درحال حاضربسیاری از کشورهای عربی در مسیر نزدیک شدن به رژیم صهیونیستی و عادی سازی روابطخود با این رژیم حرکت میکنند؛ از دیدارها و ملاقاتهای متقابل گرفته تا سخنرانیهاو همکاریهای سیاسی و امنیتی و نظامی؛ اقداماتی که وجه مشترک همه آنها بیتوجهی بهآرمان فلسطین میباشد.
در همینراستا رادیوی اسرائیل از برگزاری رزمایش و تمرینهای نظامی خبر داده است که قراراست در اواسط ماه جاری میلادی با شرکت کشورهایی مثل امارات متحده عربی، پاکستان واسپانیا در پایگاه هوایی «نلیس» در ایالت نوادای امریکا برگزار شود. آنگونه کهآفیخای ادرعی سخنگوی نیروی هوایی رژیم صهیونیستی اعلام کرده است هواپیماهای اف 16اسرائیل در کنار واحدهایی از نیروهای ویژه این رژیم در این مانور دو هفتهای حضورخواهند داشت.
در این میانآنچه که خشم و ناراحتی گروههای فلسطینی را درپی داشته اعلام حضور کشورهایی مثلامارات و پاکستان در چنین مانورهایی میباشد که احساسات ملتهای عربی و اسلامی وبه ویژه فلسطینیان را تحریک میکند و در واقع به نوعی از مظاهر عادی سازی روابط بادشمن صهیونیستی میباشد و به نوعی حاکی از این است که مساله فلسطین درحال از دستدادن جایگاه خود در بین دولتهای عربی است؛ دولتهایی که بدون توجه به اقداماتمداوم اشغالگران صهیونیست در قتل و کشتار فلسطینیان و بیتوجی به مقدسات اسلامیآنها، در پی گسترش همکاریهایی خود با رژیم صهیونیستی هستند.
در خصوصتمرینهای نظامی مشترک بین اسرائیل و امریکا چیز جدیدی وجود ندارد، اما آنچه کهدر این ماجرا جلب توجه میکند حضور کشوری مثل امارات است که در ظاهر هیچ گونه رابطدیپلماتیک و رسمی با اسرائیلیها ندارد و در عین حال تاکید میکند که با اشغالگریاسرائیل مخالف نیز است. هرچند این اولین بار است که امارات متحده عربی همکارینظامی علنی و آشکاری با اسرائیل دارد، اما این نکته را باید در نظر داشت که دو طرفاخیرا به دنبال نزدیک شدن با یکدیگر هستند و در همین راستا توافق کردهاند تااسرائیل دفتر نمایندگی خود را در ابوظبی و تحت پوشش حمایت از رابطه با آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر (آیرینا) برپا کند و بدین ترتیب برای اولین بار یکمسئول از وزارت خارجه اسرائیل به صورت دائمی در امارات مستقر شده است.
البته پیشترهم سایت ویکیلیکس اسنادی را منتشر کرد که براساس آن همکاریهایی مختلفی بینابوظبی و تلآویو وجود دارد. همچنانکه دوری گولد مدیر کل وزارت خارجه اسرائیل نیزدر نوامبر گذشته به ابوظبی سفر کرد که اولین سفر یک مسئول عالیرتبه اسرائیلی بهامارات بود.
با وجود اینهمگرایی که ابوظبی و تل آویو دنبال میکنند، دو طرف هنوز به سطح عادیسازی روابط– چیزی که کشورهایی مثل عربستان سعودی و اردن به شکل جدی به دنبال آن هستند –نرسیدهاند؛ چرا که امارات همچنان اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد، مدعی حمایت ازقضیه فلسطین است، روابط دیپلمایتک و تجاری رسمی با اسرائیل ندارد و اجازه وروداسرائیلیها به خاک خود را نمیدهد. از همین رو تمرینهای نظامی مشترکی کهدو طرف قصد حضور در آن را دارند را میتوان گامی مهم و بلند در جهت گسترشهمکاریهای سیاسی و نظامی ارزیابی کرد. اقدامی که میتواند متاثر از تحرکات اخیرسعودیها در نزدیکی به صهیونیستها باشد و میتوان گفت حرکتی که تحت عنوان عادیسازی روابط با اسرائیل آغاز شده به تدریج درحال گسترش است و دامنه آن کشورهایاسلامی مختلفی را هم شامل خواهد شد.
منبع :الوقت ، 17/05/1395