عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین تاکید کرد که دستیابی به هر گونه توافق نهایی با رژیم صهیونیستی در سایه اختلال موازنه قدرت و تحولات جاری در منطقه به منزله نابودی مساله فلسطین و فاجعه ای برای ملت آن خواهد بود.
دکتر محمد هندی در گفتگوی مفصل با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تصریح کرد که تحولات تاریخی ملت ها زمان بر است و باید هزینه زیادی هم برای آن پرداخت شود. وی افزود ما امیدواریم که این تحولات به نفع امت رقم بخورد و فلسطین همواره در دل امت جای داشته باشد.
هندی درباره رابطه جنبش جهاد اسلامی با جنبش مقاومت اسلامی “حماس” نیز تاکید کرد که این دو جنبش در بسیاری از مواضع و راهبردهای اصلی با هم اشتراک نظر دارند و با وجود برخی اختلافات در مواضع عملی و یا دیدگاه های جانبی، رویکرد سیاسی رهبران دو طرف بسیار سنجیده و حساب شده است.
این رهبر برجسته جنبش جهاد در بخش دیگری از سخنان خود از مقامات مصری خواست حامی ملت فلسطین و به ویژه ساکنان باریکه غزه باشند و زمینه تردد آزادانه آنها و واردات کالاهای اساسی به این منطقه را فراهم آورند. وی درباره موضوع سوریه نیز اظهار داشت که حل بحران این کشور باید از راه سیاسی و با حفظ وحدت و تضمین حق ملت سوریه در زمینه آزادی و تعیین سرنوشت خود به دست خود و به دور از فشارها و مداخله جویی طرف های خارجی صورت گیرد.
هندی تاکید کرد که جنبش جهاد اسلامی آمادگی مشارکت در انتخابات شورای ملی به عنوان مقدمه ای برای احیای سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” و ایجاد مرجعیت ملی را دارد. وی افزود: ما حتی مساله مشارکت در انتخابات و مدیریت اوضاع فلسطین را نیز از لحاظ اصولی مورد بررسی قرار می دهیم و این مساله را خارج از توافق اسلو می دانیم.
در زیر متن کامل گفتگوی مرکز اطلاع رسانی فلسطین با دکتر محمد هندی عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین از نظر خوانندگان محترم می گذرد:
ـ ارزیابی شما از اوضاع امنیتی باریکه غزه چیست؟ و به نظر شما چه چیزی مانع از تجاوز جدید دشمن صهیونیستی به این منطقه می شود؟
منازعه فلسطین منازعه ای دیرینه و مستمر است و تنها با یک دور مذاکره حل نمی شود. این منازعه ابعاد مختلفی دارد که بخشی از آن سیاسی است و دشمن صهیونیستی در راستای آن سعی در حذف بقیه مساله فلسطین از طریق مذاکرات را دارد و در عین حال، هر از چند گاهی به شیوه های دیگری مانند تجاوزات نیز متوسل می شود.
عوامل متعددی بر روی مساله تجاوز گسترده به باریکه غزه تاثیر می گذارند که در کل در تعیین حجم تجاوز و مدت و زمان بندی آن نقش تعیین کننده ای دارند و مهمترین آنها اوضاع بین المللی و به ویژه موضع کاخ سفید، اوضاع داخلی رژیم صهیونیستی و تحولات منطقه است و البته قبل از همه این ها وضعیت مقاومت فلسطین نیز در نظر گرفته می شود.
از همین رو، من معتقدم که خودداری رژیم صهیونیستی از حمله گسترده به غزه؛ به ویژه پس از عملیات اخیر “شکست سکوت” متاثر از عوامل متعددی بود که از جمله آنها می توان به حضور جان کری وزیر خارجه آمریکا در منطقه، اوج گرفتن مذاکرات، عدم آمادگی شهرک نشینان صهیونیست در مناطق پیرامونی باریکه غزه و احتمال واکنش غافلگیر کننده از سوی مقاومت اشاره نمود.
