عزت رشق، از رهبران جنبش حماس و از اعضای دفتر سیاسی این جنبش تصریح کرد توانی که گردان های شهید عزالدین قسام، شاخه نظامی جنبش در جنگ غزه از خود به نمایش گذارد و اطلاعاتی را که درباره عملیات های نظامی خود علیه اشغالگران ارائه داشت، بخش اندکی از داشته های جنبش و شاخه نظامی آن می باشد و حماس طرح های غافلگیر کننده ای را برای دشمن در نظر دارد و به شکل بی سابقه ای آماده شده است.
وی در ادامه مصاحبه مفصل و ویژه خود با مرکز اطلاع رسانی فلسطین ابراز داشت که حماس در پرتو دفاع از حقوق فلسطینیان، به دنبال برقراری روابط مثبت و باز با همگان اعم از دولت ها، ملت ها و سازمان های مختلف می باشد و از تمامی تریبون ها و محافل مختلف برای جلب حمایت و پشتیبانی از ملت فلسطین و آرمان عدالت خواهانه اش استفاده می نماید.
این چهره مبارز خاطرنشان ساخت که هر چقدر حماس با کشوری در مورد مسائل مختلف اختلاف نظر داشته باشد، اصل و محور در روابط جنبش با طرف های مختلف اشتراک دیدگاه با آنها در مورد قدس و فلسطین است.
عزت رشق با استقبال از تصمیم اخیر دادگاه اروپا در خصوص حذف نام جنبش حماس از لیست گروه های تروریستی، آن را گامی درست در حمایت از آرمان ملت فلسطین و حقوق عادلانه اش بر شمرد و ابراز داشت: «ما در جنبش حماس معتقدیم که تصمیم دادگاه اروپا در حذف نام جنبش از لیست سازمان های تروریستی، اقدامی در مسیر جبران تصمیم ظالمانه و اشتباه تاریخی گذشته اتحادیه اروپا می باشد. ضمنا این ماجرا یک پیروزی حقوقی برای مردم فلسطین به شمار می رود ؛ زیرا توانستند تا دیگران را به پذیرش حق طبیعی شان برای دفاع از سرزمین و حقوق غصب شده وادارند.
متن کامل این مصاحبه از نظر خوانندگان عزیز مرکز اطلاع رسانی فلسطین می گذرد.
س: در سالروز تشکیل جنبش حماس، چه پیامی را برای اشغالگران، ملت فلسطین، مقاومت، منطقه عربی و اسلامی و نیز اسرای فلسطینی دارید؟
ج: از زمان تشکیل جنبش حماس در تاریخ 14/12/1987 این جنبش بیش از حرف، به عمل پرداخته است. حماس فعالیت خود را با درایت و ابتکار انجام می دهند و در سکوت (و بدون هیچ گونه سر و صدایی) ابتکارات دفاعی خود را به انجام می رساند. حماس خود را با کارهایش معرفی می کند. این مشی و دأب جنبش است. میدان فعالیت حماس، حوزه عمل است نه حررف. همان طور که شاعر می گوید: «به عمل کار برآید، به سخنرانی نیست»
وقتی که ما در مناسبت های معین و مشخص، پیام هایی را بیان می کنیم بیشتر پیام هایی عملی است که از مشی و نهج مقاومت نشات می گیرد، نهجی که جنبش به آن ایمان دارد. مضمون پیامی که برای دشمن صهیونیستی داریم، نابودی و زوال می باشد. تا زمانی که اشغالگران در سرزمین ما حضور دارند و به روند جنایت های خود علیه ملت فلسطین ادامه می دهند و هزاران هموطن ما را در زندان های خود حبس می کنند، جنبش حماس آرام نخواهد نشست و از هیچ تلاشی برای مقاومت و بیرون راندن اشغالگران فروگذار نخواهد بود. مقاومت گزینه ای است که کارایی اش در زمینه نابودی اشغالگران و به لرزه درآوردن پایه های رژیم سست و بی بنیان شان به اثبات رسانده است. مقاومت به فضل الهی توانسته است ملت فلسطین را متحد نماید که البته تجلی آشکار این موضوع را در سه جنگ اخیر در غزه شاهد بودیم و دیدیم که چگونه مقاومت (با صلابت تمام) در آن حضور یافت. ملت فلسطین با مردان، زنان و کودکان خود ـ در این جنگ ها ـ عالی ترین الگو را در پایداری و مقاومت به نمایش گذارد و یک همبستگی بی نظیر ملی را در تعامل با مقاومت نشان داد. این همبستگی به اذن الهی باعث صبر، آمادگی و فداکاری بیشتر در راه مقاومت می شود که البته همین امر خشم دشمنان، بدخواهان ملت فلسطین و افرادی را برانگیخته است که علیه حقوق و اصول ملی فلسطینیان دسیسه چینی می کنند و به همین خاطر است که می بینیم اتهامات باطلی را به مقاومت نسبت می دهند و برای مخدوش کردن وجهه مقاومت، به شبهه افکنی در مورد آن می پردازند ولی نتیجه ای از این کار عایدشان نخواهد شد ؛ زیرا ملت فلسطین نسبت به ماهیت جنگی که دشمنان بر علیه اش طراحی می کنند، آگاهی دارد و به اهداف و ابزارهای سیاسی و رسانه ای اجرای این دسیسه واقف می باشد.
