پنج شنبه 01/می/2025

مدیر شبکه سازمان های مردم نهاد فلسطین: مخالف کمک رسانی مشروط هستیم/ بحران نوار غزه بی سابقه است

یکشنبه 31-می-2015

مدیر شبکه سازمان های مردم نهاد فلسطین گفت:« نوار غزه به خاطر محاصره و بسته شدن گذرگاه ها و عدم بازسازی ویرانه هایش بدترین شرایط را در طول تاریخ خود تجربه می کند.»

“امجد الشوا” در مصاحبه اختصاصی با مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد:« وضعیت نوار غزه روز به روز بدتر می شود و نرخ بیکاری در باریکه غزه اکنون از مرز 50 درصد گذشته است، 60 درصد خانواده های فلسطینی ساکن باریکه غزه اکنون زیر خط فقر زندگی می کنند و 75 درصد آنان با نبود امنیت غذایی دست و پنجه نرم می کنند.»

وی خاطرنشان ساخت:« این شبکه با کمک رسانی مشروط برخی نهادها و سازمان ها مخالف است.»

وی ضمن تاکید بر لزوم تشریک مساعی فلسطینیان برای پایان بخشیدن به دو دستگی داخلی، یادآور شد: باید فلسطینیان در شرایط کنونی در راستای تقویت پایداری شهروندان فلسطینی تلاش کنند.

متن این مصاحبه از نگاه خوانندگان عزیز می گذرد:

اوضاع کنونی نوار غزه را چگونه ارزیابی می کنید؟

اوضاع نوار غزه روز به روز بدتر می شود و به رغم پایان تجاوزات اسرائیل به باریکه غزه، ولی بازسازی واقعی این منطقه آغاز نشده است، عدم برقراری وحدت ملی و عدم پایبندی دولت توافق ملی به وظایف و مسئولیت هایش در قبال باریکه غزه و ادامه محاصره این منطقه جنگ زده و ناکامی مجامع بین المللی در عمل به وظایف و مسئولیت هایش موجب تشدید بحران این منطقه شده است.

وضعیت نوار غزه تا پیش از جنگ 51 روزه فاجعه آمیز بود که این امر موجب تشدید رنج و محنت ها شد؛ به ویژه اینکه رنج و محنت های معیشتی و اقتصادی و بحران های روحی و روانی ساکنان آن تشدید یافته است. هر لحظه که در باریکه غزه می گذرد، اوضاع بدتر می شود. هیچ یک از طرف های ذیربط نتوانسته است به وظایف و مسئولیت های قانونی و حقوقی و اخلاقی خود در قبال باریکه غزه عمل کند؛ به ویژه اینکه نزدیک به 2 میلیون فلسطینی در حاضر شرایط بحرانی را تجربه می کنند، همگان درباره پیامدهای اوضاع هشدار داده اند.

آیا عدم بازسازی نوار غزه دلیل بروز وضعیت فاجعه آمیز در این منطقه است، با توجه به آگاهی که از اوضاع دارید، دلیل اصلی این امر چیست؟  

 
سه مساله در عدم بازسازی باریکه غزه دخیل است، یکی عدم پایبندی دولت توافق ملی به وظایف و مسئولیت های خود در قبال نوار غزه و عدم یکپارچگی تلاش ها در زمینه بازسازی باریکه غزه و عدم تلاش برای لغو محاصره باریکه غزه.

تنها 27 درصد کمک های مالی اختصاص یافته برای بازسازی ویرانه های باریکه غزه وارد این منطقه شده است، این کمک ها بخشی از تعهدات مالی کشورهای اعطا کننده وام می باشد. باید در راستای پایان بخشیدن به این وضعیت بحران گام برداشت. برخی ها در داخل کانکس ها زندگی می کنند و برخی دیگر بر روی آوارها شرایط رقت باری را تجربه می کنند.

وضعیت فقر و بیکاری و نبود امنیت غذایی باریکه غزه را چگونه ارزیابی می کنید؟

نرخ بیکاری به بیش از 50 درصد رسیده است، ده ها هزار تن از فارغ التحصیلان نوار غزه بیکار هستند و هیچ فرصت شغلی ندارند، وضعیت معیشتی کارمندان بسیار رقت بار است، زیرا آنان تا به این ساعت حقوق خود را دریافت نکرده اند.

75 درصد ساکنان باریکه غزه با نبود امنیت غذایی مواجه هستند و 60 درصد فلسطینیان ساکن باریکه غزه زیر خط فقر زندگی می کنند و آنان به کمک های نهادها و سازمان های بین المللی امداد رسانی تکیه دارند که تعداد شان به 80 درصد می رسد.