رژیم صهیونیستی نگران مقاومت و واکنش آن و قدرت تجهیزاتی آن است و در سایه این منازعه، مقاومت نیز باید مانند دشمن صهیونیستی از تجارب قبلی درس بگیرد.
ـ اگر فرض کنیم که کاخ سفید به تجاوز رژیم صهیونیستی چراغ سبز نشان دهد و اوضاع منطقه ای و داخلی رژیم صهیونیستی فراهم باشد، آیا مقاومت عملا قدرت مقابله در برابر رژیم صهیونیستی و ایستادگی در برابر تجاوز آنرا دارد؟
به نظر من رژیم صهیونیستی گزینه های متعددی پیش روی خود دارد، ولی قصد اشغال غزه را ندارد؛ چرا که این منطقه به چالشی برای آن تبدیل شود. تل آویو می داند که ساکنان غزه بر ادامه راه جهاد و مقاومت تاکید دارند.
از همین رو، مساله تهدید باریکه غزه که برخی مقامات سیاسی رژیم صهیونیستی مطرح کرده اند، قابل قبول نیست و نوعی تهدید بی ارزش است. امروزه مقاومت در غزه آمادگی ایستادگی در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی از طریق قدرت موشکی خود را دارد و در صورت انجام هماهنگی های مطلوب میان تمامی گروه های فلسطینی، می توان به خوبی از این توان موشکی استفاده کرد.
ـ آیا جنبش جهاد و گروهان های قدس در عملیات های میدانی خود با جنبش حماس و گردان های شهید عزالدین قسام هماهنگی انجام می دهند؟ و آیا چنین هماهنگی در جریان تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به غزه صورت گرفت؟
بله، در جریان این تجاوز هماهنگی های خوبی میان گروهان های قدس و گردان های قسام و از سوی دیگر، میان مقامات سیاسی دو جنبش در داخل و خارج صورت گرفت.
ـ ارزیابی شما از وضعیت مقاومت در غزه چیست؟ آیا توان نظامی مقاومت فراتر از آن چیزی است که در جریان نبرد “سنگ های سجیل” دیدیم؟
تلاش مقاومت برای افزایش سطح آمادگی خود مساله ای طبیعی است؛ چرا که رژیم صهیونیستی همواره در صدد تداوم تجاوزات خود است و این حق مقاومت است که تمامی تدابیر لازم برای مقابله با رژیم صهیونیستی و ممانعت از انجام تجاوزات گسترده از سوی آنرا اتخاذ کند.
پیام عملیات “شکست سکوت” کاملا واضح بود و آن اثبات این مساله بود که هیچ ضربه ای به مقاومت وارد نشده است و این جریان می تواند مقادیر زیادی از موشک ها و گلوله ها را به سمت مناطق تحت اشغال رژیم صهیونیستی شلیک کند؛ بدون اینکه این رژیم بتواند با وجود پرواز جنگنده های خود در آسمان نوار غزه، مقاومت را هدف قرار داده و به آن ضربه بزند. البته علاوه بر این، مقاومت دستاوردهای مهمی در عرصه میدانی داشت.
ـ موضع شما در قبال تلاش های صورت گرفته برای تمدید مذاکرات طی دوره ای جدید چیست؟ آیا نگران این نیستید که توافق سازش جدیدی به تشکیلات رام الله تحمیل شود؟
وضعیت کنونی وضعیت دشواری است؛ چه توافق حاصل بشود یا نشود؛ چرا که اگر در شرایط کنونی ناشی از اختلال در موازنه قدرت و اوضاع جاری در منطقه، توافقی حاصل شود، به قیمت نابودی مساله فلسطین و ضربه خورد به ملت فلسطین تمام خواهد شد و فاجعه ای برای آرمان فلسطین رقم خواهد خورد.
در صورت تمدید مذاکرات برای مدتی دیگر نیز ـ که رژیم صهیونیستی خواستار آن است ـ بازه زمانی دیگری برای تکمیل روند مصادره اراضی و یهودی سازی و تجاوزات این رژیم فراهم می شود.
