رژیم صهیونیستی و ترکیه پس از ماه ها مذاکرهبالاخره در آخرین ساعات یکشنبه شب گذشته توافقنامه عادی سازی روابط میان خود راامضا کردند تا به تیرگی و قطعی 6 ساله روابط میان خود در پی حمله کماندوهای نیرویدریایی اسرائیل به کشتی ماوی مرمره ترکیه و کشته شدن 10 تبعه ترک در جریان آن حملهپایان دهند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، بن علییلدریم نخست وزیر ترکیه رسما توافق آنکارا و تل آویو برای عادی سازی روابط رااعلام کرد و گفت که سفرای دو طرف به زودی فعالیت خود را از سرمی گیرند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، یلدریمتصریح کرد که توافق مسئولان ترکیه و رژیم صهیونیستی برای عادی سازی روابط فردا سهشنبه به امضا خواهد رسید و بدین گونه اختلافات و تنش ایجاد شده میان دو طرف درنتیجه حمله به کشتی مرمره در سال 2010 به کلی برطرف خواهد شد.
وی افزود که رژیم صهیونیستی با پرداخت 20میلیون دلار غرامت به خانواده های قربانیان حمله به کشتی مرمره موافقت کرده است.
بن علی یلدریم همچنین خاطر نشان کرد که به موجباین توافق ترکیه کمک های انسانی و بشردوستانه به باریکه غزه ارسال خواهد کرد واولین محموله کمک های انسانی ترکیه به وزن ده ها هزار تن روز جمعه به این باریکهفرستاده می شود.
یلدریم افزود که توافق عادی سازی روابط میانترکیه و رژیم صهیونیستی تاثیر زیادی در لغو محاصره فلسطین به طور عام و باریکه غزهبه طور خاص خواهد داشت.
نتانیاهو: محاصره دریایی غزه ادامه می یابد
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی همامروز دوشنبه ضمن اعلام توافق با ترکیه بر سر عادی سازی روابط، اظهار داشت کهمحاصره دریایی نوار غزه به قوت خود باقی خواهد بود.
نتانیاهو تصریح کرد که ادامه محاصره نوار غزهجزو منافع عالی امنیتی رژیم صهیونیستی است و این رژیم دست از محاصره این منطقه برنمی دارد.
اوغلو: ترکیه به حمایت خود از ملت و آرمانفلسطین ادامه خواهد داد
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه بااشاره به دستیابی آنکارا و تل آویو به توافقنامه عادی سازی روابط میان دو طرف، تاکیدکرد که این توافق بدین معنا نخواهد بود که آنکارا در قبال ظلم این رژیم علیهفلسطینیان سکوت اختیار کند.
به گزارش خبرگزاری بین المللی آناتولی ترکیه،چاووش اوغلو در جریان سخنرانی خود در مراسم افطار جمعیت غیر دولتی “زنان ودموکراسی” در شهر آنتالیا واقع در جنوب ترکیه تاکید کرد که این کشور با وجودعادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، در قبال ظلم و تجاوزات آن علیه فلسطینیان سکوتنخواهد کرد و به کمک های انسان دوستانه خود به برادران فلسطینی ادامه خواهد داد.
وی افزود ترکیه از دو شرط خود در مذاکرات عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی که همان لغو محاصره غزه و پرداخت غرامت به خانوادههای قربانیان حادثه ماوی مرمره از سوی تل آویو عقب نشینی نکرده است و در صورتپذیرش این دو شرط، آنکارا حاضر به عادی سازی روابط است، اما این عادی سازی روابطبه معنای چشم پوشی از ظلم و تجاوزات علیه برادران فلسطینی در آینده نخواهد بود.
تاثیرات توافق بر اقتصاد اسرائیل
از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیمصهیونیستی که در سفر ایتالیا به سر می برد، تصریح کرد که توافق عادی سازی روابطمیان این رژیم و ترکیه پس از قطعی 6 ساله روابط میان طرفین، تاثیرات مثبتی بر رویاقتصاد اسرائیل خواهد داشت.
نتانیاهو پس از دیدار با جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در گفتگو با خبرنگاران خاطر نشان کرد که این توافق اقدامی مهم است کهتاثیرات مثبتی بر روی اقتصاد اسرائیل به دنبال خواهد داشت.
وی همچنین طی تماسی تلفنی با “جو بایدن”معاون رئیس جمهور آمریکا از تلاش های او برای عادی سازی روابط میان ترکیه واسرائیل قدردانی کرد. بایدن هم ضمن تبریک دستیابی به این توافق، آنرا دستاوردی مهمبرای منافع اقتصادی و امنیت دو طرف و حوزه دریای مدیترانه دانست.
