پیچیدگی شدید اوضاع سیاسی؛ به ویژه درسایه تشدید بحران های نفس گیر انسانی و اقتصادی نوار غزه که ریشه در محاصره اینمنطقه از سوی اسرائیل دارد، موجب فعال شدن طرح های سیاسی اروپایی و عربی برایبهبود اوضاع و افزایش تلاش ها برای ارائه راهکارهایی جهت کاهش حدت و شدت این محاصرهیا لغو آن شده است.
به گزارش خبرنگار مرکز اطلاع رسانیفلسطین از غزه، کارشناسان و تحلیلگران فلسطین در مصاحبه با روزنامه فلسطین تاکیدکردند که این راهکارهای سیاسی ضامن عدم توسل به رویارویی یا بروز فاجعه در غزه است،همان چیزی که جنبش مقاومت اسلامی حماس و گروه های مقاومت بارها درباره آن هشدار دادند.
یکی از تحلیلگران سیاسی فلسطین گفت: سناریوینخست اینکه با ترکیه برای حمایت از ملت فلسطین در برابر تجاوزات اسرائیل و کاهشحدت و شدت محاصره باریکه غزه و اجرای برخی پروژه های کلان از جمله ایجاد بنادر کهبه لغو این محاصره می انجامد، توافق حاصل گردد.
ابراهیم مدهون در مصاحبه با روزنامهفلسطین ادامه داد که سناریوی دوم تمدید مدت آتش بس با دشمن صهیونیستی و موافقترژیم اشغالگر قدس با وارد کردن سیمان به این منطقه جهت کاهش حدت و شدت محاصره غزهاست.
وی خاطرنشان ساخت که سناریوی سوم حصولآشتی ملی تحت نظارت طرف های عربی از جمله مصر و قطر است؛ به نحوی که تشکیلاتخودگردان فلسطین در چارچوب آن به وظایف و مسئولیت های خود در قبال باریکه غزه عملکند و مشکلات مربوط به گذرگاه ها و نیروگاه را مرتفع سازد.
وی یادآور شد که تحلیل چهارم اینکه سیاستهای جدید را وضع کند و مناسبات خود را گسترش دهد و طرح هایی ارائه کند که موجبشکستن سد محاصره نوار غزه و بهبود شرایط مردم این منطقه می شود.
وی توضیح داد که سناریوی پنجم به تلاشهای اروپایی مربوط می شود که امکان دارد تعهدات جدیدی را ایجاد کند که حماس ازطریق آنها می تواند دست به اقدامات زیادی در جهت کاهش حدت و شدت محاصره بزند.
وی اظهار داشت که امکان دارد آشتی ملیبا مداخله یک طرف منطقه ای یا اروپایی برگزار شود.
مدهون توضیح داد که مذاکراتی میانسازمان ملل و برخی کشورهای اروپایی جهت ورود به مساله لغو محاصره در جریان است.
این کارشناس فلسطین ادامه داد که از رهگذرمداخله مستقیم یا غیر مستقیم آنها امکان کاهش رنج و محنت های فلسطینیان ساکن نوارغزه وجود دارد.
وی بروز درگیری میان مقاومت واشغالگران صهیونیست را به خاطر چندین مساله دور از انتظار دانست که یکی از آنهاعدم تمایل اشغالگران صهیونیست به این رویارویی ، زیرا این اقدام برای اسرائیلهزینه های سنگینی در برخواهد داشت.
وی خاطرنشان ساخت که دومین دلیل اینکهمقاومت شرایط سخت باریکه غزه به خاطر به تاخیر افتادن روند بازسازی غزه را درک میکند.
وی بر این باور است که طرف های منازعهمی کوشند تا از درگیری پرهیز کنند و زمان را پیش ببرند؛ به ویژه اینکه این درگیریبرای اسرائیل پیامدهای فراوانی در برخواهد داشت؛ به ویژه اینکه مقاومت از قدرتنظامی گسترده برخوردار است.
مدهون در خصوص بی ثمر ماندن تلاش هایسیاسی اظهار داشت که تداوم محاصره نوار غزه موجب نزدیک شدن زمان بروز درگیری میشود؛ به ویژه اینکه احتمال تشدید تنش و ملهتب شدن اوضاع باریکه غزه و بروز فاجعه همچنان وجوددارد و رهبران مقاومت در مورد آن به تفصیل سخن گرفته اند، محاصره یک مرگ تدریجی بهشمار می رود، تداوم محاصره برای دهمین سال متوالی موجب بروز قیام گسترده مردمی وتشدید تنش در این منطقه جنگ زده می شود.
طلالعوکل تحلیلگر سیاسی همرای با مدهون گفت که احتمال دارد آشتی ملی از طریق نظام مصربرقرار گردد.
ویافزود:« تلاش های متعدد در راستای لغو محاصره نوار غزه انجام گرفته است، ولی هیچیک از این تلاش به نتیجه ای نرسیده است، زیرا مصر از گردونه این تلاش ها خارجبود.»
ویتصریح کرد که تلاش های قطر و ترکیه بدون نقش آفرینی مصر راه به جایی نخواهد برد،زیرا مصر امروز دروازه “اسرائیل” است.
وییادآو شد که پیشنهاد ترکیه در زمینه ایجاد نیروگاه برق به خاطر مخالفت اسرائیل وتشکیلات خودگردان فلسطین و تمامی طرف های ذیربط شکل اجرایی به خود نگرفت.
عوکلیادآور شد:« مصر بهدنبال تحقق مصالح و منافع خود است.»
اینکارشناس فلسطین در رابطه با تلاش های اروپا برای لغو محاصره غزه افزود:« اروپاییها می خواهند تسهیلاتی را برای کاهش نسبی محاصره ارائه کند، آنان برای افزایشمیزان کمک ها به غزه تمایل فراوانی دارند، تلاش های اروپایی نیز در گرو تحقق آشتیملی از طریق کانال های قانونی است.»
ویتاکید کرد که اسرائیلماهیت تجاوزگرانه دارد، اسرائیل یک رژیم نژاد پرست است و به سمت تندرویی هر چه بیشتر پیشمی رود.