مسئول روابط خارجی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که این جنبش مساله مشارکت در انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین را بررسی می کند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، اسامه حمدان در گفتگوی ویژه با پایگاه اینترنتی روزنامه “الرساله” خاطر نشان کرد که حماس به محض اتخاذ موضع خود در این زمینه، به صراحت و وضوح آنرا اعلام خواهد کرد و دلایل اتخاذ چنین موضعی را نیز تبیین خواهد نمود.
این در حالی است که جنبش حماس تاکنون در انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان شرکت نکرده است و در سال 2005 نیز که انتخابات ریاست تشکیلات رام الله با پیروزی محمود عباس همراه شد، این انتخابات را تحریم کرده بود.
وی افزود جنبش حماس در قالب توافق آشتی با جنبش فتح، تفاهماتی را امضا کرده است که به آنها پایبند است و از هیچ تلاشی برای عمل به مواعد ذکر شده در این توافقنامه فروگذار نخواهد کرد.
گروه های فلسطینی پس از امضای توافق آشتی ملی با سوالات متعددی درباره چالش های پیش روی اجرایی کردن توافق آشتی و به ویژه برگزاری انتخابات و اصلاح ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” به عنوان دو مساله ای که می توانند نقشه سیاسی فلسطین را تغییر دهند، مواجه هستند.
در این توافقنامه بر اتخاذ اقدامات عملی در تاریخ های مشخص شده و جزئیات دقیق توافقات صورت گرفته میان طرفین اشاره شده است و حماس اعلام کرده است که تمام تلاش خود را برای اجرای این توافقات به کار خواهد بست.
مشارکت در عرصه فلسطین ضرورت بیشتری دارد
اسامه حمدان در ادامه گفتگوی خود با الرساله نت خاطر نشان کرد که توافق آشتی ملی نتیجه طبیعی مسیری بود که جنبش حماس در پیش گرفته بود و این رویکرد همان تاکید بر یکپارچگی ملت است. حماس در راستای تحقق این هدف نرمش های زیادی در عرصه داخلی از خود نشان داده و معتقد است که نرمش در مسائل داخلی یک دستاورد راهبردی است؛ بر خلاف امتیازدهی به دشمن صهیونیستی که یک شکست و کوتاهی در زمینه حقوق ملی به شمار می رود.
حمدان با تاکید بر لزوم مشارکت سیاسی در عرصه فلسطین تصریح کرد که حماس معتقد به مشارکت ملی تمامی گروه های فلسطینی بر پایه انتخابات است و فرقی نمی کند که چه نتایجی در این انتخابات رقم بخورد.
برنامه سیاسی
مسئول روابط خارجی جنبش حماس همچنین اظهار داشت که هیچ تناقضی میان آشتی ملی و برنامه سیاسی جنبش حماس وجود ندارد؛ چرا که آشتی ملی یک مساله داخلی فلسطینی است و در مقابل، برنامه جنبش حماس مبتنی بر مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی است.
وی افزود ما بر سر اصلاح ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” و شورای ملی و بازنگری در برنامه سیاسی فلسطین توافق کرده ایم تا کف توافقات ملی میان طرف های فلسطینی باشد، اما حماس می خواهد که این توافقات بیانگر سقف توافقات ملی باشد؛ چرا که پروژه ملی همواره باید در بالاترین سطح قرار داشته باشد.
این رهبر جنبش حماس تاکید کرد که مقاومت همچنان پروژه اصلی این جنبش خواهد بود؛ چرا که ابزار اصلی پروژه آزاد سازی و حق بازگشت به شمار می رود و تداوم مقاومت تنها ضامن تحقق پروژه ملی فلسطین است و مسائل دیگر مکمل آن هستند.