در گیر و دار طراحی سناریوهای توطئه علیه ملت فلسطین که ابزارهای انجام، شخصیت های مجری آن و نقش های این شخصیت ها متفاوت می باشد ؛ همچنان اقدامات بسیاری در جهان عرب و اسلام و در میان آزادیخواهان جهان برای حمایت از ملت فلسطین و دفاع از آرمان عدالت خواهانه اش صورت می گیرد. مثال ها و نمونه ها یبسیاری در زمینه حمایت کشورها، دولت، شخصیت ها، گروه ها و سازمان های عربی، اسلامی و بین المللی از ملت فلسطین وجود دارد که مجال ذکر آنها در اینجا نیست. ما از آنها تشکر می کنیم و مراتب سپاس و قدردانی خود را خدمت شان اعلام می داریم ؛ چرا که آنان حکم عقبه راهبردی و حامی ملت فلسطین را دارند و پشتیبان پروژه مبارزاتی فلسطینیان به شمار می روند. تا آنجایی که ما آنها را می شناسیم، به روند حمایت خود از مقاومت تداوم خواهند بخشید ؛ زیرا همبستگی آنها با ملت و مقاومت فلسطین در مقابله با اشغالگران به مثابه حمایت شان از خط مقدم دفاع از شرف امت اسلامی و عزت آن به شمار می رود.
از سوی دیگر، تمامی تلاش هایی که با بهانه ها و عناوین گوناگون برای مخدوش نمودن چهره مقاومت، تحریک افراد علیه آن، محاصره و اعمال فشارهای کشنده علیه حماس و رهبران و خط مشی آن صورت می گیرد، به شکست انجامیده است و هیچ فایده ای برای عاملان آن و اسپانسرهای مالی اش به دنبال نداشته است ؛ زیرا طهارت و نقاوت طرح و پروژه ای که حماس به آن ایمان دارد و برای تحقق آن می کوشد، به اثبات رسیده است. ضمن حماس خواست ملت فلسطین را دنبال می کند و صدای روشن امت عربی و اسلامی می باشد. تاریخ به ما یاد داده است که ملت ها در نهایت پیروز می شوند.
س: حرف و حدیث هایی مطرح شده است که از نزدیکی زمان مذاکره جهت تبادل اسرا خبر می دهد. ضمنا گفته می شود که اشغالگران تلاش هایی را از طریق طرف های مختلف برای انجام مبادله شروع کرده اند. آیا شما پیامی را جهت میانجیگری در این رابطه دریافت داشته اید؟
ج: این نکته حتمی است که جنبش حماس از اراده و تجربه کافی برای انعقاد توافق نامه مبادله اسرا برخوردار است، توافق نامه ای که باعث سربلندی ملت فلسطین شود و در راستای تعهد به میثاق و پیمان جنبش با شهدا و جانبازان باشد و اهدافی را که این عزیزان به خاطرش جانفشانی کرده اند، عملی سازد. حماس برگه های برنده ای را دارد که به این جنبش توان ستاندن حقوق ملت فلسطین از این اشغالگر جنایتکار را می دهند.
