چهارشنبه 30/آوریل/2025

ایستاده نماز بگزار

سه‌شنبه 1-آگوست-2017

صهیونیست‌هاادعا می‌کنند معبد یا اریکه و تخت پادشاهی حضرت سلیمان علیه‌السلام در محل کنونیمسجدالاقصی ساخته شده بوده و از این‌رو تلاش می‌کنند تا این معبد را مجددا باتخریب مسجدالاقصی بسازند.

مسجد‌الاقصیطی تمام ادوار تاریخ اسلام یکی از مکان‌های مقدس برای مسلمان‌های جهان بوده و هست؛
 

جایی که بادسیسه‌های رژیم صهیونیستی طی سال‌های گذشته همواره در خطر و تهدید به سر برده واین تنها مقاومت و پایداری مسلمانان با دست خالی در برابر سربازان تا دندان مسلحصهیونیستی بوده که تاکنون جلوی تصرف کامل این مکان را توسط این رژیم غاصب گرفتهاست.
 

 طی روزهای اخیر نیز باز شاهد زد وخورد و درگیری شدیدی بین صهیونیست ها و نمازگزاران بودیم که به بهانه ای واهی راهرا بر مسلمانان بسته و شرط بازرسی بدنی را برای ورود به مسجد برای آنها گذاشته‌اند.اما این‌بار هم با مقاومت مسلمانان گویا صهیونیست ها ناچار به عقب نشینی شده‌اند.این همه باعث شد تا در این صفحه به برخی از ویژگی‌های کمتر شناخته شده و کمتر دیدهشده این مکان مقدس بپردازیم و از زوایای مختلف شرایط آنجا را بنگریم.

بامسجدالاقصی آشنا شویم

 

1- مسجدالاقصی نخستین قبله‌گاه مسلمانانجهان، دومین مسجدی که روی زمین ساخته شده (بعد از کعبه) و سومین مکان مقدسمسلمانان است که معراجگاه پیامبر اکرم(ص) است.

2- مساحت مسجدالاقصی 144هزار متر مترمربعاست که 200 موقعیت شاخص در آن قرار دارد، از جمله این موقعیت‌ها می‌توان به رواق‌هاینماز، موزه‌ها، مدارس، گلدسته‌ها و گنبدها اشاره کرد.معمولا در تصاویر،گنبد طلاییمربوط به قبه‌الصخره را با مسجدالاقصی اشتباه می‌گیرند در حالی‌که قبه‌الصخره فقطبخشی از مسجدالاقصی است.

3- صهیونیست‌ها ادعا می‌کنند معبد یااریکه و تخت پادشاهی حضرت سلیمان علیه‌السلام در محل کنونی مسجدالاقصی ساخته شدهبوده و از این‌رو تلاش می‌کنند تا این معبد را مجددا با تخریب مسجدالاقصی بسازند.اما براساس مستندات دینی وآنگونه که پیامبر اکرم(ص) ذکر فرموده‌اند مسجدالاقصی 40سال بعد از بنای کعبه ساخته شده است. علاوه بر آن هیچ‌یک از پیامبران بنی‌اسرائیلمعبدی را خاص خود بنا نکرده بلکه صرفا به ترمیم مسجدالاقصی پرداخته و در آن بهعبادت پرداخته‌اند.

4- روز 7ژوئن 1967(17خرداد 1346)صهیونیست‌ها شهر قدس را به‌طور کامل به اشغال خود درآوردند و به تبع آن مسجدالاقصینیز به اشغال صهیونیست‌ها درآمد. اما مقاومت مسلمانان باعث شد که صهیونیست‌هامجبور شوند مدیریت مسجدالاقصی را هم به اداره اوقاف اسلامی قدس تسلیم کنند.

5- اردن امروز قیم رسمی مقدسات اسلامی ومسیحی در قدس محسوب می‌شود و اداره اوقاف اسلامی قدس نیز یکی از سازمان‌های زیرمجموعه وزارت اوقاف اردن است.
 

