چهارشنبه 30/آوریل/2025

موضع حماس درباره مسائل روز فلسطین و طرح صلح فرانسه

یکشنبه 12-ژوئن-2016

مسئولروابط خارجی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” تاکید کرد که «ما منتظر پاسخرسمی جنبش فتح درباره مسائل مشمول حل نهایی هستیم که در دیدارهای قبلی توافقاتی برسر آنها به دست آمده است و می خواهیم با پایه و اساس قرار دادن این توافقات، زمینهآغاز اجرای توافق آشتی را فراهم کنیم.»

بهگزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، اسامه حمدان در گفتگوی ویژه با روزنامه”الرساله” خاطر نشان کرد که توافق اولیه برای برگزاری نشست قریب الوقوع دوجنبش فتح و حماس در دوحه صورت گرفته است و قرار است در این دیدار گفتگوهای آشتیملی تکمیل شود و به ساز و کاری برای اجرای تفاهمات صورت گرفته در دیدارهای قبلی دوجنبش دست پیدا کنیم.

حمدانتصریح کرد که دیدارهای آشتی ملی قبلی میان دو جنبش فتح و حماس به درخواست طرففلسطینی و با میانجیگری قطر برگزار شده است و در دو نشست اول توافقات صورت گرفتهدر نشست های قبلی مورد بررسی و جمع بندی قرار گرفت و در نشست آخر بر روی برخیمسائل اساسی توافق حاصل شد و مقرر گشت که بحث ها در نشست سوم که باید به فاصله کمیاز نشست مذکور برگزار می شد، تکمیل شود، اما فاصله این دیدار طولانی شد.

ویافزود شایعات متعددی درباره اظهارات رهبران جنبش فتح درباره توافقات صورت گرفته دردیدارهای قبلی مطرح شده است و برخی ها بر این باورند که عزام احمد مسئول هیات جنبشفتح در گفتگوهای آشتی ملی پایش را از حیطه اختیاراتش فراتر گذاشته است و این مسالهبا مخالفت رهبران جنبش فتح مواجه شد.

حمداندر ادامه تاکید کرد که جنبش حماس توجهی به این شایعات نداشته و ندارد و آنها راموضع رسمی جنبش فتح نمی داند، بلکه به تماس های خود با این جنبش ادامه می دهد تا توافقاولیه درباره زمان برگزاری دیدار میان دو جنبش به منظور تعیین ساز و کار توافقی وبرنامه های مورد نیاز برای اجرای مفاد توافق آشتی و تفاهمات صورت گرفته در قالبتوافق آشتی سال 2011 حاصل شود.

ویافزود که در دومین دیدار میان جنبش های فتح و حماس توافق شد که برخی مشکلات مربوطبه اجرای بعضی بندهای توافق آشتی و به ویژه مساله کارمندان دولت سابق غزه و تشکیلدولت حل و فصل شود و این توافقات نهایی پس از موافقت رهبران دو طرف، پایه و اساسیبرای اجرای عملی توافق آشتی قرار گیرد. این رهبر جنبش حماس خاطر نشان کرد که مامنتظر پاسخ رسمی جنبش فتح هستیم تا بر اساس آن نتیجه گیری لازم را انجام دهیم وزمینه آغاز اجرای توافق آشتی ملی را فراهم سازیم.


طرحسوئیس راه حل هایی برای مشکل کارمندان ارائه داده بود

اسامهحمدان درباره مساله کارمندان دولت سابق فلسطین در غزه هم اعلام کرد که بر اساستوافقات صورت گرفته، باید عدالت در حق آنها رعایت شود و پس از آن ساز و کاری برایساماندهی به اوضاع کاری آنها اتخاذ شود و در همین راستا، با توافق طرفین کمیتههایی تشکیل شده است که مسئولیت ارائه گزارش به دولت را دارند، اما ما منتظر تاییدجنبش فتح در این زمینه هستیم.