تضمین های آشتی ملی
اسامه حمدان در واکنش به اظهارات محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین که بر پایبندی خود به مشروعیت رژیم صهیونیستی تاکید کرد، گفت: ابو مازن در چارچوب برنامه سیاسی خود هر چه می خواهد بگوید، اما این سوال بزرگ برای وی مطرح است که آیا حاضر است به نظر و خواست نهادهای مشروعی که پس از برگزاری انتخابات روی کار خواهند آمد، احترام بگذارد؟
وی در ادامه تصریح کرد که اگر عباس حاضر به انجام چنین کاری است؛ دیگر بیان چنین اظهاراتی به هیچ وجه قابل توجیه نیست، اما اگر نمی خواهد به نظر این نهادها احترام بگذارد، مساله فرق می کند و باید موضع صریحی در این زمینه اتخاذ شود.
حمدان درباره ضمانت های اجرای توافق آشتی و عبور از سد تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه آشتی ملی نیز تاکید کرد که ضمانت های خارجی که برگرفته از باور و اعتقاد داخلی نباشد، هیچ ارزشی ندارد و تنها تضمین همان پایبندی ملت فلسطین به پروژه آزاد سازی، حق بازگشت و مقاومت است که می تواند واقعیت های جدیدی را در عرصه عملی خلق کند.
نبرد مشروعیت
جنبش حماس در مرحله آینده با چالش های بزرگی مواجه است و از جمله آنها می توان به این مساله اشاره کرد که آیا در صورت پیروزی در انتخابات، از مشروعیت منطقه ای و فرامنطقه ای برخوردار خواهد بود، یا بار دیگر در معرض تحریم قرار خواهد گرفت.
اسامه حمدان در پاسخ به این سوال اظهار داشت که بحث مشروعیت منطقه ای نیاز به تامل زیاد دارد؛ چرا که بسیاری از طرف های منطقه ای مشروعیت خود را از دست داده اند یا در آستانه از دست دادن آن هستند. وی افزود مشروعیت واقعی که جنبش حماس به آن افتخار می کند، مشروعیت پروژه مبتنی بر آزاد سازی و احقاق حقوق است.
وی افزود جنبش حماس همواره بر لزوم انتخاب دموکراتیک رهبران فلسطین از سوی مردم اعتقاد داشته و دارد و در همین راستا به نظارت بر عملکرد رهبران منتخب نیز اعتقاد دارد؛ چرا که باعث اصلاح عملکرد و رویکردهای ملی و مانع از افراط و تفریط رهبران ملی مانند دوران گذشته می شود.
سناریوهای آتی
حمدان درباره نگرانی های جنبش حماس نسبت به قرار گرفتن در معرض تحریم های بین المللی در مرحله پس از پیروزی در انتخابات و تکرار تجربه تلخ انتخابات سال 2006 تاکید کرد که ما هیچ نگرانی نسبت به تحریم های منطقه ای و حتی تیرگی روابط خود با برخی طرف ها نداریم؛ چرا که مناسبات ما با این طرف ها بهبود خواهد یافت و تا حد زیادی به روال سابق خود باز خواهد گشت.
وی در عین حال تاکید کرد که این مسئولیت تمامی طرف های فلسطینی است که در صورت تحریم اراده ملی فلسطین، پشتوانه امنی برای خود تشکیل دهند و در همین راستا، جنبش حماس رویکرد جامعی برای تعامل با دوره پس از انتخابات تهیه کرده است که ناشی از تجارب قبلی این جنبش و بررسی دقیق حوادث جاری در سطح منطقه و جهان است.
حمدان در ادامه تصریح کرد که عباس مسئولیت زیادی در این زمینه دارد؛ هر چند که نشانه هایی از پشت کردن وی به امت به چشم می خورد و وی امتیازات زیادی به طرف صهیونیستی داده است که می تواند به منزله ضربه ای به این پشتوانه بزرگ باشد.
وی در عین حال اظهار داشت که اما اگر عباس به راهکارهای مورد انتخاب ملت پایبند باشد، می تواند این پشتوانه را تقویت کرده و باعث پیوستن طرف های متعددی به آن شود.
