پنج شنبه 14/نوامبر/2024

نقشه جدید تهدیدات علیه اسرائیل از نگاه آیزنکوت

دوشنبه 24-اکتبر-2016

رئیس ستاد مشترک ارتش صهیونیستی در تشریح نقشهتهدیدات رژیم صهیونیستی اعلام کرد که اوضاع فلسطین همچنان رژیم صهیونیستی را تهدیدمی کند و هر لحظه احتمال وقوع انفجار بزرگ در جبهه جنوبی و در مرزهای باریکه غزهبا فلسطین اشغالی وجود دارد.

به گزارش مرکز اطلاع سانی فلسطین به نقل ازروزنامه فرامنطقه ای القدس العربی، گادی ایزنکوت که درباره چالش های پیش روی رژیمصهیونیستی در عرصه فلسطینی صحبت می کرد، خاطر نشان ساخت که فلسطین بیش از هر نقطهدیگری در کوتاه مدت رژیم صهیونیستی را در معرض تهدید قرار می دهد.

وی با ارائه خلاصه ای از تحولات سال نخستانتفاضه فلسطین اعلام کرد که پس از 10 سال برقراری آرامش نسبی در کرانه باختری وپس از ناآرامی های مناطق جنوبی فلسطین اشغالی و وقوع 3 جنگ علیه باریکه غزه، ازماه اکتبر سال 2015 موج جدیدی از درگیری ها آغاز شد که تفاوت های اساسی با درگیریهای گذشته داشت. البته وی این مساله را کاملا نادیده گرفت که یک ملت تحت اشغال زندگیمی کنند و سعی در رهایی از زیر بار ظلم و تحقیر را دارند.

رئیس ستاد مشترک ارتش صهیونیستی در توصیف خوداز انتفاضه فلسطین تنها به ذکر این نکته اکتفا کرد که تعدادی از جوانان (پسر ودختر) فلسطینی بدون هیچ گونه گرایشات حزبی و گروهی و بدون هیچ گونه هشدار و اعلامقبلی دست به عملیات های ضد صهیونیستی با استفاده از سلاح سرد (چاقو) می زنند و دربرخی موارد خسارت های جانی سنگینی به صهیونیست ها وارد می کنند.

ایزنکوت نیز مانند “گلعاد اردان”وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی که پایگاه ارتباط جمعی فیسبوک را به راه انداختنانتفاضه قدس متهم کرده بود، اعلام کرد که این عملیات ها برگرفته از محیط پیرامونیاست و جوانان فلسطینی بر اساس شنیده ها و دیده ها در محیط اطراف خود و نیز شبکههای ارتباط جمعی که مملو از افکار داعش و دیگر “گروه های تندروی اسلامی”است، دست به اجرای عملیات می زنند.

عدم هشدار قبلی

ایزنکوت در ادامه صحبت هایش اعلام کرد کهنخستین هدف رژیم صهیونیستی مقابله با حوادث اخیر از طریق تعریف آنها در قالبعملیات های شناخته شده قبلی است، اما ما باید این مساله را در نظر بگیریم که اینعملیات ها پدیده تازه ای هستند و برای مقابله با آنها باید جریان های عمیق فعال درجامعه فلسطینی را بشناسیم. وی افزود ارتش ها و سازمان های اطلاعاتی معمولا بر رویدو مساله تمرکز می کنند؛ مساله نخست مربوط به مراجع تصمیم گیری و نهادهای رهبری درطرف مقابل و مساله دوم قدرت و توانمندی های آنهاست. اما جریان های عمیق فعال درطرف مقابل، مساله ای است که هم درک آن سخت تر است و هم بیش از مسائل دیگر، باعثآزار و اذیت می شود.

ایزنکوت در مقایسه انتفاضه کنونی با انتفاضهدوم فلسطین اعلام کرد که ارتش صهیونیستی در گذشته از شیوه “خنثی سازیپیشگیرانه” عملیات های مقاومتی استفاده می کرد که مبتنی بر برتری اطلاعاتی وتوان آن برای جلوگیری از وقوع عملیات ها بود. اما مقابله با موج کنونی عملیات هایفلسطینیان که از یک سال پیش و در واکنش به اشغالگری و تلاش ها برای یهودی سازی قدسو مسجد الاقصی صورت می گیرند، کار سختی است؛ چرا که در این عملیات ها که بااستفاده سلاح سرد صورت می گیرند، عامل موثری به نام “هشدار قبلی” حذفشده است. وی درباره شهرک نشینان صهیونیست هم می گوید که در کرانه باختری 161 شهرکصهیونیست نشین وجود دارد که تقریبا 400 هزار صهیونیست در آنها زندگی می کنند و دراطراف آنها هم نزدیک به 2 میلیون فلسطینی حضور دارند. این مقام صهیونیست خاطر نشانکرد که «این دو مجموعه جمعیتی با هم ادغام شده اند و این چالش عملیاتی بزرگی برایارتش صهیونیستی که وظیفه حمایت از شهرک نشینان صهیونیست را بر عهده دارد، به شمارمی رود.» وی در عین حال، مدعی شد که «ارتش صهیونیسی سیاست مدنی گسترده ای در قبالفلسطینیان اتخاذ کرده است و حساب افرادی را که در “عملیات های تروریستی”دست دارند، از بقیه ساکنان جدا می کند.» اما رئیس ستاد مشترک ارتش صهیونیستی وضعیتفلاکت باری را که گزارش های سازمان های حقوقی صهیونیستی هم به آنها اشاره کرده اندو آنرا وضعیتی شبیه به نظام آپارتاید دانسته اند، نادیده می گیرد.

