عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” ضمن اشاره به روابط جنبش متبوعش با ایران و مصر، جنبش فتح را مسئول شکست و لغو انتخابات شهرداری ها در کرانه باختری و باریکه غزه از سوی دولت وفاق ملی به نخست وزیری رامی حمد الله دانست و اعلام کرد که این جنبش از موسسات فلسطینی و به ویژه دستگاه قضایی در راستای تحقق اهداف سیاسی خود استفاده کرد.
خلیل حیه در گفتگوی ویژه با روزنامه فلسطینی”استقلال” خاطر نشان کرد که این جنبش فتح بود که پس از اطلاع از اینمساله که نتایج انتخابات به نفع این جنبش نخواهد بود، انتخابات شهرداری ها را بهشکست کشاند؛ چرا که نتوانسته بود لیست های انتخاباتی پایبند به قانون انتخاباتتشکیل دهد و از همین رو، 9 مورد از لیست های انتخاباتی آن در نوار غزه به خاطرشکایت ها و اعتراضات جنبش حماس منحل شدند و این مساله به نوبه خود نشان داد که فتحبه خاطر مقتضیات ملی مساله برگزاری انتخابات شهرداری ها را مطرح نکرده بود، بلکهسعی در تحقق اهداف سیاسی خود را داشت.
وی افزود در برابر رفتار جنبش فتح که باعث لغوانتخابات شهرداری ها شد، جنبش حماس با توافق دیگر گروه های فلسطینی سعی در تشکیلشوراهای شهر در باریکه غزه را دارد و در صورتی که دیگر گروه ها پاسخ مثبتی به ایندرخواست ما ندهند، مجبور خواهیم شد، شوراهای شهر جدیدی در شهر نوار غزه تشکیل دهیمکه قادر به خدمت رسانی به شهروندان فلسطینی باشند.
حیه تصریح کرد که اراضی فلسطینی شرایط بسیارسخت و دشواری را پشت سر می گذارند و این ناشی از ظلم و تجاوزات رژیم صهیونیستی،مداخله جویی های طرف های منطقه ای و بین المللی، یکجانبه گرایی و کنترل انحصاریزمام امور از سوی جنبش فتح و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین است و ما درعرصه داخلی راهی جز همبستگی برای دستیابی به پیوندهای مشترک و اهداف مشخص نداریم.
وی افزود در برابر رفتارهای رژیم صهیونیستی وجنایت های بی وقفه آن، تلاش ها برای عادی سازی روابط با این رژیم و سرگرم بودن طرفهای منطقه ای به منازعات داخلی، ما باید به فکر ساماندهی اوضاع داخلی فلسطین براساس اصول، دیدگاه و راهبرد مشخصی باشیم و آن حمایت از پروژه مقاومت، مسجد الاقصیو قدس و باقی مانده آرمان فلسطین است و این مساله مستلزم آغاز اجرای توافقات صورتگرفته میان طرف های فلسطینی در قالب دو سند وفاق ملی امضا شده در سال 2006 وتوافقنامه قاهره امضا شده در سال 2011 است و اجرای آشتی ملی نیازمند وجود ارادهجدی و واقعی نزد جنبش فتح و به ویژه شخص محمود عباس رئیس این جنبش و تشکیلاتخودگردان است.
این عضو دفتر سیاسی حماس خاطر نشان کرد کهتداوم وضعیت کنونی فلسطین و یکجانبه گرایی عباس در داخل جنبش فتح و در عرصه داخلیفلسطین باعث بروز مخالفت ها و اعتراضات نسبت به وضعیت موجود خواهد شد و طرف هایفلسطینی به سمت تشکیل نهاد رهبری جدید به جای سازمان آزادی بخش فلسطین خواهند رفتکه با توسل به ظلم و تجاوزات بر عرصه داخلی فلسطین حاکم شده است.
