– نخست وزیر رژیم صهیونیستی دوشنبه 14 تیرماه سال جاری برایاولین بار ظرف سه دهه گذشته به مدت پنج روز به کشورهای شرق آفریقا از جمله کنیا،اوگاندا، رواندا، اتیوپی سفر کرد. گفته می شود این سفر با هدف گسترش هر چه بیشترنفوذ سیاسی، امنیتی و اقتصادی رژیم صهیونیستی در قاره افریقا صورت گرفته است. نخستوزیر رژیم صهیونیستی طی این سفر در نشستی در کنیا با سران هفت کشور اتیوپی، کنیا،رواندا، اوگاندا، سودان جنوبی، تانزانیا و زامبیا دیدار کرد. بیانیه مشترک پایانی،این جلسه را آغازی بر دوره جدید در روابط میان اسرائیل و کشورهای آفریقایی توصیفکرد. در این دیدار همچنین بر افزایش همکاری رژیم صهیونیستی و کشورهای آفریقایی درمبارزه با تروریسم تاکید شد. همچنین درباره اعطای جایگاه ناظر به اسرائیل دراتحادیه آفریقا بحث شد. هیئت اسرائیلی در این باره تاکید کرد که جایگاه ناظر میتواندبه حضور این رژیم در آفریقا مشروعیت بخشیده و باب همکاری های مشترک را باز کند.نتانیاهو در این جلسه مدعی شد که اسرائیل بهترین متحدی است که کشورهای آفریقایی دربرهه زمانی کنونی میتوانند داشته باشند.
براین اساسباید گفت که نقش این سفر در گسترش نفوذ رژیم صهیونیستی در آفریقا از چند جهت دارایاهمیت است:
1. سفر نخستوزیر افراط گرای رژیم اشغالگر قدس به منطقه شرق افریقا جایی که به تعبیری منطقهدریاچه های بزرگ نام گرفته است در نوع خود یک نقطه عطف در ادامه سیاست راهبردی اینرژیم نسبت به افریقا محسوب می گردد .نتانیاهو قبل از این سفر در سخنرانی کنستپارلمان اسرائیل این سفر را تلاشی گسترده برای بازگشت همه جانبه به آفریقا دانستکه برای شرکت های تجاری رژیم صهیونیستی و کشورهای آفریقایی بسیار مهم ارزیابی میشود. در این نشست کابینه رژیم صهیونیستی با گشایش دفترهایی در اوگاندا، کنیا،اتیوپی و رواندا با هدف انتقال فناوری و تجارب صنعتی موافقت کرد. نتانیاهو که بهنوشته روزنامه های کنیایی با یک بسته کمک اقتصادی و تجاری 13ملیارد دلاری به اینسفر رفته بود، به دنبال یافتن جایگاه ناظر در اتحادیه آفریقاست تا همانگونه کهپانزدهم تیرماه در کنیا اعلام کرد به تغییرات راهبردی در جایگاه اسراییل در سطحبین المللی و به تبع کاهش مخالفان دست یابد.
2. این سفردر مقطع زمانی خاصی انجام می گیرد که منطقه اسلامی غرب آسیا گرفتار انواع بحرانهای پیچیده می باشد. عالم اسلام بواسطه پروژه های امریکایی،صهیونیستی و همراهی آلسعود با ظهور تروریسم تکفیری از یک سو و از سوی دیگر تفرقه در جهان عرب فرصت نادریرا برای بسط و توسعه طرح های نفوذ اسرائیل به بهترین مناطق افریقا از حیث منابع وثروت را فراهم ساخته است در این میان مصر از تهدیدات بیشتری نسبت به دیگر کشورهایعربی برخوردار است . در طول دهه ها از گذشت پیمان ذلت بار کمپ دیوید ، مصر نقش خودرا در جهان عرب و در اتحادیه افریقا به مقدار زیادی از دست داده است. بی سبب نیستکه پس از چند روز از بازگشت نتانیاهو به تلاویو وزیر خارجه مصر سامح شکری با دستپاچگی به دیدار وی در اسرائیل رفت زیرا که مصر از دستاوردهای اسرائیل و اهداف اینسفر به وحشت افتاده است . حضور شرکت های اسرائیلی در ساخت سد عظیم بیداری(النهضه)در اتیوپی بیشترین خسارت را از نفوذ اسرائیل در منطقه دریاچه های بزرگ به مصرخواهدداشت. در واقع این عمل اسرائیل نوعی خلع سلاح مصر می باشد.