از زمانی که شروع مذاکرات غیر مستقیم با اشغالگران ـ آن هم از طریق میانجیگر مصری ـ به تعویق افتاده است، هیچ خبر جدیدی در این خصوص نیست. این احتمال وجود دارد که هر لحظه گشایشی در این موضوع صورت گیرد ؛ به ویژه آنکه اشغالگران با یک بحران دست به گریبان هستند، بحرانی که نتانیاهو با حماقت و غرور خود صهیونیست ها را گرفتار آن کرد. نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس وارد جنگ علیه نوار غزه شد بدون آنکه حساب و کتابی درست از مقاومت قهرمانانه ملت فلسطین و پایداری ساکنان غزه داشته باشد. بعد از پیروزی داخلی و خارجی مقاومت در جنگ اخیر غزه، اشغالگران همچنان گرفتار پیامدهای وخیم این جنگ هستند. با توجه به این مسائل، پیش بینی می شود که رژیم صهیونیستی درخواست از سرگیری مذاکرات ویژه تبادل اسرا را مطرح نماید و در آن وقت است که مقاومت و در راس آنها گردان های قسام حرف خود را به کرسی خواهند نشاند.
س: تصاویر ویدئویی مربوط به عملیات های زیکیم و ابومطیبیق که اخیرا گردان های قسام از آن پرده برداشت، مشتی بر دهان اشغالگران بود. ارزیابی شما از این اقدام غافلگیر کننده چیست؟
ج: می توانیم بگوییم که این بخش کوچکی از آن چیزهایی است که گردان های قسام در اختیار دارد و جزء اندکی از اقدامات غافلگیر کننده ای است که برای صهیونیست ها در نظر گرفته است. این گردان های پیروزمند ـ به امید حق ـ بدون هیچ وقفه ای مسیر آمادگی برای مقابله با دشمن و نوآوری در شیوه های دفاع را طی می کند. هر بار که جنگ به پایان می رسد، گردان های قسام مشغول کسب آمادگی و افزایش کمی و کیفی تسلیحات و تجهیزات جنگی تحت اختیار خویش مبادرت می ورزد تا دشمن را با تسلیحات و شیوه های مختلف مبارزه در سه عرصه هوایی، زمینی و دریایی انگشت به دهان نگاه دارد، شیوه هایی که دشمن چیزی درباره آنها نشنیده و هرگز به فکرش نیز خطور نمی کرده است که حماس از این روش های دفاعی استفاده کند.
تصاویر ویدئویی که اخیرا توسط گردان های قسام منتشر شد، شکاف موجود در بین احزاب مختلف سیاسی در رژیم صهیونیستی را عمیق تر می کند و باعث می شود تا نتانیاهو و ارکان ارتش او دچار بحرانی حقیقی گردند و به این ترتیب، سستی بنیان های این ارتش که به دروغ از آن با عنوان «ارتش شکست ناپذیر» یاد می شود، نمایان گردد. سربازان این ارتش در جریان جنگ غزه یا کشته و زخمی شدند و یا به خاطر ترس، به فرار یا خودکشی روی آوردند.
این تصاویر ویدئویی کذایی بودن ادعاهای فرماندهان ارتش رژیم اشغالگر قدس، دروغپردازی آنان و توهم فروشی شان به صهیونیست ها را به اثبات می رساند و همین امر باعث افزایش کینه و نفرت جامعه صهیونیستی از دولت در حال فروپاشی نتانیاهو می گردد.
س: در فاصله چند ماه بعد از جنگ غزه، ارزیابی تان از آمادگی های مقاومت چگونه است؟
ج: جنگ غزه یکی از ایستگاه های مسیر مناقشه با دشمن صهیونیستی می باشد. در هر جنگی که اشغالگران به ملت ما تحمیل می کند، مقاومت فلسطین و در راس آنها گردان های شهید عزالدین قسام به شکلی تردید ناپذیر ثابت می کنند که به مسئولیت خود در دفاع از ملت فسطین پایبند هستند.
جنگ با اشغالگران همچنان ادامه دارد و شاید زمان آن طولانی یا کوتاه شود ؛ ولی ما ایمان داریم که پیروزی در سایه صبر و کسب آمادگی در تمامی عرصه های سیاسی، نظامی، اطلاع رسانی، فرهنگی و تربیتی حاصل می گردد.
