چهارشنبه 13/نوامبر/2024

نزديكي عربي – صهيونيستي در سراشيبي برجام

سه‌شنبه 9-آگوست-2016

يووال اشتاينيتز، وزير انرژي رژيم صهيونيستي، به راديو اسرائيلگفته كه برجام توافق بدي است اما

يووال اشتاينيتز، وزير انرژي رژيمصهيونيستي، به راديو اسرائيل گفته كه برجام توافق بدي است اما كاري است كه شده ودر سال اول اجراي اين توافقنامه ما هيچ‌گونه نقض قابل توجهي از سوي ايراني‌هانديده‌ايم. اين سخنان اشتاينيتز مي‌تواند گوياي موضع بنيامين‌ نتانياهو، نخست وزيررژيم صهيونيستي باشد چرا كه او رابطه نزديكي با نتانياهو دارد و به نظر مي‌رسدبيشتر از اينكه قصد تأييد برجام را داشته باشد خواسته جواب بيانيه وزارت جنگ رژيمصهيونيستي و به خصوص آويگدور ليبرمن، وزير جنگ رژيم صهيونيستي را بدهد.

ليبرمن بيانيه وزارتخانه خود را بالحني تند عليه برجام و با تشبيه آن به قرارداد 1938 بين آلمان نازي، ايتاليا،فرانسه و بريتانيا منتشر كرد تا پاسخي به حمايت باراك اوباما، رئيس‌جمهور امريكا،از برجام داده باشد. اين بيانيه باعث دستپاچگي نتانياهو شد كه نمي‌خواهد سرديرابطه‌اش با اوباما بيشتر بشود و به همين دليل، مشاور موقت امنيت ملي خود، جاكوبنايجل را مأمور كرد تا ديداري با سفير امريكا در رژيم صهيونيستي داشته باشد و بهنحوي از امريكايي‌ها دلجويي بكند. اين كش و قوس بيشتر مانند جنگ زرگري صهيونيست‌هابر سر برجام است چرا كه آنها به خوبي مي‌دانند برجام آنها را در سراشيبي روابط بابرخي از كشورهاي عربي قرار داده كه تا همين چند سال قبل تصورش را هم نمي‌كردند.

اين سراشيبي باعث شده تا اسرائيلي‌هابه بهبود روابط خود با كشورهاي عربي با خوشبيني نگاه كنند تا آنجا كه ميكائيلملكيور، وزير سابق امور اجتماعي گفته كه اسرائيلي‌ها به زودي خواهند توانست بهعربستان سفر كنند و يعقوب عميدرور، مشاور سابق امنيت داخلي هم مي‌گويد: «كشورهايزيادي در جهان با شگفتي به تحول روابط ميان اسرائيل و كشورهاي سني كه اهميت زياديدر منطقه دارند، نگاه مي‌كنند. اين كشورها به روابط آشكار ميان اسرائيل، مصر واردن و روابط غيررسمي اسرائيل با عربستان به ديده تقدير مي‌نگرند.» يكي از سهدليلي كه او براي اين تحول ذكر مي‌كند به برجام و توافق هسته‌اي ايران با گروه 1+5ارتباط دارد كه نقطه مشترك عربستان و ديگر شيوخ عربي در شوراي همكاري خليج فارس بارژيم صهيونيستي شده و اين مجموعه را در سراشيبي رابطه و تشكيل جبهه ضد ايراني قرارداده است.

حالا اين جبهه واقعيتي است كه نمي‌توانانكار كرد و به همين دليل، سفر انور عشقي، ژنرال بازنشسته سعودي، به سرزمين اشغاليو ديدار او با صهيونيست‌ها خيلي تعجب‌برانگيز نبود و تأييدي بود بر همكاري نزديكآل‌سعود با صهيونيست‌ها طي يك سال اخير كه بنابر برخي گزارش‌ها، اين همكاري حتي تاحد نظامي نيز گسترش پيدا كرده است. هر چند كه نقطه مشترك ضدبرجامي نقش تعيين‌‌كننده‌ايدر اين سراشيبي داشت، اما نمي‌توان از نقش امريكا در اين روند چشم‌پوشي كرد. نمي‌توانانكار كرد كه امريكا همواره به دنبال عادي‌سازي روابط صهيونيست‌ها با كشورهاي عربيبوده و ايجاد اين سراشيبي موافق اين سياست عمومي واشنگتن است و دعوت جان كري، وزيرخارجه امريكا، از وزراي خارجه كشورهاي عربي و محمود عباس، رئيس تشكيلات خودگردانفلسطيني، براي نشست مشتركي با وزير خارجه رژيم صهيونيستي در جهت همين سياست انجام مي‌شود.در واقع، امريكا در برجام دو مسير را ترسيم كرده كه در مسير اول دل به تغيير رفتارسياست خارجي ايران و در نتيجه دگرگوني سياست منطقه‌اي ايران بسته بود تا ايران رابه طمع برجام با سمت و سوي سياست‌هاي خود در منطقه همراه كند و در مسير ديگر بهدنبال سوق دادن اعراب به سوي بهبود روابط خود با رژيم صهيونيستي بود. امريكا تااينجاي كار نتوانسته نتيجه‌اي از مسير اول بگيرد. در مقابل، عربستان و متحدان عربي‌اشنه‌تنها توان هيچ مقاومتي در برابر مسير دوم امريكا نداشتند، بلكه از پيش پتانسيلحركت در اين مسير را داشتند و برجام تنها بر شدت حركت آنها افزوده است. اين شدتحرك سعودي و متحدانش به سوي عادي‌سازي روابط با صهيونيست‌ها آن قدر زياد است كهحتي تعجب صهيونيست‌ها را برانگيخته تا چه رسد به امريكايي‌ها.در هر صورت، امريكا كه با برجامنتوانسته مطالبات منطقه‌‌اي خود از ايران را برآورده ببيند، اميدوار به سراشيبياست كه آل‌سعود و متحدان عربي‌اش را به سوي صهيونيست‌ها مي‌فرستد.

منبع : روزنامهجوان، نویسنده : نعمان رحيمي  ، 17/05/1395

                                                                                               


لینک کوتاه:

کپی شد