جنبش های فتح و حماس در حالی اعلام کرده اند که اوایل ماهمه جاری به منظور تکمیل گفتگوهای صورت گرفته برای حل اختلافات باقی مانده دربارهپرونده های آشتی ملی در دوحه قطر با هم دیدار و گفتگو خواهند کرد که انتظار می روداین دیدار زمینه را برای برگزاری دیدار میان محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردانفلسطین و خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” به منظورامضای توافق نهایی اجرای مفاد آشتی ملی فراهم کند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، فریبکاری ها و تاخیر وتعلل ها طی دو سال گذشته از امضای توافق آشتی ملی “الشاطئ” میان جنبشهای فتح و حماس مانع از اجرای مفاد این توافق شده است و دولت وفاق ملی به نخستوزیری رامی حمد الله که قرار بود با حل مشکلات و اختلافات موجود زمینه را برایبرگزاری انتخابات های پارلمانی، ریاست تشکیلات خودگردان و شورای ملی فلسطین فراهمکند، به دستور محمود عباس رئیس تشکیلات رام الله از عمل به وظایف و مسئولیت هایخود در زمینه ادغام کارمندان سابق نوار غزه در نهادهای دولتی طفره رفت و همینمساله مانعی بر سر راه اجرای توافق آشتی ملی و بازگشت آن به نقطه صفر شد.
به گفته علی برکه نماینده جنبش حماس در لبنان، قرار است درجریان دیدار آتی آشتی ملی دو مساله اصلی؛ برنامه سیاسی دولت وحدت ملی و ادغامکارمندان دولت سابق غزه در نهادهای رسمی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
برکه قبلا در گفتگو با روزنامه الرساله خاطر نشان کرده بودکه در نشست های قبلی توافقاتی درباره تمامی مسائل مورد اختلاف میان جنبش های فتح وحماس به دست آمده است و این توافقات در توافق سال 2011 قاهره و توافق سال 2014شاطئ ذکر شده است و حماس همچنان بر این موضع خود تاکید دارد که دولت آتی فلسطینباید تمامی کارمندان را به رسمیت بشناسد.
وی افزود در صورت حصول توافق در این دو پرونده، دیداری میانعباس و مشعل در دوحه برگزار خواهد شد تا توافق اجرای آشتی ملی با حضور شیخ تمیم بنحمد آل ثانی امیر قطر امضا شود.
ناظران بر این باورند که دیدار آشتی ملی آتی با جدیت بیشتریدنبال خواهد شد و این مساله ناشی از تحولات منطقه ای است، اما برخی دیگر اعلامکرده اند که در سایه فقدان راهبرد ملی یکپارچه ای که بتواند تمامی گروه ها را زیریک چتر گرد هم آورد، بعید است این دیدار منجر به پایان شکاف داخلی شود.
“طلال عوکل” نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسیفلسطین در همین راستا اظهار داشت که با وجود اینکه دیدارهای آشتی ملی طی سال هایگذشته باعث ناامیدی شدید نسبت به نتایج این دیدارها شده است، اما دیدار آتی تاحدودی امیدوار کننده است.
عوکل در گفتگو با الرساله خاطر نشان کرد که احتمال می روددیدار آتی آشتی ملی با جدیت بیشتر دنبال شود و تحول جدیدی به همراه داشته باشد واین مساله ناشی از تغییر و تحولات مهم بین المللی است.
وی تصریح کرد که مخالفت رژیم صهیونیستی با طرح فرانسه برایبرگزاری کنفرانس بین المللی به منظور از سر گیری روند سازش در کنار ناامیدیتشکیلات رام الله نسبت به هر گونه تحرک امیدوار کننده ای از سوی دولت صهیونیستیباعث شده است که مقامات تشکیلات خودگردان به فکر نهایی کردن آشتی ملی بیفتند.
اما “اسعد ابو شرخ” بر عکس عوکل امیدی به دستیابیدو جنبش فتح و حماس به توافقی برای پایان شکاف داخلی و تحقق وحدت ملی فلسطین نداردو نبود راهبرد ملی یکپارچه فلسطینی را که مقدمه ای برای اجرای توافقات آشتی ملیباشد، دلیل این موضع خود عنوان می کند.
وی افزود مانع اصلی بر سر راه حصول توافق، حل پرونده هایکارمندان سابق دولتی در غزه و برنامه دولت آینده نیست، بلکه تدوین طرحی راهبردیبرای جمع کردن تمامی گروه های فلسطینی زیر یک چتر واحد است.
ابو شرخ در گفتگو با الرساله خاطر نشان کرد که برخی طرف هادر داخل تشکیلات خودگردان آنرا برای عدم عقب نشینی از برنامه همکاری های امنیتی ومذاکره با رژیم صهیونیستی تحت فشار گذاشته اند و همین مساله مانع از تحقق آشتی ملیمی شود.
وی افزود مساله ای که باعث تداوم شکاف داخلی طی سالیانگذشته شده است، همچنان به قوت خود باقی است و می توان آنرا در فقدان رهبر فلسطینیقادر به تحقق وحدت کلمه میان گروه های فلسطینی خلاصه کرد؛ به ویژه که رئیس تشکیلاتخودگردان فلسطین همچنان بر تداوم مذاکره با رژیم صهیونیستی و پشت کردن به ملتفلسطین تاکید دارد.
این تحلیلگر فلسطینی تاکید کرد که هر گونه توافق جدیدی کهدر زمینه آشتی ملی به امضا برسد، به سرنوشت توافقات قبلی دچار خواهد شد و تداوموجود عوامل قبلی شکل دهنده شکاف داخلی، باعث می شود که هر گونه توافقی به شکستبیانجامد.
به هر حال، نمی توان گفت که دیدار آتی آشتی ملی در دوحه باردیگر باعث ناامیدی فلسطینی ها و زنده شده امید در دل آنها و در نهایت، پایان شکافداخلی و تحقق آشتی ملی خواهد شد؛ چرا که در عرف سیاست گفته می شود که هیچ چیزثابتی وجود ندارد.