عدم وجود راه حل برای منازعه

مساله مهمتر در سخنان ایزنکوت تاکید بر اینمساله بود که منازعه اسرائیلی ـ فلسطینی در سال های آینده قابل حل نیست. وی مدعیشد که فلسطینیان همچنینان بر سر راه حل این منازعه مانع تراشی می کنند و آنچه کهاز آن به عنوان “پدیده تروریسم” یاد کرد، از سال ها قبل همچنان ادامهدارد و نیازی نیست که انسان حتما کارشناس برجسته مسائل راهبری یا مسئول اطلاعاتیباشد تا بفهمد که این روند تا سال های سال ادامه خواهد یافت. رئیس ستاد مشترک ارتشصهیونیستی اعلام کرد که چالش اصلی ارتش صهیونیستی کاهش عملیات های مقاومتی است کهامکان مقابله با آنها در هر جایی را ممکن می سازد. وی افزود ارتش باید با اجرایمسئولیت های خود، امنیت و احساس آرامش را فراهم کند و به مراجع سیاسی اجازه فعالیتآزادانه در زمینه تصمیم گیری از موضع قدرت و نه به صورت انفعالی و تحت فشار حوادثرا بدهد.

ایزنکوت در ادامه این سخنانش با اشاره به جنگتابستان سال 2014 علیه غزه اعلام کرد که این جنگ 51 روز به طول انجامید و خسارتهای زیادی به هر دو طرف وارد کرد. وی بر خلاف، ناظران و مقامات سابق رژیمصهیونیستی، وارد آمدن خسارت های شدید به رژیم صهیونیستی در این جنگ را تایید میکند و با این وجود مدعی می شود که «خسارت اصلی به طرف فلسطینی وارد شد.» این مقامصهیونیست در راستای توجیه این حرف خود، ادعاهای دولت صهیونیستی را تکرار می کند ومی گوید:« از زمان عملیات “الجرف الصامد” (یا همان جنگ 51 روزه) جنوبفلسطین اشغالی و شهرک های صهیونیست نشین اطراف نوار غزه شاهد آرامش هستند» و «هرچند که حماس تلاش های زیادی برای بازیابی قدرت و توانمندی نظامی خود و به ویژهقدرت موشکی و حفر تونل های هجومی به سمت “اسرائیل” انجام می دهد، اماسال 2015 آرام ترین سال طی چندین سال گذشته بود.» البته ایزنکوت بر خلاف مسئولان وناظران اسرائیل یک تهدید راهبردی به نام “تغییرات جمعیتی” در سایه عدمتحقق راه حل تشکیل دو کشور را نادیده می گیرد و شاید هم ورود به این موضع را جزءمسائل ممنوعه سیاسی برای مقامات نظامی می داند.

احتمال انفجار در جبهه غزه

با این وجود، رئیس ستاد مشترک ارتش صهیونیستیاز احتمال وقوع انفجار بزرگ در وضعیت کنونی خبر داد که ناشی از تلاش های بسیارگسترده اطلاعات، عملیاتی و مهندسی جنبش حماس و کمک های چند 10 میلیون دلاری ایرانبه آن است و تنها بخشی از این کمک ها برای بازسازی خرابی ها استفاده می شود و بخشدیگر، در زمینه تقویت توان این جنبش در برابر رژیم صهیونیستی مورد بهره برداریقرار می گیرد. ایزنکوت همچنین از احتمال شدت گرفتن دو تهدید در آینده خبر داد کهتهدید نخست عبارت از “تهدید نیمه کلاسیک از سوی گروه های شبیه به کشور مانندحزب الله، حماس و گروه های جهادی و داعش” است و او اعلام کرد که احتمال میرود این گروه ها به تلاش های خود برای توسعه قدرت موشکی و افزایش دقت آنها در کنارتداوم حفر تونل های هجومی و بهبود وضعیت آنها و نیز اعزام گروه های”تروریستی” برای اجرای عملیات های ضد صهیونیستی ادامه دهند. رئیس ستادمشترک ارتش صهیونیستی خاطر نشان کرد که این گروه ها «به جمع آوری ایده های طرف هایدیگر برای اجرای عملیات های بزرگ و ایجاد رعب و وحشت ادامه می دهند و بدین ترتیبسعی در تحقق دستاوردهای سیاسی را دارند.» وی افزود که «تهدید دوم که در آیندهنزدیک شدیدتر خواهد شد، تهدید فضای مجازی یا همان تهدید سایبری است و این تهدیدناشی از این است که طرف های مقابل به این نتیجه رسیده اند که می توانند از راه دورهم عملیات های خود را اجرایی کرده و دست به اقدامات بزرگی بزنند.» ایزنکوت تاکیدکرد که چالش های متعددی در این زمینه وجود دارد و ارتش صهیونیستی سعی در تقویت خودبرای مقابله با آنها را دارد.