برنامهدولت

حمداندرباره برنامه سیاسی دولت وحدت ملی فلسطین هم اظهار داشت که «اصل بر این است کههیچ اختلافی بر سر برنامه سیاسی دولت وجود نداشته باشد، اما ابو مازن (محمود عباس)با نادیده گرفتن توافقات صورت گرفته در جریان گفتگوهای آشتی ملی، در روند فعالیتدولت کارشکنی می کند.»

ویافزود که در جریان گفتگوهای قاهره توافق شده بود که دولت وحدت ملی که از طریق اینگفتگوها تشکیل می شود، سه ماموریت را عهده دار باشد؛ نخست، تکمیل اقدامات صورتگرفته در مسیر آشتی ملی، دوم، بسترسازی برای برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستتشکیلات خودگردان و سوم بازسازی غزه، اما قرار شد ترسیم برنامه دولت به پس ازبرگزاری انتخابات موکول شود.

مسئولروابط خارجی جنبش حماس تاکید کرد که این جنبش مشکلی با این مساله ندارد که دولتوحدت ملی برنامه سیاسی داشته باشد، اما «این برنامه باید مبتنی بر سند وفاق ملی یاهمان سند اسرا باشد که گروه های فلسطینی آنرا امضا کرده اند.»

ویدرباره پافشاری جنبش فتح بر انتخاب برنامه سازمان آزادی بخش فلسطین به عنوانبرنامه دولت وحدت ملی، تصریح کرد که « در این زمینه اختلافات و تعارضاتی حتی درداخل خود جنبش فتح وجود دارد و در حالی که برخی این برنامه را همان توافقنامه اسلومی دانند، برخی دیگر، برنامه ساف را پروژه حق بازگشت آوارگان به وطن خود و آزادسازی فلسطین می دانند.»

اینرهبر جنبش حماس خاطر نشان کرد که «آنهایی که درباره برنامه ساف صحبت می کنند، حتی نمیتوانند تعریف مشخص و یکپارچه ای از این برنامه ارائه دهند، لذا آنچه در عرصه ملیبر روی آن توافق صورت گرفته است، سند وفاق ملی است که در سال 2006 امضا شده است ودر آن بر سر برنامه ای با جزئیات محدود توافق کرده ایم که در صورت اصرار بر لزومتعیین برنامه سیاسی برای دولت وحدت ملی، می تواند پایه و اساسی برای برنامه سیاسیاین دولت باشد.»


تشکیلدولت

اسامهحمدان درباره تشکیل دولت وحدت ملی، نسبت به هر گونه یکجانبه گرایی هشدار داد وگفت:« وقتی ابو مازن می گوید که این دولت، دولت اوست، یعنی می خواهد این دولت رااز دار و دسته خودش تشکیل دهد و قرار نیست این دولت متشکل از اعضا و شخصیت هایوابسته به تمامی گروه های فلسطینی و یا حتی تمامی اعضای جنبش فتح باشد، بلکه اعضایآن از میان نزدیکان و طرفداران خود عباس انتخاب می شوند.»

ویافزود که دولت وحدت ملی بدین معناست که تمامی طرف های مشارکت کننده در دولت بر سرتشکیل آن با هم به توافق برسند. حمدان تاکید کرد که «ایده های عملی برای تشکیلدولت وحدت ملی ارائه شده است و ما منتظر پاسخ جنبش فتح هستیم» اما «آخرین موضععباس که در رسانه ها بیان شده بود، به معنای این است که وی به دنبال تشکیل دولتیاست که از حزب خودش باشد و به هیچ وجه به معنای دولت وحدت ملی نخواهد بود.»


دیدارقریب الوقوع میان دو جنبش فتح و حماس در دوحه

حمدانخاطر نشان کرد که اقدامات آشتی ملی باید به صورت زنجیره وار اتخاذ شوند و دردیدارهای آشتی ملی سال 2011 در قاهره بر سر آنها توافق شده است که قبل از هر چیزدستور برگزاری جلسات پارلمان صادر شود و پس از آن دولت وحدت ملی تشکیل گردد و سپسکادر رهبر موقت سازمان آزادی بخش فلسطین “ساف” تشکیل جلسه دهد، اما ابومازن در این مساله اخلال ایجاد کرد و همچنان هم بر موضع خود پافشاری می کند.

