چهارشنبه 30/آوریل/2025

آخرین وضعیت حماس از زبان مسئول مناسبات خارجی این جنبش

شنبه 31-دسامبر-2016

مسئول مناسبات خارجی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین”حماس” در گفتگوی مفصل با سایت تحلیلی “المانیتور” تاکید کردکه رهبران حماس چند هفته پیش با یک هیات دیپلماتیک بلند پایه اروپایی دیدار کرده ونسبت به تصمیم اخیر اروپا مبنی بر خارج کردن نام این جنبش از لیست سازمان هایتروریستی ابراز خوش بینی کردند. با این حال رهبران حماس هیچ واکنشی به پیروزیدونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا نشان نداده و منتظر ورود او به کاخ سفیدهستند.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، اسامه حمدان در گفتگویتلفنی با المانیتور اظهار داشت که جنبش متبوعش درصدد تقویت روابط با جمهوری اسلامیایران است. وی همچنین اشاره کرد که روابط حماس با عربستان سعودی تا حدودی کم رنگشده است و هیاتی از این جنبش به زودی راهی قاهره خواهد شد.

متن گفتگوی حمدان با المانیتور به شرح زیر است:

المانیتور: پس از گذشت 29 سال از تاسیس حماس، مناسبات خارجیو منطقه ای این جنبش به کجا رسیده است؟

حمدان: حماس بر برقراری روابط متوازن و مستحکم با تمامی طرفهای منطقه ای و بین المللی اصرار دارد و طی 3 دهه گذشته توانسته است کانال هاییارتباطی با برخی کشورهای اسلامی، عربی و غربی ایجاد کند و اکنون از روابط سیاسی ودیپلماتیک گسترده ای برخوردار است اما آمریکا و اعمال فشارهای این کشور بر بسیاریاز کشورها، اثرات و پیامدهایی منفی بر همسویی برخی طرف ها و کشورها با حماس داشتهاست.

حماس امروز با بسیاری از کشورهای اسلامی و عربی، روسیه،برزیل در آمریکای لاتین، نیجریه در آفریقای جنوبی، چین، مالزی و اندونزی در آسیا وبرخی کشورها در قاره اروپا در ارتباط است و روابط خوب و مستحکمی هم با سوئیس ونروژ و 3 کشور اروپایی دیگر که از آن ها اسم نمی برم، دارد، زیرا ممکن است اگراسمی از آن ها برده شود، آمریکا این کشورها را نیز تحت فشار قرار دهد.

المانیتور: روابط حماس با مصر را چگونه ارزیابی می کنید؟موضع شما در قبال انفجارهای اخیر در مصر چیست؟

حمدان: حماس تمامی انفجارهای خونین مصر را محکوم می کند کهآخرین نمونه آن انفجار کلیسای مسیحیان در 12 دسامبر در قاهره بود. این موضع ثابتحماس است و ما فلسطینی ها نیز همیشه از حواث و انفجارهای مصر متضرر شده ایم.

محافل سیاسی و نظامی مصر می دانند که حماس هیچ نقشی درحوادث و رخدادهای داخلی این کشور ندارد و قرار است یک هیات بلندپایه حماس طی هفتههای آینده به منظور دیدار با مسئولان مصری راهی قاهره شود و مصر نیز از این سفراستقبال کرده است.

المانیتور: حماس نسبت به رسیدن سلمان بن عبدالعزیز به پادشاهیعربستان سعودی در سال 2015 خوش بین بود اما این خوش بینی زیاد دوام نیاورد. آیا سفرهیات حماس به عربستان سعودی در آینده نزدیک در دستور کار خواهد بود؟

حمدان: حماس نسبت به آمدن ملک سلمان بن عبدالعزیز بسیار خوشبین بود زیرا متمایل به تقویت روابط با عربستان سعودی بود اما این هدف محقق نشد وحماس نیز در این زمینه مقصر نبود و با وجودی که ما به دنبال برقراری روابط خوب ونزدیک با عربستان هستیم، در آینده نزدیک خبری از سفر هیات حماس به این کشور نخواهدبود، شاید به خاطر اینکه رابطه با حماس به سبب سرگرم بودن عربستان به برخی مسائلداخلی و خارجی خود برای این کشور در اولویت نباشد.