خبری از دیدار جدید نیست
خلیل حیه درباره پرونده آشتی ملی هم اعلام کردکه هیچ اقدامی در راستای برگزاری دیدارهای جدید آشتی ملی با جنبش فتح در دوحه یاجاهای دیگر صورت نگرفته است و این جنبش برای رفع خلأ رسانه ای سعی در ایجادشایعاتی مبنی بر برگزاری دیدارهای جدید و گفتگوهای آشتی ملی دارد؛ چرا که می خواستفضای سیاسی و رسانه ای و مردمی را برای اقدامات خود در زمینه شکست و لغو انتخاباتشهرداری ها مهیا کند.
وی بر لزوم تکمیل دیدارهای آشتی ملی با حضورتمامی طرف های ملی و به دور از گفتگو دو جانبه میان جنبش های حماس و فتح که اینجنبش (فتح) از آنها برای خنثی سازی و بازگشت از توافقات صورت گرفته استفاده میکند، تاکید کرد.
معامله ای در حد شایعه
حیه درباره معامله میان جنبش حماس و محمد دحلانعضو برکنار شده جنبش فتح اظهار داشت که «ما اصولا از هر گونه تلاشی از سوی هر شخصیا طرف فلسطینی و غیر فلسطینی به منظور کاهش درد و رنج ملت فلسطین و اقشار مختلفآن حمایت می کنیم» اما بحث هایی که درباره معامله میان حماس و دحلان مطرح شده است،صرفا یک سری شایعات است که ما اخبار مربوط به آنرا در رسانه های گروهی شنیده ایم.
وی درباره کنگره ملی که دحلان سعی در برگزاریآن در قاهره را دارد و اخیرا اخباری مبنی بر اتخاذ برخی اقدامات در راستایبسترسازی برای برگزاری آن منتشر شده بود، تصریح کرد که «از جنبش حماس برای مشارکتدر این انتخابات دعوتی به عمل نیامده است، اما به نظر می رسد که برگزاری این کنگرهمتاثر از درگیری ها و کشمکش ها در داخل جنبش فتح و تلاش هر کدام از جریان ها برایکمک گرفتن از مراکز قدرت نزدیک به خود است.»
این رهبر برجسته جنبش حماس تاکید کرد که تداوماختلافات داخلی جنبش فتح تاثیر منفی بر روی مساله فلسطین خواهد گذاشت و در مقابل،برقراری صلح و ثبات در داخل آن و بازگشت این جنبش به روزهای اوج قدرت خود، باعثقویتر شدن ملت فلسطین می شود.
عباس رئیس غیر قانونی
خلیل حیه درباره سیاست های محمود عباس رئیستشکیلات خودگردان فلسطین و شخص مناسب تر برای جانشینی وی هم اظهار داشت که عباس باتوجه به پایان یافتن مدت قانونی حضورش در پست ریاست تشکیلات خودگردان، در حال حاضررئیس غیر قانونی این تشکیلات به شمار می رود و باید این سمت را ترک کند تا ملتفلسطین شخص دیگری را به جای وی انتخاب کنند؛ به ویژه که پروژه سازش وی به شدت شکستخورده است، اما این بدین معنا نیست که یک طرف خاص بخواهد فردی را خارج از چارچوبانتخابات و به اصطلاح با “چتر نجات” بر کرسی ریاست تشکیلات بنشاند.
وی افزود:« ما در حماس اصولا مخالف مداخله طرفهای دیگر در امور و سیاست های داخلی خود هستیم و اجازه نمی دهیم که کسی بخواهد براساس میل و اراده هر طرف دیگری، رئیسی را به ما فلسطینیان تحمیل کند، بلکه تنهاکسی را قبول می کنیم که ملت فلسطین انتخاب کرده باشد.»