رژیم صهیونیستی سیاست آشکار و مستمری در زمینه ایجاد واقعیت های عملی اتخاذ کرده و مذاکرات سازش سرپوش و پشتوانه ای برای این سیاست هاست. در مقابل، اصولا ملت فلسطین نیز باید در جریان تمامی امور قرار بگیرند و مقامات تشکیلات خودگردان فلسطین به صراحت شکست مذاکرات و به بن بست رسیدن آنرا اعلام کنند تا پس از آن زمینه توافق ملی واقعی و مشارکت همه جانبه به منظور مقابله با تلاش های صورت گرفته برای نابودی بخش های باقی مانده فلسطین و آرمان ملی فراهم آید.
ـ شما به عنوان یک رهبر و اندیشمند فلسطینی، آیا فکر می کنید که ما به تحقق هدف آزاد سازی فلسطین نزدیک شده ایم؟ چه عواملی برای تحقق این هدف ضروری و لازم است؟
نخست باید اعتقاد راسخی به آزاد سازی فلسطین وجود داشته باشد؛ چرا که ما به وعده الهی برای پیروزی و تحقق اهداف ایمان داریم، اما همین امر باعث می شود یک سری تعهدات برای ما ایجاد شود. فلسطین تنها یک مساله ملی و صرفا متعلق به فلسطینیان نیست، بلکه مساله ای متعلق به عرب ها و مسلمانان در هر نقطه ای از جهان است و قرآن کریم به این مساله تصریح کرده است.
نباید این مساله به مساله ای صرفا ملی تبدیل شود و یا برخی عرب ها و مسلمانان اعلام کنند که ما به همان چیزی که فلسطینیان به آن راضی شده اند، راضی هستیم و بدین ترتیب، از زیر مسئولیت های خود در قبال این مساله شانه خالی کنند.
در داخل فلسطین، ما نیز جزئی از نبرد بزرگ امت علیه این رژیم هستیم که تکه از پیکره غرب به شمار می رود. واقعیت این است که ما در نوک پیکان قرار گرفته ایم و به همین خاطر همیشه باید فعال و پویا باشیم و در مسیر صحیح گام برداریم تا امت به مرز رشد و پختگی برسد و به مسئولیت های خود جامه عمل بپوشاند.
اما فلسطین تنها با مقاومت و به دست ملت فلسطین آزاد نخواهد شد، بلکه امت باید به مرز پختگی رسیده و با اراده خود مرحله آزاد سازی را به سر انجام برساند.
ـ اما، آیا وضعیت کنونی امت نوید بخش چنین امری هست؟
واقعیت این است که ما با یک سری تحولات تاریخی در داخل امت مواجه هستیم و تحولات تاریخی در بازه زمانی کوتاه مدت محقق نمی شود. از زمان فروپاشی خلافت و شاید مدت ها قبل از آن، غرب برنامه های زیادی در راستای غربی سازی امت و فریب عقل و دل فرزندان آن و نیز تهاجم فکری طراحی کرده است و رژیم صهیونیستی نیز هرگز ملت های آزاده را به حال خود رها نکرده است.
من در مصر و تونس با افرادی دیدار داشتم که از تلاش های شبانه روزی برای ممانعت از آرامش اوضاع منطقه به نفع هدف آزادی ملت ها و عدم تحقق این مساله در فلسطین سخن می گفتند.
از همین رو، باید گفت که تحولات تاریخی ملت ها زمان بر است و باید هزینه زیادی در راه آنها پرداخت شود. البته ما امید داریم که این تحولات به نفع امت رقم بخورد و فلسطین در دل امت جای دارد.
ـ رابطه جنبش جهاد اسلامی با جنبش حماس در سطح رهبران و تشکیلات چگونه است؟
رهبران دو جنبش رویکردهای سیاسی حساب شده ای دارند و هر دو طرف در مخالفت با روند سیاسی سازش که زمینه تمامی جنایت های صورت گرفته در عرصه فلسطین بوده است، با هم اشتراک دارند و در عین حال از اصول ملی فلسطین حمایت کرده و با هر گونه کوتاهی در این زمینه مخالف هستند. از سوی دیگر، هر دو جنبش اصول و مبانی اسلامی دارند و در بسیاری از راهبردها با هم مشترک هستند.
