چهارشنبه 30/آوریل/2025

تحلیلگران سیاسی فلسطین: سند حماس تصویرگر بالندگی این جنبش است

چهارشنبه 10-می-2017

سند سیاسی که جنبش مقاومت اسلامی”حماس” تحت عنوان “اصول و سیاست های کلی” آن را اعلام کرد ازهمان لحظات آغازین در منطقه و محافل بین المللی و عربی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت و کلمه به کلمه آن از آن جهت که حامل معانی و جملاتی مرتبط با شرایط کنونی”حماس” و آینده آن و نیز جایگاهش در کل فلسطین می باشد، زیر ذره بین رفتو موشکافانه تحت بررسی قرار گرفت.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین، این سندکه حاوی واژگان و عبارتی سازگار با شرایط کنونی فلسطین می باشد در میان تحلیلگرانو ناظران و شمار زیادی از روشنفکران مورد استقبال قرار گرفت.

تحلیلگران و کارشناسان مسائل سیاسی فلسطیندر گفت و گو با “مرکز اطلاع رسانی فلسطین” تاکید کردند که این سند حاصل بالندگیو پویایی این جنبش و چشم اندازی واقع بینانه و همسو با بسیاری از متغیرها در عرصههای داخلی، منطقه ای و بین المللی می باشد.

توسعه کیفی

بلال شوبکی تحلیلگر امور سیاسی و استاددانشگاه ابراز عقیده کرد: این سند بیانگر توسعه کیفی عملکرد و پویایی اندیشه حماس وتصویرگر همگنی این جنبش با متغیرهای این دوران در تمامی زمینه هاست.

از سوی دیگر، دکتر ایمن یوسف استاد دانشگاهعربی آمریکایی نیز ضمن تاکید بر این امر، گفت که این سند پس از مشکلات و چالش های فراوانی کهجنبش حماس با آنها روبرو بود، تهیه شده است و نشان دهنده تعامل و همسویی این جنبش بامتغیرهای داخلی و منطقه ای و بین المللی می باشد.

وی خاطرنشان ساخت که سند نشانی از رشد وبالندگی اندیشه حماس به عنوان یک جنبش اسلامی سترگ و گسترده دارد و هدف آن گشودنافقی روشن و تعامل بیش از پیش با واقعیت می باشد.

از سوی دیگر، صلاح الدین عواده کارشناس امور”اسرائیل” نیز معتقد است که این سند نمایشگر تکاملعملکرد و فعالیت های داخلی و تعامل حماس با خارج است.

وی تصریح کرد که سند مذکور نشان می دهد هیچتغییری در مواضع اصولی حماس صورت نگرفته است.

آیا پیشرفت هایی حاصل شده است؟

شوبکی اظهار داشت که حماس با این سند توپرا به زمین دیگران انداخته است و راه را به روی کسانی که معتقدند این جنبش هر گونهراه حل جز گزینه نظامی را نمی پذیرد، بست.

وی خاطرنشان ساخت که حماس در سند خود باتشکیل کشوری در داخل مرزهای 67 بدون به رسمیت شناختن گزینه تشکیل دو دولت موافقتکرده است.

عواوده نیز تاکید کرد: این سند به گونه اینیست که بتوان آن را یک پیشرفت تلقی کرد، بلکه چه بسا به نوعی برخی محافل به ویژهعربی را آسوده خاطر کرده است و برای برخی از محافل بین المللی نیز تعامل با حماسرا آسان نموده است که ممکن است در توسعه روابط خارجی در درازمدت سهیم باشد.

دکتر یوسف نیز ضمن تایید این نگرش تاکیدکرد که این سند به حماس اجازه می دهد دامنه فعالیت هایش را در سطح منطقه و بینالملل گسترده تر سازد.

مشارکت سیاسی

عواودهتأکید کرد که حماس از رهگذر این سند می خواهد توپ را به زمین جنبش فتح و سازمان آزدیبخشفلسطین “ساف” بیندازد.

وی تصریح کرد که این مساله ربطی به حماس یاسند ندارد؛ زیرا محتوای آن توافقات آشتی قبلی را در خود دارد.

استاد یوسف علاوه بر اینها از حماس دعوتکرد که در مسیر برنامه آشتی طبق سند گام بردارد و خون تازه ای را به رگ های نظامسیاسی فلسطینی ترزیق کند.

در همین راستا شوبکی تاکید کرد که این سندممکن است مشارکت سیاسی را در عرصه فلسطین تقویت و مفاهیم دمکراسی را به هم نزدیکنماید تا از طریق آن ترس و هراس از میان برود.

شوبکی معتقد است که بیشتر مضامین این سندکل فلسطینی ها را خطاب قرار می دهد.

لینک کوتاه:

کپی شد