تا زمانی که جنگ با اشغالگران ادامه داشته باشد، گردان های قسام به روند کسب آمادگی نظامی برای مقابله با دشمن تداوم می بخشد. شاخه نظامی حماس حتی در جریان درگیری و نبرد با دشمن نیز از کسب آمادگی، تولید تسلیحات و ایجاد روش های ابتکاری جهت دفاع از ملت فلسطین غافل نمی ماند. درست است که مقایسه تجهیزات و جنگ افزارهای نظامی گردان های قسام با ارتش رژیم صهیونیستی درست نیست ؛ ولی مطمئنا گردان های قسام و نیروهای آن چیزی دارند که ارتش اشغالگر در طول تاریخ خود بهره ای از آن نبرده و این همان فاکتوری است که نقش تعیین کننده در پیروزی های گردان های قسام و مقاومت دارد. اگر بپرسید که این عامل و فاکتور چیست؟ به شما می گویم که این همان ایمان به خدا و یقین به عادلانه بودن آرمان فلسطین و نیز قدرت اراده، پایداری، فداکاری، رادمردی، ثبات و ایمان به پیروزی است. شاخه نظامی حماس از یک روحیه جنگاوری عالی برخوردار می باشد و غلبه بر شرایط، مشکلات و برداشتن موانع پیش رو را وجهه همت خود ساخته و تمامی اشکال ابداع و ابتکار را در مقابله با دشمن به نمایش می گذارد و صد البته که چنین کاری تنها از افرادی بر می آید که صاحب حق و صاحب سرزمین هستند (وبرای باز پس گرداندن آن می کوشند) آنچه گفته شد، فاکتورهایی است که ارتش و سربازان رژیم اشغالگر از آن بی بهره هستند و می بینیم که چگونه از میدان نبرد می گریزند و تنها وقتی می جنگند که در پشت تجهیزات زرهی خود و هواپیماهای جنگی خویش باشند. آنها توان رویارویی مستقیم با نیروهای مقاومت را ندارند و حال آنکه نیروهای قسامی از نقطه صفر و با شجاعت و پایداری تمام به مقابله با آنان می پردازند.
روند کسب آمادگی در گردان های قسام توقف ناپذیر است و تحولات مستمری را در بخش های مختلف تجربه می کند چه از طریق توسعه نوعی و چه از راهگذار تنوع در ابتکارات نظامی. شعار گردان های قسام «وأعدوا لهم ما استطعتم من قوة» و فریادشان «وإن عدتم عدنا» می باشد.
س: برداشت شما از حکم دادگاه اروپا مبنی بر حذف نام جنبش حماس از لیست گروه های تروریستی چیست به ویژه آنکه تصمیم مذکور در سایه شناسایی کشور فلسطین از سوی برخی پارلمان های اروپایی اتخاذ شده است؟ این تصمیم چه معنایی با خود دارد؟
ج: بی تردید، این تصمیمات گامی در مسیر درست و در راستای حمایت از آرمان ملت فلسطین و حقوق عدالت خواهانه اش می باشد. ما در جنبش حماس معتقدیم که تصمیم دادگاه اروپا برای حذف نام جنبش از لیست گروه های تروریستی جبران تصمیم ظالمانه و اشتباه تاریخی گذشته اتحادیه اروپا است. از سوی دیگر، این ماجرا یک پیروزی حقوقی برای مردم فلسطین به شمار می رود ؛ زیرا توانستند دیگران را به پذیرش حق طبیعی شان برای دفاع از سرزمین و حقوق غصب شده خویش وادارند.
