وی افزود تلاش های بلر پیشرفت های خوبی داشت، اما تا حد زیادی به مواضع طرف صهیونیستی بستگی دارد و جنبش حماس به نوبه خود از هیچ کمک و همکاری برای به نتیجه رسیدن این تلاش ها دریغ نکرد، اما رژیم صهیونیستی همکاری های لازم را انجام نداد و توپ الان در زمین این رژیم است.
حمدان خاطر نشان کرد که بلر تا این لحظه رسما شکست تلاش های خود را به جنبش حماس اعلام نکرده است، اما در عین حال، تلاش های وی نتایج قابل ذکری نداشته است که بتواند آنها را اعلام کند و یا بحثی بر سر آنها صورت گیرد. وی افزود موفقیت فرستاده سابق کمیته چهارجانبه در مساله صلح در منطقه خاورمیانه منوط به نتایج دیدارهای وی است.
واقع بینی حماس
این رهبر برجسته جنبش حماس در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد که این جنبش دوست ندارد مسائل حل نشده باقی بمانند و در عین حال هم نمی خواهد خودش را با توهمات و خیال پردازی ها فریب دهد؛ به ویژه که هیچ نشانه ای از امکان تغییر در موضع رژیم صهیونیستی دیده نمی شود و حماس نمی داند که آیا تلاش های بلر منجر به تحقق تحول در موضع این رژیم خواهد شد و یا وی با موضع جدید تل آویو باز خواهد گشت.
وی افزود حماس بیشتر به نتایج تکیه می کند و نه توقعات و در عین حال، حاضر به امتیازدهی نیست و اگر با خواسته های این جنبش موافق نشود، در واقع اهداف مورد نظر آن محقق نشده است.
حمدان در ادامه خاطر نشان کرد که ما با این مساله کاملا منطقی برخورد کردیم و تنها رویکرد خود حماس را مد نظر قرار ندادیم، بلکه منافع کل ملت را در نظر گرفتیم و به عنوان طرف مورد اطمینان و اعتماد ملت فلسطین و بر پایه این اصل وارد میدان شدیم که نباید برای تحقق این مصلحت از هیچ تلاشی دریغ کنیم.
وی افزود حماس باید صرفنظر از تمامی اتهاماتی که برخی طرف ها با سوء نیت، یا سوء تفاهم و یا برداشت نادرست از مواضع این جنبش علیه آن مطرح می کنند تمام تلاش خود را برای پایان دادن به شکاف داخلی به کار گیرد.
مسئول روابط خارجی جنبش حماس درباره تلاش های طرف های دیگر بین المللی برای میانجیگری میان رژیم صهیونیستی و این جنبش تاکید کرد که طرف صهیونیستی همچنان با این تلاش ها مخالفت می کند و قصد تداوم بخشیدن به محاصره را دارد.
کارشکنی رژیم صهیونیستی و برخی طرف های فلسطینی
حمدان تصریح کرد که رژیم صهیونیستی حتی به تفویض اختیاری که به تونی بلر برای میانجیگری در مساله آتش بس کرده، پایبند نبوده است و خیلی زود علیه او هم کودتا کرده است و واقعا نمی توان اعتبار و راستگویی این رژیم را با مقاومت یا هر طرف عربی و بین المللی دیگری مقایسه کرد.
وی درباره لجباری رژیم صهیونیستی و مخالفت آن با طرح های میانجیگری طرف های بین المللی اظهار داشت که این مساله ناشی از ناتوانی آن در دستیابی به اهداف سیاسی مورد نظر است و وقتی در این زمینه شکست خورد، خیلی زود سیاست قدیمی خود مبنی بر تشدید محاصره علیه غزه را در پیش گرفت.
این رهبر حماس خاطر نشان کرد که این جنبش با رویکردی فراگیر و جامع طرح تونی بلر را مورد بررسی قرار داده است و از بررسی جداگانه مسائل خودداری کرده است و حال موفقیت این طرح به میزان همکاری رژیم صهیونیستی بستگی دارد.