دو جنبش جهاد اسلامی و حماس اختلافاتی در مواضع عملی و یا دیدگاه های جانبی با هم دارند، اما این اختلافات باید در شکل واقعی خود مطرح شده و از هر گونه بزرگنمایی مسائل جزئی و یا کوچک نشان دادن مسائل بزرگ خودداری شود.
ما از دو سال قبل بر روی تشکیل کمیته هماهنگی با هم توافق کرده بودیم و این کمیته همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد و اختلاف نظرها میان دو جنبش صرفا به یک سری مسائل مربوط به فرهنگ سازی در میان جوانان و شکل دهی به افکار و رویکرد آنها درباره وضعیت پیچیده آرمان فلسطین و منطقه خاورمیانه مربوط می شود که این امور نیز با رایزنی میان دو جنبش قابل حل است.
ـ جنبش جهاد اختلافات موجود میان جنبش فتح و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با محمد دحلان عضو برکنار شده جنبش فتح را چطور ارزیابی می کند؟ و به نظر شما این مساله چه تاثیری می تواند بر روی مساله فلسطین داشته باشد؟
ما از همان آغاز هیچ گونه اظهارنظری درباره این مساله نکردیم و از اتخاذ هر گونه موضع علنی در این زمینه خودداری نمودیم؛ چرا که هر گونه اظهارنظر می تواند باعث ایجاد سوء تفاهم شود و از همین رو ما ترجیح می دهیم که هیچ موضعی در این مساله اتخاذ نکنیم.
ما یک جنبش مقاومتی در فلسطین هستیم و سعی در مقابله با توطئه های طراحی شده علیه مساله فلسطین و مقابله با رژیم صهیونیستی را داریم و امیدواریم که تمامی گروه های فلسطینی قدرتمند و یکپارچه باشند تا بتوانیم در کنار هم علیه دشمن صهیونیستی مبارزه کنیم.
ـ آشتی ملی به “کما” رفته است؛ در این شرایط چه کسی مسئول تعلیق آن است و راهکار شما برای اجرای عملی آن چیست؟
به نظر من، مساله ای که باعث بروز شکاف داخلی شد، جنگ بر سر قدرت نبود، بلکه این مساله ناشی از روند به اصطلاح سیاسی سازش است که زایده توافق اسلو و توافقنامه های بعد از آن است.
این شکاف فلسطینی عمیق است؛ چرا که به رویکرد و برنامه های سیاسی مختلف گروه های فلسطینی مربوط می شود و برای پایان دادن به این وضعیت و حرکت در راستای آشتی داخلی، باید برنامه سیاسی گروه ها را یکپارچه سازی کرد تا کمترین حد توافقات میان طرف های فلسطینی در آن گنجانده شود و یا مرجعیتی سیاسی شکل بگیرد که بتوان در مواقع بروز اختلاف به آن مراجعه کرد. از همین روف ما خواستار بازسازی سازمان آزادی بخش بودیم و هستیم.
در حال حاضر بحث تشکیل دولت یا برگزاری انتخابات و یا اصلاح ساختار سرویس های امنیتی مطرح شده است که اقداماتی اجرائی برای عملی کردن برنامه سیاسی یا اصلاح ساختار ساف به شمار می روند. اما اگر ما قبل از حصول توافق بر روی رویکرد سیاسی خاصی، به دنبال تحقق ساز و کار و ابزارهای اجرایی باشیم، آشتی ملی موقتی خواهد بود.
ما خواستار اصلاح ساختار ساف و توافق بر روی برنامه ای سیاسی هستیم؛ به ویژه پس از آنکه مذاکرات به بن بست رسیده است. 20 سال مذاکره دیگر کافی است و ما باید سعی در تحقق توافق واقعی به دور از هر گونه اعمال فشار داشته باشیم.
لذا، اگر بحثی واقعی بر سر مراجعه به موسسات بین المللی به منظور محاکمه رژیم صهیونیستی وجود داشته باشد، ما از هیات مذاکره کننده و تشکیلات رام الله می خواهیم که بر روی این موضع خود ثابت قدم باشند و آنرا تکمیل کند تا زمینه ای برای مشارکت و آشتی واقعی باشد.
