مسئول روابط خارجی جنبش مقاومت اسلامی”حماس” تاکید کرد که « بر اساس آیین نامه داخلی جنبش حماس، هر فردی دودوره می تواند رئیس دفتر سیاسی باشد و ما در آستانه انتخابات جدید در داخل حماسقرار داریم و باید رئیس جدیدی انتخاب کنیم. ما با نهایت احترامی که برای شخص خالدمشعل که سالیان متمادی مسئولیت رهبری دفتر سیاسی این جنبش را بر عهده داشت و خدماتبزرگی هم به آن ارائه کرد، قائل هستیم، رئیس جدیدی برای دفتر سیاسی حماس انتخابخواهیم کرد؛ اما با این وجود، سیاست و رهبردهای این جنبش تغییری نخواهد کرد.»
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، اسامه حمداندر گفتگوی ویژه با خبرگزاری “وطن” فلسطین درباره روابط حماس با جمهوریاسلامی ایران خاطر نشان کرد که روابط ما با جمهوری اسلامی ایران دیرینه است و بهبیش از 25 سال قبل بر می گردد. ایران حامی مقاومت فلسطین و به ویژه جنبش حماس استو در همین راستا، ما به عنوان یک جنبش مقاومتی امیدواریم که همه کشورهای عربی واسلامی از ما حمایت کنند و این حمایت ها تنها به حمایت های معنوی محدود نشود، بلکهحمایت های سیاسی و نظامی را هم در بر بگیرد. با وجود اینکه روابط حماس و ایران دریک برهه سرد شد، اما این رابطه عمیق و دیرینه به این راحتی قطع نمی شود.
وی درباره مبادله اسرای جدید با رژیم صهیونیستیهم تاکید کرد که « موضع ما در این زمینه آشکار است و میانجیگری در مساله مبادلهاسرا باید به درخواست رژیم صهیونیستی صورت گیرد و آغاز مذاکرات برای مبادله اسرامستلزم آزادی آن دسته از اسرای فلسطینی است که در قالب مبادله شالیت از زندان هایصهیونیستی خارج شده بودند، اما این رژیم دوباره آنها را به اسارت گرفته است. ماعلاقه مند به تحقق مبادله ای هستیم که منجر به آزادی بیشترین تعداد ممکن از اسرابر اساس اصول ملی گرایی شود؛ چرا که ما هیچ تفاوتی میان اسرا نمی گذاریم؛ حتی اگرجزء اسرای گروه های دیگر فلسطینی باشند.»
وی افزود:« ما در مبادله اسرای قبلی موفق بهآزادی برخی رهبران اسیر فلسطینی مانند مروان برغوثی (نماینده اسیر جنبش فتح) واحمد سعدات (دبیر کل اسیر جبهه خلق) نشدیم، اما این بار اهتمام ویژه ای به آزادیاین رهبران اسیر در قالب مبادله اسرا داریم.»
در زیر متن کامل این گفتگو از نظر خوانندگانمحترم می گذرد:
ـ تصمیم جنبش حماس برای مشارکت در انتخاباتشهرداری ها یک تصمیم واقعی است یا مانور رسانه ای؟
مطمئنا این تصمیم یک تصمیم واقعی است و اینجنبش به آن پایبند است و بر همین اساس فعالیت خواهد کرد. از همین رو، ما ازبرگزاری انتخابات استقبال کردیم و نهایت تلاش خود را به کار می گیریم تا اینانتخابات به خوبی و با سهولت برگزار شود و امیدواریم که از لحاظ معیارهای مورد نظرجنبش حماس، انتخابات سالمی باشد.
ـ این معیارها چیست؟
انتخابات شهرداری ها ماهیت خدماتی دارد و باارائه خدمات به جامعه ارتباط دارد؛ حال چه این خدمات مربوط به بخش های زیربناییباشد و چه خدمات مانند آبرسانی و نظافت و غیره. از همین رو، افراد متخصص باید برایاین انتخابات نامزد شوند و مسائل قبیله ای در آن هم مد نظر قرار گیرد؛ چرا که نامزدیدر این انتخابات جنبه قبیله ای خواهد داشت.
