پنج شنبه 01/می/2025

نکات مهم مصاحبه اردوغان با شبکه دوم اسرائیل

سه‌شنبه 22-نوامبر-2016

رئیس جمهور ترکیه در گفتگوی تلویزیونی با شبکه دوم تلویزیون رژیمصهیونیستی که شب گذشته پخش شد، اظهاراتی را بر زبان جاری ساخت که خوشایند دولتنتانیاهو نبود. 

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، رجب طیب اردوغان طی مصاحبه ای که با”ایلانا دیان” خبرنگار زن اسرائیلی انجام داد و  شبکه 2 تلویزیون رژیم صهیونیستی پخش کرد، بهبیان مسائل مختلفی پرداخت.

حماس منتخب ملت فلسطین است و تروریستی نیست
اردوغان در پاسخ به این سوال که حماس با موشک هایی که در اختیار داردچگونه می تواند در عرصه سیاسی نقش ایفا کند، گفت که حماس منتخب ملت فلسطین است واز حق ملت خود دفاع می کند و هیچ راه حلی در فلسطین بدون این جنبش امکان پذیر نیست.
وی در ادامه تصریح کرد که حماس به هیچ وجه جنبشی تروریستی نیست، بلکهجنبش آزادی بخش ملی و حامی یک مساله ملی و عادلانه است و به همین خاطر به هیچ وجهنمی توان کلمه تروریست را برای حماس بکار برد و رژیم صهیونیستی باید به طرفی کهمنتخب ملت فلسطین است مذاکره کند.

خبرنگار پرسيد باتوجه به اینکه اسرائیلحماس را یک گروه تروریستی می داند چگونه می توان آن را بخشی از راه حل دانست.اردوغان تاكيد کرد: “به نظر من حماس یک گروه تروریستی نیست، حماس جنبش سیاسیاست که مقاومت آن را به وجود آورده است. حماس وارد انتخابات شده است؟ بله. حماس درفلسطین برنده انتخابات شده است؟ بله. پس چرا حماس را که منتخب مردم است به رسمیتنشناختند؟ شما پاسخ این سوال من را بدهید، چرا؟ شما نمی دانید من می گویم. علی رغمپیروزی در انتخابات حماس را پایین کشیدند و با آن همگام نشدند. و از آن روز تاکنونهنوز در فلسطین انتخاباتی صورت نمی گیرد. فرض کنیم که انتخابات هم برگزار شد چهکسی نماینده فلسطین خواهد بود. به نظر من درست نیست که شما به زور حماس را که یکگروه تروریستی نیست را تروریست بخوانید. در یک طرف میز قطعا باید حماس حضور داشتهباشد. تا امروز همواره با محمود عباس و سازمان فتح نشستید، نتیجه ای گرفتید؟نگرفتید. در این صورت قرار نیست در اینجا هیچ انتخاباتی صورت گیرد پس باید سازمانفتح و حماس با هم بر سر میز حاضر شوند در غیر این صورت رسيدن به نتیجه غیرممکن است“.

مخالفت با قطع روابط با حماس
اردوغان ضمن مخالفت با درخواست رژیم صهیونیستی برای قطعروابط با جنبش حماس، تاکید کرد که مدام با رهبران حماس دیدار و گفتگو می کند و هیچگونه برنامه ای سری را دنبال نمی کند و هدفش تحقق صلح در خاورمیانه با همکاری حماساست
وی افزود: بسیار تاسف بار است که نتوانیم صلح را محققکنیم

واکنش به سوالی پیرامون سلاح غزه
رجب طیب اردوغان در ادامه در رابطه با پرونده گذرگاه های باریکه غزه ولغو محاصره غزه و سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا کسی می تواند تضمین کند کهسلاح وارد غزه نشود و به دست حماس نرسد، نیز اظهار داشت که من نمی توانم چیزی راتضمین کنم و چه کسی می تواند تضمین کند که اسرائیل به غزه حمله نکند؟

اکنون که در حال بیان اینوقایع هستیم باید به یک موضوع از دو زاویه بنگریم. اینکه به هنگام تهمت زدن به غزهو حماس از خود بپرسیم که آیا کسانی که چنین اتهاماتی را طرح می کنند خود فاقداتهام هستند؟ ما خواهان پایان بخشیدن به این مدار بسته هستیم و قصد داریم بپرسیمکه آیا رقیب اسرائیل همانند آن دارای سلاح اتمی یا سلاح های متعارف است یا خیر؟!وقتی که آنها فاقد چنین امکاناتی هستند اگر شما اقدام به انجام چنین مقایسه ای باحماس و یا فلسطین کنید همه به شما خواهد خندید. لازم است که در اینجا کاملاعادلانه رفتار کنیم“.

