نائب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاكید كرد كه راهكار اساسی برای پایان دادن به شكاف داخلی در شرایط كنونی، تشكیل دولت وفاق ملی است.
دكتر “موسی ابومرزوق” روز شنبه 2/6/2012 در گفت و گوی ویژه با مركز اطلاع رسانی فلسطین تصریح كرد: ما اقدامات زیادی را برای اعتماد سازی میان جنبش های فتح و حماس در كرانه باختری و نوار غزه انجام دادیم. شاید این اقدامات كافی نباشد، اما بدون شك وقتی موفق به تشكیل دولت وفاق ملی شویم شاهد پیشرفت های چشمگیری در رابطه با این مساله خواهیم بود، ما در پی ایجاد فضایی مثبت هستیم تا بتوانیم به شكاف داخلی كه ضررهای زیادی را به مساله فلسطین و آینده ملت فلسطین وارد کرد، پایان دهیم.
در زیر متن كامل مصاحبه از نگاه خوانندگان می گذرد:
دلیل دیدار شما با جیمی كارتر در جریان سفر وی به مصر به منظور پیگیری روند انتخابات مصر چه بود؟
من و برادرانم در حماس با “جیمی كارتر” رئیس جمهور اسبق آمریكا در قاهره ـ پایتخت مصر ـ دیدار كردیم و طی آن به بحث و بررسی آخرین تحولات مساله فلسطین و در راس آن اسرای فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی و پیشرفت های صورت گرفته در پرونده آشتی ملی و امضای توافقنامه اخیر میان فتح و حماس پرداختیم.
طی دو روز گذشته بحث و بررسی هایی میان هیات های فتح و حماس پیرامون پرونده آشتی ملی و تشكیل دولت وفاق ملی صورت گرفته است. چه تحولات و پیشرفت هایی در این زمینه انجام گرفته است؟
به یاری خداوند دیدار هیات های فتح و حماس تحت نظارت مصر در فضایی كاملا مثبت انجام شد. طرفین در این دیدار به بررسی نتایج سفر اعضای کمیسیون مركزی انتخابات به نوار غزه پرداخته و نسبت به اقدامات صورت گرفته ابراز خرسندی كرده و بر حمایت كامل خود از فعالیت های این کمیسیون تاكید كردند تا بتواند لیست رای دهندگان را به روز كند و بدینگونه زمینه را برای برگزاری انتخابات ریاست تشكیلات خودگردان و مجلس قانونگذاری و شورای ملی فراهم سازد.
همچنین طرفین در این دیدار در مورد چندین مساله مرتبط با تشكیل دولت وفاق ملی و اقدامات مربوط به اجرای آن طبق توافقات صورت گرفته به توافق رسیدند.
به رغم توافقات صورت گرفته، چالش هایی وجود دارد كه فضای آشتی ملی را تیره می سازد و موجب بازگشت آن به نقطه آغازین می شود، در این زمینه بیشتر توضیح دهید؟
هیات های فتح و حماس در مورد نهایی شدن تمامی اقدامات مربوط به ایجاد فضای مثبت؛ به ویژه در زمینه آزادی های عمومی و تاكید بر تحقق فوری آنها به منظور اعتماد سازی و برقراری آشتی ملی، اجرای تمامی بندهای توافقنامه آشتی ملی و احیای وحدت ملی در فلسطین به توافق رسیدند كه این امور موجب خواهد شد تا ملت فلسطین اهداف ملی خود را محقق سازد.
در رابطه با تشكیل دولت وفاق ملی بیشتر توضیح دهید؟
مهمترین مساله برای پایان دادن به شكاف داخلی در شرایط كنونی، تشكیل دولت وفاق ملی خواهد بود. ما اقدامات زیادی را برای اعتماد سازی میان جنبش های فتح و حماس در كرانه باختری و نوار غزه انجام دادیم، این اقدامات هر چند كافی نبود، اما بدون شك زمانی كه موفق به تشكیل دولت وفاق ملی شویم، شاهد پیشرفت های چشمگیری در رابطه با این مساله خواهیم بود. ما در پی ایجاد فضایی مثبت هستیم تا بتوانیم به شكاف داخلی كه ضررهای زیادی را به مساله فلسطین و آینده ملت فلسطین وارد كرد، پایان دهیم.