ـ آیا شاهد موفقیت گفتگوهای آشتی ملی خواهیمبود؟
ما در دیدارهای اول و دوم در دوحه امید داشتیم،اما در دیدار سوم شاهد عقب نشینی از تمامی توافقات صورت گرفته بودیم. ما دردیدارهای دوحه تلاش می کردیم که به ساز و کاری برای اجرای توافقات امضا شده دستپیدا کنیم، اما ناگهان با عقب نشینی از توافقات صورت گرفته مواجه شدیم. اما اینعقب نشینی به این معنا نیست که آشتی ملی متوقف شده است. به نظر من آشتی ملی یک کارمشترک است که تنها با تلاش یک طرف محقق نمی شود و ما باید شاهد تلاش تمامی طرف هاو گروه های فلسطینی برای پیشبرد امور در راستای اجرای توافقات صورت گرفته باشیم.
ـ آیا ما در آینده نزدیک شاهد مبادله اسراخواهیم بود؟
این مبادله تنها در صورتی انجام خواهد شد کهدشمن صهیونیستی به وجود اسرای خود نزد مقاومت فلسطین اعتراف کند و این مبادله بایدبر اساس اصول و قواعد حاکم بر آزادی نظامیان صهیونیستی صورت گیرد. برخی طرف هاتماس هایی در این زمینه با جنبش حماس برقرار کرده و آمادگی خود برای میانجیگری دراین زمینه را اعلام کرده اند. موضع ما در این زمینه آشکار است و میانجیگری درمساله مبادله اسرا باید به درخواست رژیم صهیونیستی صورت گیرد و آغاز مذاکرات برایمبادله اسرا مستلزم آزادی آن دسته از اسرای فلسطینی است که در قالب مبادله شالیتاز زندان های صهیونیستی خارج شده بودند، اما این رژیم دوباره آنها را به اسارتگرفته است. ما علاقه مند به نهایی کردن مبادله ای هستیم که منجر به آزادی بیشترینتعداد ممکن از اسرا بر اساس اصول ملی گرایی شود؛ چرا که ما هیچ تفاوتی میان اسرانمی گذاریم؛ حتی اگر جزء اسرای گروه های دیگر فلسطینی باشند.
ـ آیا اسامی رهبران اسیر فلسطینی هم در اینمبادله دیده خواهد شد؟
ما در مبادله اسرای قبلی موفق به آزادی برخیرهبران اسیر فلسطینی مانند مروان برغوثی (نماینده اسیر جنبش فتح) و احمد سعدات(دبیر کل اسیر جبهه خلق) نشدیم، اما این بار اهتمام ویژه ای به آزادی این رهبراناسیر در قالب مبادله اسرا داریم.
ـ آیا در آینده نزدیک شاهد حل سیاسی بحرانسوریه خواهیم بود یا جنگ در این کشور سال ها ادامه پیدا خواهد کرد؟
موضع جنبش حماس در این زمینه واضح است و اینجنبش بر لزوم تحقق راه حل سیاسی ضامن امنیت و ثبات سوریه و بر رعایت مردم سالاریتاکید دارد. حوادث و تحولات سوریه دردآور هستند و این تحولات تنها به نفع رژیمصهیونیستی است که به نظر من بیش از هر طرف دیگری از به راه افتادن حمام خون درسوریه خوشحال است… اگر اراده سیاسی لازم وجود داشته باشد، ما به زودی شاهد حلبحران سوریه خواهیم بود، اما اگر طرف های بین المللی و منطقه ای همچنان بر دخالتدر امور این کشور ادامه دهند، نمی توان منتظر حل سریع این بحران بود.
ـ آیا شما در حال حاضر ارتباطی با نظام سوریهدارید؟
ما در گذشته روابط برجسته ای با سوریه داشتیم،اما تحولات و حوادثی که در این کشور روی داد، منجر به قطع این رابطه شد و امروزهیچ ارتباط مستقیمی با نظام سوریه نداریم.
ـ آیا روابط شما با جنبش حزب الله لبنان همچنانبرقرار است؟
بیشترین افرادی که درباره رابطه حماس و حزبالله حرف می زنند از اعضای این دو جنبش نیستند و بر اساس میل و خواست خود حرف میزنند. ما روابط عمیقی با جنبش حزب الله داریم و مساله محوری در این رابطه مقابلهبا رژیم صهیونیستی است. این طبیعی است که همه مواضع ما با هم مطابقت نداشته باشد،اما رابطه طرفین رضایت بخش است.
