شنبه 03/می/2025

حمدان: ملت فلسطین باید به رغم تمامی اختلافات، وحدت خود را حفظ کند

دوشنبه 24-دسامبر-2012

مسئول روابط بین المللی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که این جنبش طی ماه جاری میلادی به منظور مشارکت در نشست های اجرای توافقات صورت گرفته در راستای آشتی ملی به قاهره سفر می کند. وی در عین حال، به رژیم صهیونیستی نسبت به نقض مکرر توافق آرام سازی در باریکه غزه هشدار داد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، اسامه حمدان در تاریخ 4/12/2012 در گفتگو با خبرگزاری “صفا” در بیروت خاطر نشان کرد که تماس ها و تلاش های زیادی برای برگزاری نشست قریب الوقوع در قاهره صورت گرفته است و انتظار می رود که این نشست طی روزهای آینده برگزار شود.

حمدان تصریح کرد که ما نمی خواهیم بیهوده به قاهره رفت و آمد کرده و بگوییم گفتگو کردیم و گفتگوها مثبت و سازنده بود. این بار قصد داریم روند اجرای اقدامات عملی در زمینه اصلاح ساختار نهادهای مرجع ملی در فلسطین را آغاز کنیم.

وی افزود در همین راستا باید اقدامات مهمی در ارتباط با سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” و تشکیل دولت و مساله برگزاری انتخابات اتخاذ شود و طرف میانجی مصری نیز ضرورت این مساله را احساس می کند و ما به عنوان جنبشی که اولویت و اهتمام خاصی به این مسائل قائل است، امیدواریم که برادرانمان در جنبش فتح نیز در همین راستا همکاری و تعامل مطلوب داشته باشد.

این رهبر برجسته جنبش حماس تاکید کرد که به هر حال، ملت فلسطین باید وحدت و یکپارچگی خود را حفظ کند و اختلافات و مشکلات موجود میان احزاب و گروه های فلسطینی نباید باعث ایجاد شکاف و دو دستگی میان ملت فلسطین شود. اگر ما بخواهیم از دید منافع حزبی با این مساله برخورد کنیم، اصلا نباید سر میز آشتی ملی می نشستیم. ما باید با این مساله از دید منافع ملی برخورد کنیم و گذشته ها را کاملا فراموش کنیم.

وی افزود جنبش حماس زمانی که در انتخابات پیروز شد، پیشنهاد تشکیل دولت وحدت ملی را داد، اما اسماعیل هنیه نخست وزیر مامور تشکیل کابینه در آن زمان نتوانست به رغم تمامی تلاش های خود طی 6 هفته گروه های فلسطینی را به مشارکت در دولت متقاعد کند.

حمدان همچنین اظهار داشت که این تفکر ناشی از این اعتقاد راسخ جنبش حماس است که ما در مرحله اول در جنگ آزاد سازی وطن از زیر یوغ اشغالگری قرار داریم و این مساله نیاز به تشریک مساعی را مطرح می کند و از سوی دیگر، ما امروز نیازمند ارائه یک الگو به فلسطینیان داریم تا نشان دهیم حتی طرف پیروز انتخابات هم دست همکاری به سمت طرف های دیگر دراز می کند.

وی افزود متاسفانه تفسیرات و برداشت های نادرستی از موضع ما ارائه شده است. برخی ها که حسن نیت از خود نشان داده بودند مدعی شدند که حماس قدرت اداره امور به تنهایی را ندارد و یا از این مساله شک و تردید و یا هراس دارد و از همین رو، می خواهد پرونده های پیچیده را به طرف های دیگر واگذار کند و برخی طرف ها هم می خواستند جنبش حماس را با چالش مواجه کنند و یا دست به کودتا علیه انتخابات و نتایج آن زده و در واقع آنرا قبول نکنند که تبعات و پیامدهای آنرا در حوادث سال 2007 باریکه غزه دیدیم.

