مجامعو رسانه های بین المللی با بیتفاوتی و سکوت در قبال اقدامات متجاوزانه رژیمصهیونیستی در فلسطین، بر تداوم نقض آشکار حقوق بشر در این سرزمین دامن زدهاند.
پس از تاسیس رژیم جعلی صهیونیستی درسال 1948، مردم فلسطین از ابتداییترین حقوق انسانی و شهروندی خود محرومند وبه یقین می توان گفت که از همان سالها حقوق بشر از این سرزمین رخت بر بسته واقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی به پایداری این وضع در سرزمینهای اشغالی دامنزده است.
مسأله اشغال نظامی کشورها اولین باردر کنوانسیون های چهارگانه ژنو ( 1949) مطرح شد. براساس این کنوانسیون هرگونهعملیات اشغال نظامی، باید تابع حقوق بشردوستانه بین المللی باشد. با این وجود اززمان آغاز اشغال سرزمینهای فلسطین تاکنون، شاهد بی توجهی رژیم صهیونیستی بهدستورالعمل های حقوق بین الملل در عملیات اشغال نظامی بودهایم و اسرائیل با ردکنوانسیون های مذکور و اقدامات خشونت آمیز، فلسطینیان را از حقوق مدنی، سیاسی،اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حق تعیین سرنوشت خود محروم کرده است.
از سال 1949 سازمان ملل متحد 30قطعنامه مربوط به تحقق صلح در فلسطین، حمایت از آوارگان فلسطینی و پرداخت غرامت بهآنها، حق تعیین سرنوشت فلسطینیان و احقاق تمامی حقوق سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و…را صادر کرده است. مجمع عمومی سازمان ملل همچنین در سال 1969، کمیته ای را متشکلاز نمایندگان کشورهای سریلانکا ، یوگسلاوی و سومالی تشکیل داد و کمیته مذکور ضمندیدار از اراضی اشغالی ، تحقیقاتی را در مورد اقدامات اسرائیل در این مناطق به عملآورد.
این کمیته در گزارش خود با اشاره بهتجاوزهای اسرائیل به حقوق مردم فلسطین ، خواستار پایبندی اسرائیل به توافقات ژنودر مورد حقوق فلسطینیان شد . پس از بررسی وضعیت حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطینتوسط کمیته مزبور ، در مارس 1969نیز کمیته ای تحت عنوان ” کمیتهحقوق بشر ” در سازمان ملل تشکیل شد.

نقض حقوق کودکان فلسطینی
بنابر ماده 14 کنوانسیون چهارم 1949ژنو ، کشتار خودسرانه ، شکنجه یا رفتار غیرانسانی که موجب وارد آمدن عمدی رنج شدیدو زیان جدی به جسم یا سلامت افراد شود ، نقض آشکار کنوانسیون مذکور محسوب و جنایتجنگی تلقی می شود. با این حال کشتار و شکنجه کودکان زیر 18 سال فلسطینی همچنانادامه دارد و روز به روز بیشتر می شود.
موارد دیگر نقض حقوق کودکان فلسطینیوجود پستهای بازرسی است. این مسأله باعث شده است که روند تحصیل و آموزش کودکانفلسطینی دچار اختلال شود. علاوه بر آن ، ساخت دیوار حائل توسط اسرائیل و قطعارتباط کرانه باختری با قدس شرقی، باعث تشدید محرومیت کودکان فلسطینی از آموزش شدهاست.
در مدارس قدس شرقی بیش از هفت هزارمعلم و 18 هزار دانش آموز وجود دارند که تاکنون بسیاری از آنها به دلیل وجود دیوارحائل از رفتن به مدارس منع شده اند . بدین لحاظ آمار ترک تحصیل دانش آموزانفلسطینی به شدت افزایش یافته است. شدت آزار کودکان فلسطینی تا جایی است کهسازمانهای فعال در زمینه حقوق کودکان و حقوق بشر وابسته به سازمان ملل متحد ،کمیته بین المللی صلیب سرخ و تمام سازمانهای حقوقی بین المللی ، خواستار فشار براسرائیل و اجرای کنوانسیون چهارم ژنو شده اند.
طبق آخرین گزارشی که صندوق بین المللیحمایت از کودکان فلسطینی ( یونیسف) منتشر کرده است ، 776 کودک فلسطینی از29 سپتامبر 2000 (آغاز انتفاضه الاقصی )تا 31 اکتبر 2005 ، توسط نیروهای اسرائیلیشهید ، 28 هزار و 8611 کودک زخمی و سه هزار و پانصد کودک فلسطینی نیز در طول اینمدت دستگیر شده اند که 2855 نفر آنها هنوز در بازداشت به سر می برند.