حماس توافقنامه امضا شده میان اسرای زندان عسقلان و اداره زندان های صهیونیستی را یك پیروزی برشمرد، حال آنكه دكتر زهار آن را توافقنامه ای پر مخاطره خواند، نظر شما در این باره چیست؟
به اعتقاد بنده هر توافقنامه ای که با طرف صهیونیستی به امضا می رسد امکان دارد یا اصلا به مرحله اجرا گذاشته نشود یا فقط بخش هایی از آن اجرا گردد. تمامی این احتمال ها وجود دارد. با روی کار آمدن هر دولت جدید صهیونیستی، تمامی توافقنامه های امضا شده میان رژیم صهیونیستی و تشكیلات خودگردان فلسطین تغییر می کند تا جایی كه توافقنامه اسلو دیگر ارزش و اعتباری ندارد. حتی این مساله در مورد توافقنامه مبادله اسرا معروف به توافقنامه “شالیت” صدق می کند. به گونه ای که اسرا پیش از امضای این توافقنامه برای اعتصاب غذای خود برنامه ریزی کرده بودند، اما طرف مصری از اسرای فلسطینی خواست دست به اعتصاب غذا نزنند، زیرا بخشی از توافقنامه مذكور به 3 خواسته اصلی آنان مربوط می شد كه این خواسته ها عبارتند از : انتقال از سلول انفرادی به دیگر بخش های زندان، لغو تمدید بازداشت موقت و لغو ممنوعیت ملاقات اسرا با خانواده هایشان. تمامی این موارد در توافقنامه “وفاداری با آزادگان” بیان شده است، اما با این وجود هیچ كدام از آن ها عملی نشد كه این امر موجب شد تا اسرا دست به اعتصاب غذا بزنند. اكنون این امكان وجود دارد كه صهیونیست ها از عمل به توافقنامه مذكور شانه خالی كنند یا اینكه در شرایط كنونی به اجرای آن مبادرت ورزند.
آیا طرف مصری یا هر طرف دیگر در مورد اجرای این توافقنامه تضمین داده اند؟
تنها مساله ای که می تواند اجرای این توافقنامه را برای اسرا تضمین کند اعتصاب غذای اسرا و تاثیر آن بر وجهه بین المللی اسرائیل در حوزه مسائل حقوق بشر و بازتاب آن در عرصه داخلی فلسطین است که شانه خالی كردن از این توافقنامه فلسطینیان را به سمت انتفاضه ای تازه سوق خواهد داد؛ به ویژه اینكه اكنون ملت فلسطین به طور بی سابقه با اسرای اعتصاب كننده همبستگی می کنند و انگیزه های این مساله كمتر از انگیزه شکل گیری دو انتفاضه گذشته نیست و همین مساله رژیم اشغالگر قدس را به امضای توافقنامه مذكور واداشت.
به تازگی مصر در یک اقدام جنجال آفرین از ورود سوخت قطر به نوار غزه جلوگیری کرده است، اکنون نقش طرف مصری را با توجه به حمایتش از آشتی ملی و توافقنامه اسرا و در عین حال ممانعت از ورود سوخت به نوار غزه چگونه می بینید؟
به اعتقاد من مصر رسما تصمیمی در زمینه ممانعت از ورود سوخت به نوار غزه اتخاذ نکرده است؛ به ویژه اینكه این سوخت از قطر وارد می شود. اما به نظر من كم كاری هایی از طرف مصر در زمینه ورود این سوخت به باریکه غزه صورت گرفته است و ما امیدواریم طی روزهای آینده این مساله به خوبی به پایان برسد.
آخرین توافقات صورت گرفته با طرف مصری مبنی بر تامین برق باریکه غزه به چه شیوه بوده است؟
مشكل برق نوار غزه همچنان به قوت خود باقی است، اما تا حدی این مشكل كم رنگ تر شده است، با این وجود باریكه غزه روزانه 6 ساعت با قطعی برق مواجه است و توافقاتی را با برادران مصری به منظور تقویت سیستم های نیروگاه برق و تامین سوخت این منطقه انجام دادیم، همچنین توافق دیگری مبنی بر تامین گاز نوار غزه به منظور افزایش توانمندی نیروگاه اصلی برق غزه صورت گرفته كه این توافق نیز تا بدین لحظه به مرحله اجرا گذاشته نشده است.