وی افزودبر اساس توافق ملی، عباس باید در یک روز و به صورت همزمان این دستورات را در تاریخهایی که به صورت توافقی تعیین می شوند، صادر کند و جلسات پارلمان طبق توافقات صورتگرفته درباره زمان برگزاری آنها منعقد شود. این رهبر جنبش حماس هدف از دیدارهایکنونی میان جنبش های فتح و حماس را اتخاذ ساز و کاری برای تسهیل اجرای توافقاتصورت گرفته اعلام کرد و گفت قرار نیست توافقات جدیدی به دست بیاید.

حمدانخاطر نشان کرد که حماس امتیازات زیادی را برای تحقق آشتی ملی واگذار کرده و می کندکه از جمله آنها می توان به چشم پوشی از انتخاب نخست وزیر دولت وفاق ملی از میانافراد مستقل و موافقت با انتخاب نخست وزیر وابسته به جنبش فتح بود که همان رامیحمد الله نخست وزیر کنونی دولت فلسطین باشد. وی افزود:« ما قبول کردیم که رامی حمدالله از رهبران جنبش فتح نخست وزیر دولت باشد؛ هر چند که او در عملکرد اداری خودشکست خورد و موفق به تعامل با تمامی طرف ها در قالب دولت نشد.» مسئول روابط خارجیجنبش حماس تاکید کرد که این جنبش همچنان به اصل تشکیل دولت وحدت ملی پایبند است.

ویافزود حماس علاقه مند به اعمال فشار برای تحقق آشتی ملی است؛ هر چند که برخی طرف هادر داخل جنبش فتح اهتمامی به اجرای توافق آشتی ملی ندارند و اظهارات برخی از آنهابه وضوح گویای این مساله است. حمدان تصریح کرد که هر گونه آشتی ملی که منجر بهضربه خوردن به حقوق مردم شود، می تواند فوران آتش فشان خشم مردم را در پی داشتهباشد و از همین رو، ما خواهان تحقق آشتی ملی به شکل صحیح هستیم تا از همان آغاز بااختلافات مواجه نشویم. وی افزود حماس به تلاش های خود برای تسهیل روند اجرای توافقآشتی ملی ادامه می دهد و از هیچ اقدامی در این راستا دریغ نخواهد کرد.


تشکیلدولت

مسئولروابط خارجی جنبش حماس درباره مشارکت این جنبش در دولت آتی فلسطین اظهار داشت:«گروه هایی که توافقنامه قاهره را امضا کرده اند، نامزدهای خود را معرفی خواهندکرد و شاید در جریان گفتگوها برای تشکیل دولت، برخی اسم ها رد شود، اما این بهمعنای ترجیح یک فرد یا یک طرف بر دیگری در معرفی دولت به شیوه خود نیست و هراقدامی در این راستا بدین معنا خواهد بود که دولت جدید دیگر دولت وحدت ملی نیست.»

ویافزود:« عباس باید میان تشکیل دولت بر اساس خواست و میل رژیم صهیونیستی یا تشکیلدولت وحدت ملی یکی را انتخاب کند. تل آویو و طرف های حامی منافع آن مخالف توافقطرف های فلسطینی هستند و هر دولتی که بدون توافق و رایزنی تشکیل شود، دولت وحدتملی به شمار نمی رود.»

اینرهبر حماس خاطر نشان کرد در صورتی که عباس گزینه تشکیل دولت بر اساس معیارهای رژیمصهیونیستی را انتخاب کند، این مشکل خودش است و حماس آنرا قبول نمی کند، اما اگرگزینه تشکیل دولت وحدت ملی را انتخاب کند، باید این کار را بر اساس رایزنی و توافقانجام دهد و در این صورت شاهد همکاری کامل حماس برای موفقیت تشکیل دولت خواهد بود.