ـ اما این درخواست ها درباره تدوین برنامه یکپارچه و مرجعیت واحد و نیز اصلاح ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین، مساله ای است که تمامی گروه های فلسطینی از سال ها قبل بر روی آن تاکید می کنند، اما هنوز هیچ نتیجه عملی نداشته است.. نظر شما در این باره چیست؟
بله، دلیل این امر عدم وجود حسن نیت در این زمینه است. در دوره گذشته این بحث مطرح بود که تشکیلات خودگردان گزینه های زیادی پیش روی خود دارد که در صورت شکست مذاکرات به آنها متوصل خواهد شد؛ حال سوال این است که چرا این گزینه ها اجرایی نشدند و ما بار دیگر بر سر میز مذاکرات بازگشتیم؛ مذاکراتی که شاید بار دیگر تجدید شوند. اما ما در حال حاضر مخالف تمدید مذاکرات هستیم و بر لزوم تکمیل اقدامات لازم برای پیگرد مقامات صهیونیستی در دادگاه های بین المللی به خاطر ارتکاب جنایت های جنگی تاکید داریم.
ـ آیا تشکیلات رام الله قدرت انجام چنین کاری را دارد؟
ما درصدد طرح اتهام علیه هیچ طرفی نیستیم، بلکه منتظر می مانیم تا نتیجه این وضعیت را ببینیم. ما اظهارنظرهای مثبتی در این زمینه شنیده ایم و حال از تشکیلات خودگردان می خواهیم که بر روی این اظهارات خود ثابت قدم باشد و اقدامات خود را تکمیل کند؛ چرا که این اقدامات می تواند مقدمه ای برای آشتی واقعی ضمن حفظ اصول باقی مانده آرمان فلسطین باشد.
ـ رابطه جنبش جهاد با نظام جدید مصر چگونه است؟ آیا شما با هم ارتباط دارید؟ نظر شما درباره حملات بی وقفه رسانه های مصری علیه باریکه غزه و مقاومت فلسطین چیست؟
ما در زمان عملیات ـ شکست سکوت ـ از طریق سازمان اطلاعات مصر با نظام این کشور ارتباط برقرار کردیم. البته این خود طرف مصری بود که برای میانجیگری در مساله آرام سازی اوضاع در باریکه غزه با ما تماس برقرار کرد، اما غیر از آن، هیچ رابطه و تماس سیاسی دیگری میان ما و نظام جدید مصر برقرار نبوده است.
درباره رسانه های مصری نیز باید گفت که جنگ رسانه ای گسترده و ظالمانه ای را علیه غزه به راه انداخته اند، اما سندی که شبکه ماهواره ای الجزیره آنرا به تصویر کشید و وزیر کشور مصر نیز صحت آنرا تایید کرد، به وضوح نشان داد که باریکه غزه و جنبش حماس هیچ ارتباطی به حوادث مصر ندارند و این جنگ رسانه ای بی دلیل و جهت است.
ملت فلسطین و به ویژه ساکنان غزه هیچ راه خروج و گذرگاهی برای تحرک ندارند و با توجه به وجود تعدادی از بیماران، اسرا، دانشجویان و افراد دیگری که نیازمند خروج از این منطقه هستند، ما از دوستان مان در مصر می خواهیم که شرایط تردد و عبور آزادانه ملت فلسطین را فراهم سازند.
ـ نظر شما درباره نتایج اوضاع کنونی سوریه و درگیری ها میان نظام و مخالفان چیست؟ شکل روابط جنبش جهاد با نظام سوریه چگونه است؟
واضح است که ما با یک جنگ جهانی در سوریه و علیه نظام این کشور مواجه هستیم و بی شک، سوریه کشور مهمی است که تاریخ پرباری دارد؛ به طوری که هیچ نهضت واقعی بدون ایفای نقش مصر و سوریه در منطقه صورت نگرفته است و اینکه برخی طرف ها سعی در تجزیه و ضربه زدن به آینده سوریه و حذف آن از نقشه منطقه را دارند، می تواند بر روی چشم انداز آتی منطقه تاثیر بگذارد و اوضاع را به نفع دشمن صهیونیستی رقم بزند.