جنبش حماس در پرتو دفاع از حقوق ملت فلسطین، به دنبال برقراری روابط مثبت با هگمان اعم از دولت ها، ملت ها و سازمان ها می باشد و از تمامی تریبون ها و محافل مختلف برای جلب حمایت و پشتیبانی از ملت فلسطین و آرمان عدالت خواهانه اش استفاده می نماید ؛ ولی به هر حال ما یقین داریم که یک ملت برای اینکه به رویای خود در آزادسازی سرزمین خویش و بازگشت به میهنش جامه عمل بپوشاند، باید دست به زانوی خودش بگیرد ؛ زیرا کسی از خارج این موضوع را تقدیم ملت فلسطین نمی نماید. هر چقدر ملتی با اراده و مبارز باشد، بهتر می تواند حقوقش را باز ستاند. عوامل قدرت ملت فلسطین زیاد و ریشه دار است. باید در جهت تقویت این عوامل بکوشیم و بر آن تاکید داشته باشیم که اگر این اتفاق بیافتد، مواضع کشورها به سمت حمایت از حقوق فلسطینیان تغییر خواهد کرد، فلسطینیانی که سرزمین خود را رها نمی کنند و از حقوق خود چشم نمی پوشند.
نمی خواهم وارد بحث درباره اهداف و نیت اروپایی ها در به رسمیت شناختن کشور فلسطینی شوم ؛ ولی نکته ای که ما به آن ایمان داریم، این است که هرگز از حقوق و اصول خود چشم نمی پوشیم. ما ـ فلسطینی ها ـ باید بهترین و بیشترین استفاده را از این به رسمیت شناختن ها بکنیم تا بتوانیم در تمامی ائتلاف ها و نهادهای بین المللی طرح حقوق فلسطینیان را تقویت بخشیم.
در مقابله با اشغالگران، ما به بعد بین المللی «شناسایی کشور فلسطینی» بی توجه نیستیم. این اعتراف ها ـ هر چند که ظاهری و روتینی ـ باشند ؛ ولی باعث می شوند تا فشار زیادی به اشغالگران وارد آید و ضمن انزوای بین المللی، پرده از ماهیت تروریستی و اقدامات جنایتکارانه شان علیه ملت ما برداشته شود.
ضمنا اقدام دولت آمریکا و برخی کشورها در جانبداری از اشغالگران صهیونیستی، حمایت از آنها و تایید جنایت های مستمرشان علیه ملت و سرزمین فلسطین زیر پا گذاشتن اصول اولیه انسانی می باشد و با عرف ها و منشورها بین المللی در تناقض است. کسی که میزان جنایت های هر روزه رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین را می بیند ـ اگر ذره ای انسانیت در وجودش باشد ـ تنها کاری که می کند حمایت از قربانی است، قربانی ای که خواستار حقوق طبیعی خود برای زندگی در سرزمین خویش و برخورداری از آزادی است.
س: مهم ترین نتایج دیدار اخیر هیات حماس از ایران چه بود؟ آیا می توان گفت که روابط جنبش با این کشور به شرایط طبیعی و گذشته خود باز خواهد گشت؟
ج: در اصل، روابط ما با کشورهای عربی و اسلامی باید روابطی مثبت و خوب باشد و ما بر این موضوع تاکید داریم و همیشه می گوییم که هر چقدر بین ما و کشورها، احزاب و طرف های اسلامی و عربی اختلاف نظر در خصوص مسائل مختلف وجود داشته باشد، ولی حمایت از قدس و فلسطین باعث وحدت ما می شود. نقطه اشتراک همه ما قدس و فلسطین است.
ایران یکی از کشورهایی است که رابطه ای مثبت با جنبش حماس دارد. اگر چه در برهه اخیر و در پی بروز برخی بحران های منطقه ای روابط ما دچار رخوت شد ؛ ولی ما برای گذر از آن کوشیدیم و تلاش کردیم که اختلاف نظر و موضع ما نسبت به حوادث منطقه بر همکاری ها در زمینه مقابله با پروژه صهیونیسم تاثیر نگذارد.
حماس همیشه از روابط خود با کشورهای عربی و اسلامی جهت خدمت به پروژه ملی فلسطین و حمایت از آرمان عدالت خواهانه اش استفاده می کند. حماس می خواهد مسئله فلسطین، قدس و مسجد الاقصی قویا مورد توجه عقبه عربی و اسلامی اش باشد و درگیری های سیاسی، صف بندی های منطقه ای و مسائل طائفه ای تاثیری بر این موضوع نگذارد و سفر به ایران نیز در چارچوب اهمیتی است که حماس به ضرورت توجه به این موضوع می دهد.
