده افرادی را می شناسم که به منظور ادامه تحصیل به خارج سفر کرده بودند و به محض اینکه برگشتند بازداشت شدند و از آنان این سوال شد که در انتخابات قبلی به چه طرفی رای داده بودی و اگر انتخابات جدیدی برگزار شود به چه کسی رای می دهی؟
در چنین شرایطی بنده بعید می دانم که شرایط کرانه باختری برای برگزاری انتخابات مهیا باشد؛ حتی اگر کل جهانیان نیز بر انتخابات آن نظارت داشته باشند.
س) آیا تشکیلات خودگردان فلسطین می تواند به بازداشت های سیاسی پایان بخشد، یا اینکه طرف های خارجی در مورد این پرونده تصمیم گیری می کنند؟
موضوع بازداشت های سیاسی به یک مساله آشکار مبدل شده است و این مساله تنها به تشکیلات خودگردان مربوط نمی شود، بلکه چندین طرف دیگر نیز در آن نقش دارند. اسرائیلی ها بارها تهدید کرده اند که اگر بازداشت شدگان آزاد گردند، اسرائیل آنان را تحت تعقیب قرار داده و بازداشت خواهد کرد. پرونده برخی از این افراد بازداشت شده مختومه شده است و حتی حکم آزادی تعدادی از این بازداشت شدگان توسط دادگاه صادر شده است و آزادی آنها تنها نیازمند امضای مسئول سازمان اطلاعات است، اما آنها تاکنون نتوانسته اند از نعمت آزادی بهره مند شوند.
این بدان معناست که این مساله صد در صد در اختیار طرف فلسطینی نیست و طرف های متعدد دیگر اعم از اسرائیل و آمریکا یا برخی گروه های فشار در این مساله دخالت می کنند؛ زیرا در صورت بسته شدن این پرونده سرویس های امنیتی عملا بیکار خواهند شد و مختومه کردن این پرونده به منزله پایان بخشیدن به موجودیت این سرویس هاست، اظهارات “المغنی” دادستان کل فلسطین در خصوص اینکه بازداشت های سیاسی یک مصلحت عالی فلسطینی است نشان می دهد که تداوم این بازداشت ها به منزله تداوم کمک های طرف های خارجی است و این امر زنگ خطر را در مورد مساله آشتی ملی به صدا در می آورد.
سوال: آیا پیروزی انقلاب های عربی و تغییر اوضاع منطقه، ابوزمازن را مجبور به اجرای توافقنامه آشتی ملی در سال جاری خواهد کرد؟
جواب: تحولاتی در عرصه داخلی فلسطین و نیز عرصه منطقه صورت گرفته است که بر توافقنامه آشتی ملی تاثیر گذاشته و می گذارد؛ از جمله اینکه تشکیلات خودگردان تاکنون نتوانسته کاری برای ملت فلسطین انجام دهد و به عنوان مثال به اقدام دشمن صهیونیستی در زمینه غصب حقوق حقه آنان پایان بخشد. علاوه بر این، شهرک سازی روند فزاینده ای به خود گرفته است و بازداشت شهروندان فلسطینی توسط رژیم صهیونیستی نه تنها متوقف نشده بلکه به صورت روزمره در حال افزایش است. احداث ایست های بازرسی و تجاوزات شهرک نشینان صهیونیست و نیز حملات رژیم صهیونیستی به مقدسات؛ به ویژه به مسجد مبارک الاقصی همچنان ادامه دارد.
تمامی این اقدامات در شرایطی صورت می گیرد که تشکیلات خودگردان فلسطین مسئولیت اداره اوضاع کرانه باختری را بر عهده دارد، اما نتوانسته است یکی از حقوق این ملت را استرداد کرده و یا یکی از امتیازات غصب شده آنرا بازپس گیرد. تشکیلات رام الله باید به اهمیت بازگشت به آغوش ملت فلسطین و دست برداشتن از مذاکرات بیهوده و بی نتیجه پی ببرد.
این تشکیلات باید تحولات جاری در کشورهای عربی و قیام ملت های عربی علیه حاکمان شان را درک کند؛ حاکمانی که نه تنها کاری به نفع این ملت ها انجام ندادند، بلکه در تشدید رنج و محنت های آنها نیز شریک بودند. این رخدادها باید تشکیلات خودگردان را به سمت ملت خود سوق دهد و این تشکیلات به حمایت و دفاع از اراده ملتش بپردازد.
سوال: آیا فکر می کنید که نشست مقامات تشکیلات خودگردان و سران تل آویو در اردن و فشارهای خارجی بر توافقنامه آشتی ملی تاثیر بگذارد؟
جواب: عمده ترین نگرانی ما این است سخن در مورد آشتی ملی صرفا یک اهرم فشار بر طرف های آمریکایی و صهیونیستی باشد؛ از همین رو، اسرائیلی ها بارها به محمود عباس اعلام کردند که از میان دو گزینه آشتی ملی یا صلح باید یکی را انتخاب کنی و از میان حماس و مذاکرات یکی را ترجیح بدهی.
این سخن حامل پیامی است و آن اینکه اگر آشتی ملی تا اواخر ماه جاری شکل اجرایی به خود نگیرد در آن صورت آشتی به یک اهرم فشار برای تشکیلات جهت امتیاز گیری از طرف آمریکایی و صهیونیستی مبدل می شود و نگرانی من این است که اگر طرف صهیونیستی در زمینه شهرک سازی امتیاز دهد، مساله آشتی ملی به حالت تعلیق در می آید.
واقعیت امر این است که امیدواریم همگان به گزینه مورد حمایت ملت فلسطین روی آورند و رنج و گرفتاری های ملت فلسطین؛ به ویژه در کرانه باختری را درک کنند و بدانند که خانواده هایی هستند یا سرپرست یا کارشان را از دست داده اند، یک سری از افراد مظلوم واقع شده اند و باید قبل از هر چیز و حتی بحث و بررسی مساله سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” حق این افراد را ادا کرد.
سوال بنده این است که با توجه به بازداشت شهروندان فلسطینی در زندان های تشکیلات رام الله چگونه امکان اجرای آشتی ملی و برگزاری انتخابات وجود دارد؟ قبل از هر چیز باید این مشکلات از میان برداشته شود، وگرنه بحث کردن در مورد آشتی ملی جنبه تعارفی و امری موسمی و فصلی به خود خواهد گرفت.