این رهبر برجسته حماس تاکید کرد که البته حماس پس از حوادث مذکور نیز بلافاصله اعلام کرد که این کار ناشی از احساس یک ضرورت ملی برای ساماندهی به اوضاع امنیتی و مقابله با تلاش برخی طرف ها برای کودتا علیه نهاد مشروع ملی و انتخاب ملت فلسطین بود و ما تلاش های زیادی برای دستیابی به آشتی ملی انجام دادیم، اما متاسفانه همکاری و تعامل مطلوبی با تلاش های ما صورت نگرفت.

وی افزود برخی طرف های منطقه ای و بین المللی مدعی بودند که تداوم شکاف داخلی فلسطین منجر به حل و فصل سیاسی امور و تشکیل کشور فلسطین و یا دستیابی به یک راه حلی خواهد شد که عملا جنبش حماس را در تنگنای انتخاب یکی از دو راهکار: پذیرش راهکار سازش و ورود در دایره جریان سازش و یا مخالفت با آن و تبدیل به یک طرف مطرود در باریکه غزه قرار می دهد که نه تنها طرف های بین المللی، بلکه طرف های منطقه ای و فلسطینی هم به دنبال نابودی آن خواهند بود.

معيارهای راهکار سازش

حمدان در ادامه اظهارات خود تصریح کرد که پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به باریکه غزه در اواخر سال 2008 میلادی و اوایل سال 2009 بسیاری از این آمال و آرزوها به یاس تبدیل شد و همان طرف هایی که مخالف آشتی ملی بودند، در پی آن می دویدند؛ هر چند که آشتی ملی منطبق بر معیارهای راهکار سازش مد نظر آنها بود، نه معیارهای منطبق بر اوضاع داخلی فلسطین که مستلزم در دست گرفتن برگ های برنده است. با این حال، ما مذاکرات طولانی در این زمینه انجام دادیم تا نهایتا به توافقنامه قاهره دست یافتیم.

وی افزود ضمن اذعان به وجود برخی نواقص و ملاحظات درباره توافق مذکور، در نهایت وقتی ما این توافقنامه را امضا می کنیم، بر سر یک سری پیوند های مشترک با هم صحبت می کنیم و اگر این مسائل عملی شوند، مطمئنا منجر به تحول و تغییر اوضاع خواهند شد.

مسئول روابط خارجی جنبش حماس در ادامه تاکید کرد که ما در جریان این توافق و پس از آن یک سری امتیازاتی واگذار کردیم، اما می دانستیم که این امتیازدهی ها در راستای منافع ملی صورت می گیرد و به نظر ما امتیازدهی در راستای منافع ملی یک دستاورد استراتژیک است؛ هر چند که برای مدت کوتاهی چنین به نظر می رسد که این نوعی چشم پوشی از یک سری دستاوردهای جزئی باشد. در همین راستا، ما از حق خود در معرفی نخست وزیر دولت آتی گذشتیم و قبول کردیم که محمود عباس نخست وزیر باشد؛ چرا که می خواستیم کارها پیش برود.

وی افزود امروز در سایه پیروزی اخیر مقاومت در جریان جنگ 8 روزه رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه وضعیتی شکل گرفته است که هر کس طرفدار باریکه غزه نباشد، در تجاوز علیه آن دست دارد و از همین رو، تمامی احزاب و گروه های فلسطینی در کنار غزه و مقاومت آن قرار گرفته اند.

این رهبر برجسته حماس تصریح کرد که به دنبال تحرکاتی که در کرانه باختری صورت گرفت، سرویس های امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به نتانیاهو هشدار دادند که پس از یک هفته کنترل امور کرانه باختری از دست طرف صهیونیستی خارج خواهد شد.

وی افزود این بدین معناست که وحدت ملی مانعی بر سر راه تجاوزات رژیم صهیونیستی است و اگر تجاوزی صورت بگیرد، شکننده و ضعیف خواهد بود و احتمال شکست آن بالا خواهد رفت؛ لذا مساله آشتی ملی یک اولویت بزرگ برای ما به شمار می رود.

حمدان تاکید کرد که ما در روز چهارم جنگ و قبل از اینکه تجاوز رژیم صهیونیستی پایان یابد، آشکارا اعلام کردیم که آشتی ملی یک هدف برای ماست و این دو معنا و مفهوم دارد: یکی اینکه آشتی ملی مساله ای اساسی برای ماست و ما حتی در زمان جنگ هم امور اساسی را فراموش نمی کنیم و دیگر اینکه با وجود جنگ و مشکلات، توانستیم اختلافات را کنار بگذاریم و خواهان دیدار و آشتی ملی شدیم.