این درصدها حکایت از بروز یک فاجعه انسانی به معنای واقعی کلمه در این منطقه دارد، نوار غزه با بحران کم آبی مواجه است، 97 درصد آب های باریکه غزه غیر قابل آشامیدن و مصرف است، ساکنان این منطقه با کمبود آب و قطع مداوم برق و سوخت و غیره مواجه هستند. این امر زنگ خطر واقعی در نوار غزه را به صدا درآورده است، نوار غزه با تراکم شدید جمعیتی مواجه است، به خاطر نبود مصالح ساختمانی روند توسعه و بازسازی متوقف شده است.

گذرگاه مرزی رفح از آغاز سال جاری تاکنون فقط 5 روز باز شده است، راه حل این بحران چیست؟

پاره ای از مسائل در ارتباط با گذرگاه رفح وجود دارد و امیدواریم که همگان در راستای یکپارچه سازی تلاش ها و حل مشکلات و چالش های داخلی تلاش کنند و دولت توافق ملی فلسطین به وظایف و مسئولیت های خود عمل کند تا بتوانیم گذرگاه رفح را مدیریت کنیم و با مصر در زمینه گشودن این گذرگاه آن هم به صورت دایمی به توافق برسیم.

عدم گشودن گذرگاه رفح موجب بروز یک فاجعه انسانی می شود، باید در راستای بازگشایی هرچه فوری و سریع گذرگاه رفح تلاش کنیم تا بتوانیم زمینه انتقال بیماران و خروج دانشجویان و تمامی نیازمندان به سفر را تضمین کنیم.

رژیم اشغالگر قدس مانع از ایجاد گذرگاه آبی در باریکه غزه می شود، حال آنکه این گذرگاه حق طبیعی مردم این منطقه می باشد، نظر شما در این باره چیست؟

این مساله بخشی از تداوم تحمیل محاصره باریکه غزه می باشد که این امر ایجاب می کند تا دولت توافق ملی به وظایف و مسئولیت های خود عمل کند. 

شما در زمینه حمایت از وحدت ملی چه نقشی ایفا می کنید؟

تلاش های ما در جهت پیشبرد وحدت ملی و ترمیم شکاف داخلی در تمامی سطوح ادامه دارد، ما همچنان خواستار برقراری وحدت ملی هستیم و امیدواریم که همگان از دولت وحدت ملی حمایت کنند و این دولت نیز به وظایف و مسئولیت های خود در قبال ملت فلسطین عمل کند. 

از تمامی گروه های سیاسی انتظار داریم که سر میز گفت و گوی ملی بنشینند و از سوق دادن شهروندان به حلقه کشمکش داخلی دست بردارند، باید این گروه ها از سوق دادن و کشیدن سازمان های مردم نهاد به این دایره دست بردارند. 

همه طرف ها باید از سازمان های مردم نهاد حمایت کنند و در جهت تسهیل فعالیت های آنها تلاش نمایند و از جهت دادن به فعالیت های این سازمان ها خودداری کنند، زیرا این سازمان ها از وحدت ملی حمایت می کنند و مخالف بروز دو دستگی سیاسی هستند.
 
آیا با طرف های خارجی برای آگاه ساختن آنها از اوضاع باریکه غزه تماس دارید؟

تماس ها و تلاش ها با گروه ها و طرف های رسمی و دیپلماتیک و نهادهای بین المللی برای آگاه ساختن آنها از وضعیت رقت بار و فلاکت بار باریکه غزه همچنان ادامه دارد.

با تعدادی از نهادهای بین المللی تماس گرفته ایم و همکاری ها با طرف ها و نهادها و جریان های ملی و داخلی جهت پایان بخشیدن به این وضعیت رقت بار ادامه دارد. 

آیا نهادهای اعطا کننده وام و کمک کننده مالی تامین هزینه های مالی پروژه هایتان را مشروط می کنند؟

شبکه سازمان های مردم نهاد در خصوص مخالفت خود با تامین هزینه های سیاسی مشروط موضعی شفاف و روشن دارند، کمک رسانی و امداد رسانی مشروط حقوق ملت فلسطین را نقض و پایمال می کند و میان فرزندان ملت فلسطین تبعیض قائل می شود و قوانین فلسطینی را زیر پا می گذارد، خواسته ما دور ساختن فعالیت های بشردوستانه از شرط و شروط سیاسی است، ما از سال 2003 با این چالش مواجه هستیم، بسیاری از کمک هایی که کشورهای کمک کننده می خواهند اعطا کنند در چارچوب شرط و شروط سیاسی صورت می گیرد که اعضای این شبکه به کلی با آن مخالفت می کنند.

درخواست شما برای مقابله با این چالش ها چیست؟

باید همگان برای نجات نوار غزه از این وضعیت رقت بار آستین همت بالا بزنند. برخی ها می خواهند یک تصویر ناامید کننده از نوار غزه ارائه دهند و آن را مکانی غیر قابل زندگی جلوه دهند و آن را به یک زندان بزرگ تشبیه کنند.

لینک کوتاه:

کپی شد