نظر شما در مورد رخداد اخیر در زمینه توقف گازرسانی مصر به رژیم صهیونیستی چیست؟
به اعتقاد من، این خواسته یک خواسته مردمی بود و زمانی كه مردم چیزی را بخواهند دولت ها چاره ای جز تن دادن به آن را ندارند. همچنین به باور من، تصمیم شورای عالی نظامی مصر به توقف صدور گاز به رژیم صهیونیستی، تصمیمی مثبت و موفق بود. هیچ دولتی نمی تواند توافقنامه ای را كه مردم با آن مخالف هستند به امضا برساند. این توافقنامه از نگاه ملت باطل بود و به نفع مصر نبود و اقدام صورت گرفته كاملا درست بود.
آیا این مساله به نفع ملت فلسطین خواهد بود؟
مسلما این امری جزئی است، اما مساله فلسطین نیازمند اقدامات گسترده تر و جدی تر است. برای مثال طرح سازش عربی كه در سال 2002 مطرح شد، اكنون با اوضاع فلسطین سازگاری ندارد و باید كشورهای عربی به دنبال انقلاب ها و رخدادهای اخیر موضع دیگری را اتخاذ نمایند و استراتژی جدیدی را برای شیوه برخورد با دشمن صهیونیستی در پیش بگیرند كه با تمامی استراتژی های سابق تفاوت داشته باشد.
بدون شك تحولات سیاسی مصر تاثیر زیادی بر نوار غزه می گذارد، نظر شما در مورد انتخابات ریاست جمهوری مصر و بازتاب آن بر مساله فلسطین و اوضاع باریکه غزه چیست؟
انتخابات یک مساله داخلی مصری به شمار می رود و باید خود ملت مصر رئیس جمهورش را انتخاب كند، ولی مسلما برگزاری انتخابات به این شیوه امری مثبت است، زمانی كه ملت مصر به شیوه ای دمكراتیك گزینه خود را انتخاب كند، مطمئن هستیم این مساله تاثیرات مثبتی بر ملت فلسطین خواهد داشت، زیرا هر وقت سیاست ها از خواست ملت نشات گرفته ما نسبت به حفظ اصول ملت فلسطین و كل منطقه اطمینان خاطر بوده ایم. این مساله به مصر مربوط می شود، چرا كه نقش مصر در منطقه بسیار مهم و محوری است كه این نقش از مدت ها پیش از این كشور سلب شده بود و باید دوباره احیا گردد.
اگر به دوره قبلی كه مصر جایگاه اصلی و محوری خود را از دست داده بود، بنگریم، ضعف موضع كشورهای عربی را به خوبی مشاهده خواهیم كرد. برای مثال جنگی علیه جنوب لبنان و نوار غزه به راه انداخته شد و سودان جنوبی از سودان جدا شد و عراق به كلی اشغال گردید و كشورهای عربی مصیبت های زیادی دیدند که اگر جایگاه مصر بهتر و قدرتمند تر از شرایط كنونی بود، هرگز این مصیبت ها به وقوع نمی پیوست.
چه سرنوشتی در انتظار رهبران این جنبش در سوریه است؟ آیا در پرتو تداوم ناآرامی ها در سوریه، حماس اعضای خود را از این كشور خارج خواهد كرد؟
حماس مهمان سوریه است، رهبران این جنبش در دمشق مشغول انجام كارهای خود هستند و بدون هیچ مانعی در حال انجام فعالیت ها و ماموریت های خود می باشند و زمانی كه حادثه ای در سوریه رخ دهد، این جنبش در اجرای ماموریت های خود به مشكل بر می خورد و مسلما به كشوری دیگر منتقل خواهد شد. حماس اكنون در سوریه حضور دارد و دفاتر خود را نبسته است و به دولت سوریه نیز نگفته كه در پی انتقال دفاتر خود به خارج از این كشور است و تاكنون این جنبش تصمیمی در این زمینه اتخاذ نكرده است.