اردوغان درپاسخ به سوال خبرنگار در مورد حملات مداوم حماس به شهروندان اسرائیلی تصريح كرد:”بیایید یک کار متفاوت انجام دهیم. وقتی شما حماس، غزه و فلسطین را بمبارانکردید، چند هزار نفر را کشتید؟ اما وقتی می گویید که آنها موشک و راکت پرتاب کردندچند نفر اسرائیلی مردند؟ در حال حاضر چند نفر از حماس در زندان های اسرائیل به سرمی برند، چند فلسطینی؟ می توانید به من بگویید؟ متاسفانه اکنون صدها نفر، هزاراننفر فلسطینی و غزه ای در زندان های اسرائیل هستند. اینها را هم ببینیم“.

اسرائیل با عقب نشینی از جولان موافقت کرد

در همین راستا، اردوغان در مصاحبه خود فاش کرد که رژیم صهیونیستی درسال 2008 با عقب نشینی از بلندی های اشغالی جولان در قبال امضای توافق صلح باسوریه موافقت کرده بود.

وی افزود که شخصا این پیشنهاد تل آویو را به بشار اسد رئیس جمهورسوریه انتقال داده است.

وى خاطرنشان كرد: بنابراین در حالی که میان سوریه و اسرائیل در موردبلندی‌های جولان در حال دستیابی به یک توافق بودیم غزه بمباران شد. ما در اینهنگام ابراز تاسف کردیم. چرا که در حال اتمام کار در شورا و حل مسئله بودیم. اساساایهود اولمرت نیز در آن هنگام در انزوا قرار گرفت و دوران مدیریتش به پایان رسید.ما شاهد چنین وضعيتى بودیم.

اکنون که در حال بیان این وقایع هستیم باید به یک موضوع از دو زاویهبنگریم. اینکه به هنگام تهمت زدن به غزه و حماس از خود بپرسیم که آیا کسانی کهچنین اتهاماتی را طرح می کنند خود فاقد اتهام هستند؟ ما خواهان پایان بخشیدن بهاین مدار بسته هستیم و قصد داریم بپرسیم که آیا رقیب اسرائیل همانند آن دارای سلاحاتمی یا سلاح های متعارف است یا خیر؟! وقتی که آنها فاقد چنین امکاناتی هستند اگرشما اقدام به انجام چنین مقایسه ای با حماس و یا فلسطین کنید همه به شما خواهدخندید. لازم است که در اینجا کاملا عادلانه رفتار کنیم“.

نه رفتار هیتلر را تایید می کنم نه رفتار اسرائیل را

رجب طیب اردوغان در پاسخ به این سؤال که آیا شما از توصیف رفتاراسرائیل در سال 2014 در نوار غزه به وحشی تر بودن از رفتار هتلر پشیمان هستید یانه گفت: “زمانی اسرائیل نواز غزه را بمباران کرد و در نتیجه آن هزار ها، صدهانفر کشته شدند، من نمی‌توانم این صحنه را فراموش کنم. من اقدامات هیتلر و رفتاراسرائيل را تایید نمی کنم“.

وى افزود: “ما با هر نوع کشتار و وحشت مخالفیم. امروز در سوریهاسد بر سر قدرت قرار دارد که باعث کشته شدن 600 هزار شهروند خود شده است. ما اینشخص را قاتل و تروریست می‌دانیم. شخصا در هر مورد این مطلب را به صورت آشکار اعلاممی‌کنم. این در حالی است که من در گذشته با بشار اسد روابط خانوادگى داشتم. ولیامروز چنین نیست زیرا آنچه وی انجام داد، تروریستی و کشتار است“.

اردوغان همچنين گفت: “زمانی که در سواحل غزه کودکان فلسطینی توسطنیروهای اسرائیلی کشته شدند من در داووس به شیمون پرز گفتم که شما کشتار را خوببلد هستيد. زمانی که من این سخنان را به پرز گفتم، مشکلی میان من و او وجود نداشت.امروز نیز اگر اسرائیل به این نوع کشتارهای خود ادامه دهد باز هم عادلانه رفتارخواهیم کرد“.