در گذشته به ایران سفر کردیم، امروز نیز این سفرها ادامه دارد و در آینده نیز استمرار خواهد یافت. این وضعیت در مورد تمامی کشورهای عربی و اسلامی که توان حضور در آنها برای ما میسر است، وجود دارد ؛ زیرا این کشورها عقبه راهبردی ما به شمار می آیند.
س: اگر دولت وفاق ملی نسبت به نوار غزه، کارمندان آن و ارگان های موجود در آن بی اعتنا باشد و به وظایف خود در قبال آنها عمل نکند ؛ حماس چه گزینه ای برای نجات مردم از این شرایط دارد؟
ج: یکی از اولویت های مورد نظر در تشکیل دولت وفاق ملی که البته این دولت ـ بر اساس توافق و بر اساس وظیفه ملی و انسانی ـ باید در اجرای آن سرعت به خرج دهد، شروع فوری ماموریت بازسازی نوار غزه، گشودن گذرگاه ها و شکستن محاصره است و علاوه بر آن، این دولت باید در جهت انجام وظیفه خود در کاستن از رنج های مردم غزه و کارمندانی که حقوق خویش را دریافت نداشته اند، بکوشد.
جنبش حماس خواه قبل از تشکیل دولت توافق ملی و خواه بعد از امضای توافق نامه اردوگاه الشاطی که باعث ایجاد دولت مذکور گردید، هرگز از مسئولیت خود در قبال ملت قهرمان و پایدار فلسطین دست نکشیده و نخواهد کشید و از تمامی ابزارها و امکانات موجود برای خدمت به این ملت استفاده می کند. دولت توافق ملی در اصل دولت آحاد ملت فلسطین در نوار غزه، کرانه باختری و قدس است و اگر به نقش خود جامه عمل نپوشاند و وزارتخانه ها و اداره امور آنها را بر عهده نگیرد، دست به اقدامی غیر قابل توجیه زده است که به شکاف داخلی عمق می بخشد و بافت اجتماعی را تهدید می کند. این برخورد دولت وفاق ملی، بی توجهی به رنج های ملت فلسطین است که در طول 51 روز گذشته در معرض جنگی وحشیانه قرار گرفتند. این رفتار از بی میلی تشکیلات خودگردان برای تکمیل روند اجرای بندهای توافق نامه آشتی ملی حکایت دارد.
ما محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان را مسئول اصلی این وضعیت می دانیم. استنکاف دولت وفاق ملی از فعالیت در نوار غزه به مثابه یک پیام منفی و بیانگر موضعی است که ابومازن نسبت به آشتی و توافق ملی دارد.
در این شرایط و در سایه وضعیت موجود، جنبش حماس ملت فلسطین را تنها نخواهد گذارد و به همراه دیگر گروه ها و احزاب فلسطینی می کوشد تا راه حل هایی مناسب جهت جلوگیری از وخامت اوضاع در نوار غزه بیابد.
س: بسیاری از تحلیلگران نسبت به آینده جنبش حماس در دو عرصه ی مقاومت و سیاست نگران هستند. این نگرانی نتیجه تجربیاتی است که آنها در مورد دیگر جنبش های اسلامگرا دارند. ضمنا وضعیت جهان عرب و منطقه که وارد شرایط خاصی شده است، نیز در این برداشت دخیل است. این نگرانی ها و دلواپسی ها تا چه حد جدی است و حماس چه طور می تواند خود را از این وضعیت دور نماید؟
ج: رمز موفقیت و ماندگاری جنبش حماس آن است که یک جنبش آزادیخواه ملی به شمار می رود که برای مقابله با اشغالگران و بازپسگیری کامل سرزمین فلسطین، آزادی اماکن مقدس، رهایی اسرا، بازگشت پناهندگان و تشکیل کشور فلسطینی به مرکزیت قدس شریف بنیان نهاده شده است. جنبش حماس این پروژه ملی را از زمان شکل گیری آغاز کرده و با وجود ترور رهبرانش و نیز سختی ها، رنج ها، مشقت ها، آوارگی و تبعیدها و جنایت های مستمر رژیم صهیونیستی از آن دست بر نداشته است. جنبش حماس خود را در برابر یک اشغالگر وحشی می بیند که سرزمینش را غصب، اماکن مقدسش را یهودی سازی، ملتش را آواره و هزاران تن از بهترین هموطنانش را زندانی کرده است. در این شرایط، حماس هیچ گزینه ای جز ادامه مسیر تحقق پروژه مقاومتی خویش ندارد خواه از طریق مقاومت باشد که البته حماس در طول جنگ های مستمر تحمیلی قدرت ابتکار خود را در آنها به نمایش گذارده و علیه دشمن پیروز شده است و خواه از طریق فعالیت های سیاسی و ورود به انتخابات مجلس قانونگذاری باشد، انتخاباتی که حماس در آن پیروز شد و توانست اعتماد مردم فلسطین را جلب کند و با وجود محاصره کشنده و تجاوزات مستمر رژیم صهیونیستی مقاومت کند.
