شنبه 03/می/2025

ابو مرزوق: پیروزی مقاومت و وحدت گروه های فلسطینی احتمال اجرای آشتی ملی را تقویت کرد

سه‌شنبه 25-دسامبر-2012


نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که پیروزی مقاومت در جنگ اخیر غزه و وحدت و یکپارچگی گروه های فلسطینی در مقابل دشمن صهیونیستی و موضع تشکیلات خودگردان در قبال جنگ غزه باعث نزدیکتر شدن زمان اجرای آشتی ملی بیش از هر زمان دیگر شده است.

دکتر موسی ابو مرزوق در گفتگو با خبرگزاری “صفا” در تاریخ (1/12/2012) خاطر نشان کرد که جنبش فتح در جنگ غزه در کنار جنبش حماس قرار گرفت؛ همان طوری که جنبش حماس هم حمایت خود را از این جنبش اعلام کرد و «این مساله خوشایندی است که ما را به تحقق آشتی ملی نزدیک می کند و این بهترین خبر برای ما می تواند باشد که شاهد بازگشت زندگی ملت فلسطین به روند طبیعی خود و تداوم آن باشیم.

ابو مرزوق با اشاره به اینکه موضع رهبران جنبش حماس در جریان جنگ غزه هماهنگ و همسو با دیگر گروه های فلسطینی بود، تصریح کرد که در همین راستا کمیته رهبری مشترک میان گروه های فلسطینی به منظور فرماندهی جنگ و تضمین پیروزی در آن تشکیل شد.

دستاوردها و خسارت ها

این رهبر برجسته جنبش حماس همچنین اظهار داشت که شهادت احمد جعبری جانشین فرمانده کل گردان های شهید عزالدین قسام شاخه نظامی حماس ضربه ای بزرگ به این جنبش بود؛ «اما جنبش حماس جنبشی بزرگ و دارای اعضا و مبارزان زیادی است و حجم خسارت های وارده به تجهیزات نظامی و مبارزان مقاومت کم و ناچیز است و بیشتر خسارت های وارده به نهادها و بخش های مدنی بود.»

وی دستاوردهای جنبش حماس در این جنگ را بیشتر از جنگ های قبلی دانست و گفت:« همین مساله باعث شد که این بار تمامی طرف ها به این مساله اذعان کنند که حماس یکی از عناصر اصلی جامعه فلسطینی در زمینه تصمیم گیری بر سر امور داخلی است.»

ابو مرزوق تصریح کرد که طرف های مختلف با حمایت های مادی و سیاسی خود باعث تحقق دستاوردهای بسیاری شدند و در این راستا اشاره به همین احیای نقش طبیعی و اصلی مصر در عرصه سیاسی کافی است؛ چرا که دوره ریاست جمهوری محمد مرسی اصلا قابل مقایسه با دوران قبلی مصر نیست و این کشور دوباره نقش رهبری خود در منطقه را باز یافته است.

وی در ادامه به موفقیت گردان های قسام در ساخت هواپیماهای بدون خلبان “ساخت خود گردان های قسام” اشاره کرد و گفت این هواپیماها نقش زیادی در شناسایی اهداف نظامی رژیم صهیونیستی در مرحله قبل از جنگ داشتند.

این رهبر برجسته جنبش حماس خاطر نشان کرد که یکی از همین هواپیماهای قسامی توانست طی دو نوبت به پرواز بر فراز آسمان فلسطین اشغالی درآمده و ضمن شناسایی اهداف نظامی صهیونیستی از آنها تصویربرداری کرده و به سلامت به پایگاه اصلی خود بازگردد؛ بدون اینکه فناوری های پیشرفته اسرائیلی بتوانند آنرا شناسایی و مورد هدف قرار دهند. علاوه بر این، رژیم صهیونیستی مدعی شده بود که یک کارخانه هواپیما سازی را در غزه هدف قرار داده است، اما این ادعای آن واقعیت نداشت.

 جزئیات توافق آرام سازی

دکتر موسی ابو مرزوق درباره جزئیات توافق آرام سازی نیز تاکید کرد که برخی امور همچنان مورد اختلاف است که از آن جمله می توان به مساله مناطق ساحلی و مناطقی که رژیم صهیونیستی از آنها تحت عنوان “مناطق بی طرف” امنیتی یاد می کند، اشاره کرد و علاوه بر این، در مساله گذرگاه ها هم مشکلات زیادی وجود دارد، اما مطمئنا دولت عبری با واردات کالاها و وسایل مورد نیاز باریکه غزه موافقت خواهد کرد.

ابو مرزوق تصریح کرد که هیچ نوع ممنوعیتی در گذرگاه ها اعمال نخواهد شد و آزادی تردد میان دو منطقه کرانه باختری و باریکه غزه باید به روال سابق خود بازگردد و این دو منطقه شکل یک منطقه یکپارچه از لحاظ مبادله کالا و تجارت را پیدا کنند و نه اینکه میان آنها فقط صادرات و واردات صورت بگیرد. این مساله ای ضروری برای حفظ یکپارچگی اراضی اشغالی فلسطین است.

