شهرکسازیهای یهودینشین در سرزمینهای اشغالی در حقیقت راهی برای یهودیسازی سرزمینهایاشغال شده و ادامه اشغال زمینهای جدید است.
شهرکسازیهای یهودینشین در مناطق اشغالی فلسطین و دیگر سرزمینهایاشغالی عربی، یکی از دیگر تهدیدها و سیاستهای اصلی رژیم صهیونیستی و نیز عاملیمهم و استراتژیک در معادلات و محاسبات این رژیم، از هنگام تأسیس اسرائیل تاکنون بهشمار میرود که این سیاست، در پی اجرای سیاست انتقال یهودیان به فلسطین، با هدفیهودیسازی این سرزمین، از زمان تشکیل اولین کنگره صهیونیستها در سال 1897 میلادیدر دستور کار جنبش صهیونیسم قرار گرفت و از زمان تشکیل رژیم صهیونیستی نیز روندتصاعدی پیدا کرد. وظیفه استراتژیکی یک شهرکنشین مهاجر در مرحله نخست به طرد اعرابو اشغال سرزمینهای آنها خلاصه میشود.
شهرکسازیو حقوق بینالملل
سیاست شهرکسازیرژیم اسرائیل در اراضی اشغالی بارها با واکنشهای شدید جامعه بینالمللی از جملهسازمانهای بینالمللی و منطقهای، پارلمانها، نهادهای ملی، مؤسسات مدنی وغیره مواجهه شده است. اسرائیل با سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل مشکلدارد. این کشور درست مانند کابوهای غرب وحشی کلیه قواعد و قطعنامههایی را کهسازمان ملل متحد و شورای امنیت تصویب کردهاند تا مانع از درگیری و جنگ شوند رازیر پا میگذارد. چه بمبارانهای تحریک آمیز کشور همسایه سوریه و چه شهرکسازیلجام گسیخته در سرزمین فلسطین؛ اسرائیل قواعد بازی را خود تعیین میکند.
آنچه سببشده است مخالفتها با شهرکسازی رژیم صهیونیستی در سازمانهای بین المللی و منطقهایتشدید شود، نقض حقوق بشر نیست بلکه تأثیر این اقدامات غیرانسانی رژیم صهیونیستی برتشدید بحران در کل خاورمیانه و تشدید احساسات ضدغربی در جهان اسلام است. شهرکسازیدر کرانه باختری بدون شک، موجب بیخانمان شدن ساکنان مناطق اشغالی میشود که اینامر مصداق واقعی نقض حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه است.
از منظرحقوق جنگ و حقوق بینالمللی، اسرائیل به عنوان کشوری که مناطق فلسطینینشین را ازمرزهای 1967، که مورد تأیید سازمان ملل میباشد، به اشغال درآورده است. بر مبنایاین حقوق، رژیم صهیونیستی یک سلسله وظایف را به عنوان اشغالگر، در ارتباط باشهروندان فلسطینی و همینطور شهرها و سرزمینهای فلسطین به عهده دارد. سران رژیمصهیونیستی با زیر پا گذاشتن قوانین و معاهدات بینالمللی سرزمینهای اشغالی راتصاحب کردهاند و در آنها تغییرات کاربری ایجاد نموده و به صورت غیرقانونی اقدامبه احداث شهرکهای صهیونیستی نمودهاند. این اقدامات اسرائیل، از هیچ حمایت قانونیدر مجامع بینالمللی و حقوق بشر و حقوق جنگ برخوردار نمیباشد. بدین ترتیبصهیونیستها در احداث این شهرکها، حقوق، پیمانها و قراردادهای بینالمللی را نقضکردهاند و در عرف حقوقی و قوانین بینالمللی، ناقض حقوق بشر، حقوق جنگ و معاهداتبینالمللی هستند. برپایی شهرکها نقض پیمانهای «لاهه» و پیمان «چهارم ژنو»درباره حمایت از حقوق شهروندان است.
رویکردترامپ به شهرکسازی
ترامپ درجریان رقابتهای انتخاباتی و همچنین پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکابه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل وعد داده است تا علاوه بر حمایتهایهمیشگی و همه جانبه واشنگتن از رژیم صهیونیستی، سفارت آمریکا را از تلآویو به قدساشغالی انتقال دهد.
بعد از رویکار آمدن ترامپ به عنوان رئیسجمهور در آمریکا، وضعیت فلسطین در مقایسه با گذشتهبه دلیل نزدیکی زیاد بین ترامپ و لابیهای صهیونیستی، پیچیدهتر و بحرانیتر شدهاست. به هر حال ترامپ تاجر و سرمایهداری است که تعامل و ارتباط تنگاتنگی باسرمایهداران یهودی دارد و همکاری مشترک اقتصادی و مالی زیادی بینشان وجود دارد.لذا ترامپ تلاش میکند تا از این بعد، حمایت سیاسی خود را از اسرائیل تشدید کند.بر همین اساس شاهد آن هستیم که رؤسای شوراهای شهرکهای صهیونیستنشین در کرانهباختری رود اردن، برای حضور در مراسم تحلیف دونالد ترامپ، دعوت شدند؛ یا مورد دیگراینکه کاخ سفید با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: «درحالیکه معتقدیم وجود شهرکسازیسد راه صلح نیست، ساخت شهرکهای جدید یا توسعه شهرکهای موجود فراتر از مرزهایکنونی آنها نیز نمیتواند در دستیابی به آن هدف کمکی کند.»
دونالدترامپ، سیاستهای نرمتری نسبت به باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین این کشور، درقبال شهرکسازی رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی فلسطینی دارد. اوباما بارهااز شهرکسازی رژیم اسرائیل در سرزمینهای اشغالی فلسطینی انتقاد کرده بود و اغلباین شهرکسازیها را فاقد مشروعیت و مانعی برای دستیابی به صلح عنوان میکرد.مسئله مهمی که وجود دارد این است که ترامپ دو موضوع را در دستور کار خواهد داد:اولی تشویق بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی به گسترش شهرکهای یهودینشینو دوم انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس است؛ که اگر این دو مقولهعملیاتی شود و مسئله شهرکنشینی هم در اراضی اشغالی گسترش پیدا کند، قطعاً فلسطینوارد فضای پرتنشی خواهد شد که ممکن است درگیریها و کشتارها را در اراضی اشغالیتشدید نماید.
با وروددونالد ترامپ به کاخ سفید، گستاخیهای مقامات رژیم صهیونیستی دوچندان شده و هر روزطرحهای جدیدی را برای ساخت شهرکهای جدید در اراضی فلسطینیان با وجود صدورقطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر توقف این شهرکسازیها تصویب میکنند،به طور مثال: دفتر وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، اعلام کرده است: 30000 واحد مسکونیبرای صهیویستها در کرانه باختری رود اردن ساخته میشود. این سومین برنامه جدیدشهرکسازی است که تلآویو پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدیدآمریکا اعلام میکند.
در نهایتمی توان چنین گفت، شهرکسازی یهودینشین با استفاده از طراحیهای قبلی راهی برایاشغال مناطق استراتژیک، نفوذ بیشتر به سرزمینهای فلسطینیان و حتی مجبور کردنفلسطینیان به مهاجرت میباشد. صهیونیستها با محاصره کردن برخی از مناطق استراتژیکفلسطین در میان شهرکهای یهودینشین و سپس بسط و گسترش این شهرکها، سعی در یهودیسازیآن مناطق کردهاند.
منبع : الوقت ، 24/05/1396