روز چهارشنبه 26 اکتبر مصادف با بیست و یکمین سالروز شهادت دکتر”فتحی ابراهیم شقاقی” بنیانگذار جنبش جهاد اسلامی فلسطین بود که شعارمقاومت در برابر رژیم اشغالگر قدس را سر داد و همچنان از وحدت ملی و پروژه اسلامیفلسطین دفاع می کند.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، روزنامه صهیونیستی یدیعوت أحرونوتدر ضمیمه هفتگی خود در تاریخ 8 ژوئن سال 2007 فصلی از کتاب “نقطه بدونبازگشت” تالیف “رونین پراگمان” روزنامه نگار صهیونیست را منتشر کردکه به تشریح روایت موساد از جزئیات ترور شهید شقاقی در اکتبر سال 1995 و در جزیرهمالت ایتالیا پرداخته بود. شقاقی در آزمان در حال بازگشت از کنفرانسی در لیبی بودکه ترور شد.
در این کتاب آمده بود که “اسحاق رابین” نخست وزیر وقت رژیمصهیونیستی در ژانویه آن سال دستور ترور شهید شقاقی به خاطر اجرای عملیات “بیتلید” توسط جنبش جهاد اسلامی را که منجر به کشته شدن 22 صهیونیست و زخمی شدن108 نفر دیگر شد، صادر کرد.
پس از صدور این دستور از سوی رابین، موساد آمادگی های لازم برای ترورشهید شقاقی توسط یگان موسوم به “تیم قیساریه” را اتخاذ کرد. شقاقی قبلاز اجرای عملیات بیت لید، از چندین سال پیش تحت تعقیب و کنترل رژیم صهیونیستی قرارگرفته بود و از همین رو، موساد توانست محل حضور وی (در دمشق) را به راحتی شناساییکند، اما “اوری ساگی” رئیس وقت دایره اطلاعات نظامی ارتش صهیونیستی نسبتبه تبعات این عملیات هشدار داد و اعلام کرد که این عملیات می تواند خشم گستردهافکار عمومی جامعه سوریه را به دنبال داشته باشد.
رابین توصیه های ساگی را قبول کرد و به موساد دستور داد که نقشهدیگری را برای ترور شقاقی در جایی غیر از دمشق طراحی کند. موساد در این زمینه بامشکل مواجه شده بود، اما با این وجود طبق دستور رابین پیش رفت.
شقاقی می دانست که تحت تعقیب قرار دارد و از همین رو، خیلی کم ازدمشق خارج می شد. مسئولان موساد اعلام کرده اند که شقاقی در آن زمان تنها باپروازهای مستقیم به ایران سفر می کرد، اما موساد با وجود سختی های کار، نقشهجایگزینی را برای ترور وی طراحی کرد و درصدد اجرای آن برآمد.
بر اساس روایت موساد، شقاقی در اوایل ماه اکتبر سال 1995 دعوتنامه ایرا برای مشارکت در “همایش روسای سازمان های چریکی” در لیبی دریافت کرد وموساد می دانست که “سعید موسی مراره” ملقب به “ابو موسی” ازرهبران فتح هم در این همایش شرکت خواهد کرد.
یکی از اعضای موساد که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد که ابو موسیاز مخالفان شقاقی بود و در صورتی که او در همایش شرکت می کرد، شقاقی هم در آنمشارکت می نمود. کارشناسان موساد خواستار آماده باش این سازمان شدند.
مسیر سفر دبیر کل جهاد اسلامی به لیبی برایموساد شناخته شده بود و وی قبلا هم از این مسیر سفر کرده بود و طبق برنامه باید ازجزیره مالت عبور می کرد. عناصر تیم قیساریه دو نقشه برای این منظور آماده کردند:یکی ربودن شقاقی در جریان سفر از جزیره مالت به لیبی که مورد مخالفت اسحاق رابینقرار گرفت و وی به خاطر ابعاد بین المللی این نقشه، از اجرای آن می ترسید. امانقشه دوم ترور شقاقی در جریان حضورش در جزیره مالت بود.