آیا نظام سوریه از حماس نخواسته است كه دفاتر خود را در این كشور ببندد؟
نه، هرگز چنین درخواستی مطرح نشده است.
در رابطه با گشایش دفاتر این جنبش در تونس و الجزایر چه نظری دارید؟ آیا گشایش دفتر این جنبش در قاهره در گرو انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود؟
ما به داشتن رابطه گسترده با كشورهای عربی تمایل داریم، نه فقط به خاطر حضور شماری از فلسطینیان در این كشورها، بلكه به این خاطر كه مساله فلسطین یک مساله کاملا عربی است. مساله وجود نمایندگی ها و دفاتر این جنبش در خارج امری حیاتی است كه در راستای آن تلاش می كنیم.
اكنون انتخابات داخلی حماس در حال برگزاری است. برخی خبرها از كناره گیری خالد مشعل از ریاست این جنبش حكایت دارد، چرا انتخابات به طور علنی برگزار نمی شود و دلایل كناره گیری مشعل از سمتش چه خواهد بود؟
حماس جنبشی شورایی و دمكراتیك است و هر 4 سال یكبار انتخابات داخلی خود را برگزار می كند و در دوره های اخیر نتایج آن به طور علنی اعلام شده است. اما انتخابات دفتر سیاسی و شورایی این جنبش مساله ای داخلی و محرمانه است، زیرا برگزاری انتخابات به شیوه علنی موجب شناسایی رهبران این جنبش شده و آنان را در معرض خطر قرار می دهد. جنبش حماس همواره مورد هدف قرار می گیرد و معرفی رهبران آن، موجب به خطر افتادن جانشان و بازداشت یا ترور آنان از سوی دشمن صهیونیستی می شود، خواه این رهبران در داخل باشند و خواه در خارج.
در مورد ریاست دفتر سیاسی حماس باید بگویم كسی خود را برای تصدی این پست نامزد نخواهد كرد، بلكه اعضای دفتر سیاسی رئیس خود را انتخاب خواهند كرد و به او رای خواهند داد، ما باید منتظر بمانیم تا چند روز بعد مشخص شود كه ریاست جنبش را چه كسی بر عهده خواهد داشت.
آخرین تحولات صورت گرفته در زمینه بازسازی و عمران غزه به چه شیوه است؛ به ویژه اینكه اسماعیل هنیه اظهار داشته بود كه اتحادیه عرب کمک هایی را به ابومازن تحویل داده است بدون اینکه با دولت غزه در این زمینه مشورت کند؟.
شاید منظور ابو العبد همان 37 میلیونی است كه به هنگام بازگشت از سفرهای خارجی خود پس از جنگ غزه به اتحادیه عرب سپرد. این مبلغ كمك هایی بود كه برای بازسازی و عمران غزه جمع آوری شده بود و اتحادیه عرب حق تحویل این دارایی ها به ابو مازن را ندارد، اما در مورد كمك هایی تحویل داده شده پس از اجلاس “شرم الشیخ” باید گفت كه وعده هایی مبنی بر تحویل 6 میلیارد به منظور بازسازی نوار غزه داده شده، اما ملت فلسطین تا به این لحظه چیزی از این وعده ها را ندیده اند.
آیا حماس در انتخابات آتی ریاست تشكیلات خودگردان مشاركت خواهد كرد؟ كاندیدای این جنبش چه كسی خواهد بود؟
این موضوع در چارت تشكیلاتی این جنبش مورد بررسی قرار نگرفته است و بحث و بررسی آن به بعد از تشكیل دولت وفاق ملی و برگزاری انتخابات مجلس قانونگذاری موكول شده است.
نظر شما در مورد پیروزی جریان اسلامگرا در كشورهای عربی و تاثیر آن بر مساله فلسطین چیست؟
جریان های اسلامگرا با خواست مردم سر كار آمده اند و پیروزی آن ها به سبب مواضع قدرتمند داخلی و خارجی شان؛ به ویژه در قبال مساله فلسطین است و این مواضع كاملا به موضع و خواسته ملت ها نزدیك است و در صورتی كه موضعی غیر از این اتخاذ می كردند هرگز به پیروزی دست نمی یافتند.