بی اطلاعی از نظامیان اسیر اسرائیلی
رئیس جمهور ترکیه، با اظهارنظری پیرامون اسرای اسرائیلی، بنیامیننتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در برابر فشار جامعه صهیونیستی قرار داد واردکرد.
اردوغان اطلاع خود از نام دو نظامی صهیونیست به اسارت گرفته شده توسط جنبش مقاومتاسلامی “حماس” در جریان جنگ 51 روزه سال 2014 را تکذیب کرد و این درحالی است که تانیاهو و مسئولان دولت وی همیشه مدعی شده بودند که مساله نظامیاناسیر صهیونیستی را در جریان مذاکرات عادی سازی روابط با ترکیه، مورد بحث و بررسیقرار داده اند.

نخست وزیر رژیم صهیونیستی و مشاوران وی همواره تاکید داشتند که از طرفترک خواسته اند که میان رژیم صهیونیستی و جنبش حماس میانجیگری کنند تا به قراردادیبرای مبادله نظامیان صهیونیست اسیر جنبش حماس و اسرای فلسطینی دست یابند.

این مساله به جایی رسیده بود که برخی مشاوران نتانیاهو ادعا داشتند کهاسرائیل از ترکیه خواسته است که از حضور برخی رهبران حماس در اراضی خود برای وادارکردن این جنبش به آزادی نظامیان اسیر صهیونیستی استفاده کند.

این اظهارات اردوغان باعث خشم و ناراحتی خانواده های نظامیان اسیرصهیونیستی شد و خانواده “هدار گولدن” نظامی صهیونیست به اسارت گرفته شدهدر نزدیکی رفح با صدور بیانیه ای به شدت به دولت نتانیاهو حمله کرد و نخست وزیراسرائیل را به فریبکاری و عدم انجام اقدامی جدی برای آزادی فرزندشان متهم کردند.

در این بیانیه از کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی خواسته شده است ضمنتشدید شرایط بازداشت اسرای حماس در زندان های صهیونیستی، تصمیمات فوری برای وادارکردن این جنبش به آزادی نظامیان اسیر صهیونیستی اتخاذ کند.

پیش شرطاردوغان برای وساطت در مبادله اسرا
رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد که اگر رژیم صهیونیستی باآزادی اسرای فلسطینی موافقت کند، آماده وساطت میان این رژیم و جنبش حماس بر سرمبادله اسرا خواهد بود.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، رجب طیب اردوغان درپاسخ به سوال مجری برنامه پیرامون وجود اجساد شماری از نظامیان صهیونیست نزد حماسگفت: هم اکنون هزاران فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی اسیر هستند و من آمادهام تا اگر این رژیم حاضر به آزادی اسرای فلسطینی شود، در این زمینه وساطت کنم.
او در پاسخ به اين سوال كه اگر دوباره براى میانجیگری ازترکیه دعوت شود، شما آن را مى پذیريد؟ اظهار داشت: “اگر چنین درخواستی از ماشود، قبول می کنیم. تنها دغدغه ما برقراری آتش بس در آن منطقه است. ما همواره بهراه حل دو دولتی اشاره کرده ایم، اما آيا اسرائیل به این راه حل نگاه مثبت دارد؟ندارد. چرا ندارد؟ اسرائیل مالک آن سرزمین نیست و نمی توانید از این موضوع چشمپوشی کنید“.

آخرین تحولات رابطه با رژیم صهیونیستی

اردوغان در خصوص آخرین تحولات در روابط کشورش با رژیم صهیونیستی گفتکه روابط دو طرف در نتیجه 3 شرطی که ترکیه وضع کرده بود عادی شد که این 3 شرطعبارتند از: عذرخواهی رژیم صهیونیستی به خاطر حادثه کشتی مرمره، پرداخت غرامت بهخانواده های قربانیان و لغو محاصره غزه که ما اکنون در مرحله تحقق شرط سوم یعنیلغو محاصره غزه قرار داریم.
وی در عین حال بر کنار گذاشتن اختلافات و گشودن صفحه ای جدید در روابطتاکید کرد.