عناصر موساد به جزیره مالت سفر کردند و درفرودگاه منتظر شقاقی ماندند، اما او نه در پرواز اول، نه دوم و نه سوم، نبود.ماموران موساد داشتند امید خود را به حضور شقاقی در این جزیره از دست می دادند،اما ناگهان صدای یکی از عناصر این سازمان را شنیدند که از طریق سیستم های ارتباطیمی گفت:«یک لحظه، یک لحظه، آنجا یکی تنها در گوشه ای نشسته است.» عنصر موساد بهآنجا نزدیک شد و بار دیگر در سیستم ارتباطی گفت:«فکر کنم خودش است. برای رد گم کنیاز کلاه گیس استفاده کرده است.»
شقاقی یک ساعت در جزیره مالت منتظر ماند و سپسبه سمت محل برگزاری همایش در لیبی حرکت کرد، اما نمی دانست که تحت کنترل قراردارد. موساد می گوید که شقاقی در لیبی با ابو موسی و طلال ناجی از رهبران جبهه خلقبرای آزادی فلسطین ـ فرماندهی کل که رهبری آنرا احمد جبریل بر عهده داشت، دیدارکرد.
دبیر کل جهاد اسلامی در تاریخ 26 اکتبر به مالتبازگشت و موساد می دانست که او از گذرنامه لیبیایی استفاده می کند و اسم مستعارش”ابراهیم شاویش” است و از همین رو، شناسایی محل حضور وی در جزیره مالتبر اساس نامش که در گذرنامه وارد شده بود، کار سختی نبود.
شقاقی صبح همان روز وارد مالت شد و اتاقی برایخود در هتلی در شهر “سلیمه” اجاره کرد که شماره اش 616 بود. راس ساعت 11و نیم، شقاقی از هتل خارج شد تا مقداری وسایل بخرد. وی وارد فروشگاه “مارکساند سبنسر” شد و لباس خرید و سپس راهی فروشگاه دیگری شد و از آنجا هم 3 تاپیراهن خرید.
بر اساس روایت موساد، شقاقی همچنان در جزیرهمالت پیاده روی می کرد و متوجه موتورسیکلت “یاماها”یی که کاملا بااحتیاط در طول مسیر تعقیبش می کرد، نبود.
راننده موتورسیکلت آرام آرام نزدیک شقاقی شد وقدم به قدم با او حرکت می کرد. سرنشین دیگر موتور که پشت راننده آن نشسته بود، یککلت مجهز به سیستم صدا خفه کن را از جیبش خارج کرد و به سمت شقاقی تیراندازی کرد.او سه تیر به سمت سر شقاقی شلیک کرد تا مطمئن شود که «از این عملیات جان سالم بهدر نخواهد برد.»
این کلتی که عنصر موساد از آن استفاده کرد مجهزبه جعبه ای برای جمع کردن پوکه های خالی گلوله های شلیک شده بود تا هیچ اثری درمحل جرم بر جای نماند و این سازمان از تحقیقات و شبهات بعدی درباره دست داشتن رژیمصهیونیستی در این عملیات در امان بماند.
موساد همچنین فاش کرد که این موتورسیکلت یک شبقبل از اجرای عملیات ترور شهید شقاقی به سرقت رفته بود و عناصر موساد به شیوه ایمحرمانه از جزیره مالت خارج شدند.
اعضای تیم قیساریه همان افرادی بودند که در طرحترور خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی “حماس” در اردن همدست داشتند، اما این تیم عملیاتی بعدا منحل شد.
موساد عملیات ترور شهید شقاقی را یکی از موفقیتآمیزترین عملیات های خود می داند، اما این عملیات باعث شد که رژیم صهیونیستی پس ازدریافت هشدارهایی مبنی بر اجرای عملیات های انفجار به حالت آماده باش درآمد.