س: حماس حاکمیت را تجربه کرد یا بهتر بگوییم به خاطر ادامه مقاومت و تمسک به آن، دست از حکومت کشید. آیا معتقدید که حماس در صورت برگزاری انتخابات مجلس قانونگذاری و ریاست تشکیلات خودگردان دوباره این تجربه (حضور در دستگاه حاکمه) را تکرار خواهد کرد؟
ج: ملت فلسطین در سال 2006 جنبش حماس را با اکثریت آرا انتخاب کرد و در هر کدام از ایستگاه های مسیر مبارزه با دشمن، تمسک ملت فلسطین به گزینه مقاومت به عنوان راه آزادسازی سرزمین و اماکن مقدس بیشتر می شود. از سوی دیگر، دیدگاه حماس و مشی آن نزدیک به مشی توده مردم است. حماس نبض تپنده ملت و آرمان هایش به شمار می رود.
علاوه بر آنچه گذشت، جنبش حماس تنها با هدف خدمت به ملت فلسطین، حمایت از مقاومت، حفظ اصول ملی و تلاش برای منحرف نشدن پروژه ملی فلسطین، در انتخابات شرکت کرد. اینها ماموریتی است که ما به انجام آن افتخار می کنیم چه در داخل دولت باشیم چه خارج از آن. ما ملتی هستیم که تحت اشغال به سر می بریم و در معرض وحشیانه ترین اشکال تعدی و تجاوز قرار داریم و جنایت های رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه همه چیز فلسطینیان انجام می گیرد.
جنبش حماس ـ همان طور که پیش از این گفتیم ـ موفق به ادغام فعالیت سیاسی و فعالیت نظامی شد و این موفقیت را در وضعیت محاصره ظالمانه، تجاوزات اشغالگران قدس و عدم جدیت جنبش فتح در توافق برای ایجاد یک راهبرد یکپارچه مبارزاتی به دست آورد.
جنبش حماس از زیر بار مسئولیت های خود در قبال ملت فلسطین که این جنبش را انتخاب کرده بود، شانه خالی نکرد ؛ بلکه برای تحقق آشتی و توافق ملی امتیازاتی را تقدیم طرف مقابل کرد که تماما به نفع ملت و آرمان عدالت خواهانه اش بود و کاری کرد که فرصت برای بدخواهان پروژه مقاومت از دست برود.
نمی توان مرحله پیروزی حماس در انتخابات سال 2006 مجلس قانونگذاری را یک مرحله طبیعی بر شمرد. اگر کسی مرحله ای را که حماس در آن قدرت را به دست گرفت، طبیعی بداند حرفی اجحاف آمیز و خلاف واقع زده است. حماس از زمان پیروزی در انتخابات، هدف تحریم، محاصره و هجمه همه جانبه قرار دارد.
در دیدگاه ما در خصوص مقابله با اشغالگران صهیونیستی نمی توان بین دو بخش سیاسی و نظامی جدایی قائل شد. بخش سیاسی مبتنی بر تقویت همبستگی ملی، خدمت به مردم و توافق بر سر یک پروژه مبارزاتی است که تمامی طیف های سیاسی فلسطین را گرد هم بیاورد. بخش نظامی نیز مبتنی بر مقابله با اشغالگران ـ به تمامی اشکال و با استفاده از تمامی ابزارها ـ است که در راس آن، مقاومت مسلحانه قرار دارد. باید این دو بخش در قالب یک راهبرد ملی مورد توافق جای گیرد. ما گام های مثبتی در این مسیر برداشتیم ؛ ولی دخالت خارجی ها، وابستگی برخی طرف های فلسطینی به بیگانگان و تسلیم شدن شان در مقابل فشارها مانع از موفقیت گردید.