حیه تاکید کرد سوالی که ما باید از طرف هایی کهسعی در تحمیل یک سری افراد خاص به عنوان رئیس به ما فلسطینی ها را دارند، مطرحکنیم این است که «آیا ریاست این فرد به نفع ملت و آرمان فلسطین، مساله حق بازگشتآوارگان، آزاد سازی فلسطین، قدس و مسجد الاقصی و تشکیل کشور فلسطین خواهد بود؟ یابه نفع طرف های منطقه ای خواهد بود و باعث جلب رضایت برخی طرف ها خواهد شد؟»
وی درباره اوضاع داخلی حماس و شخص جانشین رئیسکنونی دفتر سیاسی حماس نیز اعلام کرد که انتظار می رود انتخابات داخلی حماس اوایلسال آینده برگزار شود، اما زمان آنرا مشخص نکرد. این عضو دفتر سیاسی حماس خاطرنشان ساخت که حماس نهادها و قوانینی دارد که می توانند قویترین و کارآمدترین فردبرای رهبری جنبش را با تمام درایت و تجربه به این سمت انتخاب کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اسماعیل هنیهنایب رئیس دفتر سیاسی حماس نزدیک ترین فرد به تصدی این سمت است و آیا خروج وی ازباریکه غزه نشانه ای از این مساله است، تصریح کرد که «بسیاری از برادران ما درداخل جنبش این شایستگی را دارند و از کاریزما و توانایی بالایی برای تصدی این سمتپس از مامور شدن از طرف برادران شان در جنبش برخوردار هستند.»
حیه تاکید کرد که هدف هنیه از ترک نوار غزه،ادای فریضه حج و برگزاری برخی دیدارهای داخلی و تشکیلاتی با رهبران و اعضای جنبشدر خارج و داخل به میزبانی دوحه بود و اقدامات لازم برای بازگشت وی به غزه پس ازپایان این دیدارها اتخاذ شده است؛ چرا که هنوز برای صحبت کردن درباره انتخاباتداخلی حماس زود است و اتفاقا در این جنبش هیچ کس خودش را نامزد تصدی سمت ریاستدفتر سیاسی نمی کند، بلکه خود جنبش افراد را برای این سمت نامزد می کند و آنها ازطریق انتخابات محرمانه و کاملا شفاف به این سمت برگزیده می شوند.
وی در پاسخ به سوالی دیگر درباره روابط حماس باکشورهای منطقه و به ویژه عربستان سعودی و ایران اظهار داشت که این جنبش دستش را بهسوی تمامی طرف های عربی و اسلامی دراز کرده است و عمق عربی و اسلامی پشتوانه واقعیپروژه مقاومتی فلسطین به شمار می رود که در نهایت پروژه صهیونیستی مورد حمایتتمامی جهانیان و در راس آنها آمریکا را که جنایت های زیادی در حق ملت فلسطین وتمامی ملت های منطقه مرتکب شده است، شکست خواهد داد.
مشارکت سازنده
خلیل حیه ابراز امیدواری کرد که مشارکت هیاتجنبش حماس در دوحه به ریاست خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی این جنبش در مراسم سالروزتاسیس عربستان سعودی که به دعوت رسمی ریاض صورت گرفت، نشانه ای مثبت از تعاملعربستان و طرف های دیگر با جنبش حماس به عنوان یک جنبش فلسطینی اسلامگرا، مقاومتیو میانه رو باشد که با پروژه صهیونیستی که سعی در بلعیدن همه ما را دارد، مقابلهمی کند.
وی افزود جنبش حماس روابط خود با دیگر کشورها وطرف های عربی و اسلامی را بر پایه دو اصل برابر برقرار می کند: نخست؛ بعد عربی واسلامی و منافع و مقدرات امت و دوم؛ نزدیکی و دوری آنها از مساله فلسطین. در نتیجهنزدیکی یا دوری ما از هر کشوری بر اساس این اصل تعریف می شود و روابط حماس باایران “گرم” است و قطع نشده است، اما از آغاز تحولات “بهارعربی” تحت تاثیر این حوادث قرار گرفته است.