مهم‌ترینتجاوزات به مسجد‌الاقصی

بعد ازاشغال قدس و مسجدالاقصی، صهیونیست‌ها دروازه باب‌المغاربه یکی از 10دروازهباز مسجدالاقصی را در کنترل خود گرفتند. این دروازه که در منتهی‌الیه زاویه جنوبغربی مسجد واقع است، مختص ورود گردشکران به مسجدالاقصی بوده و صهیونیست‌ها از آنبرای ورود مهاجران صهیونیست (شهرک‌نشینان) استفاده می‌کنند و تا بهامروز نیز پلیس رژیم‌صهیونیستی به‌طور کامل آن را در کنترل خود دارد.

21 اوت 1969یک مهاجر صهیونیست استرالیاییتبار به‌نام «دنیس رون» مسجد قبلی یکی از محل‌های اقامه نماز در مسجدالاقصی را بهآتش کشید. در این آتش‌سوزی منبر صلاح‌الدین ایوبی و محراب زکریا و چند نقطه دیگردر آتش سوخت و 3رواق و سقف بخش شرقی مسجد نیز به‌طور کامل آسیب دید.

مسجدالاقصیطی دهه80 قرن گذشته میلادی نیز شاهد تلاش‌های عدیده‌ای از سوی گروه‌های مختلفمهاجران صهیونیستی برای کشتار نمازگزاران یا آسیب رساندن به ساختمان بود که مهم‌ترینآنها در سال 1982رخ داد که یک گروه سری یهودی برای انفجار مسجد قبه‌الصخره برنامه‌ریزیکرده بودند اما این برنامه آنها در آخرین لحظات و بعد از کشف مواد منفجره جاسازیشده، خنثی شد.در همان سال یکی از مهاجران صهیونیست با ورود به داخل مسجد قبه‌الصخرهبه سوی نمازگزاران آتش گشود و 2فلسطینی را در آنجا به شهادت رساند.

طی دهه 90قرن گذشته میلادی نیز برنامه‌های صهیونیست‌ها علیه مسجدالاقصی ادامه پیدا کرد.اکتبر 1990بود که فلسطینیان با تجمع در مسجدالاقصی برنامه صهیونیست‌ها را برایقرار دادن سنگ بنای ساخت معبد سوم در داخل مسجدالاقصی، برهم زدند، پلیس رژیمصهیونیستی هم با گشودن آتش به سوی فلسطینیان دست‌کم 21فلسطینی را به شهادت رساندکه در تاریخ به نام کشتار اول مسجد الاقصی شهرت یافته است.

کشتار دوممسجدالاقصی هم در 25سپتامبر 1995به‌وقوع پیوست. در آن تاریخ رسانه‌ها از افتتاحتونلی زیر مسجد الاقصی‌خبر دادند، همین امر باعث واکنش فلسطینیان به این اقدام شدکه به قیام تونل شهرت یافته و در جریان آن 63فلسطینی به شهادت رسیدند.

در سال2000هم جرقه اولیه انتفاضه دوم مردم فلسطین از قلب مسجدالاقصی شعله‌ور شد. در آنزمان آریل شارون که رهبر وقت حزب لیکود و جریان مخالف کابینه در کنست رژیمصهیونیستی بود، به داخل مسجدالاقصی تجاوز کرد و واکنش مردم فلسطین به این هتکحرمت، انتفاضه دوم مردم فلسطین را رقم زد.

رژیمصهیونیستی از اوایل هزاره سوم، برنامه‌ها و طرح‌های خود را برای یهودی‌سازی‌ اطرافمسجدالاقصی و محیط آن سرعت بیشتری بخشیده. براساس گزارش مؤسسه بین‌المللی قدس، سال‌2010نقطه عطف خطرناکی در پروژه‌های یهودی‌سازی‌ قدس محسوب می‌شود. در این سال صهیونیست‌هااقدام به ساخت سازه‌های یهودی بزرگی در اطراف مسجد الاقصی کردند.