3. رژیم صهیونیستی درصدد است کنترل شریان های حیاتی را با استیلا بر منابع آبیسواحل شاخ آفریقا (شمال شرق و شرق این قاره) در جوار اقیانوس هند، تنگه بابالمندب، دریای سرخ و کانال سوئز و همچنین شاهراه های آبی و گلوگاه های اقتصادیمنتهی به خلیج «عقبه» در جنوب سرزمین اشغالی را زیر نظر بگیرد و افزون بر تضمینامنیت خود، راه انتقال کالا و حامل های انرژی مانند نفت را فراهم سازد. از سویدیگر، طولانیترین رود جهان یعنی رود نیل از اوگاندا، سودان، سودان جنوبی و مصر میگذردو سرانجام به دریای مدیترانه میریزد. نیل از به هم پیوستن دو رود نیل سفید و نیلآبی در «خارطوم» پایتخت سودان به وجود میآید که سرچشمه نیل سفید دریاچه«ویکتوریا» در محدوده سه کشور تانزانیا، اوگاندا و کنیا و همچنین سودان جنوبی وسرچشمه نیل آبی دریاچه «تانا» در اتیوپی است. بنابراین سه کشور هدف برای برنامهسفر نتانیاهو (اوگاندا، کنیا و اتیوپی) در این فهرست قرار دارد. 68 سال پیش «بنگوریون» یکی از پایهگذاران رژیم صهیونیستی، با گفتن این جمله که «ملت اسراییلباید قلمرو خود را از فرات تا نیل توسعه دهد»، شعار «نیل تا فرات» صهیونیسم را برسر زبانها انداخت. از آن زمان تاکنون برخی تحولات مانند تجزیه بزرگ ترین کشورجهان اسلام یعنی سودان و ایجاد سودان جنوبی، درگیری مصر و سودان بر سر آب نیل،نابسامانی های سیاسی در کشورهای حاشیه این رود بویژه جنگ مخاصمه سودان و سودانجنوبی، ناآرامی های داخلی این کشورها و… زمینه مناسبی برای پیاده سازی برنامه هایصهیونیسم در شمال و شاخ آفریقا فراهم آورده است.
4. اسرائیلاز طریق روابط راهبردی با کشورهای منطقه دریاچه های بزرگ می خواهد سلاح و کالاهایی که اخیراَ از طریق اتحادیه اروپا در فهرست سیاه قرار گرفتهرا به این منطقه ارسال نماید. قاره ثروتمند آفریقا قاره سیاه گرچه به لحاظ تاریخچهحضور استعمار با مشکل زیربنایی فقر و قحطی دست به گریبان است اما در بستری از ثروتهای خدادادی قرار دارد. این قاره ذخیره گاهی برای بسیاری از سنگ های قیمتی مانندالماس، مس و طلا و کانی های کمیاب و راهبردی مانند اورانیوم است. از سوی دیگر،بازار انرژی آفریقا بوی نفت می دهد که بخش زیادی از منابع شناسایی شده آن در شاخآفریقا، اطراف رود نیل و سرچشمه های آن قرار دارد. بجز سودان و سودان جنوبی کهمرکز استخراج نفت در شرق آفریقا به شمار می روند، در کنیا، اوگاندا و رواندا نیزذخایر نفتی کشف شده و ظرفیت فقط یکی از آنها به نام «لوکیچار» در کنیا ٦٠٠ میلیونبشکه برآورد شده است. این سه کشور قصد دارند با ساخت یک هزار و 300 کیلومتر خطلوله، نفت را به سواحل کنیا و سپس بازارهای جهانی منتقل کنند. در همین پیوند،بسیاری از شرکت های وابسته به صهیونیست ها در بخش های معدنی و نفتی آفریقا فعالیتمی کنند.
بنابراین بهنظر میرسد اسرائیل استراتژی امنیتی دفاع از خود را در شرق آفریقا پایه گذاری کردهاست. رژیم صهیونیستی با این کار به دنبال ثابتنمودن پای خود در قاره آفریقا است. همچنانکه بوعاز بیسموت دیپلمات سابق رژیمصهیونیستی، سفر نتانیاهو به آفریقا را شکوفایی بی سابقه در روابط تل آویو باکشورهای آفریقایی توصیف کرد وگفت که این سفر به دلیل آنکه این قاره شامل 54 کشورمی باشد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است و مهم تر آن که هر یک از این کشورها داراییک رای در سازمان ملل هستند.
این دیپلماترژیم صهیونیستی گفت که روابط با کشورهای آفریقایی پشتیبانی مهمی برای تل آویو درنهادهای بین المللی است و می تواند پوشش امنیتی استراتژیک در قبال کشورهای متخاصمایجاد کند و علاوه بر آن موجب تقویت روابط اقتصادی با این قاره می شود. ورودتانزانیا به حوزه نفوذ اسرائیل و در کنار کشورهای دیگر این منطقه به شدت خطرناک میباشد زیرا تانزانیا علاوه بر داشتن اکثریت مسلمان همواره سعی کرده است در منازعهبین فلسطین و اسرائیل جانب فلسطین را بگیرد
منبع :الوقت ، 23/04/1395