سوریه در معرض جنگ داخلی تحمیلی قرار گرفته است و امروز در نتیجه مداخله جویی گسترده طرف های خارجی با خطرات متعددی مواجه است. ما از آغاز تاکید کردیم که حل بحران این کشور باید از راه سیاسی و با حفظ وحدت و تضمین حق ملت سوریه در زمینه آزادی و تعیین سرنوشت خود به دست خود و به دور از فشارها و مداخله جویی طرف های خارجی صورت گیرد.
در حال حاضر رهبران جنبش جهاد با توجه به عدم ثبات در اوضاع امنیتی سوریه، در خارج از این کشور حضور دارند.
ـ راهبرد عملی جنبش جهاد در مرحله کنونی و آینده چیست؟
ما هنوز در مرحله آزاد سازی سرزمین فلسطین قرار داریم و این مرحله مستلزم مقابله با دشمن و مبارزه علیه آن است و از همین رو، جنبش جهاد از آغاز بر این مساله تاکید کرده است که در هیچ سازمان و نهادی مشارکت نخواهد کرد و با هر گونه تشکیلاتی که برخواسته از توافق اسلو باشد، همکاری نمی کند. در حال حاضر باریکه غزه در معرض محاصره قرار دارد و باریکه غزه نیز به عرصه تاخت و تاز نظامیان صهیونیستی تبدیل شده است. لذا، ما اکنون نیازمند این هستیم که تمامی ظرفیت و توان خود را برای مقابله با دشمن بسیج کنیم.
اما درباره مسائل داخلی باید گفت که این مسائل تنها از رهگذر گفتگو قابل حل است. ما در مرحله آزاد سازی ملی قرار داریم و دست خود را به سوی تمامی طرف ها دراز می کنیم؛ به ویژه طرف هایی که در مسائل سیاسی و اصول و مبانی با آنها اشتراک داریم. ما باید اقدام به تشریک مساعی و هماهنگی میان خود کنیم؛ چرا که در آینده با چالش های بزرگتری مواجه خواهیم شد.
ما برای عقب نشینی رژیم صهیونیستی از باریکه غزه بهترین رهبران و اعضای خود را شهید داده ایم و همچنان راه درازی پیش روی خود داریم. ما در مرحله کنونی سعی داریم حجم واقعی مسائل را حفظ کنیم و به عبارت دیگر، به مسائل راهبردی به همان چشم مسائل راهبردی نگاه کنیم و مسائل تاکتیکی را در همان حد در نظر بگیریم. گروه های فلسطینی باید با هم تفاهم داشته باشند و اختلافات میان خود را رفع کنند؛ چرا که ما نیازمند تلاش های بیشتر برای مقابله با دشمن صهیونیستی هستیم.
ـ اما برخی طرف ها بحث هایی را درباره مشارکت شما در انتخابات شورای ملی فلسطین و شاید هم انتخابات پارلمان ـ البته به شرط تحقق آشتی ملی ـ مطرح کرده اند. این مساله تا چه حد صحت دارد؟
ما آمادگی مشارکت در انتخابات شورای ملی به عنوان مقدمه ای برای اصلاح ساختار ساف و تشکیل مرجعیت ملی را داریم؛ چرا که شورا ملی نهادی وابسته به تشکیلات نیست، بلکه یک نهاد ملی فلسطینی است.
ما اصل مساله مشارکت در انتخابات شهرداری ها را که بعد سیاسی دارد، مورد بررسی قرار داده ایم و حتی حاضر به مشارکت در اداره اوضاع فلسطین هستیم، اما آنرا مساله ای خارج از چارچوب توافق اسلو می دانیم. اگر درخواستی مبنی بر مشارکت ما در اداره اوضاع فلسطین مطرح شود، پس از شکست توافق اسلو و اعلام رسمی آن، این مساله را مورد بررسی قرار می دهیم و در اولویت های خود بازنگری می کنیم.