در سال2015هم شاهد نقطه عطف دیگری در تجاوزات به مسجدالاقصی بودیم. به گفته صاحب‌نظراناین سال شاهد شدیدترین حملات برای اعمال طرح تقسیم زمانی و مکانی مسجدالاقصیبود.در سال مذکور جنبش اسلامی فلسطینیان ساکن مناطق اشغالی سال 1948در فهرستسازمان‌های ممنوعه قرار گرفت و سازمان اطلاعات رژیم صهیونیستی، گروه حاضرین (زن و ‌مرد)در مسجدالاقصی را نیز ساختاری غیرقانونی اعلام کرد.این اقدام صهیونیست‌ها باعثتوقف پروژه‌های بازسازی مسجدالاقصی شد ازجمله کاروان‌های البیارق که در قالب آننمازگزاران از داخل مناطق 1948به مسجدالاقصی می‌آمدند نیز متوقف شد.

حملات وتجاوزات مهاجران صهیونیست به داخل مسجدالاقصی هم که از سال 1967آغاز شده بود طی نیم قرن گذشته به‌طورمستمر ادامه داشته اما براساس گزارش مراکز مستند‌کننده جنایات رژیم صهیونیستی، اوجاین حملات در سال 2016به ثبت رسیده است که در آن حدود14هزار مهاجر صهیونیست اقدام به هتک حرمت مسجدالاقصی کرده‌اند. این در حالی است کهاین رقم در سال 2009میلادی حدود 5600مهاجر صهیونیست بود.

سال 2016شاهد افزایش حملات سرکوبگرانه علیه مدافعان مسجدالاقصی هم بودیم، به‌نحوی که دراین سال حکم تبعید 258فلسطینی صادر شد. این فلسطینیان جزو افرادی بودند که به‌طورمستمر در نمازهای مسجدالاقصی شرکت کرده یا در آن به‌عنوان خادم یا نگهبان مشغول بهفعالیت بودند. از میان احکام صادر شده حکم تبعید 23زن و11نفر از کارمندان ادارهاوقاف هم به چشم می‌خورد و هر یک از این افراد بین 3روز تا 6‌ماه از نزدیک شدن بهمسجدالاقصی منع شدند.

طی سال‌هایاخیر شاهد افزایش قابل توجه رویکرد وزرای کابینه رژیم صهیونیستی و نیز اعضایکنست(پارلمان) این رژیم برای انجام پروژه‌های مختلف یورش و هتک حرمت به مسجدالاقصیبودیم. طی 3سال گذشته تعداد زیادی از اعضای کنست و وزرای کابینه صهیونیستی به داخلمسجدالاقصی تجاوز کرده و کنست در سال 2016حامی برگزاری کنفرانس جمعیت‌های فعال درزمینه ساخت معبد شد.

براساسگزارش مؤسسه بین‌المللی قدس، سال 2016شمار حفاری‌های صورت گرفته در محیطمسجدالاقصی به 63مورد رسید که از 4جهت اطراف مسجدالاقصی انجام گرفته است. خطرناک‌تریناین حفاری‌ها در سال 2016با حضور میری رگو، وزیر فرهنگ رژیم صهیونیستی به همراهشهردار صهیونیستی قدس افتتاح شد. این تونل عین سلوان در جنوب را به زاویه جنوبغربی مسجدالاقصی متصل می‌کند.

آخرین ایناقدامات بستن مسجدالاقصی و ممنوعیت ورود نمازگزاران به نخستین قبله گاه مسلمانانجهان است، صهیونیست‌ها روزهای جمعه و شنبه 23و24تیر 1396با بستن تمامی ورودی‌های مسجدالاقصیاجازه ورود و برگزاری نمازجمعه وبعد از آن نمازهای پنج‌گانه را به مسلمانانندادند. بعد از آن نیز کابینه رژیم صهیونیستی دستور قرار دادن گیت‌های بازرسیالکترونیکی را صادر کرد، اما این اقدام با مخالفت رهبران دینی مسلمان و مسیحیمواجه شد و قیام وسیع اعتراض‌آمیزی را علیه آن به‌وجود آورد که به‌صورت تحصن دراطراف مسجدالاقصی و درگیری با صهیونیست‌ها در سرتاسر کرانه باختری رخ داد وتظاهراتگسترده اعتراض‌آمیز در سرتاسر دنیا را به همراه داشته است.در نهایت، این مقاومتمردمی منجر به عقب‌نشینی صهیونیست‌ها و برداشته شدن گیت‌های بازرسی شد.
 