برنامه هسته ای ایران

این مقام صهیونیست در همین راستا از کم رنگ دوتهدید خبر داد که تهدید نخست همان تهدید سنتی از سوی ارتش های برخی کشورهای مخالفرژیم صهیونیستی است و وی مدعی است که «ارتش اسرائیل آماده مقابله با چنین تهدیداتیدر آینده است» و تهدید دوم که تهدید مدرن و غیر سنتی است، طی 3 الی 5 سال آینده کمرنگ خواهد شد و این دو دلیل دارد:« دلیل نخست توافق هسته ای ایران و غرب است که ـبه ادعای وی ـ باعث کاهش قدرت هسته ای زیرزمینی ایران از طریق نابودی توانمندی هایفعلی و تشدید نظارت ها بر برنامه هسته ای این کشور خواهد شد و از سوی دیگر، ایرانتلاش خواهد کرد برای بهره مندی از امتیازات متقابل این توافق، در سال های نخست اینتوافق را حفظ کند. دلیل دومی که ایزنکوت برای این ادعای خود مطرح می کند خروج سلاحهای شیمیایی سوریه از این کشور است که ـ به ادعای وی ـ منجر به از بین رفتن تهدیدشیمیایی علیه رژیم صهیونیستی شده است. ایزنکوت در عین حال احتمال استفاده ازعملیات های مقاومتی مدرن در چارچوب منازعه میان طرف های درگیر؛ به ویژه در سوریهرا بعید ندانسته است.

یک پژوهشگر برجسته پژوهشکده مطالعات امنیتداخلی در دانشگاه تل آویو هم اعلام کرد که کاهش حملات و عملیات ها در مناطق مختلفکرانه باختری ناشی از مقابله با عوارض و تبعات این پدیده است و نه دلایل و اسبابشکل گیری آنها. وی در جریان سخنرانی خود که مرکز فلسطینی بررسی مسائل اسرائیلیموسوم به “مدار” آنرا ترجمه کرد، اعلام نمود که در سایه فقدان واکنشعملی به عوامل شکل گیری موج کنونی حملات و عملیات ها، می توان انتظار داشت که اینروند به شکل فعلی و با اندکی تغییر و تحولات ادامه پیدا کند.

“کوبی میخائیل” طی مقاله ای با عنوان”ارزیابی موضع” که به مناسب گذشت یک سال از خیزش مردمی کنونی فلسطینیانتوسط پژوهشکده مذکور منتشر شده، آورده است که رژیم صهیونیستی نمی تواند تمامیمشکلات اساسی و عوامل منجر به شکل گیری عملیات های فردی کنونی را برطرف کند، امامی تواند برخی عوامل را تضعیف کرده و واکنشی جزئی به عوامل ظاهری شکل گیری اینعملیات ها و نه صرفا مصادیق و عوارض آنها نشان دهد. وی در راستای سیاست های رژیمصهیونیستی به ویژه در زمینه سازش اقتصادی افزود:« ما باید اهمیت زیادی به حفظ سطحپایین برخوردها با ساکنان غیر نظامی و تداوم جلوگیری از اعمال مجازات های دستهجمعی بدهیم و در کنار آن، اسرائیل می تواند نقش زیادی در بهبود وضعیت اقتصادیکرانه باختری و افزایش قدرت تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه اعمال حاکمیت داشتهباشد.»

تقسیم کرانه باختری به چندین منطقه

این پژوهشگر صهیونیست خاطر نشان کرد که در عرصهتفکرات طولانی مدت و در سایه تداوم رکود در روند سیاسی سازش، اسرائیل می تواند باهمکاری و هماهنگی فلسطینیان، کرانه باختری را مجددا به چندین منطقه تقسیم کند وحتی در صورتی که هماهنگی ها فایده ای نداشته باشد، به صورت مستقل دست به این کاربزند. علاوه بر این، رژیم صهیونیستی می تواند الگوی توافقنامه برقی امضا شده دردوره اخیر با تشکیلات خودگردان فلسطین را در عرصه های دیگری مانند آب و فاضلاب،حفظ محیط زیست و راه و ترابری اجرا کند و اختیارات و مسئولیت های بیشتری به تشکیلاتخودگردان بدهد. وی افزود که به نظر می رسد این توافقنامه ها به بهبود عملکردتشکیلات خودگردان و قدرت آن برای اعمال حاکمیت کمک می کند و احتمال فروپاشی آنراکاهش می دهد و حتی شاید باعث افزایش حمایت فلسطینیان از آن شود.

لینک کوتاه:

کپی شد