جان کری هم به نوبه خود از این توافق حمایت کردو گفت «ما مطمئنا از حل اختلافات میان ترکیه و اسرائیل حمایت می کنیم.»
تماس اردوغان با عباس
در همین راستا، رجب طیب اردوغان رئیس جمهورترکیه یکشنبه شب گذشته محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین را در جریان سیرمذاکرات آنکارا و تل آویو برای عادی سازی روابط میان طرفین و توافق طرفین برایبهبود اوضاع انسانی نوار غزه قرار داد.
مسئولان دفتر اردوغان خاطر نشان کردند که عباسهم در این گفتگوی تلفنی حمایت خود را از تحولات صورت گرفته در زمینه عادی سازیروابط میان آنکارا و تل آویو ابراز داشت.
اردوغان جمعه گذشته هم با خالد مشعل رئیسدفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در استانبول دیدار کرده و او رادر جریان تحولات مذاکرات عادی سازی روابط میان ترکیه و رژیم صهیونیستی قرار دادهبود.
انتقادات شدید رسانه های صهیونیستی
اما اعلام خبر دستیابی به این توافق، حملات وانتقادات شدید رسانه های صهیونیستی از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را بهدنبال داشت و آنها این توافقرا “توافق تسلیم” و اعطای جایزه به آنچه کهاز آن به عنوان “تروریسم اسلامی افراطی گرایانه” به رهبری اردوغان یادکردند، نامیدند.
“یوعاز هندل” مشاور رسانه ای سابقنتانیاهو طی مقاله ای در روزنامه صهیونیستی یدیعوت أحرونوت خاطر نشان کرد که«امتیازات واگذار شده از سوی اسرائیل به ترکیه، عملا پرداخت تاوان “تروریسمترکیه” توسط تل آویو است و در اصل ترکیه باید به خاطر اعزام کشتی حامل”تروریست ها”، از اسرائیل به خاطر نقض تمامیت ارضی آن معذرت خواهی میکرد.»
وی افزود گنجانده نشدن بند مربوط به آزادینظامیان صهیونیستی اسیر جنبش حماس، مصداق دیگر تسلیم تل آویو در برابر آنکاراست کهنشانگر عمق بحران رهبری حاکم بر اسرائیل از زمان به قدرت رسیدن نتانیاهوست.
“شیمون شیفر از تحلیلگران برجسته یدیعوتنیز اعلام کرد «نتانیاهو که همیشه به ما درس عدم تسلیم در برابر”تروریسم” را یاد می داد، خودش تسلیم تروریسم شد و در قالب مبادلهشالیت، صدها نفر از اسرای “تروریست” فلسطینی از جمله صلاح عاروری را آزادکرد که شاخه حماس در استانبول را تاسیس کرده و نقشه عملیات های مقاومتی از کرانهباختری علیه اهداف صهیونیستی را طراحی می کند.
هیچ بندی علیه حماس وجود ندارد
یک مسئول بلند پایه ترک اظهار داشت که درتوافقنامه عادی سازی روابط میان ترکیه و رژیم صهیونیستی هیچ بندی درباره جنبشمقاومت اسلامی “حماس” وجود ندارد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین به نقل ازمنابع ترک، این مسئول دولتی که نخواست نامش فاش شود خاطر نشان کرد که رژیمصهیونیستی در ماه مارس سال 2013 با شرط اول آنکارا برای عادی سازی روابط با تلآویو موافقت کرد و برای اولین بار در تاریخ خود از یک طرف خارجی ـ که همان ترکیهباشد ـ معذرت خواهی کرد.
وی افزود که تل آویو همچنین با پرداخت غرامت بهخانواده های قربانیان حادثه کشتی ماوی مرمره که در سال 2010 سعی در سفر به نوارغزه در قالب ناوگان آزادی غزه و لغو محاصره این منطقه را داشت و نیز با کمک ترکیهبه بهبود اوضاع انسانی غزه، موافقت کرده است.
به گفته این مسئول ترک، توافقنامه عادی سازیروابط میان ترکیه و ژریم صهیونیستی به آنکارا اجازه واردات کالاها و مصالح موردنیاز برای استفاده در مصارف غیر نظامی مانند کمک های انسان دوستانه، سرمایه گذاریدر تاسیسات زیربنایی غزه، احداث منازل برای ساکنان غزه و افتتاح “بیمارستاندوستی” ترکیه و فلسطین را می دهد.
رژیم صهیونیستی در قالب توافق عادی سازی روابطبا ترکیه همچنین با احداث نیروگاه های جدید برق، تصفیه آب های نوار غزه و افزایشسهم برق و آب نوار غزه موافقت کرده است که بدین ترتیب، نیازهای ضروری ساکنان غزهبرطرف می شود و زمینه اجرای پروژه های بزرگ در این منطقه فراهم می شود.