مهم‌ترینخطراتی که مسجدالاقصی را تهدید می‌کند

تقسیممسجدالاقصی: برنامه اصلی اشغالگران صهیونیست ساخت معبد ادعایی خود بر ویرانه‌هایمسجد‌الاقصی است. این یک هدف راهبردی صهیونیستی محسوب شده و سال‌هاست که به آهستگیاما با پیوستگی و مداومت خاصی به‌دنبال تحقق آن هستند. صهیونیست‌ها به خوبی ازدشواری چنین اقدامی آگاهی دارند از این‌رو تلاش می‌کنند که انجام این هدف را بهشکل مرحله‌ای انجام دهند. امروز صهیونیست‌ها به‌دنبال جای پایی برای خود در داخلمسجدالاقصی و دقیقا به‌دنبال تکرار سناریوی مسجد ابراهیمی الخلیل در قدس هستند.براساس طرح تقسیم مسجدالاقصی اوقاتی برای یهودیان جهت ورود به مسجدالاقصی آن همبدون حضور مسلمانان اختصاص پیدا می‌کند، اوقاتی هم به مسلمانان هم بدون حضور یهودیانداده می‌شود. صهیونیست‌ها براساس این طرح به‌دنبال آن هستند تا در ساعت‌های بامداداز ساعت 7 تا قبل از ظهر را به یهودیان اختصاص داده و بعد از اذان و برگزاری نمازظهر متعلق به مسلمانان و بعد از آن تا زمان برگزاری نماز عصر، بار دیگر برای یورش‌هایروزانه صهیونیست‌ها اختصاص پیدا می‌کند.به تعبیری واضح‌تر، براساس این طرحصهیونیستی، به جز ساعات برگزاری نماز، مسجد‌الاقصی به‌طور کامل در اختیار صهیونیست‌هاستو در روزهای عید یهودی این مکان به‌طور کامل در اختیار صهیونیست‌ها قرار گرفتهومسلمانان حتی اجازه برگزاری نماز را هم ندارند. در رابطه با تقسیم مکانی همصهیونیست‌ها درصدد آن هستند تا با تسلط بر بخش‌هایی از مسجد‌الاقصی آن ‌را بهمکانی برای برگزاری مراسم‌های خود تبدیل کنند. براساس این طرح، صهیونیست‌ها درصددآن هستند تا صحن‌های شرقی مسجد‌الاقصی را که مقابل قبه‌الصخره واقع است تحت اشغالکامل خویش درآورند.

یکی دیگراز برنامه‌های صهیونیست‌ها قطع درختان صحن مسجد‌الاقصی و ساخت کنیسه‌ای در داخل آناست که از چند روز پیش نیز با قطع برخی از درختان به بهانه افزایش شعاع دید دوربین‌هایمدار بسته تعبیه شده در داخل مسجد، کلید خورده است.

روند خزندهمواضع رژیم صهیونیستی به سوی تسلط کامل بر مسجدالاقصی: طی 50سال اشغال مسجد‌الاقصی، مواضع مسئولینو سازمان‌های مختلف صهیونیستی نسبت به این مسجد به‌تدریج به‌سوی تحمیل تقسیم وسلطه بر آن و تثبیت تحمیلی حضور آنها در این مسجد به‌عنوان یک معبد یهودی پیش می‌رودکه می‌توان آن را در ابعاد ذیل تشریح کرد:

بعد دینی:بعد از آنکه خاخام‌ها ورود یهودیان را بعد از سال1967 به داخل مسجد‌الاقصی بهدلایل مذهبی خاص‌خود حرام می‌دانستند، به‌تدریج تعداد قابل توجهی از آنها نه‌تنهااز این فتوا عدول کرده بلکه اقدام به ترغیب صهیونیست‌ها برای یورش به این مکان می‌کنند.سازمان‌های فعال در زمینه ساخت معبد سلیمان، ائتلافی از ده‌ها هیأت و سازمانصهیونیستی را تحت نام «ائتلاف سازمان‌های معبد» تشکیل داده‌اندو از این طریق برنامه‌های یورش روزانه به مسجد‌الاقصی و طرح تقسیم آن پیگیری می‌شود.

