حماستلاش میکند خود را جنبشی آزادیبخش و ملی معرفی کند که در مقابل اشغالگریاسرائیل مقاومت میکند و در عین حال در امور داخلی کشورهای دیگر دخالتی نمیکند.
الوقت- هفته گذشته سند سیاسی جدید حماس توسطخالد مشغل، رئیس دفتر سیاسی این جنبش، اعلام شد؛ سندی که از آن تحت عنوان «سنداصول و سیاستهای کلی» یاد میشود و نکات متعددی در آن جلب توجه میکند که مهمتریناین نکات قطع رابطه این جنبش با اخوان المسلمین، پذیرش اصل تشکیل کشور فلسطین درچارچوب مرزهای 1967 و همینطور تاکید بر موقعیت سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) بهعنوان یک چارچوب ملی برای ملت فلسطین است.
آنچه که درخصوص سند جدید حماس جلب توجه میکند تبلیغاتی است که در چند ماه گذشته در خصوصانتشار این سند صورت میگرفته و گویای این واقعیت است که جنبش حماس قصد داشته باکار رسانهای و تبلیغاتی روی آن، پیامهایی را منتقل کند:
اولین پیامرا میتوان متوجه جهان غرب دانست که در آن حماس تلاش میکند خود را جنبشی آزادیبخشو ملی معرفی کند که در مقابل اشغالگری اسرائیل مقاومت میکند و در عین حال درامور داخلی کشورهای دیگر دخالتی نمیکند. جنبشی که به رغم اسلامی بودن هیچ ارتباطیبا جنبشهای سیاسی که در سطح جهان عرب فعالیت میکنند ندارد و در نتیجه ازهر گونه اتهام افراطگرایی و تروریسم به دور است و تمرکز آن تنها روی مبارزه بااشغالگرانی است که کودکان و زنان کرانه باختری را به قتل میرسانند.
پیام دومجنبش حماس خطاب به جهان اسلام، جهان عرب و ملت فلسطین است که از طریق آنحماس قصد اعلام این موضوع را دارد که به اصول ملی مربوط به فلسطین پایبند خواهدماند و از آن عقب نشینی نخواهد کرد، همچنانکه با وجود پذیرش موضوع تشکیل کشورفلسطین در چارچوب مرزهای 1967، به هیچ وجه رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسد و از حق بازگشت آوارگان فلسطینی هم کوتاه نمی آید.
با اینوجود، از نگاه کارشناسان مسائل فلسطین انتشار سند سیاسی جدید حماس و تغییراتی کهدر موضع این گروه به وجود آمده است، می تواند نگرانی هایی را هم درپی داشته باشدکه مهم ترین آن تشدید اختلافاتی است که بین این گروه با جنبش فتح و تشکیلاتخودگردان فلسطین در رام الله وجود دارد و به دو دستگی بین فلسطینیان در کرانهباختری و نوار غزه منجر شده است.
در همینرابطه پس از انتشار سند سیاسی جدید حماس و تاکیدی که در سند بر جایگاه سازمانآزادیبخش فلسطین شده بود، «اسامی القواسمی»، سخنگوی جنبش فتح در کرانهباختری، موضع گیری کرده و اظهار داشت که سند جدید حماس همان چیزی است که سازمانآزادیبخش فلسطین از سال 1988 بر آن تاکید داشته است و از همین رو، حماس باید پس از30 سال اتهام زدن به سازمان آزادیبخش فلسطین، از این سازمان عذرخواهی کند.
اما واقعیتاین گونه موضع گیری ها از سوی جنبش فتح و تشکلات خودگردان فلسطین نسبت به سند جدیدحماس، ناشی از نگرانی آنهاست؛ نگرانی از اینکه جنبش حماس قصد داشته باشد آنها رااز صحنه سیاسی فلسطین کنار بزند. به ویژه اینکه به نظر می رسد با چنین تغییری درموضع حماس، این جنبش بتواند در سطح بین الملل خود را به عنوان گروهی که قابلیتنرمش نشان دادن را دارد معرفی کند و جامعه بین الملل هم آن را به عنوان نمایندهملت فلسطین به رسمیت بشناسد. ضمن اینکه این نگرانی در خصوص ورود حماس و همینطورجهاد اسلامی به سازمان آزادیبخش فلسطین نیز وجود دارد و نگرانی تشکیلات خودگرداناین است که این ورود به سیطره این دو جنبش بر سازمان منجر شود و جنبش فتح همجایگاه کنونی خود را در این سازمان از دست بدهد؛ امری که باعث نگرانی بیش از پیشمحمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، می شود.
منبع: الوقت ، محمدرضا بلوردی ، 17/02/1396