نقض حقوق زنان فلسطینی
اقدامات خشونت بار و کشتار بی رویهپنج سال اخیر در همه سرزمینهای اشغالی فلسطین ، زنان فلسطینی را با مشکلات جدیمواجه کرده است . اگر چه سازمان ملل متحد در قطعنامه مبارزه با تبعیض جنسیتی بر ضدزنان بر لزوم اجرای مساوات میان زنان و مردان تأکید کرده اما اسرائیل آنها راهمانند دیگر قطعنامه های حقوق بشر زیر پا گذاشته است . علاوه بر این اسرائیلمحدودیتهای زیادی را در مورد زنان فلسطینی اعمال می کند که یکی از بارزترین آنهامحدودیتهای اعمالشده بر مراقبتهای بهداشتی درمانی است.
براساس ماده 38 کنوانسیون چهارم ژنو ،اسرائیل به عنوان یک دولت اشغالگر ملزم به فراهم کردن امکانات درمانی و مراقبتیبرای شهروندان فلسطینی است. اما اسرائیل نه تنها نسبت به وظایف و تعهدات خود دراین زمینه بی توجه بوده بلکه در سالهای اخیر با تشدید محدودیتها مانع دسترسی فلسطینیانبه مراکز درمانی شده که این امر در بسیاری از موارد عواقب خطرناکی در پی داشته است.
نیروهای اسرائیلی علاوه بر ایجادمحدودیت در عبور و مرور زنان فلسطینی ، از تجهیزاتی استفاده می کنند که عوارضبسیار خطرناکی بر جای می گذارد . این تجهیزات شامل دستگاههای اشعه زا برای تفتیشبدنی زنان فلسطینی است که کارکرد اصلی آنها کشف مواد منفجره است . به این ترتیبورود اشعه به بدن زنان فلسطینی باعث شده است که تاکنون چندین مورد سقط جنین بهوجود آید.
بنابر ماده هفت کنوانسیون ویژه حقوقشهروندی و سیاسی و ماده سه توافقنامه چهارم ژنو شکنجه و برخورد غیرانسانی و مخربدر مورد فلسطینیان ممنوع است . گفتنی است که بیش از 400 زن فلسطینی در طول انتفاضهالاقصی دستگیر شده اند که 1166نفر از آنها هنوز در بازداشت به سر میبرند . 107 نفر از آنها در منطقه کرانه باختری ، شش نفر در سرزمینهای اشغالی 488 وسه نفر آنها در نوار غزه دستگیر شده اند.
قوانین موجود در مورد خشونت علیه زنانفلسطینی ، در حد لازم از آنها حمایت نمی کنند. اطلاعات موجود نشان می دهد که علاوهبر دستگیری ها و کشتار زنان فلسطینی ، در اکثر موارد ، آنها مورد آزار جنسی قرارمی گیرند . هر چند آمار کاملی در دست نیست اما اطلاعات موجود نشان می دهد که تعدادشکایات ثبت شده در حوزه خشونتهای جنسی علیه زنان بسیار پایین است و آن دسته ازشکایات هم به دلیل فقدان مدرک به دادگاه راه نمی یابند.
نقض حقوق اسرای فلسطینی
مسأله اسرای فلسطینی و نقض حقوق آنهاهمواره یکی از مسائل لاینحلی بوده است که مورد توجه اکثر سازمانهای حقوق بشر قرارگرفته است . اطلاعات مربوط به اقدامات اسرائیل از سال 1967 به بعد حاکی از آن استکه این رژیم به منظور مقابله با مقاومت فلسطینیان ، سیاستهایی نظیر کشتار جمعی ،تبعید ، مصادره اراضی و تخریب منازل فلسطینیان را در پیش گرفت و در همین راستا ،اقدام به ایجاد مجموعه زندانهایی کرد و به این ترتیب ، بسیاری از فلسطینیان رادستگیر و به اسارت درآورد.
رژیم صهیونیستی ، زندانها را درمناطقی بنا کرده است که از نظر امنیتی خطرناکند و این امر با ماده 83 فصل دومتوافقنامه چهارم ژنو مخالف است . بنابر توافقنامه مذکور ، اسرائیل حق نداردزندانهایش را در مناطقی که در معرض خطر جنگ قرار دارند ، بنا کند.
موضوع اسیران فلسطینی به حدی حیاتیبوده است که یکی از پیش شرط های اساسی مذاکرات صلح به شمار رفته است . بدین لحاظتا زمانی که قضیه اسرای فلسطینی لاینحل باقی بماند و دولت اسرائیل نیز هزارانفلسطینی را در بازداشت نگه دارد ، هیچ پیشرفتی در روند صلح به وجود نخواهد آمد.
