اعتصاب غذای اسرای فلسطینی دربند بازداشت موقت در زندان های رژیم صهیونیستی که شصت و پنجمین روز خود را پشت سر گذاشته است، پرده از روی کوتاهی های تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه عمل به وظایف خود در قبال مساله اسرا برداشت. این در حالی است که در مرحله پس از امضای توافقنامه های بین المللی از سوی تشکیلات رام الله که به آن اجازه تعقیب رژیم صهیونیستی در دادگاه های بین المللی و محاکمه مقامات جنایتکار آنرا می دهد، این مساله به یکی از وظایف و مسئولیت های اصلی تشکیلات خودگردان تبدیل شده است.
اسرای فلسطینی بامداد روز سه شنبه گذشته 24/6/2014 توانستند بخشی از خواسته های خود در جریان اعتصاب غذا را محقق سازند. این اعتصاب غذا در کنار فعالیت های همبستگی آمیز مردمی توانست بار دیگر مساله اسرای دربند بازداشت موقت (بدون محاکمه و طولانی مدت) را در کانون توجه افکار عمومی قرار دهد، اما از سوی دیگر کوتاهی و کم کاری تشکیلات خودگردان فلسطین و خودداری آن از عمل به وظایف خود را نیز به همگان ثابت کرد.
در همین راستا، تعدادی از شخصیت های پارلمانی، نویسندگان و فعالان سیاسی به حجم کوتاهی های نهاد رسمی فلسطینی در رسیدگی به پرونده اسرا و عدم تحرک مناسب در راستای ارائه دادخواست ها و شکوائیه های قضایی علیه رژیم صهیونیستی به عنوان طرف ناقض کنوانسیون های ژنو اشاره کرده اند.
کوتاهی تشکیلات در عمل به وظایف خود
دکتر نافذ مدهون دبیر پارلمان فلسطین در گفتگو با روزنامه “فلسطین” چاپ غزه خاطر نشان کرد که تشکیلات رام الله با بی توجهی به نقش خود به عنوان نهاد حکومتی رسمی در فلسطین و عدم ارائه شکوائیه علیه مراجع صهیونیستی و اداره زندان های این رژیم به دادگاه کیفری بین المللی، در عمل به وظایف خود در قبال اسرای دربند بازداشت موقت در زندان های صهیونیستی که دست به اعتصاب غذا زده اند، کوتاهی کرد و این در حالی است که ما شاهد وقوع “جنایت نسل کشی” در داخل زندان های صهیونیستی هستیم که کاملا با اصول انسانی مغایرت دارد.
مدهون تصریح کرد که مسائل مرتبط با منشورهای بین المللی صادره در زمینه حقوق بشر باید از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و مجمع عمومی این سازمان مورد بررسی قرار گیرند؛ چرا که مجمع عمومی مسئول رسیدگی به موارد نقض حقوق بشر و تخطی از توافقنامه ها و مبانی تصویب شده در این نهاد بین المللی است.
وی افزود نماینده فلسطین در سازمان ملل باید دادخواست هایی را به مراجع ذیربط تحویل می داد و این مساله را در جریان نشست های اخیر شورای حقوق بشر مطرح می کرد تا موضعی یکپارچه در محکومیت رژیم صهیونیستی و یا در راستای مقابله با تجاوزات این رژیم در حق اسرا اتخاذ می شد.
این عضو پارلمان فلسطین خاطر نشان کرد که کنوانسیون سوم و چهارم ژنو حقوق اسرای جنگی و شهروندانی را که در مناطق شاهد درگیری های مسلحانه زندگی می کنند، مشخص کرده و نسبت به هر گونه تعرض به آنها هشدار داده است. این کنوانسیون ها همچنین قوانین ویژه ای را برای تعامل با اسرا و عدم اذیت و آزار جسمی و روانی آنها وضع کرده است، اما رژیم صهیونیستی هیچ کدام از این قوانین را درباره اسرای نظامی یا غیرنظامی فلسطینی رعایت نمی کند.
وی افزود رژیم صهیونیستی حتی حاضر نیست اسرای فلسطینی را در ردیف “اسرای جنگی” قرار دهد و این در حالی است که برخی شخصیت های فلسطینی را بدون تنظیم کیفرخواست و تحت عنوان “بازداشت شدگان موقت” در زندان های خود نگه داری می کند.