طرحسوئیس

اسامهحمدان در بخش دیگری از گفتگوی خود به طرح سوئیس اشاره کرد و گفت این طرح بیشتر مبتنیبر برگزاری کنفرانسی سیاسی و اقتصادی است و این کشور در جریان دیدارهای متعدد بارهبران حماس پیشنهادات خود را ارائه کرده است که این ایده ها تلاشی برای حل برخیبحران ها از جمله مساله کارمندان دولت سابق فلسطین در غزه است.

ویافزود کارمندان دولتی حقوقی دارند که از جمله آنها باید به تداوم فعالیت در سمتهای خود در قالب دولت وحدت ملی و به رسمیت شناخته شدن خود و حق شان در زمینه ادارهامور موسسات و وزارتخانه ها بر اساس توافقنامه قاهره اشاره کرد.

حمدانتصریح کرد که حماس بارها بر لزوم لغو محاصره غزه و حق فلسطینیان در برخورداری اززندگی طبیعی و تردد آزادانه تاکید کرده است و طرح سوئیس ضمن پذیرش این موضع حماس،وعده طرح خواسته های آن در جریان کنفرانس را داده است، اما دعوتی از حماس برای سفربه این کشور نکرده و خواستار مشارکت این جنبش در کنفرانس مورد نظر خود نشده است؛چرا که به عقیده مسئولان این کشور، این مساله می تواند منجر به خودداری برخی طرفها از حضور در این کنفرانس شود.

ویافزود حماس اهتمام ویژه ای به تشریح موضع خود دارد و تمامی طرف ها می دانند که هرگونه اقدام عملی مستلزم موافقت این جنبش است و این باورهای بین المللی باید بهاقدامات عملی در زمینه لغو محاصره تبدیل شود و به صرف شعارهای رنگین محدود نشود.


مرحلهپس از ریاست عباس

مسئولروابط خارجی حماس همچنین به مساله اختلافات بر سر منصب ریاست تشکیلات خودگردان درمرحله پس از محمود عباس اشاره کرد و گفت حماس در حال بررسی مساله تعیین جانشینبرای عباس است؛ چرا که این مساله به حماس و دیگر گروه های فلسطینی هم مربوط می شودو باید از رهگذر یک تشکل ملی سازمان یافته حل و فصل شود.

ویافزود این کار باید از طریق ساز و کار ملی صورت گیرد، اما در حال حاضر به دستورعباس به حالت تعلیق درآمده است و انجام آن به دور از ساز و کار ملی می تواند باعثایجاد بحرانی بزرگ شود.

حمدانتاکید کرد که توپ تعیین جانشین برای عباس در زمین تمامی گروه های فلسطینی است وباید با احیای موسسات ملی و شورای ملی و پارلمان این مساله را به سرانجام رساند.وی افزود موضوع آشتی های داخلی در جنبش فتح به خود این جنبش مربوط می شود و درصورتی که این جنبش نامزدی برای ریاست تشکیلات خودگردان معرفی کند، بهتر است آن رااز میان شخصیت های ملی انتخاب کند، نه افرادی که مورد اختلاف هستند.

اینرهبر حماس درباره مشارکت این جنبش در انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان اعلام کردکه حماس هنوز موضع خود در این زمینه را اعلام نکرده است و وقتی زمان برگزاری اینانتخابات مشخص شود، حماس در این باره موضع گیری خواهد کرد.


انتخاباتشهرداری ها

اسامهحمدان با اشاره به مساله انتخابات شهرداری ها تاکید کرد که بر اساس توافقات صورتگرفته در سال 2011 در قاهره، باید انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین،پارلمان و شورای ملی در داخل و خارج برگزار شود و هنوز توافقی درباره برگزاریانتخابات شهرداری ها صورت نگرفته است.

