در طبقهسوم بیمارستان دولتی بیت جالیا، بخش ویژه بیماران مبتلا به تومورهای سرطانی قراردارد و در واقع، تنها بخش از این دست در تمامی بیمارستان ها و مراکز درمانی موجوددر کرانه باختری است.
محمدوریدات 22 ساله، دانشجوی رشته علوم اجتماعی دانشگاه بیرزیت و از اهالی شهرک ظاهریهدر جنوب الخلیل، از اتاق خود در بیمارستان بیت جالیا که مشرف بر شهر تاریخی بیتجالیا ـ با آن کلیساها، مساجد و درختان زیتونش ـ است، به غروب خورشید نگاه می کند.خورشید از لا به لای شاخه های درختان زیتون شهر غروب می کند و پشت خانه های تاریخیپنهان می شود. او در این صحنه ها، به دنبال یافتن روزنه امید است.
محمدوریدات، جوان مبتلا به سرطان نمی داند که اگر خورشید امروز غروب کند، آیا فرداشاهد طلوعش خواهد بود یا آنکه در لحظه برآمدن خورشید، دیگر او جان به جان آفرینتسلیم کرده است.
محمد پیشاز این برادر خود را به خاطر ابتلا به سرطان از دست داده است ؛ البته او تنها فردنیست بلکه در طی پنج سال گذشته، سیزده فلسطینی از ساکنان منطقه واقع میان «عربرماضین» و «ظاهریه» بر اثر ابتلا به همین بیماری جان باخته اند. ده ها تن ازمبتلایان نیز در بیمارستان های بیت جالا و «المطلع» در قدس تحت درمان قرار دارندکه اکثریت آنها نیز از ساکنان روستاهای جنوبی الخلیل هستند.
مادهپرتوزای سزیوم
یکی ازپژوهش های علمی و تخصصی نشان می دهد که ساکنان اراضی جنوب فلسطین و شرق استانالخلیل بیشترین سهم را از ابتلا به سرطان دارند که دلیل آن نیز هزاران تنپسماندهای سمی و پرتوزای رآکتور هسته ای دیمونا است که در این منطقه دفن می شود.
درپژوهشی علمی که به همت دکتر خلیل ذیابنه، دانشیار رشته فیزیک هسته ای دانشگاهالخلیل انجام گرفته است، نتایج حکایت از آن دارد که میزان عنصر سزیوم 137 موجود درنمونه های گیاهی جمع آوری شده از مناطق مختلف در استان الخلیل بیش از میزان عنصرسزیوم در دیگر نقاط دنیا است. پر واضح است که نسبت وجود این عنصر با ایزوتوپ 137در طبیعت صفر می باشد و ظهور آن صرفا نتیجه فعل و انفعالات هسته ای و پسماندهای اتمیاست. میزان وجود سزیوم 137 در شهرک ها و روستاهای جنوب اراضی فلسطینی به ویژهاستان الخلیل به 1.35 بکرل در کیلوگرم می رسد که در مقایسه با میزان طبیعی اش،بسیار بالا است.
ذیابنهدر پژوهش خود می نویسد که بزرگ ترین خطر ناشی از افزایش عنصر پرتوزای سزیوم،ابتلای افراد به سرطان و اختلال در کارکرد سلول ها است که بعد از صرف گوشت، شیر ومیوه هایی روی می دهد که از طریق آنها، مواد پرتوزا وارد بدن می گردد.
وی درادامه می افزاید که دیگر عناصر پرتوزا همچون اورانیوم و رادیوم خطرات بزرگی بهویژه برای کودکان، جنین ها و مادران به دنبال دارد و باعث ابتلا به سرطان می گردد.مواد اتمی مذکور ضمن تاثیر بر دستگاه تناسلی، باعث بروز نازایی در مردان و زنان میگردد و کروموزوم های حامل ویژگی های ژنتیکی فرد را از بین می برد و به این ترتیب،باعث اختلالات ژنتیکی در نسل های بعدی و همچنین سقط زودهنگام مادران می گردند.
تولدنوزادان ناقص الخلقه
دکترشعبان زیود، متخصص تومورهای سرطانی در بیمارستان تخصصی رام الله می گوید که میزانتولد نوزادان ناقص الخلقه به ویژه در جنوب فلسطین افزایش یافته است.
وی ابرازمی دارد: «تولد کودکان با یک پا و یک چشم یا پاهای متصل به یکدیگر دیگر غافلگیرکننده نیست. دلیل این نقص های جسمی هنگام تولد، اختلال هایی است که در کارکرد جسمو در اثر ورود مواد پرتوزا به بدن زنان باردار روی می دهد.»
وی درگفتگویی ویژه با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین ابراز داشت: «روستاهای جنوبالخلیل شاهد بیشترین میزان کودکان ناقص الخلقه است. ما به خاطر دلایل اجتماعی،عمدا این اخبار را منتشر نمی کنیم.»
این پزشکفلسطینی گفت: «ما تاکید می کنیم که دلیل انتشار پدیده ناقص الخلقه شدن کودکان، بهخاطر وجود تعداد زیادی از کارخانه های مواد شیمیایی است که بخارهای سمی در فضا پخشمی کنند. علاوه بر این، پسماندهای هسته ای که اشغالگران در مناطق شرق الخلیل کهنام (صحرای یهودا) از آن نام می برند، در این موضوع موثر است.»