بعد حقوقی:بعد از آنکه دادگاه‌های اشغالگران، برگزاری مراسم دینی یهودی را برای صهیونیست‌هادر مسجد‌الاقصی منع و مجازات‌هایی برای آن اعمال می‌کرد، این دادگاه‌ها از سال2003احکام مجاز دانستن برگزاری مراسم فردی و دسته‌جمعی را در داخل مسجد به صهیونیست‌هامی‌دهند. همچنین در حال حاضر طرح قانون تقسیم مسجد‌الاقصی در کنست در حال بررسیاست و حتی کار به جایی رسیده که نمایندگان کنست، طرح سلب قیمومیت انحصاری اردن رابر مسجد‌الاقصی مطرح می‌کنند.

بعد سیاسی:جریان حامی برگزاری مراسم‌های صهیونیستی در داخل مسجد‌الاقصی در کنست و کابینهصهیونیستی امروز بیش از هر زمان دیگری بر روند تصمیم‌گیری‌های رژیم صهیونیستیتأثیر‌گذار بوده و کابینه صهیونیستی به هر شکل به یک طرف حامی از تجاوزات و یورش‌هایصورت گرفته به مسجد‌الاقصی تبدیل شده است، در این میان وزرا، نمایندگان کنست،مسئولین سیاسی و امنیتی هم تلاش می‌کنند در صدر فعالیت‌ها و اقدامات تحریک‌آمیزعلیه مسجد‌الاقصی و دعوت به یورش به آن قرار بگیرند. این رویکرد چنان قوت گرفتهاست که صهیونیست‌ها از آن به‌عنوان حق یهودیان در برگزاری مراسم دسته‌جمعی در جبل‌المعبدنام برده و در مورد آن اکثر جریان‌های سیاسی این رژیم با یکدیگر اجماع دارند.

بعدامنیتی: وظیفه نیروهای پلیس رژیم صهیونیستی طی این 5دهه به‌طور کامل و به شکل180درجه تغییر پیدا کرده است به‌نحوی که منع برگزاری مراسم توسط صهیونیست‌ها درمسجد‌الاقصی به حمایت از مهاجران صهیونیستی که برای یورش به مسجد‌الاقصی به آنتجاوز می‌کنند تبدیل شده است.

سلب انحصاراسلامی بر اداره مسجدالاقصی: صهیونیست‌ها تلاش وافری برای سلب انحصار اداره امورمسجد‌الاقصی توسط مسلمانان دارند و این کار را از طریق افزایش فشار بر اداره اوقافاسلامی قدس و تبدیل‌کردن فعالیت آن به فعالیت‌های سمبلیک و شکلی به انجام می‌رسانند.

ساخت شهرزیرزمینی زیر مسجدالاقصی: صهیونیست‌ها به‌صورت شبانه‌روزی سرگرم ساخت شهری همانندآنچه در تصورات خود از اورشلیم ادعایی خود دارند زیر مسجد‌الاقصی و محدوده بخشقدیمی شهر قدس هستند، طی چند سال گذشته ده‌ها کنیسه یهودی زیر مسجد‌الاقصی افتتاحشده‌اند.