وی افزود برخی طرف ها؛ از جمله خود رژیم صهیونیستی که امید زیادی به تلاش های بلر داشت، سعی کردند درباره این تحرکات وی بزرگنمایی کنند، اما حماس رویکرد کاملا مشخصی در قبال آن داشت که هدف از آن همان تکمیل روند اجرای مفاد توافق آتش بس است که بر توقف تجاوزات، پایان محاصره و بازگشایی گذرگاه ها و بازسازی خرابی های جنگ تاکید داشت. این جنبش در عین حالی که قصد بی اهمیت جلوه دادن تلاش های فرستاده سابق کمیته چهارجانبه بین المللی در مساله صلح در منطقه خاورمیانه را نداشت، هرگز درصدد بزرگنمایی این تلاش ها نیز برنیامد.
حماس خودش را فریب نمی دهد
اسامه حمدان تصریح کرد که عدم تکمیل تلاش های طرف میانجی مصری یا هیات فلسطینی تشکیل شده برای مذاکره با طرف صهیونیستی درباره آتش بس در غزه، حماس را بر آن داشت که برای تکمیل این روند و پیگیری موضوع با طرف های بین المللی دیگر تعامل کند تا زمینه لغو محاصره و بازسازی خرابی های جنگ که رژیم صهیونیستی سعی در تبدیل آن به یکی از اشکال جدید محاصره را داشت و جامعه بین المللی هم در این زمینه مانع تراشی می کرد، فراهم کند.
وی افزود حماس از همان آغاز ترجیح می داد که توافق آتش بس در راستای تلاش های مشترک طرف های فلسطینی و با تشکیل هیات ملی متشکل از تمامی گروه ها محقق شود؛ هر چند که علامت های سوال زیادی درباره تشکیل این هیات مطرح بود و برخی طرف ها هم با تلاش برای به شکست کشاندن دولت و ناتوانی آن در عمل به مسئولیت هایش سعی در دامن زدن به شکاف داخلی را داشتند.
حمدان تاکید کرد که حماس همکاری های لازم با تونی بلر را انجام داد تا زمینه تغییر اوضاع حاکم بر ملت فلسطین فراهم شود و طبق گفته خود بلر، مصر هم همکاری های لازم را با وی انجام داده بود و هیچ اعتراضی به تحرکات وی نداشت.
حماس و مذاکرات سیاسی
مسئول روابط خارجی جنبش حماس در بخش دیگری از این گفتگو تاکید کرد که بلر هیچ گونه طرح یا ایده سیاسی را برای این جنبش مطرح نکرده بود و حماس کاملا آگاهانه با دعوت وی از خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس برای سفر به لندن برخورد کرد.
وی افزود تا زمانی که محاصره غزه لغو نشود، ما نمی توانیم هیچ اقدام پیش دستانه ای انجام دهیم و تنها پس از تحقق این مساله می توان درباره مسائل سیاسی مذاکره کرد. حمدان افزود تا زمانی که ما احساس نکنیم که بحث پایان محاصره غزه و آغاز روند بازسازی خرابی ها و تثبیت توافق آتش بس جدی است، نمی توانیم دیدارهای سیاسی برگزار کنیم.
این رهبر حماس افزود حماس در قالب هیچ گونه طرح یا مذاکره سیاسی حاضر نیست رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخته و یا در زمینه اصول و مبانی ملی امتیازدهی کند. وی تصریح کرد که این جنبش مخالف کامل مذاکرات سیاسی نیست، اما مساله مهم شروط مذاکره و نحوه انجام آن و نیز اهداف مورد نظر است و این ها سوالاتی است که نیاز به بررسی دارد و این مذاکره باید در شرایط خاصی صورت گیرد.
بلر رسما شکست تلاش های خود را اعلام نکرده است
حمدان در واکنش به برخی اتهامات علیه جنبش حماس مبنی بر اینکه این جنبش قصد امضای توافقنامه اسلو 2 را دارد، تصریح کرد که این ها ساخته و پرداخته ذهن برخی افراد خیال پرداز است که ذهن شان بیمار است و سعی در توجیه امتیازدهی های سیاسی خود و طرح این ادعا را دارند که هیچ طرفی بهتر از دیگری نیست و حماس هم می تواند از به همان لغزشگاهی که آنها در آن گرفتار شدند، بیفتد.
وی افزود تلاش های حماس برای انجام وظایف و مسئولیت های خود شایسته تقدیر و تشکر است و نه اینکه برخی طرف ها بخواهند درباره آن شک و تردید کنند و یا اتهاماتی را علیه این جنبش مطرح کرده و به بهانه های واهی و خیالی سر آن منت بگذارند.