وی با اشاره به تداوم مذاکرات غیر مستقیم با رژیم صهیونیستی از طریق طرف میانجی مصری بر سر بنادر، گذرگاه ها و فرودگاه غزه خاطر نشان کرد که ما خواستار بازگشت امور گذرگاه رفح و یا دیگر گذرگاه های فلسطین به روال سابق خود و بازگشایی بندر و فرودگاه غزه است که با مشکلات زیادی مواجه است و باید به ماهیگیران فلسطینی اجازه داده شود که با آزادی کامل در آب های ساحلی غزه که در توافقنامه اسلو به آن اشاره شده است و فاصله 20 مایلی برای آن تعیین شده است، فعالیت بکنند.

نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس همچنین اظهار داشت که تمامی این امور در راستای مفاد توافق آرام سازی و خودداری از حمله به شهروندان فلسطین و ایجاد محدودیت برای تحرکات آنها، در دست اجرا قرار دارد و بر اساس توافقات صورت گرفته، رژیم صهیونیستی باید به آنها پایبند باشد.

وی افزود جنبش حماس اطمینانی به پایبندی رژیم صهیونیستی به تعهدات خود ندارد و از سوی دیگر، مقامات صهیونیستی همچنان به تهدیدات و استفاده از زبان جنگ ادامه می دهند و این در حالی است که پس از کلی تهدید، دو جنگ علیه باریکه غزه به راه انداختند که در هر دو مورد هم شکست سختی خوردند و اگر بخواهند جنگ سومی هم به راه بیاندازند، هیچ کس جلودار آنها نیست.

این رهبر جنبش حماس تاکید کرد که مقامات صهیونیستی برخلاف ادعای خود، از جنگ تنها برای رسیدن به اهداف امنیتی خود استفاده نمی کنند، بلکه در برخی موارد از آن برای رسیدن به اهداف انتخاباتی و رساندن پیام ها و یا آزمایش تسلیحات نظامی و یا یکپارچه سازی جبهه داخلی نیز استفاده می کنند.

وی در پاسخ به سوال مربوط به پیش بینی جنبش حماس درباره تداوم آرام سازی اظهار داشت این مساله به عملکرد دشمن صهیونیستی و میزان پایبندی آن به تعهدات خود در قالب توافق آرام سازی بستگی دارد و اگر طرف صهیونیستی به این توافق پایبند نباشد، ملت فلسطین و مقاومت قهرمان آن برای دستیابی به حقوقشان مقابله به مثل خواهند کرد.

ابو مرزوق تصریح کرد که مقاومت در هیچ مرحله و برهه ای اهداف خود را لغو کند و اگر هم آرام سازی صورت بگیرد، برای مبارزان مقاومت حکم “استراحت رزمندگان” را دارد و رژیم صهیونیستی مدت زمان زیادی بیکار نخواهد نشست و جنگ را دوباره آغاز خواهد کرد.

وی با تاکید بر پایبندی جنبش حماس به توافقات امضا شده خاطر نشان کرد که یک سری ساز و کاری توافقی برای مقابله با موارد نقض توافق آرام سازی در نظر گرفته شده است و بر اساس حجم تخلف صورت گرفته در این زمینه تصمیم گیری خواهد شد.

نایب رئیس دفتر سیاسی حماس درباره مداخله جویی های آمریکا در توافق آرام سازی تصریح کرد:« آمریکا برای اولین بار اقدام به اعمال فشار علیه رژیم صهیونیستی به منظور متوقف کردن روند تجاوزات و دستیابی به آرامش کرد که این تغییر قابل توجهی در سیاست های کاخ سفید به شمار می رود و تل آویو برای اولین بار از طریق طرف میانجی مصری خواستار امضای توافق آرام سازی با مقاومت شد.»

وی خاطر نشان کرد که آمریکا برای اولین بار دست به اعمال فشار علیه رژیم صهیونیستی به منظور دستیابی به توافق آرام سازی با طرفی زد که قبلا اصلا آنرا قبول نداشت و در لیست سازمان های تروریستی جای داده بود. نتیجه این تغییر و تحول اعتراف به قدرت مقاومت بود و جنبش حماس دیگر یک جریان به حاشیه رانده شده در منطقه به شمار نمی آید و به هنگام اتخاذ هر گونه تصمیمی باید نظر آنرا هم جویا شد.

ابو مرزوق در بخش دیگری از اظهارات خود درباره استعفای ایهود باراک وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در پی وقوع جنگ غزه تاکید کرد که به نظر من، این استعفا موقتی خواهد بود و وی مدتی بعد به عرصه سیاسی باز می گردد؛ چرا که برای مقامات صهیونیستی سخت است که خود را در موضع رهبری و تصمیم گیری ببینند و به ترک پست و منصب رضایت دهند.