این رهبر جنبش حماس در بخش دیگری از سخنان خود با شاره به شروط کمیته چهارجانبه بین المللی برای جنبش حماس که خواهان به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی در مقابل پذیرش مشارکت آن در روند سیاسی فلسطین است، این شروط را بی اهمیت دانست و گفت کمیته چهارجانبه اصلا وجود واقعی ندارد؛ چرا که خودرش را در تنگنای شروطی قرار داده است که می خواهد آنها را به جنبش حماس تحمیل کند و جرأت دست کشیدن از این شروط را ندارد.
وی افزود برخی طرف های کمیته چهارجانبه به اشتباه بودن این شروط اذعان کرده اند، اما قدرت اصلاح و جبران اشتباه خود را ندارند و تحت تاثیر و فشار دولت آمریکا بر همان مواضع اشتباه خود باقی مانده اند.
سازمان آزادی بخش
حمدان درباره چالش های دیگری مانند ساماندهی به اوضاع داخلی فلسطین و به ویژه برگزاری انتخابات ساف تصریح کرد که طرف های فلسطینی بر سر برگزاری انتخابات شورای ملی توافق کرده اند و بهانه هایی نیز که درباره عدم امکان برگزاری انتخابات در برخی کشورهای عربی مطرح می شود، بی اساس و غیر واقعی هستند.
وی افزود هنوز برای اظهارنظر درباره دشواری های برگزاری این انتخابات در برخی کشورهای عربی زود است و این مساله باید در اتحادیه عرب به دقت مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
رویکرد جامع حماس برای تعامل با دوره پس از انتخابات
مسئول روابط خارجی جنبش حماس در ادامه سخنان خود تاکید کرد که انتخاب مسئولان فلسطینی حق ملت فلسطین مانند تمامی ملت های جهان است و توهمات برخی طرف ها درباره عدم امکان برگزاری انتخابات در برخی کشورهای عربی تلاشی است برای مانع تراشی بر سر راه برگزاری انتخابات.
وی در واکنش به درخواست برخی شخصیت های فلسطینی برای بررسی مجدد قانون انتخابات ساف که در حال حاضر به شیوه 25 درصد شخصی و 75 درصد بر اساس لیست و فهرست انتخاباتی انجام می شود، اظهار داشت که مساله اصلی اجرایی کردن توافقات صورت گرفته بدون بررسی مجدد این مساله است و هر کسی که چنین درخواست هایی مطرح می کند، باید انتظار این را هم داشته باشد که طرف های دیگر نیز درخواست های مشابهی در مسائل دیگر مطرح کنند.
اسامه حمدان همچنین به تعیین زمان دقیق برگزاری نشست کادر رهبری موقت سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” اشاره کرد و گفت هنوز محل برگزاری این نشست تعیین نشده است، اما مساله مهم، پایبندی به زمان برگزاری این نشست و توافق بر سر ساز و کار برگزاری آن است.
حمدان در پاسخ به این سوال که آیا جنبش حماس نگران تقلب در انتخابات شورای ملی نیست؟ تاکید کرد که کمیته انتخاباتی متشکل از تمامی گروه های فلسطینی بر روند برگزاری انتخابات مذکور نظارت خواهد داشت و نه سفارتخانه ها و از همین رو، تضمین های نسبتا خوبی برای برگزاری سالم انتخابات وجود دارد، اما این تضمین ها کافی نیستند.
وی در پایان تصریح کرد که اگر در سال 2007 برخی طرف های فلسطینی از دایره مشروعیت ملی خارج نمی شدند، جنبش حماس دست به اقدام ضربتی نمی زد و اکنون برای تمامی طرف ها و به ویژه جنبش فتح ثابت شده است که رهبران آن از دایره مشروعیت خارج شده بودند و از سوی دیگر، مقاومت تنها ضامن وحدت و یکپارچگی ملت فلسطین است.
گفتنی است که فلسطینی ها همچنان چشم به راه اجرای پرونده های آشتی ملی و احیای وحدت ملی به منظور از سر گیری مبارزات خود در راه آزادی فلسطین هستند.