این رهبر جنبش حماس همچنین بررسی مساله گره زدن مذاکرات آتش بس با مبادله اسرا را تکذیب کرد و گفت مساله مبادله اسرا مسیر خاص و جداگانه خود را دارد و ما از هر گونه تلاش طرف های بین المللی در این زمینه استقبال و در عین حال تاکید می کنیم که این کار باید بر اساس شروط و اصول مقاومت و نه اصول طرف مقابل صورت گیرد. وی افزود جنبش حماس با تکیه بر تجربه قبلی خود در زمینه مبادله اسرای “وفاداری به آزادگان” قدرت پیروزی و تحقق پیشرفت در این زمینه را دارد.
شورای ملی
مسئول روابط خارجی جنبش حماس درباره نشست شورای ملی فلسطین نیز اظهار داشت که هر اقدامی در این زمینه بدون توافق ملی، اقدامی شکست خورده است که با هدف تحمیل شرایط موجود و نادیده گرفتن تلاش های صورت گرفته در راستای تحقق آشتی ملی و ساماندهی اوضاع داخلی فلسطین صورت می گیرد و عاملان این اقدام سعی در تحقق اهداف شخصی خود را دارند که هیچ نفعی برای مساله فلسطین ندارد.
البته گفتنی است که این گفتگو با اسامه حمدان قبل از تعویق نشست شورای ملی فلسطین که قرار بود در اواسط ماه سپتامبر جاری برگزار شود، اما بعدا به تعویق افتاد و به نشست عادی (به جای نشست فوق العاده) تبدیل شد، انجام شده بود.
وی افزود بر اساس توافق صورت گرفته، ساختار شورای ملی فلسطین با انتخاب اعضای جدید اصلاح و بازسازی می شود. این رهبر حماس تاکید که رهبران کنونی شورای ملی؛ به ویژه پس از آنکه محمود عباس جلوی برگزاری نشست کادر رهبری موقت ساف را گرفت، سعی در تحمیل رهبران غیر منتخب به شورای ملی را داشتند که نماینده ملت فلسطین نبودند.
استقبال از طرح های بین المللی برای مبادله اسرا
اسامه حمدان در گفتگو با پایگاه اینترنتی روزنامه “الرساله” تاکید کرد که این جنبش نتایج نشست های شورای ملی را که بدون اجماع طرف های فلسطینی برگزار شود، نخواهد پذیرفت و در نتیجه این حق ما به عنوان گروه های سیاسی و موثر فلسطینی است که این شورا را به رسمیت نشناسیم.
وی افزود راه حل این مساله تعویق نشست شورای ملی و برگزاری آن در قالب توافق ملی و نه تصمیم یکجانبه و شخصی فردی خاص است و علاوه بر این، باید زمینه تشکیل مرجعیت ملی فلسطینی و کمیته برخاسته از دل آن فراهم گردد تا شورای ملی را در چارچوب توافق ملی بازسازی کند و نشست این شورا به شکلی جدید که مورد رضایت و قبول تمامی طرف ها باشد، برگزار شود، اما این قابل قبول نیست که کسی بخواهد یکجانبه گرایی کند.
حمدان تاکید کرد که صائب عریقات به عنوان نماینده محمود عباس، موضع صریح خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس را در جریان دیداری که در دوحه برگزار شد، دریافت کرد و فکر می کنم که همین دیدگاه برای اطلاع از موضع حماس که در کل بیانگر موضع مقاومت است، کافی باشد.
ربوده شدن 4 جوان فلسطینی در مصر
این رهبر جنبش حماس در بخش دیگری از اظهارات خود درباره تماس های صورت گرفته درباره ربوده شدن 4 جوان فلسطینی در مصر تاکید کرد که مسئولیت جان این جوانان فلسطینی بر عهده مصر است و این کشور از لحاظ حقوق و امنیتی در قبال آنها مسئول است؛ چرا که به صورت رسمی وارد خاک این کشور شده بودند.
وی افزود تماس ها درباره این 4 جوان فلسطینی ربوده شده در مصر همچنان ادامه دارد و ما امیدمان را از دست ندادیم و به تلاش های خود برای آزادی آنها ادامه می دهیم. حمدان این سوال را مطرح کرد که معلوم نیست هدف از این آدم ربایی ارسال این پیام بود که «عبور از گذرگاه رفح خطرناک است و فلسطینی ها باید به تامین امنیت آن کمک کنند؟!»