المانیتور: روابط حماس و ایران نوسان زیادی داشته است، گاهیدیدارهایی مخفیانه صورت گرفته و دو طرف به هم نزدیک می شوند و گاهی هم این روابطکم رنگ تر می شود، روابط شما با تهران به کجا رسیده است و آیا حمایت های مالی ونظامی ایران از حماس ادامه دارد؟

حمدان: ایران کمک زیادی به گروه های فلسطینی از جمله حماسکرده است اما تنش و درگیری های حاصل در کشورهای عربی طی سال های گذشته تا حدودی برروابط حماس و ایران تاثیر گذار بوده است اما روابط دو طرف هرگز قطع نشده است.

پس از آغاز جنگ 51 روزه در غزه در تابستان سال 2014 روابطحماس و ایران تقویت شد و توافق کردیم که مسائل منطقه ای تاثیری بر این روابطنداشته باشد به همین خاطر روابط دو طرف نسبت به گذشته تقویت شد هر چند هنوزاختلافاتی میان دو طرف وجود دارد و کمک های مالی و نظامی ایران به حماس همچنانادامه دارد و ما امیدواریم که بیشتر هم شود.

المانیتور: آیا توافق عادی سازی روابط میان ترکیه و رژیمصهیونیستی در جولای گذشته تاثیری بر روابط حماس و ترکیه داشته است؟ آیا ترکیه میتواند نقشی در امضای قرارداد مبادله اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی و کاهشمحاصره غزه داشته باشد؟

حمدان: حماس به هیچ وجه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستیرا نمی پذیرد زیرا این کار موجب تضعیف موضع فلسطینیان در مقابله با دشمن صهیونیستیمی شود و ما از تمامی کشورها می خواهیم به جای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی،این رژیم را تحت فشار قرار دهند اما اگر ترکیه فکر می کند از طریق عادی سازی روابطبا رژیم صهیونیستی می تواند بهتر به مساله و ملت فلسطین خدمت کند، ما نیز از اینمساله استقبال می کنیم.

اما در مورد قرارداد مبادله اسرا باید بگویم که رژیمصهیونیستی فعلا جدیتی برای آن ندارد و اگر ترکیه بخواهد واسطه این کار شود، مااستقبال می کنیم، زیرا ما به دنبال واسطه ای هستیم که از رژیم صهیونیستی جانبدارینکند و بتوانیم با آن وارد گفتگو و مذاکره شویم.

ترکیه همچنین نقش بسزایی در کاهش محاصره غزه پس از توافقعادی سازی روابط داشته است و برادران ترک ما متعهد شده اند که برای حل بحران برقغزه نیز وارد عمل شوند و چندین هیات ترک در همین راستا به نوار غزه سفر کرده اند.

المانیتور: منابع نزدیک به حماس می گویند که اروپا به زودینام این جنبش را از لیست سازمان های تروریستی خارج می کند، نتیجه آخرین دیدارهایشما با مقامات اروپایی در این زمینه چه بوده است؟

حمدان: حماس در سال 2014 و پس از آنکه دادگاه عالی اروپانام این جنبش را از لیست سازمان های تروریستی خارج کرد، پیروز نبرد حقوقی شد و ماهمچنان منتظر تصمیم و حکم سیاسی اروپا برای اجرای این حکم قضایی هستیم و باورداریم که روز به روز به تحقق این هدف نزدیک تر می شویم.

حماس دیدارهایی با مسئولان سیاسی اروپایی داشته است کهآخرین مورد آن 6 ماه پیش در قطر بود که خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس با یک هیاتبلندپایه اروپایی از جمله برخی مسئولان وزارت خارجه اروپا دیدار کرد و ما شاهدموضع مثبت آنان در قبال حماس بودیم.

المانیتور: حماس تاکنون واکنشی به پیروزی دونالد ترامپ درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا نشان داده است، آیا این بدین معنی است که این جنبشاز سیاست های جانبدارانه وی از رژیم صهیونیستی هراسان است یا ترجیح می دهد منتظرورود او به کاخ سفید بماند تا بعدا در مورد عملکرد سیاسی او حکم کند؟

حمدان: حماس بر این باور است که عملکرد سیاسی ترامپ چندینهفته پس از ورود به کاخ سفید مشخص خواهد شد اما آنگونه که از ظاهر پیداست آمدن اواحتمالا نتایج مثبت و خوشحال کننده ای را در پی نداشته باشد و ما ترجیح می دهیم درآینده در مورد موضع و برنامه های سیاسی او نظر بدهیم.

لینک کوتاه:

کپی شد