یورش‌ها:براساس آمار موجود 14هزار و 806نفر صهیونیست طی سال 2016 به داخل مسجد‌الاقصیتجاوز کردند. بیش از 70هزار صهیونیست به جز نظامیانی که برای اسکورت آنها راهمراهی می‌کنند طی 7سال گذشته به داخل مسجد‌الاقصی یورش برده‌اند. همچنین صهیونیست‌هابرنامه ورود و بازدید گردشکران خارجی را هم در داخل مسجد‌الاقصی به اجرا می‌گذارندکه رقم آنها حدود نیم‌میلیون نفر در سال می‌شود که آنها نیز جزو این این آمارنیستند. صهیونیست‌ها در تجاوزات خود چنان جری و گستاخ شده‌اند که مراسم ازدواج ورقص و پایکوبی خود را هم به داخل مسجد‌الاقصی آورده و بر دامنه یورش‌های خود در شب‌هایمقدس قدر در ماه‌های رمضان سال گذشته و قبل از آن به‌شدت افزوده‌اند.

حفاری‌ها:حفاری‌ها یکی دیگر از مهم‌ترین امور تهدید‌کننده مسجد‌الاقصی محسوب می‌شود.صهیونیست‌ها تا پایان سال 2016 میلادی 63 مورد حفاری را در زیر مسجد‌الاقصی بهانجام رسانده‌اند که 31مورد از آنها در بخش غربی، 25مورد در طرف جنوبی، 6 مورد در طرفشمالی و یک مورد هم در بخش شرقی آن صورت گرفته است. تمامی این حفاری‌ها با بهانهیافتن معبد ادعایی صهیونیست‌ها صورت گرفته است اما به گفته صاحب‌نظران، این حفاری‌هافونداسیون مسجد‌الاقصی را تضعیف کرده و باعث شده است خطر سقوط آن بسیار بیشتر شود.

کنیسه‌هاییهودی: صهیونیست‌ها تقریبا در همه اطراف مسجد‌الاقصی اقدام به ساخت کنیسه کرده‌اند،رژیم صهیونیستی از این حربه برای تغییر چهره و بافت شهر قدس استفاده می‌کند.
مصادره املاک: صهیونیست‌ها با مصادرهاملاک اطراف مسجد‌الاقصی تلاش می‌کنند تا به شکل ویژه‌ای چهره اسلامی این منطقه راتغییر داده و به آن رنگ و لعابی یهودی ببخشند. در این راستا طرح‌های مختلفی در حالانجام است.

جلوگیری ازحضور نمازگزاران در مسجد‌الاقصی: رژیم صهیونیستی به هیچ فلسطینی‌ای به‌غیرازساکنان قدس و ساکنان مناطق اشغالی 1948 اجازه ورود به مسجد‌الاقصی را نمی‌دهد. دربسیاری از موارد هم از میان این افراد تنها فلسطینیان بالای 50سال اجازه ورود بهداخل مسجد‌الاقصی را پیدا می‌کنند، صهیونیست‌ها برای خالی کردن مسجد‌الاقصی ازنمازگزاران برنامه‌ها و دستورالعمل‌هایی برای ممانعت از حضور فلسطینیان ساکن مناطقاشغالی سال1948 را هم اجرا می‌کنند.

تبعیدشخصیت‌های مدافع مسجدالاقصی: افرادی همچون شیخ‌رائد صلاح از رهبران فلسطینی مدافع مسجد‌الاقصیکه هم‌اکنون حتی از نزدیک شدن به مسجد‌الاقصی هم منع شده است، فشارهای زیادی را ازسوی صهیونیست‌ها متحمل می‌شوند. صهیونیست‌ها در راستای مقابله با هر نوع فریاد حقخواهی فلسطینیان و برنامه دفاع از مسجد‌الاقصی هر فردی که همسو با این خواسته‌هافعالیت کرده یا حتی به مقابله با هتک‌حرمت مسجد بپردازد را از ورود به آن منع کردهو حتی از قدس تبعید می‌کنند.

اخراجفلسطینیان ساکن قدس از این شهر: این یکی از سیاست‌های کاملا متداول در میانصهیونیست‌ها بوده و بسیاری از ساکنان فلسطینی شهر به‌ویژه محله‌های اطراف مسجد‌الاقصیتوسط صهیونیست‌ها به بهانه‌های مختلف به کرانه باختری اخراج می‌شوند.

 

 

 

 

منبع :خبرگزاری قدسنا، سید عماد حسینی، 07/05/1396

لینک کوتاه:

کپی شد