او در در پاسخ به سوال اینکه آیا می توان گفت که این شروع فصل جدیدیدر روابط ترکیه و اسرائیل خواهد بود، گفت: “در خلال روند عادی سازی روابط بااسرائیل گروهی از جانب بنده و گروهی توسط آقای نتانیاهو و دولت اسرائیل برایمذاکره برگزیده شد. این گروه‌ها دیدارها و مذاکرات مختلفی انجام دادند. اینمذاکرات به نتیجه مشترک منجر شد. در پایان با حضور آقای اوباما در این موضوع وبرقراری یک تماس تلفنی بین بنده با نتانیاهو، گام جدی و مهمی در روند پیشبرد روابطبرداشته شد“.

وى ادامه داد: “البته شما سه ماده ای را که من همواره بر آنتاکید داشتم را می دانید. یکی از این موارد در رابطه با مئسله عذرخواهی در موردکشتی “ماوی مرمره” بود. موضوع دوم جبران خسارت وارده بود و مورد سوم نیزرفع تحریم ها و محاصره غزه بود. در تماس تلفنی مذکور آقای نتانیاهو پوزش خواست وآن مورد به جا آورده شد. بعد از مسئله عذرخواهی دو موضوع دیگر مانده بود. سپس مسلهجبران خسارت نیز حل و فصل شد. در خصوص موضوع رفع محاصره و تحریم ها نیز روند ادامهدارد. به احتمال زیاد این موارد نیز رفع خواهد شد. اکنون نیز به نظر می رسد کهچیزی باقی نمانده است. در حال حاضر روابط دو کشور خوب است. من فکر می کنم که به معنایواقعی كلمه به روند عادی سازی روابط نزدیک شده ایم“.

 تاکید بر موضع ترکیه درباره کشتی مرمره

اردوغان در پاسخ به سؤال “در دیدار با فرماندهان اسرائیلی درکشتی ماوی مرمره شنیدم که سعی داشتند با سرنشينان کشتی درگیر نشوند. آیا به آنهااعتماد دارید يا خير؟” گفت: “تمام این ها دروغ است و باور آن ممكن نیست.در دست ما اسناد مربوط به یورش افسران اسرائیلی به کشتی ماوی مرمره در آب های بینالمللی وجود دارد. متاسفانه 10 تن از برادران ما را در آن جا به شهادت رساندند واین را با بی رحمی انجام دادند. چه چیز آنان را باید باور کنم؟ چيزی كه گفتيد ممکننیست“.

اردوغان در واکنش اين سخن مجری برنامه كه گفت شما فیلم مربوط به آنجارا دیده‌اید. خشونت نسبت به سربازان را ندیدید؟ إظهار داشت: “همه را دیدیم،خیر، خیر. حتی شما هم نمی توانید به درستی سخن بگویید. به طور صحیح سخن بگویید. ماهمه آنها را داریم. به درستی سخن بگویید. روزنامه نگار بودن نباید مانع آن شود کهشما به درستی سخن نگویید. در پایان در آن جا ده نفر کشته شده است، من از مجروحاننمی گویم. آن غیرنظامیان حتی اسلحه نداشتند. شما می خواهید بگویید چگونه و با چهسلاحی سربازان در آن جا زخمی شده اند؟ مواردی که ما با مسئولین رسانه‌ای اختلافداریم همین جاست. اگر تو فکر می کنی می خواهی رجب طیب اردوغان را در تنگنا قراردهی در اشتباهی. من را نمی توانید در تنگنا قرار دهید، زیرا تمامی اسناد در دست مناست. با یورش به کشتی ماوی مرمره در آب های بین المللی 10 نفر به شهادت رسیده اند.من از شما یک سؤال دارم، در کشتی اسرائیلی که یورش کرده است چه کسی مرده است؟ هیچکس. اگر اینگونه است دیگر چه ادعايى داريد؟ در آبهای بین المللی نمی توانید چنیناقدامی انجام دهید و این یک کشتی حامل کمک‌های بشردوستانه بوده است“.

وی خاطرنشان كرد: “من فقط یک مورد را به شما توصیه می کنم؛ خبردروغ تولید نکنید و دروغ را مانند اینکه راست است به کسی تقدیم نکنید، تلاش کنیدالقا کنید. اينكه در واقعه کشتی ماوی مرمره افسران و سربازان اسرائیلی مورد ضرب وشتم قرار گرفتند و زخمی شدند، دروغ است، زيرا سرنشینان آن اسلحه نداشتند“.

لینک کوتاه:

کپی شد