وظیفه تشکیلات خودگردان
دبیر پارلمان فلسطین با تاکید بر لزوم درخواست تشکیلات خودگردان فلسطین از مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای رسیدگی به اوضاع اسرای فلسطینی و اطلاع از شرایط بازداشت و نیز نحوه تعامل رژیم صهیونیستی با آنها، اظهار داشت: تشکیلات رام الله تنها مرجع ذیصلاح برای درخواست از مجمع عمومی سازمان ملل به منظور رسیدگی به اوضاع اسراست و اگر چنین کاری را انجام ندهد، به صورت آشکار از وظایف خود کوتاهی کرده است و باید به خاطر آن مورد محاکمه قرار گیرد.
وی افزود تشکیلات خودگردان در جنایت های صورت گرفته در حق اسرای فلسطینی که به منزله نقض کنوانسیون چهارم ژنو به عنوان مرجع تعیین حقوق اسرا بی تاثیر نبوده است؛ چرا که به وظایف خود در قبال اسرا عمل نکرده و هرگز اقدامی جدی در راستای عمل به اختیارات خود انجام نداده است؛ لذا، هر چه سریعتر باید شکوائیه هایی علیه رژیم صهیونیستی به دادگاه کیفری بین المللی ارائه دهد.
مدهون همچنین تصریح کرد که تشکیلات رام الله وظیفه دفاع از تمامی اقشار ملت فلسطین از جمله اسرا را بر عهده دارد. وی افزود تشکیلات خودگردان درصدد تبدیل شدن به “کشور فلسطین” برآمد و عملا هم به یکی از کشورهای امضا کننده کنوانسیون چهارم ژنو تبدیل شد؛ لذا هیچ دلیلی برای خودداری آن از ارائه شکوائیه های رسمی علیه رژیم صهیونیستی و در دفاع از حقوق فلسطینیان وجود ندارد.
وی افزود حمایت های مردمی از اسرا نمی تواند آنها را از چنگال اشغالگران صهیونیست نجات دهد و در صورتی که تشکیلات رام الله با استفاده از راهکارهای حقوقی اقدامی در راستای اعمال فشار علیه رژیم صهیونیستی اتخاذ نکند، این رژیم به هیچ یک از قطعنامه های بین المللی پایبند نخواهد بود و اسرا و بازداشت شدگان فلسطینی همچنان در مقابل دولت عبری تنها خواهند ماند و حمایت ها و فعالیت های همبستگی آمیز هم هیچ کمکی به آنها نخواهد کرد.
مقابله با رژیم صهیونیستی
نافذ مدهون در بخش دیگری از سخنان خود خواستار ابراز حسن نیت تشکیلات خودگردان فلسطین از طریق حفظ وزارت امور اسرا در دولت وحدت ملی فلسطین شد تا زمینه حل مساله اسرا فراهم شود؛ چرا که تلاش برای حذف این وزارتخانه به منزله طفره رفتن از زیر بار عمل به مسئولیت هاست.
وی افزود در صورت بی نتیجه ماندن مساله اسرا در محافل بین المللی در نتیجه فشارهای رژیم صهیونیستی یا نادیده گرفته شدن تجاوزات این رژیم، پارلمان های کشورهای دوست و برادر و کشورهای حامی حقوق بشر فرصت خوبی را برای طرح مساله اسرا هستند.
مدهون تاکید کرد که به عنوان مثال، پارلمان های اروپایی و آفریقایی فرصت مناسبی را برای فرار تشکیلات خودگردان از زیر بار فشارهای احتمالی در صورت مراجعه به شورای امنیت و سازمان ملل متحد فراهم می کنند. وی افزود من از تشکیلات خودگردان انتظار داشتم که به محض پذیرش به عنوان “کشور ناظر” در سازمان ملل، از کشورهای امضا کننده کنوانسیون های ژنو بخواهد با تشکیل نشست ویژه، جلوی تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان را بگیرند، اما به نظر می رسد که مراجع سیاسی فلسطینی هنوز تصمیمی در راستای محاکمه رژیم صهیونیستی اتخاذ نکرده اند.