وی افزود زمانی که جنگ پایان یافت و حماس طرف پیروز بلامنازع آن شد، باز علنا اعلام کردیم که ما در صدد تکمیل آشتی ملی و اجرای توافقات صورت گرفته هستیم و این موضع واقعا شرافتمندانه ای بود که حماس تاوان پیروزی خود را از دشمن صهیونیستی طلب می کند، نه از طرف های دیگری که با آن مخالفت می کنند و شاید در تجاوز همدستی داشتند.

اختلاف نظر میان رهبران و موضع جنبش

این رهبر جنبش حماس در بخش دیگری از اظهارات خود درباره اختلاف نظر میان برخی رهبران جنبش حماس در قبال مساله آشتی ملی تاکید کرد که «جنبش حماس یک ویژگی دارد که برخی می خواهند آنرا تبدیل به یک مشکل برای این جنبش کنند و آن این است که روال جنبش حماس چنین نیست که یک نفر موضعی را اتخاذ کند و بقیه از وی تبعیت کنند؛ چرا که هیچ کس مدعی دریافت وحی نیست؛ بلکه ما یک موسسه و تشکیلاتی هستیم که تمامی امور در آن مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و مساله آشتی ملی نیز از این قبیل بود و در محافل رهبری جنبش حماس مورد یحق قرار گرفته و ارزیابی شد، اما موضع نهایی جنبش حماس حرکت در راستای تحقق آشتی ملی بود و هر کس هم نظری خلاف این موضع داشته باشد، باید به موضع جنبش احترام بگذارد و نمی تواند جلوی آن بایستد یا مانع از اقدامات مصوب جنبش شود.»

وی افزود هیچ کس حق دخالت در امور داخلی ما را ندارد و ما بر اساس موضع خود جنبش عمل می کنیم. اینکه اخیرا یک سری مواضع متناقضی از سوی رهبران حماس اتخاذ شد یک اشتباه بود که مورد بررسی قرار گرفت و دفتر سیاسی اعلام کرد که ما به حرکت در راستای آشتی ملی ادامه می دهیم؛ البته ما مدعی نیستیم که فرشته و از خطا مصون هستیم، اما جرأت اعتراف به اشتباهاتمان را داریم.

حمدان همچنین اظهار داشت که جنبش حماس چند ماه قبل یک تشکیلات رهبری در داخل خود تشکیل داد تا مساله آشتی ملی را مجددا مورد بررسی قرار دهد و نتیجه کار آن تاکید بر ادامه راه آشتی ملی و لزوم تامین پشتوانه ملی و منطقه ای برای این مساله به منظور تحقق آن بود.

وی افزود ما مذاکرات مجدد آشتی ملی را پیش رو داریم و این بار با وضوح بیشتری درباره مسائل مورد مذاکره صحبت خواهیم کرد و اگر اشتباه و خطایی صورت گیرد مشخصا به آن اشاره خواهیم کرد؛ چرا که همه مسائل نیازمند یک سری گفتگو و بحث هایی هستند تا مذاکرات قبلی صورت گرفته در این زمینه تکمیل شود. ما می خواهیم درباره اقدامات عملی بحث کنیم و توافقات صورت گرفته در گذشته را اساس و بنیان کار خود قرار دهیم.

عضو کادر رهبری جنبش حماس با اشاره به تداوم بازداشت های سیاسی در کرانه باختری تاکید کرد که شک و تردید طرف مقابل و یا تسلیم شدن آن در برابر فشارها نمی تواند باعث منصرف شدن ما از مساله آشتی ملی شود؛ چرا که منطق ما درباره آشتی ملی مبتنی بر “تقسیم کیک” میان حماس و فتح نیست، بلکه اصل بر این است که ملت فلسطین باید واحد و یکپارچه باشد.