اقدامات اسرائیل و نقضحقوق فلسطینیان
علاوه بر موارد و مصادیقی که پیراموننقض حقوق بشر در فلسطین بیان شد ، همواره شاهد اقدامات دیگری از جانب اسرائیل بودهایم که در راستای اعمال محدودیتهای بیشتر برای فلسطینیان صورت گرفته است که ازجمله مهمترین آنها ساخت دیوار حائل ، ایجاد محدودیت عبور و مرور توسط پستهایبازرسی و استفاده از روشهای ایجاد رعب و وحشت است.
از ابتدای سال 2002 ، طرح احداث دیوارحائل به طول تقریبی 600 کیلومتر ، بر محدودیتهای مردم فلسطین افزود . اگرچه دیوانبین المللی لاهه بنابر درخواست مجمع عمومی سازمان ملل پس از شش ماه بررسی در 9جولای 2004 با اکثریت آراء ، احداث دیوار حائل توسط اسرائیل در مناطق اشغالیفلسطین به ویژه داخل و اطراف قدس شرقی را مغایر قوانین بین المللی اعلام و از اینکشور درخواست کرد تا نسبت به تخریب آن و پرداخت غرامت به فلسطینیان زیان دیدهاقدام کند اما اسرائیل همچنان به تکمیل ساخت دیوار حائل ادامه داده است.
قصد اسرائیل با ادامه ساخت دیوار حائلالقای این احساس به فلسطینیان بوده است که آنها در زندان به سر می برند و باید تحتنظارت زندانبان عمل کنند ، این زندان نیز به وسیله دیوار حائل احاطه شده وزندانیان حق عبور و مرور آزادانه را ندارند . به این ترتیب ، روح و روان مردمفلسطین با این تفکر تحت تأثیر قرار گرفته و مشکلات زیادی را برای آنها به وجودآورده است .
بخش دیگر اقدامات متناقض با حقوقفلسطینیان ، جلوگیری از تردد آزاد آنها در اراضی اشغالی توسط ارتش اسرائیل بودهاست. اجرای مقررات منع رفت و آمد و فعالیت پستهای بازرسی ، با هدف کنترل تردد بینشهرها و روستاهای فلسطین روز به روز سخت تر و پیچیده تر شده و عملاً مردم فلسطینرا در شهرها و روستاهای خود حبس کرده است . آن عده از فلسطینیان نیز که مجبورند ازپستهای بازرسی عبور کنند ، در طول روز به مدت زیادی معطل شده و با انواع رفتارهایغیرانسانی مواجه می شوند.
خسارت ناشی از این مسأله نیز جبرانناپذیر بوده است چرا که این محدودیتها ، تقریبا تمام جنبه های زندگی روزمره مردمفلسطین نظیر ، اقتصاد ، آموزش ، بهداشت و… را تحت تأثیر قرار می دهد . بیشترینخسارت زمانی آشکار می شود که افراد بیمار نیاز فوری به پزشک داشته باشند اما مجبورباشند در پست بازرسی معطل شوند . این در حالی است که ممانعت افراد بیمار یا مجروحاز رسیدگی پزشکی ، نقض مسلم قوانین بین الملل به شمار می رود.
از جمله سیاستهای دیگری که اسرائیل بهمنظورنقض حقوق فلسطینیان در پیش گرفته است ، استفاده از روشهای ایجاد رعب و وحشتاست . یکی از مصادیق این سیاست ، شکستن دیوار صوتی است که اسرائیل پس از عقب نشینیاز نوارغزه ، به منظور اعمال فشار بر مردم این منطقه به کار گرفته است . صدای مهیبشکستن دیوار صوتی به قدری شدید است که همانند زلزله باعث شکسته شدن اشیاء و لوازممنزل ، دیوارها و پنجره ها می شود . این مسأله که پس از عقب نشینی از نوار غزه چندبار تکرار شد ، تأثیرات مخرب فیزیکی و روانی را بر ساکنان منطقه مخصوصا کودکانوارد کرده است .
علاوه بر شکستن دیوار صوتی ، نیروهایاسرائیلی اقدامات دیگری را برای تنبیه دسته جمعی فلسطینیان به کار گرفته اند کهشامل تخریب مدارس و منازل فلسطینیان می شود . اسرائیل اقدامات مذکور را به تلافیپرتاب موشکهای قسام انجام داده است.

تمام موارد فوق از لحاظ قوانین بینالمللی نقض آشکار حقوق بشر محسوب می شود، همان حقوقی که آمریکا و دیگر متحدان رژیماشغالگر قدس، از مدعیان اجرای آن هستند اما سکوت و خفقان رسانه های نظام سلطه ومجامع بین المللی در انعکاس و مواجهه با این حقایق و از طرفی حمایت های بی دریغآمریکا و اتحادیه اروپا از اقدامات اشغالگرایانه رژیم جعلی صهیونیستی باعث ادامه وگسترش جنایات این رژیم در سرزمین های اشغالی شده است.
منبع : باشگاه خبرنگاران ، 03/12/1395