چهارشنبه 30/آوریل/2025

پژوهشکده ماس: یک چهارم فلسطینیان از فقدان امنیت غذایی رنج می برند

سه‌شنبه 7-فوریه-2017

پژوهشکده مطالعات سیاسی و اقتصادی “ماس” امروز دوشنبه فاش کرد که 27درصد از ساکنان کرانه باختری و نوار غزه از فقدان امنیت غذایی رنج می برند.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، این پژوهشکده در جریان کارگاهی که به منظوربررسی راهبرد ملی امنیت غذایی در فلسطین در مقر آن در رام الله بر گزار شد، تصریحکرد که 15 درصد از فلسطینیان با کمترین حد امنیت غذایی زندگی می کنند.

دکتر محمد نصر دبیر این همایش و استاد اقتصاد دانشگاه پیرزیت تصریح کرد که 42درصد از فلسطینی های ساکن کرانه باختری و نیمی از اهالی باریکه غزه طی مرحله آتیاز فقدان امنیت غذایی رنج خواهند برد.

وی افزود امنیت غذایی درجات متعددی دارد که از جمله آنها می توان به تولید یاواردات و امکان دسترسی به آن و کیفیت کالاها اشاره کرد. نصر تصریح کرد که رژیمصهیونیستی اکثریت منابع کشاورزی فلسطین مانند زمین و آب ها را تحت سیطره خوددرآورده است و 62 درصد از مساحت کرانه باختری را با عنوان منطقه “ج”دسته بندی کرده و منابع آبی زیرزمینی را هم مصادره کرده است.

این استاد دانشگاه های فلسطین همچنین به کاهش سهم کشاورزی در تولید ناخالصداخلی از 18 درصد در سال 1992 به تقریبا 5 درصد در سال 2015 اشاره کرد.

از سوی دیگر، “عبد الله لحلوح” معاون وزارت کشاورزی فلسطین نیزتاکید کرد که رژیم صهیونیستی و اقدامات آن دلیل اصلی گسترش فقر و فقدان امنیتغذایی هستند و گزارش های مراجع بین المللی به این مساله اشاره کرده اند که فراهمشدن زمینه دسترسی فلسطینیان به اراضی منطقه “ج” و استفاده از منابع آنهامی تواند سالیانه 3 میلیارد و 300 میلیون دلار عاید فلسطینیان کند و دسترسیفلسطینیان به حقوق آبی خود می تواند باعث افزایش 6 برابری سطح زیر کشت آبی اراضیفلسطینی و ایجاد فرصت اشتغال برای 200 هزار نفر شود تا دیگر فلسطینیان مجبور نشوندبرای کار به مناطق تحت اشغال رژیم صهیونیستی بروند.

لحلوح تصریح کرد که فلسطینیان علاوه بر مشکل فقر و فقدان امنیت غذایی، بااشغالگری و اقدامات مخرب رژیم صهیونیستی و در کنار آن، کشورهای جنوب دریایمدیترانه و غرب آسیا هم مواجه هستند. وی افزود تعداد شهروندان فلسطینی که امنیتغذایی خود را در اراضی فلسطینی از دست داده اند، بیش از کل کشورهای منطقه خاور دورو شمال آفریقا هستند.

معاون وزارت کشاورزی فلسطین همچنین تاکید کرد که کمک های غذایی راه حل درستیبرای حل بحران موجود در غزه نیست و این کمک ها تنها باید در موارد بحران و وقوعفجایع توزیع شوند و به جای آن باید بر افزایش درآمد خانواده های فقیر تمرکز شود.

وی همچنین خواستار تهیه ذخایر راهبردی کالاهای اساسی در بازار داخلی طی دورهآتی شد و گفت تهیه ذخیره راهبردی کالاها برای دوره 6 ماهه آینده و به ویژه ذخیرهگندم مساله مهمی است و آمارهای رسمی درباره ذخایر راهبردی مواد غذایی مانند گندم،غلات، شکر، گوشت و روغن نباتی وجود ندارد.

در همین راستا، محمد ابو حمید معاون وزارت توسعه اجتماعی فلسطین هم اظهار داشتکه این وزارتخانه کمک های نقدی به ارزش 525 میلیون شکل در سال به تقریبا 115خانواده فقیر ارائه می دهد که میانگین آن 700 الی 1800 شکل به هر خانواده در هر سهماه می شود و علاوه بر این، 30 هزار خانواده هم از برنامه جهانی غذا کمک های غذاییدریافت می کنند.

وی افزود آمارهایی که ما در اختیار داریم نشان می دهند که وضعیت به شدت خطرناکاست و کمک های غذایی این وزارتخانه هم تاثیر مطلوبی بر روی این روند نمی گذارد واز همین رو، باید از این اموال در برنامه های تقویت خانواده از طریق تولیدات داخلیاستفاده کرد.

“نبیل قسیس” مدیر پژوهشکده ماس هم به نوبه خود تاکید کرد که امنیتغذایی از بیش از یک دهه قبل، چالشی بزرگ برای ملت فلسطین به شمار می رود و پس ازفاجعه اشغال سال 1948 فلسطین، صدها هزار نفر از اقشار ملت فلسطین با تکیه بر کمکهای غذایی امرار معاش می کنند و این وضعیت حتی پس از فاجعه اشغال سال 1967 بدتر همشده است و رژیم صهیونیستی شهروندان فلسطینی را از بخش های باقی مانده اراضیفلسطینی و مقدرات آن هم محروم می کند.

لینک کوتاه:

کپی شد