دبیر پارلمان فلسطین تصریح کرد که جان باختن اسرای اعتصاب غذا کننده یا اسرای بیمار در داخل زندان های صهیونیستی مساله مهمی است که تشکیلات رام الله و نهادهای ذیربط مساله اسرا و امنیت نباید به آن بی توجه باشند.
وی با اشاره به ادعای تشکیلات خودگردان مبنی بر اینکه توافقنامه های امضا شده میان آن و رژیم صهیونیستی دست این نهاد را می بندد، اظهار داشت که توافقات صورت گرفته میان سازمان آزادی بخش فلسطین و رژیم صهیونیستی به تاریخ پیوسته است و در سایه تخلفات متعددی رژیم صهیونیستی از این توافقنامه ها، از درجه اعتبار ساقط شده اند و هیچ الزامی برای طرفین ایجاد نمی کنند. مدهون در همین راستا از ساف خواست که عدم پایبندی خود به توافقنامه های امضا شده میان این تشکیلات و رژیم صهیونیستی را به صورت رسمی اعلام کند.
توجیه غیر قابل قبول
نافذ مدهون در ادامه تاکید کرد که نگرانی ما این است که تشکیلات خودگردان ضعیف تر از آن چیزی باشد که ما انتظارش را داریم و ادعاهای آن درباره محدود بودن نقش و دامنه فعالیتش به خاطر توافقنامه های امضا شده میان آن و رژیم صهیونیستی توجیهی غیر قابل قبول است و تجاوزات رژیم صهیونیستی کوتاهی این تشکیلات از مسئولیت ها و وظایفش را ثابت کرده است و اعتصاب اخیر اسرا نشانه ای آشکار از ضعف تشکیلات رام الله به عنوان نهاد حکومتی رسمی در فلسطین است.
وی درباره نقش و جایگاه موسسات جامعه مدنی و نهادهای حقوق بشری در حمایت از مساله اسرا تصریح کرد که این نهادها از لحاظ سیاسی هیچ نقش و تاثیری ندارند، اما باید فعالیت های خود را گسترش دهند و با گسترش فعالیت ها و روابط خود با سازمان های حقوقی بین المللی، گزارش ها و آمارهای درستی در اختیار آنها قرار دهند و کذب و دروغ بودن روایت های صهیونیستی را که سعی در بهبود وجهه این رژیم دارند، نشان دهند.
مدهون همچنین خواستار معطوف شدن افکار به مساله محرومیت خانواده های اسرا از ملاقات با عزیزانشان و نیز شکنجه اسرا با استفاده از ابزارها و شیوه های منافی اصول و مبانی انسانیت شد و گفت رژیم صهیونیستی در کنار این اقدامات خود، حق آزادی بیان و ارتباط با رسانه ها و حتی دسترسی به اخبار را نیز از اسرا سلب کرده است و از عمل به وظایف خود در زمینه رسیدگی به وضعیت اسرای بیمار خودداری می کند و برخی از آنها در نتیجه همین سیاست و رویکرد اداره زندان ها جانشان را از دست داده اند.
وی افزود نماینده رسمی تشکیلات خودگردان در سازمان ملل باید مساله محاکمه عادلانه اسرا را در محافل بین المللی مطرح کند و بدون اتخاذ چنین اقداماتی از سوی تشکیلات رام الله، مراجع رسمی و ذیصلاح نمی توانند جلوی تجاوزات رژیم صهیونیستی را گرفته و خواسته های ملت فلسطین را عملی کنند.
دبیر پارلمان فلسطین در پایان تاکید کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین باید از تمدید مکرر مدت بازداشت موقت اسرا توسط اداره زندان های رژیم صهیونیستی که اقدامی مغایر قوانین بین المللی است، علیه این رژیم استفاده کند و زمینه اتخاذ تصمیمات مناسب از سوی محافل بین المللی به منظور رعایت عدالت در حق اسرای فلسطینی و کاهش مشکلات آنها را فراهم کرده و مظلومیت این اسرا و تروریست نبودن آنها بر خلاف ادعای طرف صهیونیستی را ثابت کند.