این رهبر برجسته جنبش حماس درباره روابط حماسبا مصر و مساله بازداشت 4 عضو گردان های قسام در خاک این کشور نیز تاکید کرد کهمناسبات حماس با مصر از زمان سفر هیات این جنبش به قاهره در ماه مارس گذشته گسترشیافته است. وی افزود «ما در جنبش حماس سعی در گسترش این روابط را داریم» و قاهرهرا مسئول جان 4 جوان ربوده شده فلسطینی می دانیم و از آن می خواهیم که جزئیاتمربوط به بازداشت این افراد را تشریح کرده و زمینه آزادی و بازگشت آنها به آغوشخانواده هایشان را فراهم کند.
انتفاضه قدس
حیه درباره آینده انتفاضه قدس که از ماه اکتبرسال گذشته آغاز شده است، اعلام کرد که انتفاضه ادامه خواهد یافت؛ چرا که بدونرایزنی با طرف خاصی آغاز شده است و جرقه این انتفاضه با به آتش کشیده شدن منزلخانواده دوابشه در روستای دوما واقع در نابلس که با عملیات ایتمار و سپس عملیاتمقاومتی “مهند حلبی” با استفاده از سلاح سرد، پاسخ داده شد، زده شد. ویافزود:«انتفاضه یکی از اشکال مقاومت است که نشانگر اخلاق و روحیات مبارزان فلسطینیو واکنشی طبیعی به جنایت های بی وقفه رژیم صهیونیستی است و در عین حال، مساله ایملی است که استمرار خواهد یافت؛ چرا که برای آغاز خود از کسی کسب مجوز نکرده است،اما نیازمند مشارکت تمامی احزاب و گروه ها و تمامی طرف های فلسطینی از جمله جنبشفتح و تشکیلات خودگردان است که سعی در متوقف کردن این انتفاضه را داشتند.»
عضو دفتر سیاسی جنبش حماس همچنین به تلاش اینجنبش برای توسعه دامنه انتفاضه و حمایت از آن با استفاده از تمامی امکانات موجود وبه رغم تمامی همکاری های امنیتی میان تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی اشاره کردو از جنبش فتح خواست که از مقاومت مردمی فلسطینیان حمایت کند. وی افزود:«بیایید بااین مقاومت مردمی همراه شوید. انتفاضه باید به دوران اوج خود بازگردد و تمامیآزادگان جهان با خون و مال خود از آن حمایت کنند تا بتواند اهداف مورد نظرش رامحقق سازد.»
روابط با جهاد اسلامی
خلیل حیه درباره روابط حماس با جنبش جهاداسلامی تاکید کرد که رابطه دو جنبش، رابطه مبتنی بر پروژه واحد، رسالت واحد وانتخاب واحد است و «ما عضوی از امت و ملت فلسطین و راهکار مقاومت هستیم و برادرانو شرکای هم در عرصه مقاومت به شمار می رویم که خون مان به خون هم آمیخته است و ضمنمشارکت در عرصه تسلیحاتی، از هدف مشترک نیز برخوردار هستیم. لذا، به توافق وهمپیمانی خود با برادران مان در جنبش جهاد اسلامی به دیده احترام می نگریم.»
وی افزود:« پیام ما به اعضای حماس و جهاداسلامی این است که شما اعضای یک پروژه واحد هستید و یک دشمن در عرصه ایدئولوژی وپروژه دارید؛ به عبارت دیگر، هر کس با ایدئولوژی حماس مخالف باشد، در واقع باایدئولوژی جهاد اسلامی هم مخالف است و هر کس با حماس بر سر پروژه مقاومت دشمنیداشته باشد، با جهاد اسلامی هم دشمن است. اختلافات ساده شما تنها باید ناشی ازروحیه رقابتی تان در زمینه توسعه مقاومت و تقویت نقش و جایگاه در داخل پروژهمقاومت و اسلام و تعلق به فلسطین باشد؛ همان طوری که فرزندان یک خانواده با هماختلاف پیدا می کنند و با هم بر سر جلب رضایت بیشتر پدر رقابت می کنند.»