ـ آیا قطع روابط میان حماس و نظام سوریه منجربه قطع روابط این جنبش با جمهوری اسلامی ایران شده است؟
روابط ما با جمهوری اسلامی ایران دیرینه است وبه بیش از 25 سال قبل بر می گردد. ایران حامی مقاومت فلسطین و به ویژه جنبش حماساست و در همین راستا، ما به عنوان یک جنبش مقاومتی امیدواریم که همه کشورهای عربیو اسلامی از ما حمایت کنند و این حمایت ها تنها به حمایت های معنوی محدود نشود،بلکه حمایت های سیاسی و نظامی را هم در بر بگیرد. با وجود اینکه روابط حماس وایران در یک برهه سرد شد، اما این رابطه عمیق و دیرینه به این راحتی قطع نمی شود.
ـ روابط شما با قاهره چطور است؟
تماس های ما با قاهره همچنان برقرار است و قطعنشده است. این تماس ها به صورت مداوم صورت می گیرد و ما امیدواریم که رابطه ما باقاهره باید رابطه خوب و برجسته ای باشد؛ چرا که هر تحولی در فلسطین بر روی مصر همبازتاب خواهد داشت و متقابلا هر تحولی در مصر بر روی فلسطین هم تاثیر می گذارد.
ـ شما در آستانه انتخابات داخلی و انتخاب رئیسجدید جنبش حماس قرار دارید. آیا این مساله باعث بروز اختلاف و تنش میان رهبران اینجنبش و به اصطلاح “بازها و کبوتر ها” می شود؟
ما در برابر رژیم صهیونیستی همگی “باز”(پرنده شکاری) هستیم، اما در تعامل با مسائل ملی “کبوتر” (پرنده اهلی)هستیم و هر کس خود را در برابر رژیم صهیونیستی کبوتر بداند، جایی در جنبش حماسندارد… ما جنبش بزرگی هستیم و افتخار می کنیم که آزادی بیان در داخل این جنبشوجود دارد. اما با این وجود، همه تابع تصمیم رهبری جنبش و نظر جمعی هستند… براساس آیین نامه داخلی جنبش حماس، هر فردی دو دوره می تواند رئیس دفتر سیاسی باشد وما در آستانه انتخابات جدید در داخل حماس قرار داریم و باید رئیس جدیدی انتخابکنیم. با نهایت احترامی که برای شخص خالد مشعل که سالیان متمادی مسئولیت رهبریدفتر سیاسی این جنبش را بر عهده داشت و خدمات بزرگی هم به آن ارائه کرد، قائلهستیم، ما رئیس جدیدی برای دفتر سیاسی حماس انتخاب خواهیم کرد؛ اما با این وجود،سیاست و رهبردهای این جنبش تغییری نخواهد کرد.
ـ بعضی ها به این خاطر از جنبش حماس انتقاد میکنند که سقف توقعاتش از ترکیه را بالا برده بود… آیا توافقنامه عادی سازی روابطمیان ترکیه و اسرائیل که در آن به لغو محاصره غزه اشاره نشده بود، باعث ناامیدیشما نشد؟
ما باید میان خواسته ها و آرمان های ملت فلسطیندر غزه و مساله لغو محاصره غزه و زندگی عاقلانه و شرافتمندانه این ملت تمایز قائلشویم؛ چرا که این ملت نمی تواند در سایه تداوم اشغالگری رژیم صهیونیستی زندگی عادیداشته باشد. رهبران جنبش حماس به تلاش های همه جانبه خود مانند دیدار با مسئولانمصری و دیگر طرف های عربی و اسلامی ادامه می دهند و ترک ها تلاش کردند که زمینهلغو محاصره غزه را فراهم سازند… ملت فلسطین می داند که چه کسی سعی در لغو محاصرهدارد و ما تمام تلاش مان را برای پایان دادن به این محاصره انجام می دهیم… تلاشما برای لغو محاصره یک موضع سیاسی نیست، بلکه حق طبیعی ملت فلسطین است و اینمحاصره بازتاب های منفی بر روی کلیت مساله فلسطین خواهد داشت و مطمئنا واکنش طرففلسطینی با تلاش برای پایان اشغالگری رژیم صهیونیستی هم مرتبط است.
ـ آیا امکان دارد که توافق مبادله ای بدونآزادی رهبران برجسته ای مانند “عبد الله برغوثی”، “ابراهیمحامد”، “عبد الناصر عیسی”، “عباس سید” و “حسنسلامه” صورت بگیرد؟
مطمئنا این رهبران مشمول مبادله اسرای جدیدخواهند بود و ما اهتمام ویژه ای به آزادی اسرای جنبش حماس و به ویژه رهبران آن ودر وهله بعد اسرای دیگر گروه های فلسطینی داریم.