جنبش حماس همچنان به اصول و مشی خود وفادار است و هیچ کدام از ابزارهای خود برای عملی کردن این اصول را کنار نمی گذارد و با وجود آنکه ما تحت اشغال به سر می بریم، شاید انتخابات نیز یکی از این همین ابزارها باشد. ما آمادگی خود را برای ورود به انتخابات نشان دادیم و مطمئن هستیم که ملت فلسطین از پروژه مقاومت حمایت می کند ؛ ولی ما ـ پیش از برگزاری انتخابات ـ می خواهیم که جنبش فتح حسن نیت خود را در کرانه باختری به منصه نمایش بگذارد و آزادی های افراد را تضمین کند و با توقف روند احضار و بازداشت اعضای حماس، از اعمال فشار به آنها دست بردارد.
تجربه تصدی حاکمیت در سایه شرایط موجود ـ آن هم در بین چکش و سندان فشارهای اشغالگران ـ با دشواری همراه است. شاید در تجربه حکومتداری ما اشکالات و اشتباهاتی وجود داشته باشد که البته این جزء ماهیت تجربیات بشری است ؛ ولی به هر حال، این یک تجربه ارزشمند و مهم بوده است.
س: حماس در سطح منطقه ای، بین المللی و حتی داخلی تحت فشار است. راز پایداری این جنبش و توانی که در مقابله با چالش ها دارد، در چیست ؟
ج: راه آزادسازی میهن و مقابله با اشغالگران غاصب ـ در طول تاریخ ـ کاری دشوار و همراه با سختی بوده است. جنبش حماس راهی را که برای بازپسگیری سرزمین خویش و آزادسازی اماکن مقدس اسلامی برگزیده است، راهی پر فراز و نشیب و همراه با دشواری ها می باشد. حماس در این راه بنیانگذار خود و برترین رهبرانش را تقدیم کرد و همچنان هم به فداکاری های خود ادامه می دهد و به خاطر بیرون راندن اشغالگران و نابودی آنها از همه چیز خود مایه می گذارد تا ملت فلسطین در سرزمین خویش آزاد و عزتمند زندگی کنند.
شاید فشارها، محاصره و مخدوش سازی چهره حماس برای مدتی تاثیرگذار باشد ؛ ولی ادامه دار نیست. دستگاه ها و سیستم دفاعی که در پیکره جنبش وجود دارد، به لطف الهی توان آن را دارد تا در مقابل حملات از خود دفاع کند، حملاتی که غالبا بی نتیجه می ماند ؛ زیرا دشمنان برای جنگ خود علیه جنبشی که از حق مشروع خویش برای مقابله با اشغالگران، عاملان آوارگی ملت فلسطین و یهودی سازی اماکن مقدس استفاده می کند، هیچ توجیهی ندارند.
اگر اشغالگران صهیونیستی با آن تجهیزات پیشرفته نظامی و برخورداری از حمایت بی سابقه دولت آمریکا نتوانستند به هیچ کدام از اهداف خود در جنگ اخیر علیه نوار غزه دست یابند ؛ چطور تلاش های مشکوک و سوال برانگیزی که در اینجا و آنجا برای مخدوش ساختن وجهه حماس صورت می گیرد، به نتیجه خواهد رسید به ویژه اینکه جنبش قلب تپنده ملت فلسطین است.
جنبش حماس مبارزه علیه دشمن را با سنگ و سپر کردن سینه خویش شروع کرد و امروز به ساخت هواپیماهای بدون سرنشین رسیده و دشمن را از سه ناحیه زمین، دریا و هوا غافلگیر می کند. حماس جنبشی است که نیروهایی مبارز و ابتکارات بی نظیر نظامی تولید می کند. ابتکار در این حوزه ـ به امید حق ـ می تواند باعث بازدارندگی در برابر اشغالگران گردد و ضمن ایجاد موازنه وحشت، پایه های رژیم صهیونیستی را به لرزه درآورد و پیروزی را برای مقاومت رقم بزند.