وی افزود باراک در دو جنگ علیه جنبش حماس و باریکه غزه مشارکت داشت، اما هیچ نتیجه ای از این دو جنگ نگرفت؛ لذا باید برای همیشه کنار برود و این بهترین تصمیم برای وی است، ولی فکر نمی کنم که فرد دیگری از مقامات صهیونیستی استعفا بدهد.

راهبردها و مواضع

دکتر موسی ابو مرزوق درباره احتمال وجود استراتژی یکپارچه نزد گروه های مقاومت فلسطین اظهار داشت که موفقیت این امر منوط به داشتن برنامه ملی مشترک و اجماع تمامی طرف ها بر روی آن ضمن تاکید بر راهکار مقاومت است و این مساله پس از برگزاری نشست شورای ملی منتخب جدید که مسئول تشکیل کمیته نمایندگی سازمان آزادی بخش فلسطین و تصویب برنامه ملی یکپارچه برای تمامی فلسطینیان است، محقق خواهد شد.

وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال ادغام دو جنبش حماس و جهاد اسلامی اظهار داشت:« همه گروه ها و در راس آنها جنبش های حماس و جهاد باید یکپارچه باشند؛ چرا که دلیلی برای موجودیت دو گروهی که یک خط مشی و رویکرد و اصول جهادی دارند و مواضع سیاسی مشابهی اتخاذ می کنند، وجود ندارد و جدا بودن آنها از هم توجیه ناپذیر است و بهترین راه ادغام آنهاست و این احتمال همواره وجود دارد.

نایب رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در بخش دیگری از اظهارات خود تصریح کرد که این جنبش از همان روز اول مرگ یاسر عرفات رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین اعلام کرد که این مرگ طبیعی نبود و دست رژیم صهیونیستی و سازمان های اطلاعاتی آن در کار است.

وی افزود تشکیلات خودگردان باید به جای نبش قبر عرفات، از دفن وی تا زمان مشخص شدن حقیقت امر جلوگیری می کرد و در واقع در این زمینه کوتاهی کرده است.

ابو مرزوق درباره اقدام اخیر عباس در مراجعه به سازمان ملل و موفقیت در اخذ موافقت سازمان ملل برای تبدیل فلسطین به “کشور ناظر غیر عضو” در این سازمان تاکید کرد کرد که هیچ کس نمی تواند با هر گونه تحرک طرف های فلسطینی که به نفع ملت فلسطین باشد، مخالفت کند، اما این اقدام می تواند بازتاب های منفی زیادی هم برای فلسطینیان به دنبال داشته باشد که از جمله آنها می توان به تاثیرات این تصمیم بر روی سرنوشت “حق بازگشت” آوارگان فلسطینی و مقدسات اشاره کرد و همچنین ممکن است این امر به قیمت حذف برخی حقوق فلسطینیان تمام شود.

حماس و قاهره

دکتر ابو مرزوق درباره وجود دفتر رسمی جنبش حماس در قاهره اظهار داشت:« در حال حاضر، چنین مساله ای مطرح نیست، اما هیچ مشکلی در وجود چنین دفتری در قاهره دیده نمی شود؛ چرا که جنبش در همه کشورهایی که آوارگان فلسطینی در آنجا اقامت دارند، حضور دارد و علاوه بر این، اشکال زیادی برای تعامل با هر کشوری بنابر توافقات صورت گرفته میان طرفین وجود دارد و ما هیچ شرط و شروط یا فشاری برای تعیین نوع روابط اعمال نمی کنیم.»

وی افزود جنبش حماس و رهبران داخلی و خارجی آن با مراجع رسمی مصری در تماس و ارتباط هستند و این روابط اکنون بهتر از قبل شده است و تمامی مقامات مصری از ارتباط با این جنبش حمایت می کنند.

این رهبر برجسته جنبش حماس درباره انتخابات داخلی جنبش حماس نیز تصریح کرد که این مساله قابل طرح و بحث در رسانه ها نیست و برخی اوقات ما فقط درباره نتایج و وضعیت نهایی آن صحبت می کنیم. اما در کل، این اقدام طبیعی در داخل جنبش حماس است که هر 4 سال یکبار برگزار می شود و از زمان تاسیس حماس تاکنون، هیچ دوره ای نبوده است که انتخابات برگزار نشود، اما این بار رسانه ها تمرکز ویژه ای روی این مساله دارند؛ لذا باید منتظر نتایج باشند.

ابو مرزوق درباره مساله اسرا نیز تاکید کرد که حماس همواره از طرف میانجی مصری می خواهد که رژیم صهیونیستی را برای عمل به تعهدات خود و متوقف کردن روند “بازداشت موقت” اسرای فلسطینی و بازرسی برهنه آنها و نیز شکنجه در داخل زندان ها تحت فشار قرار دهد.

لینک کوتاه:

کپی شد