تشکیلاتخودگردان فلسطین تصمیم به برگزاری انتخابات شهرداری ها در اواخر ماه آگوست آیندهدر کرانه باختری و باریکه غزه گرفته است. حمدان با اشاره به این مساله اظهار داشتکه تمایل تشکیلات رام الله به برگزاری انتخابات شهرداری ها معانی سیاسی دارد که ازآن جمله می توان به تلا‌ش برای القای این مساله اشاره کرد که محمود عباس می تواندبدون نظرخواهی از دیگر طرف های آشتی ملی و یا گروه های دیگر فلسطینی، انتخابات راپیش ببرد و هر کاری را که دلش می خواهد بکند. وی نسبت به اتخاذ چنین تصمیمی از سویعباس که شکست خورده بودن آن قبلا ثابت شده است، هشدار داد.

اینرهبر حماس خاطر نشان کرد که همه می دانند در صورت عدم توافق میان طرف های فلسطینی،عباس چطور می تواند با کمک سرویس های امنیتی خود و از رهگذر همکاری های امنیتیانتخابات را مدیریت و مهندسی کند و در نهایت تنها اعضای یک جریان در آن پیروزخواهند شد و انتخابات واقعی برگزار نخواهد شد.

ویافزود برگزاری انتخابات شهرداری ها هدف دیگری هم دارد و آن به فراموشی سپردن مسالهبرگزاری انتخابات پارلمانی است و همه می دانند که عباس مسئول عدم برگزاری انتخاباتو اجرای پرونده های آشتی ملی است و هر گونه یکجانبه گرایی در برگزاری انتخاباتشهرداری ها نشانگر عدم احساس مسئولیت ملی خواهد بود و به نوبه خود نشان می دهد کهعباس آماده مشارکت ملی نیست.

حمدانتاکید کرد که حماس هنوز درباره مشارکت در انتخابات شهرداری ها تصمیم گیری نکردهاست، اما ما اصولا با هر گونه اقدام یکجانبه گرایانه مخالف هستیم و این در حالیاست که عباس همچنان به یکجانبه گرایی های خود ادامه می دهد و این مساله می تواندباعث تعلیق آشتی ملی و یا مانع تراشی بر سر راه آن شود. وی افزود اقدام عباس درتشکیل دادگاه قانون اساسی که اعضای آن شایستگی های لازم برای عضویت در این دادگاهرا ندارند و صرفا به خاطر نزدیکی با عباس برای این سمت انتخاب شده اند، غیر قانونیاست.


طرحفرانسه

مسئولروابط خارجی جنبش حماس در پایان درباره طرح فرانسه نیز اظهار داشت که این طرح نمیتواند باعث تحقق خواسته های فلسطینیان؛ حتی به صورت حداقلی شود، بلکه هدف از آناستفاده از خلأ ایجاد شده در نقش آفرینی آمریکا در این مساله به خاطر سرگرم بودنواشنگتن به مساله انتخابات ریاست جمهوری است. وی افزود در حال حاضر طرح های متعددیدر عرصه فلسطین مطرح شده است که خواسته های فلسطینیان و تاکید آنها بر احقاق حقوقخود را نادیده گرفته اند و حتی کمترین حد این خواسته ها را هم که در قطعنامه هایبین المللی به آنها اشاره شده است، برآورده نمی کنند.

اسامهحمدان همچنین تصریح کرد که هدف از طرح های ارائه شده به منظور حل منازعه فلسطینی ـصهیونیستی سرپوش گذاشتن بر روی مواضع طرفین اسرائیلی و آمریکایی و تحمیل یک راه حلمنطقه ای بر مساله فلسطین با هدف سوء استفاده از ضعف جهان عرب در عرصه منطقه ایاست. وی در پایان تاکید کرد که جنبش حماس همچنان به موضع اصولی خود در زمینه حفظاصول و مبانی فلسطینی پایبند است و ما باور داریم که این طرح ها نتیجه ای دربرنخواهد داشت؛ چرا که قصد احقاق حقوق ملت فلسطین را ندارند و اصولا بر اساس حقوقملت فلسطین طراحی نشده اند، بلکه تنها سعی در خدمت به رژیم صهیونیستی را دارند.

لینک کوتاه:

کپی شد