وی افزود قبل از تجاوز رژيم صهیونیستی به باریکه غزه، رئیس جمهور مصر وعده اعزام دو هیات امنیتی به غزه و کرانه باختری به منظور اجرای برخی اقدامات عملی به ویژه در عرصه امنیتی را داده بود، اما جنگ غزه مانع از آن شد و اکنون می خواهیم این هیات با متوقف کردن روند بازداشت ها و آغاز به کار موسسات زمینه حل و فصل امور در زمینه آشتی ملی را فراهم کند.

بازتاب های تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه

حمدان درباره تبعات و پیامدهای تجاوز 8 روزه رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه نیز اظهار داشت که بی شک، وضعیت مساله فلسطین در مرحله بعد از تجاوز اخیر به باریکه غزه در عرصه های مختلف تقویت شده است.

وی افزود در سطح رسمی جهان عرب نیز معادلات جدیدی در زمینه حمایت از مساله فلسطین در منطقه شکل گرفت و در جریان همین جنگ غزه، برخی کشورها مواضع ارزشمندی در قبال باریکه غزه اتخاذ نمودند و ضمن برگزاری نشست وزرای خارجه عربی، هیاتی وزارتی هم به غزه سفر کرد و سران و مقامات کشورهای مختلف دیدارهای متعددی با هم داشتند که این یک دستاورد مهم برای ما بود.

به گفته حمدان، جنگ غزه در سطح بین المللی نیز دستاوردهایی برای مساله فلسطین به دنبال داشت و باعث تسهیل ماموریت محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در سازمان ملل به منظور پذیرش فلسطین به عنوان “کشور ناظر غیر عضو” در این سازمان شد و اگر پیروزی غزه محقق نمی شد، مطمئنا اوضاع فرق می کرد و همان طرف هایی که رای مثبت به این تصمیم سازمان ملل دادند، با در نظر گرفتن پیروزی غزه و اصرار طرف فلسطینی بر بازپس گیری حق خود به هر طریق ممکن و از جمله راهکار مقاومت، چنین موضعی اتخاذ کردند.

حمدان بر این باور است که پیروزی غزه در سطح داخلی نیز باعث تقویت جایگاه مساله فلسطین شد؛ چرا که مقاومت خود را به عنوان یک راهکار کارآمد مطرح کرد و این در حالی بود که سال ها قبل، برخی طرف ها از آن به عنوان اقدامی بیهوده و نوعی ریسک یاد می کردند، اما مقاومت با پیروزی در جنگ غزه خود را به عنوان یک واقعیت مسلم مطرح کرد که هیچ طرفی نمی تواند در این مساله شک و تردید کند و به نظر من این بزرگترین دستاورد مقاومت بود.

رژیم صهیونیستی و نقض توافق آرام سازی

این رهبر برجسته جنبش حماس درباره تداوم نقض توافق آرام سازی اخیر توسط رژیم صهیونیستی تاکید کرد:« بی شک، این مساله ناراحت کننده است و ما از همان لحظه اول گفتیم که این رژیم سعی خواهد کرد توافق آرام سازی را نقض کند؛ چرا که این توافقنامه مبتنی بر معادله ای است که دست رژیم صهیونیستی را بسته است و در آن آمده است که هر گونه تجاوز رژیم صهیونیستی، با پاسخ طرف فلسطینی مواجه خواهد شد و این معادله خواب راحت را از چشم اسرائیلی ها می گیرد.»

وی افزود دولت عبری در صدد آزمایش قدرت طرف مصری و جامعه بین المللی برای حمایت از توافقنامه است و ما فرصت لازم برای عملی شدن توافق آرام سازی و پایبندی طرف صهیونیستی به آنرا می دهیم و در عین حال، موارد نقض توافق را با همکاری طرف میانجی مصری و طرف های منطقه ای و بین المللی قادر به اعمال فشار علیه رژیم صهیونیستی دنبال می کنیم.

حمدان در پایان تاکید کرد که جنبش حماس در هر حالی خود را برای مقابله با تجاوز رژیم صهیونیستی آماده می کند و در نتیجه، مقاومت آماده مقابله با موارد نقض توافق آرام سازی از سوی ارتش عبری است و این به نفع اسرائیل است که از اقدامات تنش زا و تحریک کننده خودداری کند.

لینک کوتاه:

کپی شد